Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie w salonie (kino lub 2.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na wstępie powiem, że jestem wielkim laikiem w temacie nagłośnienia.

Chce skleić zestaw nagłośnienia do salonu. Będzie to pomieszczenie połączone z kuchnią, openspace o powierzchni około 35m2, sama część salonu około 18m2.

Kolumny w zestawie to Klipsch RP260F.

Chciałbym zorientować się jaki będzie koszt złożenia zestawu do kolumn składającego się z suba, centrala, amplitunera oraz dwóch surround'ów. W zależności od tego zdecyduje się na kino lub zestaw 2.1, jeśli środki aktualnie mi na to nie pozwolą.

Domyślne rozmieszczenie, które wchodzi w grę zamieszczam na rzucie. 

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro wiesz, jakie chcesz kolumny to jaki problem wycenić resztę w jakimś sklepie?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zapraszam do kontaktu, dobierzemy odpowiednie modele i wycenimy zestaw.

Moim zdaniem warto zastosować amplituner Onkyo TX-NR696 lub Denon SVR-S950 oraz pozostałe kolumny do zestawu Klipsch, najlepiej serii Reference Premiere.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Q21 napisał:

Zapraszam do kontaktu, dobierzemy odpowiednie modele i wycenimy zestaw.

Moim zdaniem warto zastosować amplituner Onkyo TX-NR696 lub Denon SVR-S950 oraz pozostałe kolumny do zestawu Klipsch, najlepiej serii Reference Premiere.

Jaki Denon S950? Przecież to niska liga Denona jak już to idź w 2600h a najlepiej zeszłoroczny model 3500 lub 4500 dzięki któremu będziesz miał wiele możliwości 

Sam się zastanawiam nad sprzedażą 2600 i kupnie 4500 plus końcówka mocy do 5.2.6

Denon 2600h to właśnie s950, który był niedostępny dla większości salonów i można było go kupić chociażby w salonach Denona. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Q21 napisał:

Denon 2600h to właśnie s950, który był niedostępny dla większości salonów i można było go kupić chociażby w salonach Denona. 

Pierwsze słyszę, ładne bajki wciskacie ludziom jako branża, jesteście tu bo sponsorujecie Audiostereo.pl wszędzie gdzie się pojawiacie to w waszych propozycjach znajduje się jedno i to samo czyli syf i to na czym macie największa marże!!!! Kiedy dzwoniłem pytać o SVS to odpowiedz była no można 10% rabatu zrobić... w buty se wsadzie te wasze 10% są lepsze sklepy gdzie na dzień dobry usłyszałem 15% i to bez wydziwiania i głupich pytań typu a po co, dlaczego, może inny zaoferujemy!!! Jak klient dzwoni w konkretnej sprawie to nie proponuje mu się nic innego i nie wciska na sile...!!!! Dla mnie jesteście du...mi... 

To normalne, że wciskają to na czym mają największą marżę. Zresztą aby zrobić dobre granie to pre i osobno końcówki mocy bo to co siedzi w ampli to woła o pomstę do nieba. 

Dzięki za odpowiedzi. Po namyśle decyduje się na zestaw 2.1. Zaproponowany został mi amplituner onkyo tx 8270 oraz sub klipsch spl 100. Co myślicie o takim połączeniu? Bądź coś wymienić? Mniejszy sub?

Gość

(Konto usunięte)

Ja bym poszedł w suba zamkniętego... pierwszy z brzegu SVS-SB1000/2000 lub Rel HT1205...

Do muzyki musi być szybki sub a w obudowie zamkniętej są najlepsze, bass-refleks bass się ciągnie... nie polecam!!! 

I zamiast tego ampli stereo poszedłbym we wzmacniacz stereo i do tego jakiegoś daca by moc podpiąć do niego źródła po cyfrze... 

Ta propozycja to za pewne od Q21 ?

Kolego teem94, nie rezygnuj z kina, masz dobre pomieszczenie do ustawienia zestawu 5.1, rozumiem że kolumny Rp260f juz masz, więc ja zaproponował bym do nich amplituner Onkyo z serii RZ, zeszłoroczny Rz830 można kupić za trochę ponad 3 tys, a nowszy RZ840 ok.4,5 tys a to sprawdzone i dobre połączenie zarówno do kina jak i muzyki. Resztę kolumn też z Klipscha, modele z serii RP każde dadzą radę  a jakie to już kwestia budżetu. Pomieszczenie masz duże więc sub też powinien być nie z tych najmniejszych, np. SPL120.

I masz dobry sprzęt i do kina i do muzy.

Pozdrawiam 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

W dniu 17.04.2020 o 19:59, Martin Rejek napisał:

plus końcówka mocy do 5.2.6

Co to za fanaberie, nawet ja jeszcze nie mam SZEŚCIU głośników sufitowych. Jak je napędzisz, pytam o sygnał z procesora Atmos?  Masz jakiś plan ?

Godzinę temu, donsalieri napisał:

Kolego teem94, nie rezygnuj z kina, masz dobre pomieszczenie do ustawienia zestawu 5.1,

Popieram.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, WARMSTONE napisał:

Co to za fanaberie, nawet ja jeszcze nie mam SZEŚCIU głośników sufitowych. Jak je napędzisz, pytam o sygnał z procesora Atmos?  Masz jakiś plan ?

Żadne fanaberie!!! Minimum X4500 i układ 5.1.6 jest realny... jeżeli możesz zrobić 7.1.4 to i możesz 5.1.6 zamiast dolnych 7-miu kanałów stawiasz na standard 5-ciu kanałów a te dwa kanały przeznaczysz na dodatkowe dwa górne... żadna filozofia... trzeba poczytać i poszukać... mam 2x302, Center42, 4x202 oraz 4x 201 wiec czemu nie dokupić jeszcze jednej pary Victy Prime 201 i zrobić 5.1.6 Atmos 

A co do Autora tematu... lepsze będzie marne 5.1 niż 2.1 na lepszych komponentach... 2.1 nie da Ci dźwięku dookolnego jeżeli stawiasz na filmy, jeżeli większość to muzyka stereo to jestem za wzmacniaczem i dwiema kolumnami plus subwoofer...

Edytowane przez Gość

Autor tematu nie napisał najważniejszej rzeczy, czyli czego zamierza słuchać na tym zestawie. Bo jeśli głownie muzy to niech już idzie w ten 2.1. Ale jeśli mają przeważać filmy to 5.1 jest absolutną podstawą.

I nie kierować się przy wyborze wyłącznie ceną. Zestaw 5.1 można mieć w podobnych pieniądzach co 2.1.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9