Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Ale siedzą w odtwarzaczach , tu wnętrze sony CP M99:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu wnętrze SONY CDP 2700

A1860N-T.thumb.jpg.1cd06200c2b73405d4f881cdbeb9ff83.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

7 minutes ago, daris666 said:

Lepiej kupić pewne wyluty niż bawić się w malowanki 🙂

ja tylko tak niezłośliwie dodam, że jak nie jest problemem pomalować to też nie jest problemem pocynować - oczywiście trzymam kciuki, żeby były ori

5 minut temu, daris666 napisał:

Lepiej kupić pewne wyluty niż bawić się w malowanki 🙂

Zdecydowanie . A najlepiej kupić CD z tymi przetwornikami . Wyjdzie dużo taniej niż malowanki z Chin , które i tak trzeba wyrzucić bo padają . Nawet w gradacji podstawowej tylko trymować . Ja nie przewidziałem tego problemu bo wcześniej można było kupić oryginały AD1860N-K  za kilka PLN sztuka, więc doszedłem do wniosku ,że nie ma co projektować układu do trymowania . A tu takie niespodzianki ... 

...there is no spoon...

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

ja tylko tak niezłośliwie dodam, że jak nie jest problemem pomalować to też nie jest problemem pocynować - oczywiście trzymam kciuki, żeby były ori

Owszem, ale to wygląda na cynę po pierwsze ołowiową, a po drugie starą cynę, brak połysku przede wszystkim

Dużo nie wiemy. Po pierwsze z czego to są wyluty. Po drugie jak to było robione, a obstawiam, że po "barbarzyńsku"

Edytowane przez Krzych 2

Krzych 2 ,jeśli będziesz składał dac-a na moich płytkach to jednak wstaw stabilizatory na niższe napięcia dla zasilania sekcji cyfrowej AD1860 . Ja przewidziałem MC7812/MC7912 ale chyba lepiej wlutować coś na +/-5V jak radził Muzg .

I wartości rezystorów do ustalania napięć wyjściowych dla LM317/337 , tam przyszalałem i opisy wartości na płytce ( 120R,1K1 ) dają wyjściowe +/-12,7V .😆

...there is no spoon...

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nie podawałbym linka nie będąc pewny że to oryginały. To jeden z nielicznych pewnych sprzedawców 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

PS

Ostatnio kombinowałem z analogami do mojego nos dac-a na PCM1702/DIR9001 i porównywałem z tym na AD1860 . PCM1702 to brzmienie niesamowicie konturowe , szybkie , zwarte , precyzyjne , detaliczne , przestrzenne  ...ale , jest na granicy bólu . Ekscytujące ale bywa agresywne i męczące . Nawet z ciepłym analogiem na lamach 6N16B . Idealne do cichego słuchania bo wszystko podane jak na tacy bez konieczności podkręcani głośności aby usłyszeć mikrodetale . Detalicznie grający PCM1794 nie ma żadnych szans w zestawieniu z PCM1702 . Zmiana jednego elementu pasywnego w torze ( np .kondensatorów wyjściowych z analogu) powoduje brzmieniowy armagedon . Można testować jak brzmią rezystory i kondy .😜

6 minut temu, daris666 napisał:

To jeden z nielicznych pewnych sprzedawców 

Ma droższe wysyłki niż inni i długi czas dostarczenia wysyłki . Ale faktycznie , jeśli kupować to u niego bo lepiej wydać więcej na oryginały niż jeszcze więcej na podróbki .🤣

...there is no spoon...

ech gdzie te czasy jak odtwarzacz uzywany z 1860 szedl po 30 a z tda1541 po 50 😞

rodzina się wtedy smiala ze zlomowisko zakladam...

43 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Dużo nie wiemy. Po pierwsze z czego to są wyluty. Po drugie jak to było robione, a obstawiam, że po "barbarzyńsku"

Ja też wylutowuję ,, po barbarzyńsku " wszystko co przewlekane ( lutownica 30W , odsysacz i po jednej nóżce ) i wszystkie wyluty grają . A SMD traktuję naprawdę po chamsku - zalewam wszystkie nogi cyną , przystawiam dwie lutownice i grzeję aż  wszystkie nogi puszczą swoje pola lutownicze . Zdecydowana większość przeżywa , nawet DIR9001 czy WM8804 . 

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

rodzina się wtedy smiala ze zlomowisko zakladam...

Jak bym słyszał moją matkę , która zajrzała na strych w moim domu .

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

Krzych 2 ,jeśli będziesz składał dac-a na moich płytkach to jednak wstaw stabilizatory na niższe napięcia dla zasilania sekcji cyfrowej AD1860 . Ja przewidziałem MC7812/MC7912 ale chyba lepiej wlutować coś na +/-5V jak radził Muzg .

Tak zrobię. Zresztą jakiś tam sens na logikę wyższe napięcie ma po stronie analogowej

dołączę z pytaniem o oryginalność scalaków, tym razem AD1865, prawdę mówiąc nie spotkałem się z takim nadrukiem, co o tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, oxygen napisał:

dołączę z pytaniem o oryginalność scalaków, tym razem AD1865, prawdę mówiąc nie spotkałem się z takim nadrukiem, co o tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Też mam taka jedną sztukę i działa bez problemu.

W projekcie gawrona też ta kostka widnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, oxygen napisał:

co o tym myślicie ?

Mam taki sam AD1865N . Działa bez problemów .

...there is no spoon...

Taką kostke co oxygen pokazał posiadam że sprzętu studyjnego, sam posiadam taką kość z wylutu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Tu mamy przykład chińskiej malowanki

Ukryta Zawartość

Moja kość pochodzi z Rochester b3e9104e1c9a8cc3393f0d2c7e11aae5.jpg

Ukryta Zawartość

6 minut temu, pataus napisał:

Moja kość pochodzi z Rochester

Jak najbardziej jest wszystko w porządku.

A tak powinna wyglądać gradacja K :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, pataus napisał:

Moja kość pochodzi z Rochester

Wydaje mi się , że oryginalne kości AD można rozpoznać po drugim rzędzie napisów . Pierwsze dwie cyfry to rok produkcji a następne to pewnie tydzień w danym roku . Podróbki mają jakieś dziwne cyfry lub znaki w tym rzędzie .

...there is no spoon...

Historia przesyłki z Chin .

Chińczyk wysyła mi 5 szt. AD1860N-K  na adres jaki mam w systemie Aliexpress - taki sam , na który przyszły do mnie już dziesiątki wysyłek z Aliexpress  . Przesyłka przyspieszona ( ma dotrzeć w 15 dni ) bez problemów dociera terminowo do krajów tranzytowych , przechodzi odprawy celne itd . Terminowo trafia do punktu Pocztex w miejscowości gdzie mieszkam. I tam nagle zostaje zwrócona do nadawcy ponieważ ktoś stwierdza ,że adres odbiorcy jest nieprawidłowy . Te informacje mam ze śledzenia przesyłki . Dzwonię do Pocztex-u ale informują mnie ,że nie mam nic do powiedzenia i nie mogę nawet złożyć reklamacji bo takie prawo ma tylko nadawca . 

Dla mnie to tak wygląda jakby kolesie z Pocztexu kradli zawartość przesyłek , kłamali , że zły adres i odsyłali do Chin . I kto to teraz sprawdzi ? Chińczyk odbierze przesyłkę , stwierdzi , że w środku paczki jest tylko powietrze z Polski i nie zwróci mi pieniędzy . Bo ktoś ukradł zawartość . 🤣

...there is no spoon...

Myślałem że tylko u mnie takie cuda. Miałem kiedyś przesyłkę w doręczeniu przez 2 tygodnie. Udałem się na Pocztę i pierwsze co usłyszałem to że nie mają takiej przesyłki. Po wyklucaniu i przedstawieniu śledzenia znalazła się ale jako zaginiona. Tyle jechała i 1,5km od miejsca dostarczenia ..... Dodatkowy komentarz z okienka "była ubezpieczona mogę reklamować".

Godzinę temu, arturp napisał:

I tam nagle zostaje zwrócona do nadawcy ponieważ ktoś stwierdza ,że adres odbiorcy jest nieprawidłowy

Prawdopodobnie nie ktoś stwierdza, a sam kurier Pocztex'u lub kierownik placówki. Ja mam dość często tak z przesyłkami od różnych dostawców, że jak kurierowi coś nie pasuje bo ma za dużo przesyłek, albo są zbliżające się święta i chce mieć dłuższy łyk-end a auto pełne paczek, albo kierownikowi placówki zwalniają się kurierzy z pracy i nie ma kto dostarczać przesyłek, to te przesyłki których nie ma ochoty dostarczyć oznacza jako przesyłki ze złym adresem.

I wtedy już nie musi ich dostarczyć. Niby że był, a nie znalazł adresu...
Czasami mam tak, że dowiaduję się, że... przesyłka została dostarczona, a ja jej nie widziałem na oczy. Na szczęście, kurier po wytrzeźwieniu/chorobowym *niepotrzebne skreślić, kilka dni później przywoził zaginioną przesyłkę - jak do tej pory. Więc jeszcze jest szansa, że jeszcze przywiezie.

Z Ali to jeszcze tak miałem, że jak robili paczkę łączoną, to mi włożyli do niej przesyłkę adresowaną gdzieś do kogoś na jakiś Berdyczów na drugim końcu Polski, z blaszaną kobiecą bransoletką - a Ali stwierdził, że moje przesyłki zostały dostarczone w przesyłce łączonej - i tu już nie ma dyskusji do reklamacji - dostałeś to co masz i się ciesz. ;-) 

Ja teraz przez świętami zamawiałem na Amazonie z dostawą 14 dni. Ciekawe, czy przyjdzie i co przyjdzie, bo to najtańsze AD i PCMy na necie były. ;-) 

Cuda . Godzinę temu dostałem SMS-a ,że dzisiaj kurier dostarczy tą przesyłkę ale że byłem 200m od poczty to postanowiłem zapytać kierowniczkę jak jest faktycznie . Sprawdziła i oczywiście nic z tego . Przesyłka jest już na terminalu przeładunkowym w Komornikach pod Poznaniem . Ja pod Warszawą . Oni nawet nie wiedzą co się dzieje z tymi przesyłkami . Nie dość ,że nie dostarczyli to jeszcze zmarnowali mój czas i pieniądze . A przecież mają moje dane osobowe i numer telefonu , na który wysyłają mi te bzdurne informacje o przesyłce . To dlaczego nie wysłali informacji ,że mają problem ? 

Nie ma problemu - kupię te ukradzione AD1860 na allegro lub OLX od miłego kuriera z Pocztexu , który je przytulił .🤣

...there is no spoon...

2 minutes ago, arturp said:

Nie ma problemu - kupię te ukradzione AD1860 na allegro lub OLX od miłego kuriera z Pocztexu , który je przytulił .🤣

Mialem tak parę razy z Ali że paczki były po parę razy "dostarczone" ale głównie do lokalnych przewoźników. Integracja pewno coś im szwankuje. 

Przyszły AD1860N-K  z Chin od tego sprzedawcy .

Ukryta Zawartość

Te wyglądają i brzmią dokładnie tak jak kości , które miałem od początku . Bajka . Lepiej niż wyluty wersji podstawowej a nawet wyluty gradacji J . Bas jest lepszy - szybszy , ma masę i kopa . Średnica po prostu śpiewa . Góra detaliczna , błyszcząca i czysta . Mniej ziarnistości i ostrych sybilantów a więcej klarowności , ataku i ,, czystości ".

Tylko na zdjęciu są brudne a moje czyste ... i znowu nie wiem czy jutro też będą grały , czy zdechną jak ostatni zakup .🤣

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

i znowu nie wiem czy jutro też będą grały , czy zdechną jak ostatni zakup .🤣

To może być dodatkowy dreszczyk emocji przy słuchaniu muzyki porównywalny z pójściem na ostatni pożegnalny koncert ulubionego artysty 😉😃

Płytki nowej wersji nos dac-a na PCM1702 i DIR9001 są już w Polsce . Poprzednia wersja gra świetnie z analogiem na Bursonach VIVID . Ta ma nieco zmodyfikowane zasilanie - zamiast 8 zasilaczy jest ,,tylko"  7 .😉

PCM1702 ma teoretycznie większy potencjał niż AD1860 . Jest bardziej przestrzenny i konturowy ale jeszcze nie udało mi się uzyskać z tych kości brzmienia tak neutralnego , barwnego i muzykalnego jak z AD1860N-K z lampowym SRPP . To pewnie kwestia znalezienia odpowiedniego analogu ( jednak lampowego ? ) i zapewne kwestia gradacji przetwornika bo na razie mam tylko wyluty o gradacji L , czyli śmieciowej .

Ukryta Zawartość

PS

Co myślicie o PCM1700 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Za miesiąc będę miał kilka płytek do dac- a na AD1864 lub AD1865 . Projekt oparty na tym co już wcześniej tu pokazywałem . Główne zmiany to oczywiście dodatkowe zasilanie sekcji cyfrowej ( ujemne napięcie ) dla AD1864 oraz rozdzielone niskoszumowe zasilanie cyfry i analogu dla przetworników oparte na ciekawych scalakach M5290P i tranzystorach . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

3 minuty temu, pataus napisał:

Nie ma możliwości podłączenia zewnętrznych modułów spdif i usb?

Nie projektowałem takich możliwości bo zastosowanie CS8414 daje możliwość ustawienia  na 18-bit bez dodatkowej skomplikowanej logiki . Ostatecznie można się włączyć z zewnątrz kabelkami - bezpośrednio na rezystory podające sygnały na przetwornik albo na logikę . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi