Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, Mariusz03 napisał:

@arturpMam pytanie, ten analog do jakich kości można podłączyć oprócz pcm1702,pcm1704, ad1860-5. Czy dało by się ogarnąć pcm1794 lub tda1541a zmieniając rezystory?

W zasadzie można podłączyć bez zmian do dac-ów z pojedynczymi wyjściami prądowymi o poziomie około 1mA . Czyli nie do pcm1794 i nie do TDA1541 . Może być do PCM1702 , PCM1704 ,AD1860 , AD1865 , AD1864 , PCM61 , PCM56 itp . 

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

Sprawdź czy otrzymałeś moją wiadomość , wysłałem kilka minut temu . pozdr. 

Miałem kilka sztuk tych Signeticsów . Grają inaczej niż te od innych producentów a już wersja Texas Instruments to zupełnie inny opamp , brzmieniowo . Signetyksy grają dźwiękiem pełnym a Texasy jasnym i wręcz suchym . Mimo zalet brzmieniowych Signeticsów to jednak inna liga niż opampy na elementach dyskretnych . A ten układ Juanedy to jeszcze inne rozwiązanie - to nie jest klasyczny opamp na tranzystorach . 

SIGNETICS  potrzebuje dobrego zasilania ,zapewniam cię że całościowo zagrają lepiej od bursonow ,opm ,staccatto itd.

16 godzin temu, Peja napisał:

Za radą arturpa otwieram listę na pcb do analogu tranzystorowy

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

19 godzin temu, Peja napisał:

Za radą arturpa otwieram listę na pcb do analogu tranzystorowy

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Za radą arturpa otwieram listę na pcb do analogu tranzystorowy. 

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Za radą arturpa otwieram listę na pcb do analogu tranzystorowy. 

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Froste - 2szt.

Płytki z odłamywanym zasilaczem ma stabilizatorach LM317/LM337 będą kosztować około 35 PLN za sztukę i do tego 15PLN na InPost . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Za radą arturpa otwieram listę na pcb do analogu tranzystorowy. 

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

gudmundur - 1 szt.

Lista na pcb do analogu tranzystorowy. 

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Froste - 2szt.

gudmundur - 1 szt.

Copper_Lucas - 1szt.

Edytowane przez Copper_Lucas

caveat emptor

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Froste - 2szt.

gudmundur - 1 szt.

Copper_Lucas - 1szt.

jucez - 2szt.

Panowie , pod koniec tygodnia zamawiam płytki . Na wpłaty czekam do piątku . Dane do przelewu wysyłam zainteresowanym na komunikator . Koszt jednej płytki to 35PLN i do tego trzeba doliczyć 15 PLN na InPost . W tytułach wpłat proszę podawać nick z forum i ilość płytek .

Pozdr. 

...there is no spoon...

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Froste - 2szt.

gudmundur - 1 szt.

Copper_Lucas - 1szt.

jucez - 2szt.

Ksiezyc - 2 szt.

Załączam zbliżenia płytek aby odczytać elementy . 

Najważniejsze elementy :

- LM317/LM337 - OnSemi , Texas Instruments itp ( ewentualnie lepsze LT317/LT337 Lineara ) - po 1 sztuce

- rezystory SMD minimelf metalizowane (najlepiej thin film ) :

120R - 4 szt

2K2 - 1 szt

360R - 1 szt

910R - 2 szt

560R - 2 szt

390R - 2 szt

6K2 - 2 szt

2K4 ( 2k37) - 2 szt

- rezystory metalizowane 1K6 , przewlekane - 2 szt

- diody prostownicze SMD ( obudowa MELF lub 1210 lub SMA ) - na przykład SUF4007 - 4 szt 

- kondensatory (nie niskoimpedancyjne ) 22uF/35V o średnicy maks 6,5 mm i rozstawie wyprowadzeń około 2,5mm - 4 szt

- kondensatory 22uF/50V ( mogą być inne pojemności w zakresie 10-47uF i mogą być na 35V ) o średnicy maks 10 mm i rozstawie wyprowadzeń około 5mm - 4 szt

- tranzystory MPSA18 - 12 szt

- kondensatory ceramiczne 100nF na min 50V ( np typu C0G , X7R ) w obudowie 1206 - 6 szt

- kondensatory 2,2nF ( MKP , FKP2 itp ) mogą być nawet wynalazki na niskie napięcia np 16V , ważne aby się zmieściły na płytce - 2 szt. 

- kondensatory min. 2200uF/35V ( lepiej na 50V ) o  średnicy maks 18 mm i rozstawie około 7,5 mm - 2 szt 

- dwa radiatory na stabilizatory , drut na zwory , dystanse plastykowe do montażu w podstawie, gniazdo 3 punktowe o rozstawie 5 mm go montaży wyprowadzeń trafa , transformator 20V/0/20V min 20W

- kondensatory wyjściowe - na przykład MKP 4,7uF ( może być mniejsza wartość  zależy od impedancji wejściowej kolejnego stopnia , na przykład wzmacniacza ) na niskie napięcie bo na wyjściu jest około 9V stałego 

Kilka uwag .

1. Kondensatory wyjściowe podłączamy na zewnątrz płytki . Z płytki wyprowadzamy kable ( np z miedzi OFC ) i do tych kabli lutujemy kondy . Na płytce nie ma na to miejsca bo takie kondensatory bywają ogromne a ich jakość ma bardzo duży wpływ na brzmienie więc nie ma co wciskać małych , tanich i kiepsko brzmiących . 

2 . Transformator musi mieć napięcia pod obciążeniem w granicach 19/0/19V do 22/0/22V . Wynika to z faktu , że gałąź ujemna zasilania ma -5V a dodatnia aż 24V . Aby uzyskać 24V na dodatniej trzeba podać nap. zmienne , które po wyprostowaniu da min 27V bo 27-24=3V czyli min ile potrzebuje stabilizator do prawidłowej pracy . Jednak napięcie ujemne to tylko -5V czyli stabilizator musi zbić z -27V do -5V ( aż 22V ) i bardzo mocno się grzeje . Koniecznie trzeba założyć radiatorki a miejsca mało . Im wyższe napięcie trafa tym bardziej będzie się grzał stabilizator dla -5V dlatego trafo 20/0/20V jest optymalne i dlatego staby powinny być od renomowanego producenta . U mnie pracują OnSemi , radiatory parzą bo niewielkie ale działa bo jego maks temperatura prawidłowej pracy to 150 stopni a w razie przekroczenia 180 stopni włączy się termiczne zabezpieczenie i odetnie zasilanie . 

3. Brzmienie będzie zależne od zastosowanych elementów pasywnych . Gra to ciepło jak lampa ale detalicznie i przestrzennie . Nie ma ,,aptekarskiej precyzji" i technicznego chłodu . Ale ,, do smaku " należy przyprawiać kondensatorami i ich pojemnością - im wyższa tym miększe prawdopodobieństwo zamulenia , im mniejsze tym większe prawdopodobieństwo przydźwięku sieciowego . 

Ukryta Zawartość

juaneda 2.jpg

4. MPSA18 kupowałem od tego człowieka . Wyglądają , działają i brzmią jak oryginały . Na 10 sztuk udaje się dobrać min 6 sztuk o wzmocnieniu ( hfe) w granicach +/-1% , więc warto kupić 20 sztuk , czyli u niego to dwa komplety ( po 10 szt ) po 5 PLN/komplet . Tanio . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp
poprawka danych

...there is no spoon...

Proszę się szybko przyznać i nie kręcić w zeznaniach . Kto to jest Robert z Gdańska , który wpłacił 50 PLN na płytki ? 😜Panowie , w tytule przelewów wpisujcie nicka z audiostereo bo ja Was niestety nie znam po nazwisku a lista zainteresowanych zawiera nicki . 

pozdr.

PS

Płytki zamówione . Za 2-3 tygodnie powinny być w Polsce . 

...there is no spoon...

W dniu 7.02.2023 o 20:02, arturp napisał:

komplety ( po 10 szt ) po 5 PLN/komplet . Tanio . 

No już komplet po 10 zł 

W dniu 7.02.2023 o 19:42, ksiezyc napisał:

Peja - 1 szt.

Ropniak - 2 szt

Robsonik - 1 szt.

Mariusz03 - 1szt.

Froste - 2szt.

gudmundur - 1 szt.

Copper_Lucas - 1szt.

jucez - 2szt.

Ksiezyc - 2 szt.

Zelo7 - 2 szt.

19 minut temu, zelo7 napisał:

No już komplet po 10 zł 

Widocznie sprzedający czyta to forum . Ja się załapałem na komplety za 5 PLN .

20 minut temu, zelo7 napisał:

Zelo7 - 2 szt.

Wysłałem wiadomość .

...there is no spoon...

Czy te tranzystory trzeba mierzyć w jakimś układzie czy wystarczy gniazdko hFE w multimetrze?

caveat emptor

2 godziny temu, Copper_Lucas napisał:

Czy te tranzystory trzeba mierzyć w jakimś układzie czy wystarczy gniazdko hFE w multimetrze?

Wystarczy multimetr . Złożyłem dwa egzemplarze pomierzone w ten sposób i wszystko jest OK . Na wyjściach jest nap. stałe około 9V . Na wejściach również oczywiście jest stałe ( około 60-70mV ) ale tak ma być i już . 😉

Przypomnę tylko o kondensatorach bo mam już kilka wniosków po pierwszych doświadczeniach :

- układ jest bardzo wrażliwy na jakość i pojemność kondensatorów 

- przy stabilizatorach ( Co i Cadj ) nie należy stosować elektrolitów niskoimpedancyjnych ( mogą powodować wzbudzanie na wysokich cz. )  , ich pojemność powinna być w okolicy 10uF lub więcej ale im więcej tym cieplejsze brzmienie , aż do zamulenia

- kondensatory główne filtrujące nie muszą mieć dużej pojemności ale te powinny być niskoimpedancyjne , np Panasonic FC 1000uF/35V całkowicie tłumią przydźwięk sieciowy 

- kondensatory elektrolityczne przy układzie decydują o brzmieniu - im mniejsza pojemność tym mniej basu i mniejsze ocieplenie , im lepsza jakość tym lepsze barwy , detale , kontrola i góra pasma .

Ten konwerter/wzmacniacz jest dobrym przykładem na to , że elementy pasywne wpływają na brzmienie . Cztery Panasonic-ki FC 120uF/25V ( zdecydowanie za dużo ) zamuliły dźwięk ale było dużo dobrze kontrolowanego basu i niezła góra a do tego dość soczyście barwowo . Cztery Elny Silmic II 47uF dały podobne zamulenie/nadmierne ocieplenie ale lepsze barwy średnicy i wyższy bas . Cztery tanie Vishay'e 3,3uF totalnie zmieniły charakter brzmienia - szaro , bezbarwnie, mniejszy ale dobrze kontrolowany bas , średnica wyszła do przodu , ocieplenie zniknęło , odmuliło się ale pojawiły się agresywne sybilanty a wyższa góra się wycofała . 

Dlatego dobrze jest mieć dwie płytki - jedna do eksperymentów a drugą złożyć jako docelową gdy brzmienie eksperymentalnej da oczekiwany efekt . 

A potrafi to zagrać tak czysto , że po włączeniu analogu lampowego miałem wrażenie jakby ktoś zabrudził dźwięk . W ogóle potrafi grać zupełnie inaczej niż to do czego jesteśmy przyzwyczajeni z opampów czy lamp . Tylko trzeba sobie ,, dostroić" kondensatorami filtrującymi zasilanie i oczywiście kondensatorami wyjściowymi . 

...there is no spoon...

W dniu 7.02.2023 o 20:02, arturp napisał:

MPSA18 kupowałem od tego człowieka . Wyglądają , działają i brzmią jak oryginały

Dziękuję Arturze za ten projekt. Zawsze zainspirujesz.
Jakie h21, czyli betę, miały pomierzone tranzystory MPSA18?

Podejrzewam, że dobrym zamiennikiem MPSA18 są markowe BC550c o wysokiej becie.
Ich pinout jest odwrotny do MPSA18, więc wystarczy je obrócić o 180 stopni.

Gdzieś za miesiąc/dwa, zrobię więc eksperyment - zastosuję kiedyś kupione BC550C według tego schematu.
W dodatku sprawdzę, czy dwa małe tanie trafa: jedno na 12V dla uzyskania -5V i drugie 12V-0-12V dla +24V wystarczą - układ ten nie jest jakimś prądożercą, a zrobienie minus 5V z 12V mniej zmęczy stabilizator niż z 24V, no i łatwiej znaleźć 12-0-12V trafo.
Zobaczymy więc, jak zagrają BC550c, bo dobra seria o dużej becie też powinna doskonale zgrać - w klonach wzmacniacza Lehmanna u mnie się sprawdzały, a jak nie, to zmienię na te MPSA18.
Moja płytka będzie wyglądać tak - montaż częściowo dwustronny, duże 2u2/400V będą z drugiej strony, bo nie chciałem, by wisiały. Zapowiada się więc kolejny fajny eksperyment.

Ukryta Zawartość

IV CONV-TRAFA.jpg

BC550-transistor-pinout-equivalent.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, dekRe napisał:

Jakie h21, czyli betę, miały pomierzone tranzystory MPSA18?

Większość w granicach 520-540 .

Podejrzewam, że dobrym zamiennikiem MPSA18 są markowe BC550c o wysokiej becie.

BC550 i 560 są już tak trudne do kupienia jak MPSA18 . Oczywiście pomijam CDIL itp dalekowschodnich producentów bo nie znam ich jakości . 

Właśnie składam inny analog  (na dyskretnym opampie w klasie A ) z tymi tranzystorami i wykorzystałem resztki starych zapasów . No ale jak mierzę te stare to na 30 z jednej serii tylko dwa miały odchyłkę przekraczająca 1% ( ! ) . Bez mierzenia można je lutować . 

Moja płytka będzie wyglądać tak

Ładna płytka . Porządek , gęsto , blisko , kompletnie i jeszcze do tego wymyśliłeś jak kondy wyjściowe zamontować . Kawałek dobrej inżynierskiej roboty . Mnie Muzg przekonał do stosowania elementów SMD bo ich jakość niczym nie ustępuje dobrym przewlekanym ale jeśli ktoś chce stosować lepiej/inaczej brzmiące drogie rezystory to tylko THT . 

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

Właśnie składam inny analog  (na dyskretnym opampie w klasie A ) z tymi tranzystorami i wykorzystałem resztki starych zapasów . No ale jak mierzę te stare to na 30 z jednej serii tylko dwa miały odchyłkę przekraczająca 1% ( ! ) . Bez mierzenia można je lutować .

Artur czym mierzysz betę? Jak tanim miernikiem to ze względu na nikły prąd pomiarowy wyniki nie są miarodajne. Polecam taki tester:

Ukryta Zawartość

Ustrojstwo proste i genialne.

Jest możliwość zasymulowania rzeczywistych warunków pracy w układzie. Swój nieco zmodyfikowałem żeby była taka możliwość. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzych 2
21 minut temu, Krzych 2 napisał:

Artur czym mierzysz betę? Jak tanim miernikiem to ze względu na nikły prąd pomiarowy wyniki nie są miarodajne.

Tak , zdaję sobie z tego sprawę ale zakładam , że nawet jeśli wyniki są błędne to ten błąd przy każdym pomiarze się powtarza - a to mi wystarcza do dobrania par . Sprawdzam kilka razy każdy tranzystor i wyniki są powtarzalne . 

27 minut temu, Krzych 2 napisał:

Polecam taki tester

O ! Dzięki za wskazówkę . Zaraz poczytam . pozdr. 

...there is no spoon...

4 minuty temu, arturp napisał:

Tak , zdaję sobie z tego sprawę ale zakładam , że nawet jeśli wyniki są błędne to ten błąd przy każdym pomiarze się powtarza - a to mi wystarcza do dobrania par . Sprawdzam kilka razy każdy tranzystor i wyniki są powtarzalne . 

...no i jeśli te MPSA są oryginalne i pewne to raczej Twoje załozenie jest sluszne. Wiesz do napisania posta skłonił mnie wpis kolegi wyzej o próbie użycia BC550, a to masowo podrabiany tranzystor i trafienie na coś wartościowego teraz graniczy z cudem, a produkty CDIL ze starą produkcją niewiele mają wspólnego.

13 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Ustrojstwo proste i genialne.

To dodam od siebie, że jeśli posiadamy oscyloskop dwukanałowy, to można do tych dwóch kanałów podłączyć przystawkę samodzielnie wykonaną, tanią, prostą. Schemat został kiedyś udostępniony w gazetce, teraz już zabytkowej, potem pewien chyba Malezyjczyk zaczął wykonywać pod to PCB i sprzedać po 24 USD.

Zrobienie prasowanki do tego układu jest proste, mając oscyloskop dwukanałowy można podglądać jakość tranzystorów i nawet je porównywać, bo krzywe charakterystyki są lepszym porównaniem dwóch tranzystorów ze sobą, niż tylko beta.

Cały układ przedstawiam w załącznikach, jak ktoś chce to może sobie coś takiego bez problemu zmontować.

Problemem jest to, że szukając np. pary PNP i NPN do wzmacniaczy, jeden wykres rysowany jest w II ćwiartce układu współrzędnych, a drugi w III ćwiartce. Jeśli ktoś ma genialny pomysł, jak przenieść jednym przyciskiem wyświetlanie z III do II, to poproszę - bo np. mając tranzystor odniesienia, zaznaczyć sobie na oscyloskopie pole krzywej, a potem dla tych samych parametrów wkładając kolejne tranzystory przesortować pasujące do wzorca tranzystory.

Oczywiście, układ ma spore wady - Malezyjczyk wykonał fatalny moduł zasilacza i lepiej zrobić lepszy. Użyte układy i zakres zasilania ograniczają wartości pomiarów. Ale zawsze fajnie jest móc porównywać posiadane zakupione tranzystory ze wzorcem.

Ukryta Zawartość

PCB-C2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Curve tracer jest też wbudowany w DCA75 - Atlas DCA Pro tylko trzeba je podpiąć do PC/Windows.

24 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Curve tracer jest też wbudowany w DCA75

Fajne urządzenie, ale aż za ok. 1000 zł. 
Może pewną alternatywą dla niego byłoby urządzenie DIY, mniej kosztowne, a wygląda fajnie. Pod filmem jest link do pełnej dokumentacji - łącznie z plikami gerber do wykonania PCB.

Ukryta Zawartość

Na razie nie ogarniam zabawy z Arduino, nie byłem zainteresowany, więc jeśli ktoś potrafi opisać, jak to urządzenie po zmontowaniu zaprogramować i nakarmić wsadem - jak - to poproszę w skrócie - jaki programator i jak to ugryźć ;-) 

Wyświetlacze są na ebay po ok 80 zł - 

Ukryta Zawartość

Reszty cen nie sprawdzałem.

A posiadacze oscyloskopów dwukanałowych mogą się tak pobawić w budowę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe
31 minutes ago, dekRe said:

to poproszę w skrócie - jaki programator i jak to ugryźć 😉

arduino i cala grupa pt esp8266 to masz tak, że podpinasz po usb do PC, odpalasz odpowiedni soft i samo się robi

w przypadku arduino otwierasz projekt w arduino IDE [1] i po usb dajesz upload

[1] 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1 choć jest też nowsza wersja V2 ale 99% tutoriali pewno jest jeszcze na V1

akurat jestem na swiezo po wykonaniu opomiarowania pompy ciepla w HomeAssistant i w zyciu bym sie nie spodziewal ze tak gładko pójdzie - caly stos esp8266 to jest dar dla ludzkosci

Ukryta Zawartość

Panowie ale czy taka dokładność jest nam potrzebna ? Ja złożyłem ostatni analog w miniony weekend z tych tranzystorów , które miałem pod ręką i tylko posługując się miernikiem . Skutek zaskakująco dobry -  na wyjściu mam stałe ale niewielkie - w jednym kanale 1,2mv a w drugim 2,3mV . Czy warto ,,schodzić" niżej ? Czy i tak nie ,,rozjedzie" się to z czasem ?

Strona Elliott Sound Products z tym projektem

Ukryta Zawartość

Energetyczne , żywiołowe brzmienie . Dyskretny opamp wykorzystałem jako analog - najpierw konwersja pasywna a ten układ jako wzmacniacz  . Klasa A ze sprzężeniem zwrotnym . Taki piętrusek wyszedł .

opamp dyskretny -  Elliott Sound Products.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi