Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, arturp napisał:

Słychać było lekką mgiełkę.

Na Ali mają podobne gotowe DAC na PCM1794 za ok. 550 zł.
Teraz trzeba kogoś namówić na zakup, by mógł porównać, czy warto się pochylać ;-)
Chip: PCM1794A * 2,AK4118 * 1
Zasilanie: AC220V lub niezależne 3 grupy AC9V + AC15V * 2
Wejście: AES/ coaxial/fiber /USB Bluetooth (z kartą Bluetooth 5125)
Wyjście: single-ended, balanced
Zużycie energii: <10W
PCB rozmiar: 21CM * 18CM
Link: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli wysyłają z tym trafem ze zdjęcia bo w tych zakupach to się można często zdziwić co będzie w przesyłce, to cena nie jest jakoś przesadzona - trafo ok. 150 zł, 2 x PCM to ok. 100 zł, razem 250 zł. PCB w tym rozmiarze to też ok. 150 zł, więc już jest na liczniku 400 zł. Dochodzi jeszcze tzw. plankton - operacjusze, i RLC.
Jakby się ktoś poświęcił dla grupy i zakupił, to fajnie by było poznać wrażenia porównawcze po uruchomieniu.

2xPCM1794-Z-ALI.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, arturp napisał:

Pcm 1794 bardzo mi się podobał jednak w bezpośrednim porównaniu z przetwornikiem r 2 r nie dał sobie rady. Słychać było lekką mgiełkę. Nie był tak klarowny. R 2 R bez  filtra cyfrowego mają jednak lepszą artykulację

A sama kostkę pcm1794a ,gdzie kupowałeś? (Mouser) . Z czym porównywałeś, pytam z czystej ciekawości. 

Edytowane przez Mariusz03
1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

A sama kostkę pcm1794a ,gdzie kupowałeś? (Mouser)

ebay .

Z czym porównywałeś,

sporo tego było . kilkanaście dac-ów różnej maści . 

...there is no spoon...

Szczegółowe i ciekawe katalogi Yamahy z 1989  i 1990 roku tego co produkowali wtedy z elektroniki, a nich między innymi oprócz znanego YM4113 B3 inne o wiele mniej znane dac-i Yamahy w tym 16 bitowe. Chyba nie są kompatybilne z PCM56/AD1856, ale to może potwierdzić tylko osoba, która się na tym zna (czyli Artur 🙂 ) A w ogóle to ciekawe czy warto jakiś diy na nich stworzyć - ale to znowu pytanie do Artura.

Podaję linki dla wszystkich zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze link do wielu datasheetów starych daców (link pewnie znany ale warto może przypomnieć):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 godziny temu, arturp napisał:

ebay

Teraz pytanie za sto punktów, czy to był orginal? Raczej pytanie retoryczne.

czy to był orginal?

Raczej tak, bo działał prawidłowo. Miałem kilka egzemplarzy I złożyłem na nich 3 daki. Ale biorąc pod uwagę to, że Chińczycy podrabiają nawet nowoczesne kości to trudno powiedzieć. 

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

czy warto jakiś diy na nich stworzyć

To oczywiście zależy od oczekiwań i preferencji brzmieniowych. YM3020 był bardzo popularnym przetwornikiem. W sieci jest sporo pozytywnych opinii. Jego wadą z pewnością jest to, że ma wyjścia napięciowe . I w zasadzie ciężko jest zrobić porządny analog.

...there is no spoon...

9 godzin temu, arturp napisał:

Raczej tak, bo działał prawidłowo. Miałem kilka egzemplarzy I złożyłem na nich 3 daki. Ale biorąc pod uwagę to, że Chińczycy podrabiają nawet nowoczesne kości to trudno powiedzieć. 

Oni wszystko podrabiają. Nawet tda1541a. Czkam tylko kiedy zrobią to doskonale. Przekanalem się kilkukrotnie na opa, że orginal np. BB brzmi dużo lepiej niż jego najlepsza podróba. 

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Oni wszystko podrabiają. Nawet tda1541a. Czkam tylko kiedy zrobią to doskonale. Przekanalem się kilkukrotnie na opa, że orginal np. BB brzmi dużo lepiej niż jego najlepsza podróba. 

Takie czasy. Jak sobie nie wymontujesz samodzielnie z jakiegoś dawcy , to zawsze z tyłu głowy będziesz miał wątpliwość odnośnie oryginalności kostki.

Jedyna nadzieja w Mouser i GigiKey bo co do TME to już na dwoje babka wróżyła.

Panowie, czy ktoś wie, co to za wzmacniacze operacyjne? Siedzą w analogu na opkach zaprojektowanym przez ViVaro. W tym egzemplarzu napisy są chyba celowo  starte.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Panowie, czy ktoś wie, co to za wzmacniacze operacyjne? Siedzą w analogu na opkach zaprojektowanym przez ViVaro. W tym egzemplarzu napisy są chyba celowo  starte.

Ukryta Zawartość

Chyba AD 797, ale to domniemanie samego Vivaro. Wlutował z jakiegoś urządzenia i do końca nie wiadomo co to

Ukryta Zawartość

9 minut temu, moorgan napisał:

AD797

Dzięki .  Rozbieram go na czynniki pierwsze, bo takie analogi to nie moja bajka.

PS

Wysyłać już płytki ?

...there is no spoon...

Sprawa druga. Nie wiem czy komukolwiek ta analogówka zagrała. Koledze i mnie sie nie udało. Nawet sam autor sobie nie poradził. To tak poza tematem i nie wiem czy to ważne. Tak mi sie przypomniało.

Dzięki .  Rozbieram go na czynniki pierwsze, bo takie analogi to nie moja bajka.
PS
Wysyłać już płytki ?
Możesz wysyłać
3 godziny temu, moorgan napisał:

AD797

Jeśli to naprawdę ad797 to bardzo dobry opa 😀, znalazłyby się w mojej kolekcji. Niestety również zatarte mam napisy. Kto i po co to robił 🤐. Z tego analogu to tylko krzem do wykorzystania reszta tylko utylizacja. Chiński badziew. 

Edytowane przez Mariusz03

Pytanie dotyczące zasilania bateryjnego, czy ktoś stosował w DAC, jakie są wasze spostrzeżenia na temat takiego rozwiązania ?

Kto i po co to robił 

Vivaro tlumaczył, że układy pochodzą z jakiegoś przemyslowego modułu, oznaczenia zatarte z przyczyn oczywistych bo to powszechna praktyka, żeby sobie nikt nie poradził z naprawą poza serwisem. Czy to rzeczywiście są te AD? Tak twierdził Vivaro. Ja bym tego nie brał za pewnik, a co najwyżej za prawdopodobne

17 minutes ago, oxygen said:

Pytanie dotyczące zasilania bateryjnego, czy ktoś stosował w DAC, jakie są wasze spostrzeżenia na temat takiego rozwiązania ?

Tak, miałem kiedyś 3 baterie z laptopa dla tda1541 (5v,-5v,-15v) a za nimi staby od TI. Później zmieniłem na trafko + diody jakieś przewymiarowane, CRCR (2x4.7mf na gałąź) i od tego te same regulatory TI - bez różnicy odczuwalnej (wtedy jak miałem baterie niestety nie umiałem jeszcze mierzyć szumu).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego analogu to tylko krzem do wykorzystania reszta tylko utylizacja. Chiński badziew. 

Podejrzewam , że gdyby autor podzielił się schematem to pewnie zmieniając wartości w wielostopniowej filtracji LPF moze by to i zagrało, a tak Bodo_z stracił na tym mnóstwo nerwów, a nawet autor tego nie uruchomił (!). Tak tylko utylizacja.

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli to naprawdę ad797 to bardzo dobry opa 😀

Już po problemie z AD797 - na pewno nie były to oryginały. Najpierw na wyjściach Pojawiło się napięcie stałe a potem nad kośćmi zaczął się unosić lekki dym.🤣 Nic dziwnego, że nie można było uruchomić tego analogu. Zastosowane tam ad825 jakoś działają - Offset na wyjściu wynosi kilkanaście miliwoltów , są trochę ciepłe, ale się nie spaliły. Natomiast ad744 nie dają żadnego stałego napięcia na wyjściu - zero absolutne , więc też pewnie martwe Podróbki.

...there is no spoon...

To niekoniecznie może być tak. Znając niedbałość Vivaro podejrzewam, że zamiast AD mogą to być innego typu układy np opampy podwójne, albo komparatory. Dlaczego tak podejrzewam bo sporo czasu trwało zanim Bodo_z np ustalił z nim rodzaj opampów w zasilaczu w sensie pojedyncze / podwójne, a zagmatwanie układowe było np takie, że nawet uprawiając inzynierię wsteczną trudno było być pewnym po czym się stąpa

44 minuty temu, Krzych 2 napisał:

To niekoniecznie może być tak.

Napisy usunięto więc nie mogłem zidentyfikować co to za opki. A w związku z tym, że poszły z dymem, to już lepiej zapomnieć.😆

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

3 baterie z laptopa dla tda1541 (5v,-5v,-15v) a za nimi staby od TI

Patrząc na moją walkę ze stabami pytanie czy u Ciebie nie wnosiły szumów do układu, stąd może brak różnic jak podmieniłeś akumulator na trafo. Może jakaś prosta stabilizacja na zenerce byłaby lepsza ? Korci mnie żeby spróbować takiego zasilania chociażby dla samego eksperymentu. Pytanie jak najprościej zbić napięcie do żądanego najmniej je "zaśmiecając"  

Edytowane przez oxygen
21 minutes ago, oxygen said:

Patrząc na moją walkę ze stabami pytanie czy u Ciebie nie wnosiły szumów do układu, stąd może brak różnic jak podmieniłeś akumulator na trafo. Może jakaś prosta stabilizacja na zenerce byłaby lepsza ? Korci mnie żeby spróbować takiego zasilania chociażby dla samego eksperymentu. Pytanie jak najprościej zbić napięcie do żądanego najmniej je "zaśmiecając"  

ale ja na 5V mam niecały 1mVpkpp i 300uVrms uzylem 7805 TI z mouser, zapewne da się zejść niżej ale wydaje mi się, że lepiej żebyś sprobował najpierw tej prostej drogi z podstawowym stabem - po prostu rozwiąż tamten problem - znajdź przyczynę bo budowanie super nisko szumnych zasilaczy to jeszcze wyższa szkoła jazdy zarówno elektroniczna jak i pomiarowa

Godzinę temu, oxygen napisał:

może faktycznie zacznę od tego co mam

Niskoszumność samych stabilizatorów to akurat w naszych konstrukcjach audio fajna cecha, ale nie jest ona najważniejsza. Wiele czynników ma wpływ na "szum" zasilacza w audio, poczynając od tego, jaki rodzaj transformatora masz, potem jakość diod, czy są blokowane kondensatorami, czy masz kolejne stopnie filtracji zasilania, a potem jak realizujesz stabilizację, kto wyprodukował stabilizatory, , ile i jakie masz magazyny na energię w postaci pojemności, i jaką chcesz uzyskać odpowiedź impulsową tak budowanego zasilacza, gdy głodny scalak jeden z drugim czy jakiś tranzystor krzyknie: dajcie mi jeść, dajcie mi energii! 😉
Nawet mając gorsze stabilizatory w rodzaju LM317/LM337 możesz projektując zasilacz wykorzystać je do stabilizacji, i owszem, ale pozostałe elementy mogą pomóc na obniżenie poziomu szumów. Byle dały się zmieścić na PCB - bo to też kompromisy.

Z racji tego że ja już swoje lata mam, choć kiedyś przeklinałem przymus nauki języka rosyjskiego, to teraz czasami to się przydaje. Jeśli nie znasz tego języka, możesz zawsze skorzystać z tłumacza w metodzie kopiuj/wklej:

Ukryta Zawartość

Weźmy takie forum:

Ukryta Zawartość

Tamtejśi konstruktorzy (często ludzie z Ukrainy tak jak producent audiofilskich wzmacniaczy Nazar, które wojna teraz zamiotła), klocków audio mają sporo dyskucji o budowie układów z dobrą odpowiedzią impulsową zasilaczy i ich odszumianiu - tu masz walkę z wieloma czynnikami - zobacz ich wykresy, bo jak już uda się im obniżyć poziom szumów, to układ zasilacza może zacząć pracować niestabilnie i potrzebujesz jako konstruktor popełnić zgniły kompromis.

Przetłumacz sobie wątki z tego forum, a może kiedyś będą ciekawą inspiracją do budowy własnego niskoszumowego zasilacza audio, gdzie szum stabilizatora to mały pikuś wobec skali innych problemów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Krzych 2 napisał:

gdyby autor podzielił się schematem to pewnie zmieniając wartości w wielostopniowej filtracji LPF moze by to i zagrało, a tak Bodo_z stracił na tym mnóstwo nerwów, a nawet autor tego nie uruchomił

Czasami warto się nie śpieszyć ze składaniem, lecz przed montażem trzeba wykonać zdjęcia/skany PCB.
Następnie warto zakupić program SprintLayout za 49 euro.
W tym programie importujemy zrobione zdjęcia na warstwę C1, a drugą stronę po wykonaniu lustrzanej kopii na C2.
Z biblioteki elementów kładziemy na zdjęciach wszystkie elementy, jak nie ma w biblotece to sami rysujemy je ręcznie. Po zrobieniu kopii PCB, można już odręcznie rozrysować schemat układu.

Ktoś to chyba jednak uruchomił, bo tu na forum było zdjęcie flaków już obudowie.
Ja ze względu na wzrok pałam głęboką niechęcią do SMD, ale jak ktoś ma młode oczy to dla niego tylko wygodna zabawa. 

Jeśli taki układ nie ruszy z marszu, to niestety trzeba sobie to naprawić - i warto wtedy mieć nie tylko woltomierz, generatorek jakiegoś sygnału, ale i oscyloskop. Jeśli napięcia zasilające na nogach WO są ok, to uruchamiamy generator sygnału sinusa podając go na wejście, a sondą oscyloskopową badamy gdzie ginie. I tam szukamy problemu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, dekRe napisał:

Jeśli taki układ nie ruszy z marszu, to niestety trzeba sobie to naprawić

Tylko dlaczego wysłane do samego Vivaro wróciło nie zrobione pomimo zapewnień, że wszystko oki i działa? Nie działało i tyle.

Będziecie reperować analog na WO żeby sprawdzić AD1856 w tym projekcie? 🙂

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

39 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Będziecie reperować analog na WO żeby sprawdzić AD1856 w tym projekcie? 🙂

Przerabiam dac-a vivaro . Obniżam napięcia zasilania cyfry na 5V - tak, aby można było stosować Inne przetworniki o niższych napięciach pracy . Nadal się grzeje zasilanie sekcji cyfrowej Przetworników, mimo że zastąpiłem kilka rozwiązań vivaro zwykłym stabilizatorami . Zapewne wynika to z zastosowania TL-ek, które po prostu ciągną po 55mA prądu . Rezystory w ograniczeniu prądowym mają ze 100 °C . Ale to ciężko będzie przerobić na zwykłe stabilizatory bez niszczenia ścieżek. Z analogu wymontowałem opampy i kilka części. Opampy przetestowałem - takie sobie. AD825 w roli konwertera prądu na napięcie dla pcm1702 jest chłodny , analityczny I ma trochę rozjechany BAS. Może z cieplejszymi Przetwornikami będzie lepiej . ad744 Nie nadaje się do roli konwertera a A te, które nie miały oznaczeń i prawdopodobnie były to AD797 uległy zwęgleniu.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi