Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, TomKordas napisał:

Artur coś się dzieje z Twoimi nowymi projektami

Walczę z AD1955 , nos dac-kiem na PCM1702 i hybrydowym mu-followerem na 6111WA . Przyszło kilka nowych płytek ale mam fazę na projektowanie a nie składanie .  Co kilka dni zamawiam płytki pod nowe pomysły . Jadą też różne scalaki z Chin ( np. CS4328 ) a do tego przyjechał nowy/stary wzmacniacz Onkyo do modyfikacji , odtwarzacz CD Denona na PCM1702 a dzisiaj kupiłem kolejnego dawcę - tym razem dla filtra CXD1244 i niskoszumowej kostki zasilania ... W najbliższych dniach składam NOS dac-a na PCM63 , płytki powinny się pojawić w tym tygodniu . Niestety , jak coś wpadnie do worka Poczty to niknie na tydzień . DHL-em czy InPostem jest na następny dzień po dotarciu do Polski . 

A ty chyba kupiłeś płytkę pod AD1865 . Coś się zadziało w temacie ?

...there is no spoon...

No to się dzieje 🤯👍💪. Tak kupiłem i powoli składam - ale równocześnie analog, analog 2, zasilacz do wzmacniacza wiec wszystko trwa - a uwzględniając moje umiejętności to jeszcze dłużej trwa bo muszę kilka razy sprawdzać czy wszystko Ok . 

Czekam na twoje zabawki 😉

10 minut temu, TomKordas napisał:

Tak kupiłem i powoli składam

Kupiłeś coś ogólnie dostępnego czy jakąś ciekawostkę ? Z filtrem czy NOS ?

...there is no spoon...

Artur oczywiście kupiłem Twoją pcb - nie wiem która to wersja, ale ma jeden bufor i bramkę SN74H . ( na dwóch scalakach nie na czterech ) A widziałem takie pcb z podwójnymi . Nie wiem czy dobrze pisze. Oparty na CS8414. 

Edytowane przez TomKordas
Godzinę temu, TomKordas napisał:

nie wiem która to wersja

wrzuć fotkę bo było kilka wersji . może coś podpowiem .

...there is no spoon...

Godzinę temu, TomKordas napisał:

Ten ( zdjęcie obcięte )

Ten jest prosty do złożenia . Im lepsze elementy tym lepiej gra . W razie wątpliwości pisz na Wiadomości . pozdr. 

...there is no spoon...

Jak odczujecie nieodpartą satysfakcję z odsłuchu tego wirtuozerskiego wykonania na poniższym instrumencie - to ja sugeruję - więcej już nie szukać i nie kombinować... 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 godzinę temu, TomKordas napisał:

czy masz, będziesz miał coś lepszego ?

Na razie mam tylko nowe i nieprzetestowane płytki pod AD1865 - jeden NOS ( niemal identyczny jak twój ) a drugi z filtrem SM5813 . Ja bym składał tą płytkę na twoim miejscu . Tylko wlutuj podstawkę pod AD1865 to wyjmiesz do innych projektów i porównasz . No chyba , że masz wersję SMD AD1865 . No i stosuj dobre LM317/337 - OnSemi lub Texas Instruments . Nie używaj kondensatorów nisko-impedancyjnych przy tych stabach , mogą się wzbudzać , ponadto mają duże szumy na wysokich częstotliwościach . Pozostałe stabilizatory polecam MC78L05 od On Semi - mają naprawdę niskie szumy , popatrz na ten test :

...there is no spoon...

10 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak odczujecie nieodpartą satysfakcję z odsłuchu tego wirtuozerskiego wykonania na poniższym instrumencie - to ja sugeruję - więcej już nie szukać i nie kombinować... 🙂 

Ukryta Zawartość

Kompletnie nie mogę znaleźć żadnej radości z odsłuchu tego „wirtuoza” 😂😂

Może po kilku 🥃 coś jakieś uczucie by się pojawiło 😁

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, TomKordas napisał:

Kompletnie nie mogę znaleźć żadnej radości z odsłuchu tego „wirtuoza” 😂😂

Czyli nie masz basu w systemie 😉 Musisz złożyć jakiegoś normalnego/porządnego daca 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

No nie wiem co powiedzieć, osłuchałem się trochę muzyki i basu jest wystarczająco. W niektórych utworach chata się trzęsie bo tu:

way down deep jennifer warnes

• 2 tygodnie później...

Spotkaliście się kiedyś z wynalazkiem pod nazwą CX8414-XS1 ? Jest to ( podobno ) downgrade normalnego CS8414-CS ale na czym ten downgrade polega to już nie wiadomo . Chińczycy je chyba kupują na kilogramy i pakują w swoje blistry , jak leci  . Zamówiłem dwa CS8414 a przyszedł jeden CS8414 i jeden CX8414 . W tym samym blistrze , równiutko zapakowane , jak z jednej maszynki i jednej linii produkcyjnej . 🤣 Obydwa wyprodukowane w Korei . Miałem sporo CS8414 z Korei i wszystkie działały wzorowo więc nie jest źle . 

Tu już ktoś natknął się na takie wynanalazki i kontaktował z Cirrusem

Ukryta Zawartość

CX8414-XS1.thumb.jpg.d6212e2ee662d73ed5c3a7c0e71a7214.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Film z pomiarami dla zwolenników i przeciwników układów NON OVERSAMPLING :

I co teraz będzie ? 🤣

...there is no spoon...

Pierwsze przetworniki do audio Tda1540 Philipsa miały 14 bitów i jak wynika z tego filmu była to jakość wystarczająca do prawidłowego odtwarzania muzyki . Jednak  Sony uparło się na 16 bit i ta właśnie rozdzielczość stała się standardem .Tylko nie rozumiem co ten wyżej zamieszczony materiał  wnosi nowego dla zwolenników lub przeciwników non oversampling ?

11 godzin temu, Vigo12 napisał:

Pierwsze przetworniki do audio Tda1540 Philipsa miały 14 bitów i jak wynika z tego filmu była to jakość wystarczająca do prawidłowego odtwarzania muzyki . Jednak  Sony uparło się na 16 bit i ta właśnie rozdzielczość stała się standardem .Tylko nie rozumiem co ten wyżej zamieszczony materiał  wnosi nowego dla zwolenników lub przeciwników non oversampling ?

Moze i nie wnosi, ale fajnie to tlumaczy, a założe się, że nie każdy łapie w czym rzecz tak na prawde. 

3 minuty temu, Krzych 2 napisał:

a założe się, że nie każdy łapie w czym rzecz tak na prawde. 

👍

...there is no spoon...

16 godzin temu, arturp napisał:

Film z pomiarami dla zwolenników i przeciwników układów NON OVERSAMPLING :

Przeciez to jest film o przetworniku cyfrowym a nie oversamplingu lub jego braku. Ten film to polemika pt cyfrowka vs analog. Z punktu widzenia przetwarzania sygnalow poprawna implementacja zaklada uzycie filtra cyfrowego. Pokaz przyklad urzadzenia fabrycznego ktore go nie mialo. Tam w tym filmie jest to przeciez powiedziane ze to nie jest obraz wyjscia a prawdziwy zaklada zabiegi wygladzajace wyjscie i tym zabiegiem jest wlasnie nadprobkowanie przed koscia dac.

Trudno uwierzyć w to , że ludzie widzą tylko to co chcą widzieć a nie rzeczywistość . Z drugiej strony ... może to dobrze . 🤣 

...there is no spoon...

7 minut temu, arturp napisał:

Trudno uwierzyć w to , że ludzie widzą tylko to co chcą widzieć a nie rzeczywistość . Z drugiej strony ... może to dobrze .

Polemika w temacie zaczela sie od tego ze zobaczylem jak wyglada sinus z NOS na 20khz tak ze srednio pasuje... od dluzszego czasu tez Ci proponuje taki eksperyment ale uparcie brniesz w swoj gust i sprzedajesz to jako prawde objawiona.

Dla zainteresowanych polecam sprawdzenie pasma przenoszenia z NOS'a po prostu na obciazeniu np 20kR. W przypadku tda1541 podlaczonego po Rk50-100R do siatki SRPP jak i tego ukladu Lampizatora na 6n2p wyglada to slabo ale brzmi fajnie jak ktos lubi ten typ grania. Kumpel np bardzo szybko powiedzial ze mu brakuje w tym gory i tyle. Inny znajomy z kolei byl tak zafascynowany ze chcial od razu brac i dac i kolumny ale ten facet mial 60lat i juz pewno nie slyszy powyzej 13-14khz.

Oczy bolą od czytania tych mądrości . Dorabianie teorii do potrzeb . 

...there is no spoon...

8 minut temu, arturp napisał:

Oczy bolą od czytania tych mądrości . Dorabianie teorii do potrzeb . 

jakis argument? czy tak tylko sobie opiniujemy?

10 godzin temu, arturp napisał:

Trudno uwierzyć w to , że ludzie widzą tylko to co chcą widzieć a nie rzeczywistość . Z drugiej strony ... może to dobrze . 🤣 

No masz! Jak dla mnie to zespoły nie muszą być słyszalne, byleby oscyloskop włączyli  na pierwszym planie:

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

jakis argument? czy tak tylko sobie opiniujemy?

Daniel , czty kiedyś coś zrobiłeś , posłuchałeś , porównałeś ?

NIC . Ty tylko ,, filozujesz " . Specjalista teoretyk .😉

Nie prowokuj i nie marnuj naszego cennego czasu bo nie wiesz o czym piszesz . Nie sprawdziłeś . Mędrców i ,,wójków dobra rada" jest pełno w sieci . 

...there is no spoon...

20 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

uparcie brniesz w swoj gust i sprzedajesz to jako prawde objawiona.

Starsi bywalcy forum zauważyli u ciebie takie mentorskie 🤣zachowanie ,tak kolego ,ciebie bardzo boli że nie masz doświadczenia i je u innych usilujesz zdeprecjonować 

Samo pisanie o słuchaniu drugiej ,harmonicznej ,wklejanie linków ,i uwagi moim zdaniem nie uczynią cię guru forum.Akurat kolega Arturp ma wielką wiedzę i doświadczenie .To kolejna próba rozwalenia wątku kolego Danielu .

10 godzin temu, arturp napisał:

NIC . Ty tylko ,, filozujesz " . Specjalista teoretyk .😉

Nie prowokuj i nie marnuj naszego cennego czasu bo nie wiesz o czym piszesz . Nie sprawdziłeś . Mędrców i ,,wójków dobra rada" jest pełno w sieci . 

Wiemy że nie ,potraktuj go jak powietrze ,nie polemizuj ,pisze po to by zaistnieć ,dowartościować się  .

W dniu 8.11.2024 o 09:42, Daniel_68412 napisał:

Dla zainteresowanych polecam sprawdzenie pasma przenoszenia z NOS'a po prostu na obciazeniu np 20kR. W przypadku tda1541 podlaczonego po Rk50-100R do siatki SRPP jak i tego ukladu Lampizatora na 6n2p wyglada to slabo ale brzmi fajnie jak ktos lubi ten typ grania.

Badam rozmaite układy nadające się na lampowe analogi do DAC'a z nastawieniem na działanie jako wzmacniacz słuchawkowy i preamp. 
Wszyscy co tak eksperymentują, sprawdzają działanie układów analogów poprzez wpuszczenie na wejście idealnego sygnału sinus o dowolnej amplitudzie i częstotliwości.

Symulacje w Qspice, mogą dodatkowo badać jakość analogu poprzez symulację generatora, który działa poprzez odpowiednie dane podane z tekstowego pliku csv.
Czy ktoś może ma sprzęt pozwalający zapisać z oscyloskopu do pliku txt realny przebieg np. schodkowego sinusa 1kHz jaki jest na wyjściu z realnego układu NOS DAC, najchętniej z AD1865? Chciałbym poeksperymentować, jak podpinane analogi do DAC'a poradzą sobie z aproksymacją schodkowych zniekształceń do wzmacnianego sinusa? Może ten diabeł nie jest taki straszny, skoro może się podobać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.11.2024 o 06:15, tedi02 napisał:

Starsi bywalcy forum zauważyli u ciebie takie mentorskie 🤣zachowanie ,tak kolego ,ciebie bardzo boli że nie masz doświadczenia i je u innych usilujesz zdeprecjonować 

a pamietasz to zdarzenie jak wyszlo ze nie wiesz kolego czym sie rozni impedancja od rezystancji? to dopiero bylo... 🙊

W dniu 8.11.2024 o 20:10, arturp napisał:

tak

W dniu 9.11.2024 o 23:12, dekRe napisał:

Czy ktoś może ma sprzęt pozwalający zapisać z oscyloskopu do pliku txt realny przebieg np. schodkowego sinusa 1kHz jaki jest na wyjściu z realnego układu NOS DAC, najchętniej z AD1865?

a skad jestes?

• Pokaż nowe odpowiedzi