Skocz do zawartości
IGNORED

która firma kurierska najbezpieczniejsza

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

DHL to zło, ostatnio ich przewoźnik o mało płotu mi nie rozwalił, bo ćwiczył vanem poślizgi kontrolowane, aż strach pomyśleć co działo się wewnątrz z paczkami ;-( Z drugiej strony Pianocraft dla mojego siostrzeńca dotarł DHL-em cało i bezpiecznie :-)

Do mnie jakiś czas temu DHLem dotarły dwie końcówki mocy z UK i wszystko było OK :)

Stolicą też pare przesyłek nadałem i odebrałem i też nie było niemiłych niespodzianek.

Wszytko tylko nie wisła.

Zrobiłem dwie przesyłki.

1.Onkyo zmieniarka Dvd za pobraniem.

2.Wieża Sony.

1.Doszła ale ja pieniędzy nie dostałem.

2.Zagnieła w czasie przewozu.

Całe szczeście że prawo pomogło :D

Ja bym wysłał wisłą jeżeli chcesz stracić przesyłke,i czekąc 2 mieś na wysądzenie wartości :P

Miałem do czynienia ze Stolicą - OK, szybko sprawnie i paczka i jej zawartość w idealnym stanie.

O DHL'u nie mogę tego powiedzieć - chyba chłopaki lubią sobie porzucać paczkami.

• Redaktorzy

Kłopot w tym, że jeśli ktoś wysyła dużo, to już wypróbował wszystkie firmy, i nie ma takiej, na której by się nie zawiódł. Niestety, poziom jest podobny, wszędzie średni, i jak masz pecha, to po tobie. A co to jest ta Wisła, o tym nie słyszałem?

Ja wysylam stolica albo DHL. Na razie (odpukac) nic zlego sie nie stalo.

Jednak zawsze paczki pakuje najlepiej jak potrafie. W srodku przedmiot nie moze miec luzu bo rozwali opakowanie, najlepiej jak jest fabryczne. Ale nawet wtedy staram sie "dozbroic" taka paczke dodatkowo np w 2gi karton.

Paczki na sortowni zlatuja z 1m albo wiecej. Kurierzy nimi rzucaja. Pancerne opakowanie to podstawa.

No i ubezpieczenie. Zazwyczaj na wiecej niz wartosc przedmiotu (tak na wszelki wypadek)

Co do kolumn to sprawa ciezka bo zle sie je pakuje. Jak masz farbyczne kartony poł biedy. Po prostu z dołu i z góry dodaj 3cm wiecej styropianu i porzadnie przymocuj.

Jak musisz jednak je spakowac to radze....uwazac bo bez wprawy to ciezko zrobic a błąd spowoduje ze moga przyjsc ze zniszczonymi rogami (w najlepszym przypadku) do nawet calkowitych uszkodzen obudowy....

odnośnie wysyłki kolumn DHL'em

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też korzystam z ich usłuch i jak dotąd wszystko było OK!

Ale coś w tym jest - np. w programie "Karabmbol" na TVN Turbo obserwujemy już w kilku odcinkach jak ZAWINILI kurierzy DHL ;))

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie ... sprawa wyglada calkiem inaczej.

Troche wysylalem/odbieralem w roznych firmach. Ostatnio nawet zamawiam odbior paczki osobiscie u kuriera na moj rejon miasta.

- czesto w trakcie pakowanie jakas kawa i chwila rozmowy.

Kolorowo nie jest ... w wiekszosci tych firm pracuja rozni ludzie. Chyba w kazdej z nich auto jest wlasnoscia kuriera - malowanie tylko firmowe :)

Jakosc zalezy od wszystkiego ... a mianowicie od ilosci tzw przepakowan //ile razy paczki wymieniaja srodek transportu//

kto jak jedzie, nawet kto byl wtedy na zmianie itd itd. To jest jak wielkia maszyna zalezna od kazdego trybu :)

Warto dowiedziec sie jaka jest trasa naszej paczki ile razu znudzieni pracownicy rzucaja nimi z jednego auta do drugiego

albo sobie w nie kopia ... //sa takie przypadki// - to czesto na samym koncu. Wieksze transporty sa na paletach zaklejone folia

Wiec nie mozna powiedziec ze jedna forma jest OK a 2 nie-OK

A ze DHL stare Servisco ma do mnie przepakowania X-Poznan-moje miasto-Dom

znam kuriera - paczek bylo duzo //dosc delikatnych// to sie jakos czlowiek przyzwyczaja :)

Co ciekawe tylko raz z Stolicy, CD ktorego dostalem musial wracac do serwisu - kalibracja lasera.

• 2 tygodnie później...

Wyslalem ostatnio "Stolica" za zaliczeniem kolumny, doszly na drugi dzien.

Pieniadze dla mnie dotarly po dwoch tygodniach...

Zadzwonilem do "Stolicy" zeby zapytac dlaczego tak dlugo, dostalem odpowiedz: "wytyczne odgorne, przelew do dwoch tygodni"...

Z innymi firmami tez tak jest?

Who's Afraid of Music?

Ciesz się że tylko dwa tygodnie - ja raz (o naiwny) wysłałem CD z zapłatą przy odbiorze i......pieniądze dostałem po 1.5 miesiąca (i nie wiem czy nie czekałbym dłużej gdybym nie pare maili z uwagami co do stolicy).

"Stolyca" robi bokami i trzymają kasę tak długo jak mogą... czyli 14 dni roboczych... czyli wychodzi 3 tygodnie od wysyłki...

a jeśli chodzi o firmy kurierskie (miałem kontakty z DHL-Servisco, Stolica, Speedpol) to faktycznie zależy wszystko od ludzi... i przyznam, że co jak co ale duże i drogie kolumny to bym się bał wysyłać... no chyba że w drewnianych skrzyniach... bo karton to może być mało przy 25kg i takich gabarytach...

Ja dziś dostałem kolumny transportowane przez GLS. I co? Dupa, panowie, poobijane rogi. Niedawno wysyłałem klientowi kolumnę pocztą polską, i to samo, uwalili róg. Kanał, nie wiem jakim cudem to jeszcze funkcjonuje, nie ma na nich bata, czy co? Jak długo będą niszczyć powierzone im do transportu cudze mienie?

• 1 miesiąc później...

Przestrzegam przed Stolicą. Są tak durni, że (1) źle wypisują list przewozowy (2) nie znajdując owego złego adresu nie dzwonią (pomimo tego, że mają numer telefonu w liście przewozowym). Na pytanie dlaczego nie zadzwonili mówią, że nie mają takiego obowiązku. Nie znają też słowa "przepraszam". Nie można odebrać przesyłki z magazynu samemu. Tragedia.

Co lepsi dystrybutorzy audio sami transportują sprzęt do sklepów które u nich zamawiają. Chyba nie ma innego wyjścia bo rynek jest dość specyficzny a produkt nie jest tani i tak łatwo wymienialny jak masówka.

Kiedyś panowie ze Stolicy zostawili mi awizo na przesyłkę w drzwiach wejścowych...klatki schodowej! Jakimś cudem wracając wieczorem do domu znalazłem poniewierający sie na ziemi przed blokiem kawałek papieru.Oczywiście zadzwoniłem do nich i usłyszałem "to nie ja ,to kolega, już go nie ma " itp.

Dopiero wtedy umówii się na odbiór na godzinę.

Odnosnie paczek za pobraniem to wyglada to w sposob taki ze przelewy zeby bylo taniej robia raz lub dwa razy w miesiacu. Jak ci sie uda to masz kase po paru dniach a jak sie nie zalapiesz na rzut to moze to trwac i 1,5 miesiaca. Dlatego ja nigdy nie wyslalem za pobraniem kurierem. Sprawa druga to sposob dostarczania przesylek. Za jakosc i sposob dostarczania przesylek odpowiada w wiekszosci kurier odbierajacy i ludzie na magazynie. Dlatego nie mozna powiedzeic zdecydowanie ze ktoras z firm jest do dupy. W Olsztynie najlepiej sprwadza sie Solica i Siodemka. DHL tez moze byc chociaz maja swoje dziwne zasady ale magazym porzadny i ludzie w miare mili. Kiedy jeszcze pracowalem i wysylalem przesylki warte parenascie tysiecy zl nigdy nie zawiodla nas Stolica. Mielismy natomiast problemy z lokalna firma albo dopiero sie rozwijajaca ktorej kurier spieszac sie do domu na swieta bozego narodzenia ( bylo to chyba jeden dzien przed ) podpisal za nas przesylke i zabral ze soba. Do tej pory nie wiadomo co sie stalo z przesylka. Dlatego proponuje omijaj wielkim lukiem male firmy. Nalezy tez zauwazyc ze wszystkie paczki Stolicy najpierw trafiaja do Warszawy nawet jak jada z Z Gdanska do Olszyna to po drodze zaliczaja Wawe. Moze sie zdarzyc ze komus cos spadnie. Dlatego nie ma konkretenej dobrej recepty na to jakim kurierem wysylac. Ja ze swojej strony polecam Stolice i DHL. Siodemka kiedys dostalem monitorki ze stendami, z krakowa to jechalo,3 paczki razem w sumie ok 55 kg, powiem wam ze jakby nie bylu dobrze zapakowane to moglo by sie im cos stac bo kartony wogladaly jakby ktos nimi rzucal ( przynajmniej monitorkami bo standy wazyly po 30 kg hehe ). Najawazniejsze jednak jest pakowanie!!! wysylalem paczki i po 10000 zl wartosci i nigdy sie nic im nie stalo! Jak jest dobrze zapakowane to jest szansa 1/1000 ze cos sie stanie. Dostawalem Stolica paczki zle zapakowane i byly uszkodzone chociaz mojej nigdy Stolicy nie udalu sie uszkodzic.

Ok moze troche zakrecilem i namieszalem:) hehe:P ale swietam wiecie no nie;) sniadanie, winko...:P

Wesolego:)

Oj, kilka razy przetoczyły się już takie dyskusje przez forum i zawsze z identycznym skutkiem. Ktoś, kto poszukuje odpowiedzi, nie znajdzie jej tutaj, znajdzie natomiast książkę zażaleń. Niestety, za uchybienia odpowiedają na ogół konkretne osoby w konkretnych miejscach i nie znam firm, które byłyby w stanie takie osoby skutecznie eliminować. Od kilku korzystam ze Stolicy i do tej pory nie miałem żadnych złych doświadczeń, ale oczywiście ręczyć za żadną firmę wysyłkową nie sposób.

Potwierdzam opinię o STOLICY.

Wysłałem przesyłkę do Warszawy z zaznaczeniem ,że ma być dostarczona w sobotę - wiąże sie to z dodatkową opłatą. Chciałem ,aby dostarczona była przed świętami. Myślałem ,że sprawa załatwiona, a tu dostaję informację od odbiorcy ,że paczka nie dotarła bo był błędnie wpisany adres - jedna litera źle - nieczytelnie wpisana - zresztą przez pracownika Stolicy. Zaznaczam, na druku adresowym jest specjalna rubryka na telefon - która była wypełniona.

I teraz na moją interwencję i odbiorcy, pani pracująca w Stolicy bardzo nieuprzejma informuje,

że był błędny - nieczytelny adres i , że to moja wina ,że mają pracowników z dysgrafią.

Na mój monit, że przecież można było zadzwonić pani bardzo zniecierpliwionym głosem powtarza kilka razy, podkreślając, że nie mają takiego obowiązku !!!.

Godzina była 15 w sobotę także niezbyt pózno, nie rozumiałem dlaczego sprawa była nie do załatwienia w żaden sposób, nawet poprzez odbiór samemu przez odbiorcę ??!!

Zaznaczam cały czas bardzo nieuprzejma pani w telefonie wytykająca mi moją winę.

Zniesmaczony musiałem się pogodzić z faktem ,że bardzo droga przesyłka leży gdzieś tam i dojdzie w wtorek po świętach - mam nadzieję.

A tak w ogóle to wyleczyłem się z usług STOLICY, wszystko jestem w stanie zrozumieć tylko nie chamskie zachowanie usługodawcy,oraz brak dobrej woli.

Ten wpis nie jest książką skarg i wniosków, ale ma być ostrzeżeniem przed niesolidmą, niekompetentną i po prostu złą firmą.

Już to gdzieś pisałem:

Przesyłką konduktorską (jeśli tylko raz wkładasz do pociagu, a na drugim końcu Polski ktoś to z tego samego odbiera, nie powinno chyba nic się stać - pociągi u nas niespieszne, a do celu docierają ;) lub osobiście.

Pozdr. jajecznie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.