Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek ma u siebie M40.2 i Ktemy.  Słucha w swoim systemie i swoim, znanym środowisku akustycznym.  Jeśli po miesiącu  obcowania z Ktemami stwierdzi, że jednak woli brzmieniowo M40.2 - to BARDZO DOBRZE.  Jeśli stwierdzi, że jednak wybiera klasę i wyrafinowanie KTEMY - to też BARDZO DOBRZE.

On ma być zadowolony i czerpać przyjemność z słuchania muzyki. I moje zdanie ( ja uważam że KTEMY to 2-3 klasy lepsze brzmienie niż M40.2) ani kogokolwiek innego nie ma tu żadnego znaczenia.  

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tylko bądźmy koledzy konsekwentni. Jeśli uważamy, że kolumny są przewartościowane, to tak samo można stwierdzić, że przewartościowane są same głośniki.

Spokojnie tą teorię można rozciągnąć na Scan-Speak Ellipticor, którymi się zachwycacie i można uznać je za cenową wydmuszkę w rękach korporacji robiących klientów w .... Z tego co wiem, to producenci zazwyczaj zlecają produkcje wg własne specyfikacji i często tych modeli nie można kupić i cena nie ma tu nic do rzeczy.

Edytowane przez Roxi
6 minut temu, babatular napisał:

Mirek ma u siebie M40.2 i Ktemy.  Słucha w swoim systemie i swoim, znanym środowisku akustycznym.  Jeśli po miesiącu  obcowania z Ktemami stwierdzi, że jednak woli brzmieniowo M40.2 - to BARDZO DOBRZE.  Jeśli stwierdzi, że jednak wybiera klasę i wyrafinowanie KTEMY - to też BARDZO DOBRZE.

On ma być zadowolony i czerpać przyjemność z słuchania muzyki. I moje zdanie ( ja uważam że KTEMY to 2-3 klasy lepsze brzmienie niż M40.2) ani kogokolwiek innego nie ma tu żadnego znaczenia.  

...nie wierzę że mogłeś coś takiego napisać, może  ktoś się podszył pod Ciebie ? 

....masz rację że Ktemy potrzebują prądu....cały czas gram na lampie ale mam pewne obawy czy z tymi kolumnami lepiej nie zaprezentuję się  FBI....

Edytowane przez Miroslav1
Teraz, Roxi napisał:

Tylko bądźmy koledzy konsekwentni. Jeśli uważamy, że kolumny są przewartościowane, to tak samo można stwierdzić, że przewartościowane są same głośniki.

Spokojnie tą teorię można rozciągnąć na Scan-Speak Ellipticor, którymi się zachwycacie i można uznać je za cenową wydmuszkę w rękach korporacji robiących klientów w .... Z tego co wiem, to producenci zazwyczaj zlecają produkcje wg własne specyfikacji i często tych modeli nie można kupić i cena nie ma tu nic do rzeczy.

Nikt nawet nie wspomniał o Elipticorach ?

Cena nie ma nic do rzeczy? Ciekawe ? Całe audio hobby jest bezpośrednio skorelowane z kasą.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

11 minut temu, sly30 napisał:

Dam Ci taki przykład z mojego podwórka. Jest firma Focal - JM Lab. Od lat oferują kolumny. Co kilka lat wprowadzali nowości i nie można im było odmówić innowacyjności. Wiem, że nie wszyscy lubią brzmienie ich kolumn, ale tak jest z każdą inną firmą. Kiedyś wprowadzili Grande Utopie, po kilku latach wersje z berylem, a po kolejnych kilku wersje EM z regulowanym pochyłem, z regulacją Gainu poszczególnych driverów i elektromagnetycznym subbasem. To było coś nowego na rynku. Obudowa z grubego mdfu, elementy zwrotnicy na tanio, wew.okablowanie też słabe, ale całościowo projekt ciekawy, choć nie tani. Wtedy 500 tys. Miałem, grałem na nich kilka lat. Było ok. Na rok 2008 były to kolumny nowatorskie i miały zwolenników. 
Po kilku latach zbliżał się czas na prezentacje następcy. Liczyłem, że tradycyjnie znów pokażą coś nowatorskiego, ale tak się nie stało. Firmę przejął fundusz inwestycyjny i zrobił to co robi każdy taki fundusz, czyli zero inwestycji w nowe projekty, odcinanie kuponów od istniejących rzeczy, podnoszenie cen, drenowanie marki i jakieś tam inwestycje tylko w marketing. Po 12 latach od premiery wersji EM, nie ma nic nowego. To co było akceptowalne w roku 2008, nie jest w 2020r. Cenę podnieśli z 500 tys.do 700 tys.i do nazwy dopisali Evo. Ale to nadal to samo. I wątpię czy przez kolejne 10 lat coś się zmieni na plus. Dlatego zrezygnowałem z tej opcji. 

Dajesz skrajny przykład topowych modeli. W niższych segmentach kolumnach 30-100 tys już tak różowo nie jest, bo koszt DIY wcale nie jest mały, a ryzyko zrobienia gniota duże. Dlatego bezpieczniej kupić nowe z rabatem lub z drugiej ręki. Oczywiście z samą budowa kolumn można mieć dużo przyjemności i tego nikt nie kwestionuje.

18 minut temu, S0nic napisał:

Widzisz ja to młody jestem ?

szerokopasmowce, po tylu latach coś takiego....

podaj kilka przykładów tych karmników i nie pisz esejów jak to nie chce ci się tłumaczyć i ile to nie masz lat tylko konkrety proszę

A po co skoro Ty nic z pisanego nie rozumiesz? Co miałem napisać,to napisałem,nie pojmuję dlaczego sobie ubrdałeś,że miałbym cię informować o czymś ponad to.I oznacz się na niebiesko,to może,choć nie na pewno,porozmawiamy. Życzę szczeęścia,choć nie przewiduję

Teraz, Jamówię napisał:

A po co skoro Ty nic z pisanego nie rozumiesz? Co miałem napisać,to napisałem,nie pojmuję dlaczego sobie ubrdałeś,że miałbym cię informować o czymś ponad to.I oznacz się na niebiesko,to może,choć nie na pewno,porozmawiamy. Życzę szczeęścia,choć nie przewiduję

Podobnie jak kolega powyżej konwersacja kończy się gdy trzeba podać konkrety. Nie jestem zaskoczony ?

Oznaczać się na niebiesko? Nie przewidujesz mojego szczęścia? Miałeś podać kilka kolumn których słuchałeś, żeby potwierdzić, że polskie to złe a ty znowu piszesz jakieś dyrdymały ?

obiektywnie o audio

Okazuje się, że jesteśmy również potęgą w budowie dróg. Nasz minister właśnie ogłosił, że jesteśmy już lepsi niż Niemcy i Francuzi

Tak, tak....
Na nowej A1 w okolicy Pyrzowic mamy przykład o czym doskonale przekonałeś się na własnej skórze :)
14 minut temu, S0nic napisał:

Podobnie jak kolega powyżej konwersacja kończy się gdy trzeba podać konkrety. Nie jestem zaskoczony ?

Oznaczać się na niebiesko? Nie przewidujesz mojego szczęścia? Miałeś podać kilka kolumn których słuchałeś, żeby potwierdzić, że polskie to złe a ty znowu piszesz jakieś dyrdymały ?

Podałem a to,że bardzo źle teraz kształcą potwierdzasz kompulsywnym domaganiem się tłumaczenia tego,co Ci napisałem-mamy zapytaj.

Godzinę temu, S0nic napisał:

Nie rozumiem połowy tego wpisu, 

Problem jest głębszy,nic nie rozumiesz..

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Jamówię napisał:

Podałem a to,że bardzo źle teraz kształcą potwierdzasz kompulsywnym domaganiem się tłumaczenia tego,co Ci napisałem-mamy zapytaj.

????

54 minuty temu, Jamówię napisał:

Słuchałem potem jeszcze dla sportu z tuzin różnych wystawianych karmników i do tego się nadawały,jako budki lęgowe dla ptaków.  ? 

Teraz, Jamówię napisał:

Nie wstydź się, tylko kilka modeli i tych beznadziejnych firm ? Tylko tym razem już bez tego biadolenia o mojej osobie ?

obiektywnie o audio

Godzinę temu, S0nic napisał:

Chyba logiczne, że nie miałem u siebie kolumn które są zbudowane z kiepskich podzespołów. Po co miałbym to robić? ?

A kto to poza tobą ocenił? Jakaś komisja z przyniesionym w siatce na karpia wzorcem?

Teraz, Jamówię napisał:

A kto to poza tobą ocenił? Jakaś komisja z przyniesionym w siatce na karpia wzorcem?

A co tu oceniać, kolumny w cenie kawalerki z badziewnymi podzespołami za kilkaset złotych.

obiektywnie o audio

2 minuty temu, S0nic napisał:

Nie wstydź się, tylko kilka modeli i tych beznadziejnych firm ? Tylko tym razem już bez tego biadolenia o mojej osobie ?

Hehe młody z taką "socjotechniką" to krowy lepiej pasaj. Podałem KONKRETNY przykład. Byłem zainteresowany zakupem i uciekłem. Pońieważ z firmą  i jej ludźmi jestem w dobrych stosunkach towarzyskich,to nie będę im robił pod górę,bo Ty chcesz leczyć swoje kompleksy. Teraz ja z przyjemnością poczytam o tych tuzach garażowego hajendu,którego jesteś dumnym przedstawicielem. Jaką firmę reprezentujesz naganiaczu?

...jakbyś miał dziurę na dupie to Harbeth by to ''zakamuflował'' a Ktemy jeszcze bardziej to dziurę na dupie pokazują - które są lepsze....
Chcesz powiedzieć, że to co realizator dźwięku nieco schował to trzeba to w domowym audio odsłonić?
Trochę błędne myślenie zwłaszcza jeśli mówimy o profesjonalnych studiach z profesjonalnym i doświadczonym personelem. Nie sądzę, że słuchając na 40.2 są zakamuflowane dźwięki które były zapisane w studio.
Ja właśnie dlatego nie lubię Ktem i wystarczyło mi 1 min aby przejść obojętnie obok nich. Bliższe mi są 40.2.

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni w domu "poprawiać" studyjnych masterów ale ja się pytam po co?
1 minutę temu, Jamówię napisał:

Hehe młody z taką "socjotechniką" to krowy lepiej pasaj. Podałem KONKRETNY przykład. Byłem zainteresowany zakupem i uciekłem. Pońieważ z firmą  i jej ludźmi jestem w dobrych stosunkach towarzyskich,to nie będę im robił pod górę,bo Ty chcesz leczyć swoje kompleksy. Teraz ja z przyjemnością poczytam o tych tuzach garażowego hajendu,którego jesteś dumnym przedstawicielem. Jaką firmę reprezentujesz naganiaczu?

Miałeś podać kilka marek i modeli a znowu się wymigujesz. No nic nie zrobimy.  Ileż mogę wnioskować?
Naganiaczu? To ty masz wpisane jakieś firmy w sygnaturce, ups, znowu wtopa ?

E: kończymy bo marnuje czas i co najgorsze zaśmiecam temat, sorry Mirek : /

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

2 minuty temu, S0nic napisał:

Miałeś podać kilka marek i modeli a znowu się wymigujesz. No nic nie zrobimy.  Ileż mogę wnioskować?
Naganiaczu? To ty masz wpisane jakieś firmy w sygnaturce, ups, znowu wtopa ?

To którą garażową manufakturkę reprezentujesz,że jak lew bronisz tego biznesu naganiaczu?

8 minut temu, piorasz napisał:

Chcesz powiedzieć, że to co realizator dźwięku nieco schował to trzeba to w domowym audio odsłonić?
Trochę błędne myślenie zwłaszcza jeśli mówimy o profesjonalnych studiach z profesjonalnym i doświadczonym personelem. Nie sądzę, że słuchając na 40.2 są zakamuflowane dźwięki które były zapisane w studio.
Ja właśnie dlatego nie lubię Ktem i wystarczyło mi 1 min aby przejść obojętnie obok nich. Bliższe mi są 40.2.

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni w domu "poprawiać" studyjnych masterów ale ja się pytam po co?

40.2 stoją w wielu bardzo zacnych studiach nagraniowych i masteringowych.

10 minut temu, S0nic napisał:

To ty masz wpisane

Mam,bo to dobry obyczaj netykiety a Ty co masz?wstydzisz się?napisz komu naganiasz,tak jest uczciwiej,znasz to pojęcie?czy interesują Cię metody na partyzanta?

Przecież wyraźnie w realizacjach słychać różnice miedzy wytwórniami i fachowcami

Jest tu jeden taki osłuchany w Live któremu Audiofeele chyba krzywdę zrobili,
Slucha z B&W albo Dynaudio na subach i wyśmiewa Audiofilie
Nie trzeba byc osłuchanym aby słyszeć kolosalną różnice miedzy LIVE - B&W - Dynaudio, to jak (Dzień do Czarnego czy Noc do Białego)
Potrafi zadać pytanie o poprawność w realizacji ....

Wszystko ma własną charakterystykę i całość tworzy efekt końcowy

Niektórzy twierdzą ze jak sie kolumn nie przyniesie do domu to nie można ocenić, można szczególnie słuchając w różnych warunkach i z rożną elektroniką, dokładnie wtedy można wiedzieć co z czym łączyć
Najgorzej to ratować innymi elementami z łańcuchu systemu, pociąganie za sobą inny problem

P.S W dużych systemach tez są wady, w każdych są

Edytowane przez .:Gerard:.
W dniu 22.12.2020 o 04:23, piano napisał:

Sly,

zaczynasz być w mniejszości. 

.... jakoś umknął mi ten wpis....

...nie ma co narzekać, wystarczy że Sly30 pójdzie na swoje forum od razu będzie w większości....także nie ma bidy....

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, S0nic napisał:

Normalny człowiek, zdrowo stąpający po ziemi jak widzi skrzynkę drewnianą, kupiony przetwornik, kawałek zwrotnicy oraz kabelek za 100 000, 200 000zł z podzespołami za 5-10 koła rozumie, że ktoś chce grubo zarobić ?

A kto twierdzi, że tu sami normalni, jak piszesz...Bynajmniej się nie uważam..?

Godzinę temu, piorasz napisał:

Ja właśnie dlatego nie lubię Ktem i wystarczyło mi 1 min aby przejść obojętnie obok nich.

....jeżeli Ktemy oceniłeś po minucie słuchana to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiać....

Teraz, pantagruel napisał:

A kto twierdzi, że tu sami normalni, jak piszesz...Bynajmniej się nie uważam..?

hehe ?

patrząc z boku na nasze wpisu to przyznaje rację ?

obiektywnie o audio

6 minut temu, Jamówię napisał:

Napisz po prostu komu naganiasz.

Odpowiedziałem na twoje pytanie post wyżej, proszę czytaj ze zrozumieniem. Czekam na polskie karmniki które słyszałeś. Tylko pamiętaj zdjęcie na telefonie, odsłuch przez YT, patrzenie przez witrynę sklepową się nie liczy.

obiektywnie o audio

....jeżeli Ktemy oceniłeś po minucie słuchana to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiać....
Dla ścisłości kilka razy po około minucie z różnym repertuarem słuchałem.

Dlaczego nie mamy o czym rozmawiać?
Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że nie miałeś takich sytuacji, gdzie np na AVS nie przeszedłeś obojętnie obok kolumn, które od razu skazałeś na opinię "to nie moja bajka". Mając pewne doświadczenia to się wie odrazu. Mogą być wątpliwości i wtedy się należy trochę bardziej przysłuchać.

Widzisz jedno nas różni. Ja nie jestem pod wpływem żadnych gazetek, opinii czy też popularności. Przygoda z audio nauczyła mnie być niedowiarkiem i wszystko muszę sam sprawdzić, pomacać itp. Dziś ostatecznie nic i nikt nie jest w stanie wpłynąć na to co kupię i na czym będę słuchał. Nawet nie przywiązuję wagi do tego czy potem to odsprzedam gdy będę chciał zmian, gdyż to spore ograniczenie do wyborów tego co mnie i tylko mnie cieszy.
Oczywiście istnieją dziedziny mojego, życia, gdzie czasem się posiłkuję opiniami innych ale napewno nie jest to audio.
Tutaj wiem doskonale czego oczekuję i czego chcę.

Wobec powyższego czuję się zupełnie niezależny od nikogo i od niczego - nawet od instytucji kredytowych czy pożyczkowych i jest mi z tym cudownie.

Mimo wszystko nadal uważam, że mamy o czym rozmawiać, gdyż nadal mamy wspólne hobby. Jeśli myślisz inaczej to jest mi bardzo przykro, gdyż uznam, że próbujesz narzucać mi swoje spostrzeżenia zupełnie odmienne od moich. Próbujesz to robić w podobny sposób jak robią to w gazetkach, czy innych mediach a kiedy ktoś myśli inaczej to rzucasz: "nie mamy o czym rozmawiać".

Były już na forum Szymony, Kaim-y i inni.
Rozumiem, że chcesz zapełnić pustkę jaka po nich powstała. Rób to nadal. Nie mam nic przeciw. Tylko pozwól też innym powiedzieć swoje zdanie - nawet jeśli jest skrajne od Twojego i uszanuj to a nie krytykuj.
5 minut temu, piorasz napisał:

Oczywiście istnieją dziedziny mojego, życia, gdzie czasem się posiłkuję opiniami innych ale napewno nie jest to audio.

?

Obraziłeś się na mnie, gdy nie pochwaliłem kolumn, które uważałeś za warte tego.

Ty nie tylko posiłkujesz się opiniami, ale swoje życie od nich uzależniasz (ha, ha!).

Obraziłeś się na mnie, gdy nie pochwaliłem kolumn, które uważałeś za warte tego.
Ty nie tylko posiłkujesz się opiniami, ale swoje życie od nich uzależniasz (ha, ha!).
Napisałem przecież: "Przygoda z audio nauczyła mnie.."

Druga sprawa jest taka, że nadal tamten system uważam za bardzo dobry ale nie jest ostatecznie dla mnie bo ja nie lubię głośno słuchać. Tamten system cicho gra bardzo przeciętnie choć wmawiano mi, że ogólnie to należy głośno słuchać. :)

Poza tym... Poszedłem zupełnie inną drogą. Gdzie tu widzisz jakiś "posiłek"?
36 minut temu, piorasz napisał:

Były już na forum Szymony, Kaim-y i inni.
Rozumiem, że chcesz zapełnić pustkę jaka po nich powstała. Rób to nadal. Nie mam nic przeciw. Tylko pozwól też innym powiedzieć swoje zdanie - nawet jeśli jest skrajne od Twojego i uszanuj to a nie krytykuj.

Warszawski Klub Audiofila i Melomana, był, jest i mam nadzieję jeszcze długo będzie. Twonk, pozdrawiam. Mam nadzieję,  że przyjdzie taki czas, że będzie można podróżować i spotkamy się.

Sorry za off top.

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi