Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

a tu konstrukcja jednego z modeli Tri Art

i widać kosze magnesy i membrany i wiadomo jakie pochodzenie mają ich woofery....

Woofery są mało interesujące. Ale zaciekawił mnie ten malutki supertweeter, masz wiedzę co to jest konkretnie lub chociaż jaki to rodzaj przetwornika? 

akurat 😉 stado kaktusów mi rośnie na dłoni. Jak nie zmieniasz zg, to elektronikę, druciarstwo czy insze gadzeciarstwo. 

Znam wielu osobników, ale nie znam żadnego, którego by nie swędziało, choćby w marzeniach, bo portfel pusty, a resztek strzeże ślubna z psem do spółki. 

Zmiany są wpisane w DNA prawdziwego hobbysty. 

wszystko pięknie się nam tu w teorii układa, jednak przychodzi moment w którym się mówi - sprawdzam.

Już widzę jak Miro biega po garażach, aby wyklepać swoje OB życia. 

Miro, podobnie jak ja i wielu innych, chce przytargać gotowy produkt, podpiąć i albo gada po naszemu, albo nie gada.

Tymczasem, oferta OB na'15/ 18, to głównie obszar diy niewiadomego efektu, a jak już coś się trafi, to albo nieskończone, albo brać w ciemno, albo za oceanem. 

Na garaż, struganie i proces badawczy niewielu może sobie pozwolić, nawet jeśli mają minimum stolarskie jak u Maćkowych. 

Ja to mogę sobie takie OB dla ptaszyny wystrugać, ale na poważny projekt, to za mało.

Zatem uprzejmie się zapytuję o dobrego, skończonego gotowca co bym się przed matką wstydzić nie musiał, ze dom na to sprzedał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jpg.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

rozgladam  sie  za przemyslanym i pelnopasmowym OB od kilku lat .... i niestety na odpowiednim poziomie nie ma

nawet w diy nie ma

na tym tle kolumny Sylwestra to ewenement projekt światowy i i bezkompromisowy.
Jedno jest pewne

aby uzykac z odgrody pelne pasmo musza byc  przynajmniej dwa wzmacniacze

w wersji biernej mamy dwa wykluczjące sie aspekty zejście -efektywność

Cos takiego jak  przykladowe Open 5 mozna i  warto uzupelnic ripolem ustawionym dość blisko miejsca odsluchowego

ale to juz bedzie dodatkowy elemenet o podobnej wartości co kolumny

Tylko po kiego grzyba niski bas w odgrodzie, wystarczy, że OB będzie schodzić do 100Hz, poniżej to już jest cała masa możliwości, nawet dobrze zestrojony BR czy closed  box z EQ. 

Godzinę temu, piano napisał:

wszystko pięknie się nam tu w teorii układa, jednak przychodzi moment w którym się mówi - sprawdzam.

Miro, podobnie jak ja i wielu innych, chce przytargać gotowy produkt, podpiąć i albo gada po naszemu, albo nie gada.

Tymczasem, oferta OB na'15/ 18, to głównie obszar diy niewiadomego efektu, a jak już coś się trafi, to albo nieskończone, albo brać w ciemno, albo za oceanem. 

Na garaż, struganie i proces badawczy niewielu może sobie pozwolić, nawet jeśli mają minimum stolarskie jak u Maćkowych. 

Ja to mogę sobie takie OB dla ptaszyny wystrugać, ale na poważny projekt, to za mało.

Zatem uprzejmie się zapytuję o dobrego, skończonego gotowca co bym się przed matką wstydzić nie musiał, ze dom na to sprzedał. 

Juz w lutym, bo dopiero będzie dostępność poslucham na 15" OB, 3 drogi
"15" Doppelschwingspulenbass, 12" Doppelschwingspulen Mittelton, 1 x AMT mit Waveguide"
92 dB, 22 Hz bis 23 kHz
Opisze, moze będzie interesujące, Niemiecki właściciel, serwis, możliwość przetestowania, możliwość upgrade w przyszłości "Bass-Aktivierung"

Edytowane przez .:Gerard:.

A jak ma się reszta pasma do częściej spotykanych, pełno skrzynkowych rozwiązań? Jest tylko inaczej? Czy jak? 

Pytam, ponieważ ogrody słyszałem tylko zwiedzając AVS. Ale dla mnie było po prostu ok. Do fotela mnie nigdzie nie przykuło. 

Może być, że to ten brak basu mnie nie wcisną w fotel 🙂 i mogłem spokojnie ruszać dalej. 

11 godzin temu, wit-told napisał:

A serio to ciekawe, jak to się u Mirka skończy,  i... kiedy;-)

....jak to się skończy? .....z kolumnami już wiem, natomiast ze wzmacniaczem jeszcze nie....

....kiedy się skończy ?....oby trwało jak najdłużej ? 😉 

10 godzin temu, piano napisał:

to się nigdy nie kończy 😉

dokładnie 😉 

Panowie, co ja mogę więcej powiedzieć o OPEN 5....zwykła decha bambusowa z kilkoma głośnikami, wszystko tanie i proste....ale  k**wa.... podoba mi się jak  ta decha gra 😉 

25 minut temu, Jager napisał:

A jak ma się reszta pasma do częściej spotykanych, pełno skrzynkowych rozwiązań? Jest tylko inaczej? Czy jak? 

Pytam, ponieważ ogrody słyszałem tylko zwiedzając AVS. Ale dla mnie było po prostu ok. Do fotela mnie nigdzie nie przykuło. 

Może być, że to ten brak basu mnie nie wcisną w fotel 🙂 i mogłem spokojnie ruszać dalej. 

Na wystawie w Monachium basu z niektórych OB nie brakowało, z jednych nawet byl misiowaty i wypełniał cale pomieszczenie,
a w sklepie, pomieszczenie ponad 50m² i z ustrojami bas byl potężny, kontrabas wydawał sie jakby miał ze 2m i to byl jeden z powodów co mi nie pasowało, niespójności z wielkościami i tonalnie rozstrojone, jakby trzy oddzielne pasana bez spójności, bez czaru, ale tutaj to elektronika można powalczyć

...dokładnie rok temu stały u mnie KTEMY....(nie będę opisywał i porównywał bo już to zrobiłem) KTEMY  to  całkowicie inne granie od m40.2....natomiast decha bambusowa poszła jakby dalej od m40.2 (w podobnej stylistyce grania) ....

...pamiętam jak pierwszy raz podłączyłem OPEN 5...jeszcze koślawo stały/nie grały od wielu miesięcy....i włączyłem Bluesa  jako pierwszy utwór....i do pierwszych chwil już mi się spodobały.....

takie Ardento z serii Alter na ten przykład z 15 i 18, które gosciłem u siebie. Szału nie ma, choć w relacji jakość cena wypada co najmniej nieźle, a nawet interesująco, gdyby tylko nie ten sonido, którego DNA tak mocne, że słabo różnicuje realizacje. Nawet ten pro papierzak daje radę z cięższym rockiem i w 30 metrach spoko, można poszaleć. Obrazowanie i zachowanie/ zszycie w pokoju b. dobre. Wybaczam już ten spadek do chyba 1,9 oma, choć dla dobrej lampy nie bez znaczenia. Gdyby nie Sonido, to kto wie, może by zagościły na dłużej. 

>> Gerard, dzięki, daj znak 😉

1 godzinę temu, piano napisał:

Ukryta Zawartość

jpg.jpg

...ale z tą ptaszyną to już przesadziłeś 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

zdjęcia pokazuję głównie na złość Sylwkowi , w końcu jego zdaniem to nie może grać 🙂

...tak się dzieję gdy ktoś  myśli że zjadł wszystkie rozumy.....

46 minut temu, Miroslav1 napisał:

...ale z tą ptaszyną to już przesadziłeś 😄

Ależ fantastyczny przykład- kulka pięknie sama wraca do środka otworu i to bez żadnego oddziaływania dziury w desce ;D 

Gerardowi powinno się podobać 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

stąd 8x18 cali u sly30

Sly zszedł przy tej ilości  do jakiś infradźwieków.

Rozumiem, że 8 to na dwie strony, czyli 4 na kanał.

Jak szacujesz, jakie zejście można by osiągnąć przy połowie tych samych przetworników, czyli 2 na kanał bez korekcji basu?

Edytowane przez Less

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

2 godziny temu, piano napisał:

Ależ Maćku układ Obrabiarka Przedmiot Narzędzie można realizować na wiele sposobów czasowo schodzi tylko trochę dłużej…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
Literówka

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

kontrabas wydawał sie jakby miał ze 2m

I bardzo prawidłowo. Widziałeś kiedyś kontrabas w naturze? Albo choćby w telewizji obok kontrabasisty?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

5 minut temu, Less napisał:

I bardzo prawidłowo. Widziałeś kiedyś kontrabas w naturze? Albo choćby w telewizji obok kontrabasisty?

Przepraszam, doprecyzuje, a wokaliści mieli 1,2m, na osi tweeterow, ta wnikliwość nie pozwala oderwać sie wyższym zakresom i w przestrzeni stworzyć hologram ze źródłami pozornymi proporcjonalnie wielkimi

5 minut temu, ASURA napisał:

Ależ Maćku układ Obrabiarka Przedmiot Narzędzie można realizować na wiele sposobów czasowo schodzi tylko trochę dłużej…

pełna zgoda, ale Mackowe miały na mysli np. pojść dalej np. CNC. a tymczasem, jest co jest, bo miejsca brak choćby na przymiar czy formatówke z prawdziwszego zdarzenia. Inszy temat 😉

2 minuty temu, piano napisał:

pełna zgoda, ale Mackowe miały na mysli np. pojść dalej np. CNC. a tymczasem, jest co jest, bo miejsca brak choćby na przymiar czy formatówke z prawdziwszego zdarzenia. Inszy temat 😉

Po co Ci formatówka jak liniały są?

nawet jak byś miał formatówkę od B&D to byś marudził że stół podtrzymujący cięty materiał się ugina, podcinacze ciężko przy pochyleniu głowicy ustawić i takie tam irytujące rzeczy jak słabe podnoszenie i opuszczanie piły i tak doszli byśmy do Altendorfa który potzebuje +150m2 LOL

Ja mam ręczną pile Makity na aku i piłe stołową DeWALT,
jak mało cięć to można się bawić ręczną, ale jak robiłem rozpraszacz to równiejsze paski i szybciej na stołowej
muszę jeszcze tarcze dokupić (więcej zębów) do precyzyjnego ciecia 

Kilka wyjaśnień, bo czytam tu sporo nieprawd.

- koncepcja typy Open Baffle z różnych względów jest niszowa i stąd nieliczna na rynku. Dlatego też niewiele firm oferuje drivery dedykowane właśnie do takiego typu kolumn. Jedną z nielicznych, uznawaną za najlepszą do OB jest firma AE z Wisconsin. Oferują też inne drivery np te, których Avalon użył w modelu Tesseract. Tam jest w każdej kolumnie po 4 sztuki 15 cali z serii TD firmy AE. Ale mają w ofercie drivery dedykowane specjalnie do OB z serii LO i Dipol. Takich driverów w ofercie nie ma Scan Speak. SB, Morel, Accuton, Eton itd.

- nigdzie nie napisałem, że żadne inne drivery nie mogą zagrać dobrze, bo pewnie coś innego można by próbować dobrać, ale jednak jest z tym problem, skoro wszystkie kolumny OB, których miałem okazje słuchać, dostępne na rynku, grały na basie fatalnie. Na tyle źle, że sam byłem pewien obaw przed decyzją o moim projekcie, czy w ogóle możliwy jest świetny bas z kolumn typu OB. Rozpytałem w tej kwestii „pół świata audio” znającego temat Open Baffle i odpowiedź zawsze była taka sama, że zwykle z basem jest kicha, czasem udaje się, że jest nieźle, no chyba, że użyjesz AE! Wtedy problemu nie ma, choć same drivery to nie wszystko. Trzeba spełnić jeszcze kilka innych warunków.

- pamietam Jamo 907 i 909. Fajny Design, duże drivery, w 909 jeśli dobrze pamietam 2x 15 cali na stronę i co? I mega kicha. Membrany fruwały, basu nie było. Cały balans tonalny zaburzony. Podobnie było z tymi dużymi odgrodami ESA. Gość spod Poznania, fan OB kupił takie. Fajny Design i dużo driverów Scan Speaka. Łączna powierzchnia membran basu potężna i co? I kicha. Ogólnie grały ok, poza tym, że nie było energii, dynamiki i zejścia na basie. Tak samo było z kolejnymi różnymi kolumnami tego typu w Monachium. Zawsze ten sam problem. 2x 15 cali na stronę wydaje się dużo ale zwykle to nic nie pomaga. W klasycznych kolumnach 2x 15 to potęga. A w OB to często słabiutko. OB rządzi się jakby innymi prawami, choć fizyka niby ta sama. 18 cali w klasycznej kolumnie, to aż za dużo, a w OB, to….zaczyna się zabawa. Ps…właściciel tych ESA zbudował sobie nowe OB na…AE..🙂

- Gerard, szkoda czasu na słuchanie kolejnych, niedużych OB dostępnych na rynku. Nie będziesz zadowolony, tym bardziej że masz obsesje na punkcie spójności…. :-). No chyba, że jakieś duże. Niestety ze względu na pewne aspekty akustyczne, OB muszą być duże, a nawet bardzo duże. Nie jest to przejaw megalomaństwa czy gigantomanii, tylko warunek Sine Qua Non tej koncepcji kolumn. Ale nie każdy to rozumie. 

- dobre OB można napędzać pasywnie z jednego wzmacniacza. Nie musi być aktywny bas z korekcją. U mnie jest aktywny ale bez korekcji. Słuchałem ich też próbnie, gdzie bas był pędzony też pasywnie i też było bardzo dobrze. Aktywna korekcja jest potrzebna do leczenia niewydolnej sekcji basu, zwykle gdy są nieodpowiednie drivery i kolumny są za małe, tworząc tzw.zwarcie akustyczne.

- dobry bas w OB, to nie jest kwestia zejścia do np 16hz. Nie o to chodzi. Tego trzeba posłuchać żeby zrozumieć. Chodzi o barwę, szybkość, artykulacje, energię, różnicowanie, faktury, wybrzmienia, transjenty itd. 

- Tomek z Ardento to fajny gość. Za moją namową robił testy swoich kolumn z driverami AT na średnicy i było bardzo dobrze. Miał je nawet wprowadzić do oferty. Ale uważa, że jego klienci lubią Sonido albo może chodzi o kwestie finansowe i powrócił do Sonido. To nie mój dźwięk ale gusta są różne. Na pewno na zamówienie może zrobić kolumny na innych driverach. 

Edytowane przez sly30
11 minut temu, sly30 napisał:

- dobry bas w OB, to nie jest kwestia zejścia do np 16hz. Nie o to chodzi. Tego trzeba posłuchać żeby zrozumieć. Chodzi o barwę, szybkość, artykulacje, energię, różnicowanie, faktury, wybrzmienia, transjenty itd. 

Barwę, wybrzmienia, faktury, basu...? Mówisz tu o basie czy o tym, jak 18 cali wkracza w średnicę...

Jak ktoś pisze o barwie basu to pierwsze co się nasuwa to "podbarwienia" czyli zniekształcenia...  

biedawersja do odgrody ,do niedużego pomieszczenia 4 wystarczą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Barwę, wybrzmienia, faktury, basu...? Mówisz tu o basie czy o tym, jak 18 cali wkracza w średnicę...

Jak ktoś pisze o barwie basu to pierwsze co się nasuwa to "podbarwienia" czyli zniekształcenia...  

nawet niski bas wpływa na średnice poprzez swoje wyższe harmoniczne. Poza tym, gdy mamy ciężki, subwooferowy driver basowy, to faktycznie tam niewiele się dzieje poza umpa, umpa, ale gdy mamy duży, lekki, szybki driver, to wtedy zaczyna się zabawa. Są faktury, wybrzmienia, różnicowanie itd. 

Cytat

Chodzi o barwę, szybkość, artykulacje, energię, różnicowanie, faktury, wybrzmienia, transjenty itd.

Ja sie z tym zgadzam

Kiedyś tutaj na forum jedne OB opisywałem ale temat jest usunięty, widocznie ktoś uznał ze to jego tematy a nie nasze 

15 minut temu, sly30 napisał:

nawet niski bas wpływa na średnice poprzez swoje wyższe harmoniczne. Poza tym, gdy mamy ciężki, subwooferowy driver basowy, to faktycznie tam niewiele się dzieje poza umpa, umpa, ale gdy mamy duży, lekki, szybki driver, to wtedy zaczyna się zabawa. Są faktury, wybrzmienia, różnicowanie itd. 

że co, wyższe harmoniczne zniekształcenia chyba, duża lekka membrana się przełamuje i ...

Wszystko co jest powyżej dajmy na to 60-100 hz mogą oddać mniejsze przetworniki, jeśli to oczywiście jest zapisane w nagraniu.

Szybkość basu z OB też mnie nie przekonuje. Bas pozbawiony sprężyny w postaci powietrza jak w OZ.

22 minuty temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Szybkość basu z OB też mnie nie przekonuje. Bas pozbawiony sprężyny w postaci powietrza jak w OZ.

W wielu firmowych OB tak właśnie jest i tu masz racje. Ale są takie, że zdziwiłbyś się. Wtedy OZ wypada blado i monotonnie. Niemniej jednak, dobre OZ też są fajne i godne uwagi. 

że co, wyższe harmoniczne zniekształcenia chyba, duża lekka membrana się przełamuje i ...

Nie zniekształcenia tylko wyższe harmoniczne. Duża dobra membrana nie przełamuje się przy domowych głośnościach. 

Wszystko co jest powyżej dajmy na to 60-100 hz mogą oddać mniejsze przetworniki, jeśli to oczywiście jest zapisane w nagraniu.

Co to znaczy mniejsze? 10 cali? 12 cali? Bo na pewno nie 5-7 cali. Te małe niby mogą ale widać na pomiarach różne zniekształcenia w zakresie 50-200hz. Powyżej 200hz już jest ok. Ale coś ten zakres do 200hz musi zagrać i to dobrze zagrać. 

Edytowane przez sly30
11 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Co do oceny Sylwka systemu
Ja zawsze znajdę dziurę w całym, Andrzej juz ze 2 razy Sylwka odwiedzał, Andrzej mnie zna i wie, powiedziałem ze jak kiedyś Sylwka odwiedzę to go najpierw upije zanim mu prawdę powiem 😉 , ciężko będzie takiego niedźwiedzia upić ale ja lubię wyzwania 😉

Oceniać jest sens tylko na trzeźwo. A co do prawdy, to wiadomo, że Tobie nie będzie się podobać. W każdych kolumnach znajdziesz wady, bo starannie ich szukasz… :-)) Poza tym, to będzie Twoja prawda. Nie obiektywna prawda… 🙂 W audio, każdy ma swoją prawdę i może to nawet dobrze. Nie jest nudno. Mamy o czym pisać. 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Tylko po kiego grzyba niski bas w odgrodzie, wystarczy, że OB będzie schodzić do 100Hz, poniżej to już jest cała masa możliwości, nawet dobrze zestrojony BR czy closed  box z EQ. 

sub ma sens tylko dla zakresu 20-40hz ewentualnie 16hz-40hz

i ze względu na akustykę pomieszczenia i ze względu na spójnośc dźwięku. a tym bardziej do odgród ktore inaczej współpracują z pokojem niż kolumny pudełkowe

jeśli chcesz pogadać o supertweeterze to pisz na PW

5 godzin temu, Jager napisał:

nie da się opisać

dobrze zrobione odgrody to przede wszystkikm swoboda dźwięku , brak podbarwień od obudowy, głębia dynamika natychmiastowość szybkość 

ale mają też wady głowna to potrzeba absolutnie potężnej sekcji basowej 

choć np w cardioidzie jest trochę lepiej , ale jesli ktoś chce mieć pasmo do 20hz to sorry ale wielkośc i dobór głośników ma absolutne znaczenie .... nawet korekcja pasma jest tylko półśrodkiem

bezpiecznie jest tak jak pisze Sylwek

2x18 cali AE na stronę to minimum i mozna taki projekt robić

3 godziny temu, Less napisał:

Jak szacujesz, jakie zejście można by osiągnąć przy połowie tych samych przetworników, czyli 2 na kanał bez korekcji basu

wszystko zalezy od konstrukcji jej wymiarów i priorytetów konstruktora

np gdyby odgrody Jamo  miały zejście do 27 hz to ich skuteczność musiałaby być bardzo niska ok 70 db (orientacyjnie bo piszę z głowy)

• Pokaż nowe odpowiedzi