Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego tego nie wiem w tym tescie też jest porownanie do T3 i to mnie bardziej interesowało i tutaj mam inne odczucia, niż Redaktor.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Kolego tego nie wiem w tym tescie też jest porownanie do T3 i to mnie bardziej interesowało i tutaj mam inne odczucia, niż Redaktor.

Inne ... Ale napisz jakie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 25.07.2024 o 00:03, Marcin Wielgus napisał:

Inne ... Ale napisz jakie ?

Napisz mi na priva swój numer tel. zadzwonię to pogadamy, bo dużo by tego pisać, a tak to na spokojnie  opowiem o odczuciach i porównam do innych zabawek, które słuchałem, czy do tej, która mam w chwili obecnej. Pozdrawiam. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

W dniu 23.07.2024 o 17:47, doktor_mun napisał:

Czy można prosić o rozwinięcie tej myśli, coś więcej na na temat P1 mini po odsłuchu. Przeczytałem właśnie opis Pacuły i jestem ciekaw co sądzi ktoś kto słuchał osobiście.

Jak taki P1 mini wypada w stosunku do U2 mini + zewnętrzny  DAC.

W takim porównaniu wiele będzie zależało od tego z jakim DAC będzie pracował rzeczony U2 mini. Zakładając że staramy się obracać w podobnym budżecie za połączenie U2 mini + DAC czyli ok 24k nie widzę zbyt wielu zestawów które miały być jakoś lepsze, może połączenie U2 mini z Ferrum Wandla, Chord Qutest albo polskim Found Sound Davio Plus lepiej sprawdzi się w konkretnym systemie. Jednak z pominięciem Ferruma reszta nie ma tak bogatej funkcjonalności i mnożymy sprzęty czego wielu z nas chce uniknąć.
Generalnie P1 mini to bardzo dobra alternatywa nie tylko dla streamerów ale również dla połączeń transport plików + DAC, zwłaszcza jeśli potrzebujesz regulacji głośności.

W dniu 28.07.2024 o 20:44, Planeta Dźwięku napisał:

W takim porównaniu wiele będzie zależało od tego z jakim DAC będzie pracował rzeczony U2 mini.

Planowałem zakupić w przyszłości U2 mini (od dłuższego czasu mało słucham muzyki, brak czasu, także nie mam ciśnienia, sprzęt głównie się kurzy tylko).

Przetwornik jaki używam obecnie to Holo Audio Spring DAC.

Pojawił się ten P1 mini z fizycznymi pokrętłami (dla mnie to duży plus) i wydaje się bardzo ciekawy. U2 mini nie słyszałem, znam U1 mini. Podejrzewam jednak że U2 mini + Holo zagra lepiej, P1 mini będzie wygodniejszy w obsłudze, mniej kabli, jeden klocek, itp. Gdyby taki P1 mini był odpowiednio dobry to by było naprawdę ciekawe urządzenie. Czytając forum ciężko się czegoś dowiedzieć.

58 minut temu, doktor_mun napisał:

Planowałem zakupić w przyszłości U2 mini (od dłuższego czasu mało słucham muzyki, brak czasu, także nie mam ciśnienia, sprzęt głównie się kurzy tylko).

Pojawił się ten P1 mini z fizycznymi pokrętłami (dla mnie to duży plus) i wydaje się bardzo ciekawy. U2 mini nie słyszałem, znam U1 mini. Podejrzewam jednak że U2 mini + Holo zagra lepiej, P1 mini będzie wygodniejszy w obsłudze, mniej kabli, jeden klocek, itp. Gdyby taki P1 mini był odpowiednio dobry to by było naprawdę ciekawe urządzenie. Czytając forum ciężko się czegoś dowiedzieć.

Zapraszam do kontaktu - postaramy się zorganizować taki odsłuch, byś mógł porównać obie opcje do siebie i wybrać samemu, co bardziej Ci odpowiada 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, doktor_mun napisał:

Holo Audio Spring DAC to faktycznie mocny zawodnik, zwłaszcza jeśli jego dźwięk wpisuje się w Twój system i preferencje brzmieniowe. Mimo wszystko nie skreślałbym Lumina P1 mini tak od razu, najlepiej posłuchać. Jeśli będziesz zainteresowany takim porównaniem zapraszam, mamy na miejscu zarówno U2 mini jak i P1 mini.

Według testu P1 mini jest jeszcze jaśniejszy niż T3, ciekaw jestem czy ktoś to potwierdzi po odsłuchach. Jeśli tak jest to trochę mnie to dziwi. 

Według testu P1 mini jest jeszcze jaśniejszy niż T3, ciekaw jestem czy ktoś to potwierdzi po odsłuchach. Jeśli tak jest to trochę mnie to dziwi. 

Z wcześniejszy opisów / porównań wywnioskowałem że T3 jest jaśniejszy i bardziej szczegółowy zarazem mniej analogowy niż T2 (który posiadam).
Jeśli P1 mini (przy swoich wielkich jak dla mnie zaletach m.in. wejścia na DAC) idzie jeszcze dalej niż T3 to ... Szkoda .

Dla mnie Lumin był genialna analogowa adaptacja Sanbre bodaj najlepsza na rynku . Szczegółowych / detalicznych / klinicznych jest pełno.

16 godzin temu, remar napisał:

Bzdura, jest zdecydowanie cieplejszym dźwiękowo zarówno w całości brzmieniu jak i na wokalu. T3 jest po prostu zdecydowanie jaśniejszym, bardziej przestrzennym dźwiękowo odtwarzaczem. Nie zaokrągla tak wokalu jak robi to P1 mini, dla mnie jest to zdecydowanie przyjemniejsze granie , które sprawia radość, jest on bardziej porównywalny do T2, tylko wszystkiego jest więcej co sprawia, że jest odczuwalna różnica. Ale osobiście to i T2 bym wolał bardziej, niż T3, dla mnie ten odtwarzacz jest bardziej skierowany do młodych ludzi, być może jak ktoś ma bardzo ciemny tor to może się on wkomponuje, ale ja zdecydowanie wolałbym dołożyć do p1 mini. 

P1 mini bardzo fajny jest brzmieniowo idzie raczej w kierunku ciepłej barwy tak to brzmienie odbierałem. Miał już u mnie zagościć, ale mało teraz gram to zakup przesunąłem na ostatni kwartał. 

3 godziny temu, kaaapa napisał:

P1 mini bardzo fajny jest brzmieniowo idzie raczej w kierunku ciepłej barwy tak to brzmienie odbierałem. Miał już u mnie zagościć, ale mało teraz gram to zakup przesunąłem na ostatni kwartał. 

Bardzo przyjemnie muzyka brzmi z tego urządzenia, jeszcze posłucham w innym salonie na innej elektronice i na xlrach, bo teraz po rca słuchałem.

Aplikacja żeby była fajniejsza i wyświetlacz większy i byłoby pięknie, co nie zmienia faktu, że brzmieniowo urządzenie jext fajne.

Edytowane przez lolek126

10 minut temu, lolek126 napisał:

Bardzo przyjemnie muzyka brzmi z tego urządzenia, jeszcze posłucham w innym salonie na innej elektronice i na xlrach, bo teraz po rca słuchałem.

Aplikacja żeby była fajniejsza i wyświetlacz większy i byłoby pięknie, co nie zmienia faktu, że brzmieniowo urządzenie jext fajne.

Ja niestety grałem tylko po RCA u mnie w torze heed obelisk si30 - X2 30 limited edition. W porównaniu do obecnego streamera ifi w zasadzie nie ma co porównywać inna klasa brzmienia. Podoba mi się wejście i wyjście HDMI bo moge źródło podłączyć do lumina a z projektora sygnał wyprowadzić arc. No i możliwość regulacji napięcia na wyjściach liniowych. Świetny streamer za tą cenę

Teraz, kaaapa napisał:

Ja niestety grałem tylko po RCA u mnie w torze heed obelisk si30 - X2 30 limited edition. W porównaniu do obecnego streamera ifi w zasadzie nie ma co porównywać inna klasa brzmienia. Podoba mi się wejście i wyjście HDMI bo moge źródło podłączyć do lumina a z projektora sygnał wyprowadzić arc. No i możliwość regulacji napięcia na wyjściach liniowych. Świetny streamer za tą cenę

Wyświetlacz dla mnie jest nie waży i tak będzie zawsze wyłączony. Dla mnie im mniej świecidełek tym lepiej

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A nie wiecie czy P1 mini ma zasilanie liniowe ?

Wychodzi na to, że tak. Zasilacz wygląda identycznie jak ten w U2. 

W dniu 1.08.2024 o 21:53, kaaapa napisał:

Wyświetlacz dla mnie jest nie waży i tak będzie zawsze wyłączony. Dla mnie im mniej świecidełek tym lepiej

Dokładnie tak. Ja również uważam, że im mniej świecących ekranów tym lepiej. Przecież i tak w przypadku takich urządzeń korzysta się z apki na telefonie lub tablecie.
Tym bardziej że w przypadku niektórych producentów ekran (np. dotykowy) to połowa ceny urządzenia, jak nie lepiej.

W dniu 2.08.2024 o 08:07, zycie_to_gra napisał:

Wychodzi na to, że tak. Zasilacz wygląda identycznie jak ten w U2. 

Jeżeli P1 mini posiada wbudowany zasilacz liniowy to kolejny plus dla tego urządzenia. Dodatkowo pilot i brak ekranu. Naprawdę ciekawy sprzęt.

21 minut temu, doktor_mun napisał:

Jeżeli P1 mini posiada wbudowany zasilacz liniowy to kolejny plus dla tego urządzenia. Dodatkowo pilot i brak ekranu. Naprawdę ciekawy sprzęt.

P1 mini posiada liniowy zasilacz, ale jeden nie dwa jak w przypadku P1 po jednym na kanał.

Mialem zestaw Holo Spring + u2 mini i to jest bardzo dobre zestawienie. Holo świetnie różnicuje bas, gore ma aksamitną i u2, który jest dość szczegółowym jednak przyjemnym strimerem. Ten zestaw jednak musi mieć preamp, bo regulacja Lumina nie podchodziła, przynajmniej mi.
P1 mini poza pokrętłami i związana z nimi wygodą dźwiękowo jest poza powyższym tandemem.
Szukałem postępu i zestaw Rockny Wavelight DAC + Server tę zmianę zapewnił. Rockna DAC ma regulację głośności na drabince rezystorowej, jednak koszty niestety inne.
Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

P1 mini poza pokrętłami i związana z nimi wygodą dźwiękowo jest poza powyższym tandemem.

Czy mogę prosić o rozwinięcie tej myśli i więcej szczegółów, wrażeń itp. odnośnie zestawu U2 mini + Holo Spring vs Lumin P1 mini.
Jakie są różnice między zestawem dzielonym, a 2w1 według Ciebie? 

W dniu 2.08.2024 o 00:52, Marcin Wielgus napisał:

A nie wiecie czy P1 mini ma zasilanie liniowe ?

Tak jest liniowy na 100%.

W dniu 3.08.2024 o 11:32, doktor_mun napisał:

Dokładnie tak. Ja również uważam, że im mniej świecących ekranów tym lepiej. Przecież i tak w przypadku takich urządzeń korzysta się z apki na telefonie lub tablecie.
Tym bardziej że w przypadku niektórych producentów ekran (np. dotykowy) to połowa ceny urządzenia, jak nie lepiej.

Ile ludzi tyle opini, ale żeby zobaczyć tytuł utworu trzeba sięgać do tableta, albo smartfona, a przy większym wyświetlaczu to widać, dobrze że dodali pilot, zawsze troszkę to pomaga, jak się chce przejść do następnego utworu,  choć całościowo jest za duży, to i tak lepiej jest go mieć, niż nie mieć...

Natomiast nie ma szansy, aby wyświetlacz kosztował połowę urządzenia, połowę takich urządzeń to zarabia dystrybutor i sklep.

Ale całościowo fajne urządzenie i skoczę jeszcze do innego salonu posłuchać go z inną elektroniką oraz na XLR.

Edytowane przez lolek126

Czy mogę prosić o rozwinięcie tej myśli i więcej szczegółów, wrażeń itp. odnośnie zestawu U2 mini + Holo Spring vs Lumin P1 mini.
Jakie są różnice między zestawem dzielonym, a 2w1 według Ciebie? 

Nie koniecznie musi być zestaw dzielony, ale w tej konkretnej opcji przetwornik P1 mini nie zagra tak jak Spring. Spring zmienia postrzeganie muzyki. W jego budżecie masz rozdzielczy, dobrze różnicowany bas, jak w nagraniu jest twardo to jest twardo, jak jest zaokrąglony to tak go pokaże. Jest szybki, a jednocześnie barwny. To samo na średnicy i górze.
Może ktoś mnie wyśmieje, ale góra to początek hi-endu. Jest szczegółowa, pełna ciekawostek, nie przytępiona, ale jednocześnie nie nachalna, nic nie kłuje. Moim zdanie bardzo naturalny przekaz. Żeby to wyraźnie przebić to niestety trzeba albo wziąć Maya lub skręcić w jeszcze bardziej muzykalny i perfekcyjnie szczegółowy a zarazem barwny Wavelight Rockny.
Wiadomo jestem subiektywny, bo przy poszukiwaniach zetknąłem się z mola mola czy Esoteric K05XD CD z daciem ale to nie moja prezentacja.
Ile ludzi tyle opini, ale żeby zobaczyć tytuł utworu trzeba sięgać do tableta, albo smartfona, a przy większym wyświetlaczu to widać, dobrze że dodali pilot, zawsze troszkę to pomaga, jak się chce przejść do następnego utworu,  choć całościowo jest za duży, to i tak lepiej jest go mieć, niż nie mieć...
Natomiast nie ma szansy, aby wyświetlacz kosztował połowę urządzenia, połowę takich urządzeń to zarabia dystrybutor i sklep.
Ale całościowo fajne urządzenie i skoczę jeszcze do innego salonu posłuchać go z inną elektroniką oraz na XLR.

Kłopot to jest taki, że ci co mają wyświetlacze to zwykle mają inn ułomności. Takie Rose ma problem z softem. Auralic to kontrapunkt Lumina. Może warto przemyśleć U2? To bardzo dobra podstawa do budowy toru cyfrowego. Trzeba też zastanowić się że połączenie DAC - Streamer po HDMI.
27 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Może ktoś mnie wyśmieje, ale góra to początek hi-endu. Jest szczegółowa, pełna ciekawostek, nie przytępiona, ale jednocześnie nie nachalna, nic nie kłuje. Moim zdanie bardzo naturalny przekaz.

Właśnie ten naturalny przekaz Holo mnie urzekł. Osobiście uwielbiam sposób prezentacji tego przetwornika. Jest bardzo naturalny i taki organiczny właśnie.
Dzięki bardzo za wartościową odpowiedź. Ja niezbyt często wchodzę na forum ale tym razem mogłem dowiedzieć się ciekawych rzeczy przedstawionych w sposób merytoryczny.

Podejrzewam że w przyszłości skończę z U2 mini + Holo właśnie, tym bardziej że Spring już posiadam.

1 godzinę temu, lolek126 napisał:

Tak masz rację, ale mi bardziej chodziło o producenta jak np. zakład, fabryka.
Niektóre sprzęty w producji będą kosztowały sporo więcej jeżeli będą miały wbudowany jakiś wypasiony dotykowy ekran, który ja i tak wyłączę.

Lumin podoba mi się między innymi z powodu za braku wielkiego, świecącego ekranu (oczywiście nie tylko za to).

11 minut temu, doktor_mun napisał:

Właśnie ten naturalny przekaz Holo mnie urzekł. Osobiście uwielbiam sposób prezentacji tego przetwornika. Jest bardzo naturalny i taki organiczny właśnie.
Dzięki bardzo za wartościową odpowiedź. Ja niezbyt często wchodzę na forum ale tym razem mogłem dowiedzieć się ciekawych rzeczy przedstawionych w sposób merytoryczny.

Podejrzewam że w przyszłości skończę z U2 mini + Holo właśnie, tym bardziej że Spring już posiadam.

Tak masz rację, ale mi bardziej chodziło o producenta jak np. zakład, fabryka.
Niektóre sprzęty w producji będą kosztowały sporo więcej jeżeli będą miały wbudowany jakiś wypasiony dotykowy ekran, który ja i tak wyłączę.

Lumin podoba mi się między innymi z powodu za braku wielkiego, świecącego ekranu (oczywiście nie tylko za to).

Ja też rzadko piszę na forum, bo dużo zadymy i pyskówek bez sensu.

Do Springa spokojnie można łączyć jak pisałem U2 czy Rockna Wavelight Server i on to pokaże, to nie będą zmiany kosmetyczne i co najważniejsze przybliżać Cię będą do dynamiki CD.

Panowie - szczęśliwi posiadacze Holo Audio Spring - a o której wersji mówicie / macie ? I drugie pytanie czy porownywaliscie z Denafrips Pontus II ?
Oba urządzenia R2R. Ciekaw jestem waszych wrażeń

Nie ukrywam że będę tez po powyższych wpisasach myślał o P1 mini jako posiadacz T2 które gra bardzo dobrze. Jako "combo 2w1" jest cholernie wygodne i niezawodne. Po Cocktail Audio X45 z pięknym wyświetlaczem byłem w szoku że sabre może takie dobrze grać a urządzenie być tak niezawodne.

19 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie - szczęśliwi posiadacze Holo Audio Spring - a o której wersji mówicie / macie ?

Ja posiadam Spring 1 i jestem z niego bardzo zadowolony. Testowałem w domu 2 x po kilka tyg. Spring 3 z wbudowanym pre i bardzo mi się podobał.
Dodatkowo używam transportu plików I-O Data Soundgenic, który bardzo dobrze dogaduje się z Luminami.

17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie - szczęśliwi posiadacze Holo Audio Spring - a o której wersji mówicie / macie ? I drugie pytanie czy porownywaliscie z Denafrips Pontus II ?

Nie ukrywam że będę tez po powyższych wpisasach myślał o P1 mini jako posiadacz T2 które gra bardzo dobrze. Jako "combo 2w1" jest cholernie wygodne i niezawodne. Po Cocktail Audio X45 z pięknym wyświetlaczem emoji1.png byłem w szoku że sabre może takie dobrze grać a urządzenie być tak niezawodne.

Mialem długo Pontusa i testowałem u siebie Spring 3 KTE, a kolega gra na nim od dłuższego czasu i przestał szukać i kombinować. Nie miałem ich równocześnie, ale bez żadnych wątpliwości mogę napisać, że Holo jest dacem dużo lepszym, bardziej naturalnym, neutralnym i nie ustępującym pod względem rozdzielczości. Pontus gra ciemniej, cieplej i ostrzej od Spring. W moim systemie różnica była bardzo duża. Spring może być końcem poszukiwań dla wielu osób.

Może po prostu wypożycz tego Pontusa i przekonaj się sam? 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie ukrywam że będę tez po powyższych wpisasach myślał o P1 mini jako posiadacz T2 które gra bardzo dobrze. Jako "combo 2w1" jest cholernie wygodne i niezawodne. Po Cocktail Audio X45 z pięknym wyświetlaczem byłem w szoku że sabre może takie dobrze grać a urządzenie być tak niezawodne.

Ja pisałem o Holo Spring 3 lev. 2

Jako ciekawostkę mogę napisać że mój Kolega testował Spring 2 i one są ponoć jakieś „wolne”, według niego 2 jest mniej udana o wersji 1. Również spotkałem się z opiniami, że wersja pierwsza jest lepsza od 2 ale ja tego nie weryfikowałem.

Natomiast Spring 3 który długo testowałem to dokładnie wersja Spring 3 level 2 KTE + wbudowany moduł PRE, który kosztował dodatkowo 600€ (co już nie stanowi wielkiego wydatku przy cenach tych urządzeń). Dzięki teamu mamy regulację głośności z pilota, która działa bardzo dobrze.

Ogólnie gdybym miał kupić Springa 3 to właśnie z tym wbudowanym pre bym potrzebował.

Oczywiście najlepiej gdybym mógł zakupić May + zewnętrzne pre Serene, myślę że byłbym przeszczęśliwy. To już niestety spory wydatek, tym bardziej że wtedy najlepiej byłoby sparować to z U2 zamiast U2 mini oczywiście. Ja póki co mało słucham ale pewnie w przyszłości to się zmieni, także może kiedyś May jednak.

Ogólnie gdy pierwszy raz podłączyłem Spring to po kilku minutach już wiedziałem że to jest to, a to było kilka lat temu. Wcześniej coś mi zawsze nie grało, a testowałem różne DAC z różnymi technologiami. To R2R to jest to dla mnie i mogę zostać z tym już „na zawsze”.

Jako ciekawostkę mogę napisać że mój Kolega testował Spring 2 i one są ponoć jakieś „wolne”, według niego 2 jest mniej udana o wersji 1. Również spotkałem się z opiniami, że wersja pierwsza jest lepsza od 2 ale ja tego nie weryfikowałem.
Natomiast Spring 3 który długo testowałem to dokładnie wersja Spring 3 level 2 KTE + wbudowany moduł PRE, który kosztował dodatkowo 600€ (co już nie stanowi wielkiego wydatku przy cenach tych urządzeń). Dzięki teamu mamy regulację głośności z pilota, która działa bardzo dobrze.

Ogólnie gdybym miał kupić Springa 3 to właśnie z tym wbudowanym pre bym potrzebował.
Oczywiście najlepiej gdybym mógł zakupić May + zewnętrzne pre Serene, myślę że byłbym przeszczęśliwy. To już niestety spory wydatek, tym bardziej że wtedy najlepiej byłoby sparować to z U2 zamiast U2 mini oczywiście. Ja póki co mało słucham ale pewnie w przyszłości to się zmieni, także może kiedyś May jednak.

Ogólnie gdy pierwszy raz podłączyłem Spring to po kilku minutach już wiedziałem że to jest to, a to było kilka lat temu. Wcześniej coś mi zawsze nie grało, a testowałem różne DAC z różnymi technologiami. To R2R to jest to dla mnie i mogę zostać z tym już „na zawsze”.

To bardzo dobry tok działania. Może w kolejnej U2 pojawi się z I2S po HDMI i wtedy to może być tandem dożywotni .

To może jeszcze wracając do porównania T2 / T3 / P1  mini.

Jakiś czas temu pożyczyłem koledze "na przeczekanie" mojego starego T2 który bardzo mu się podobał i bardzo go chwalił. Po jakimś czasie kolega podszedł do T3 który mu już tak bardzo nie podszedł - uznał że był dla niego za jasny, brak mu było wypełnienia które tak bardzo polubił w T2.

W zeszłym tygodniu postanowił natomiast sprawdzić P1 mini i bardzo szybko stwierdził że w jego systemie i z jego preferencjami to był strzał w 10. Zachował gładkość T2 ale zyskał dużo w kategorii przestrzeni, drive'u, jest też szybszy dzięki czemu bardziej złożona muzyka jest mu niestraszna. 

Generalnie uważam że, w  P1 mini Lumin stworzył bardzo mocną pozycję w swoim przedziale cenowym, świetnie brzmiącego i wyposażonego (pilot, regulacja głośności, gałki, DAC). T3 nadal ma swoje miejsce na rynku ale P1 mini może okazać się nie tylko lepiej wyposażoną ale również bardziej uniwersalną brzmieniowo opcją.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.