Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam i ja!!! 🙂

FpHN6rFXsAE8xjK?format=jpg&name=large

FpHN650XgAY5cP5?format=jpg&name=large

FpHN7IrWIAEoVrv?format=jpg&name=large

FpHN7XJXwAAfz8S?format=jpg&name=large

Pączki się żonie udały idealnie, tylko troszkę za małe, ja wolę większe.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Powiedz @Bobcat - co z wami komunistami jest nie tak? Nawet Tłusty Czwartek wam przeszkadza? Dlaczego? Skąd ta nienawiść do wszelkiej tradycji?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 16.02.2023 o 00:04, skynyrd napisał:

Lubię flaki modów, na stole

Ty to chyba już niewiesz co chcesz ,ale witam cie ,fajnie ze jestes z nami .

Egon , trzymaj poziom .....

Czy można śmietanę łączyć z kapustą?

Tą białą głowiastą?

I w jakiej potrawie?

Dla mnie to kompletna herezja, przecież będzie gorzko. Ktoś mnie usiłował przekonywać, że tak się robi.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla mnie to nawet ciężko jest wyobrazić sobie co by z tego wyszło.🤔

I przeraża mnie próba takiego miksu.

Może ktoś spróbować i podzielić się wrażeniami ?

Niech ktoś przetrze szlak bo ja się boję 😁.

Edytowane przez Divide
W dniu 23.02.2023 o 19:38, xetras napisał:

Czy można śmietanę łączyć z kapustą?

W surówce. To niemalże "ikoniczne" połączenie. Drobno poszatkowana i wygnieciona kapusta (biała, czerwona, pekińska), kwaśna śmietana. Doprawiona solą i sokiem z cytryny. Doskonały dodatek do smażonej ryby, wszelkiej maści kotletów schabowych, mielonych, pieczeni. 

Gołąbki z sosem pomidorowym z "kleksem" z kwaśnej śmietany. Jeszcze kilka przykładów by się pewnie znalazło

25 minut temu, piotrek7 napisał:

W surówce. To niemalże "ikoniczne" połączenie. Drobno poszatkowana i wygnieciona kapusta (biała, czerwona, pekińska), kwaśna śmietana. Doprawiona solą i sokiem z cytryny. 

+ pokrojony ogórek , pomidor ,słodka cebula , papryka ,  można dodać papryki mielonej do śmietany,jogurtu  , i kawałek bułki z masłem jak latem skwar i ''jeść się nie chce''

Czyli jednak żyłem w niewiedzy, co do tego jak uniwersalnie można użyć śmietany.

Przypomniało mi się jedynie, że surówki dotyczyły kapusty - m ł o d e j. Był też dodatek kopru.

Generalnie - to jakby sezonowa potrawa, ale już sam tego nie jestem pewien.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Przypomniało mi się jedynie, że surówki dotyczyły kapusty - m ł o d e j.

Nie tylko młodej, choć z takiej jest najlepsza. Ogólnie surówka to wszystko, co nie zostało poddane obróbce cieplnej

Generalnie nie samą kapustą człowiek żyje więc pizza też ma swoje miejsce. Prawie tradycyjna. Prawie bo z dodatkiem tureckich oliwek podsuszanych na słońcu i marynowanych w oliwie). Po kilku latach poszukiwań zrozumiałem, o co chodzi z tym ciastem. Minimalna ilość drożdży i długi czas wyrastania (fermentacji). Minimum 12 godzin. Te dwie zasady są niemal gwarantami powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomidory to San Marzano. Niby najlepsze (tu oczywiście z puszki) choć w sezonie wolę nasze odmiany bawole serce. O wiele lepsze od włoskich. Oczywiście jeśli pogoda w lecie odpowiednia i mają szansę dojrzeć na słońcu 

Ukryta Zawartość

Przed wczoraj kupiłem kaczke , nie mrożoną .Wczoraj Ją porcjowałem bo całej na raz nie odważyłem sie piec .Piekłem na raz połowe kaczki ale w kilku kawałkach .Co moge napisać , Musimy jeść inne mieska nie tylko z prosiaczka albo z kurczaka .Kaczuszka jest super 

Edytowane przez atmeg

Kluski śląskie tak dobre, że człowiek ma ochotę natychmiast po obiedzie zapisać się do RAŚ!

Fp6oqluWIAYPcSw?format=jpg&name=large

Fp6oq2tXsAQzpus?format=jpg&name=large

A "modro kapusta" to gdzie????? Moja Babcia mnie faszerowała takim zestawem jak byłem mały 🤣

Edytowane przez piotrek7

czasem kupuje takie udka z kur ,no wiecie takie wedzone troche i nieco podgotowane ,upieczone ale płytko .

Wiecie co mam na myśli .I zawsze denerwuje mnie ze one w srodku są niedogrzane ,no takie w połowie surowe .Czesto pieke to w piekarniku ale dziś zrobiłem eksperyment .

Postanowiłem ugotować takie udko .

Wiec umieściłem w niewielkim rondelku tak żeby wody zbyt wiele nie było ...Wode posoliłem troche ,dodałem sporo pieprzu i papryki z torebki i pokroiłem jeden ząbek czosnku nie obierajac go nawet i dodałem .

To w firmie robiłem w kuchni ,przyszli ludzxie i mi mówili ze ten gulasz za mocno sie gotuje ,ciekawe, zinterpretowali zapachy jako gulasz .To Im powiedziałem ze to nie gulasz ale udko wedzone z Biedronki ,byli zaskoczeni , jak to gotujesz wedzone udko z Biedronki- dziwili sie ....

Ok ,Gotowalem na tak zwanym wolnym ogniu z 30 minut a potem zjadłem  .

I udko z kurczaka pomimo gotowania nie straciło tego aromatu wędzenia a nabrało nieco pikantności z przypraw a najważniejsze To że całe było do schrupania .No bez kosci oczywiscie ale całe doszło i można było je spożyć bez szarpania sie z czesciowo surowym miesem .

Sami to sprawdzcie .

To spisał dla potomnych atmeg.

Edytowane przez atmeg

Jaka ładna paella!

Ale groszek??? To chyba się nie mieści w kulinarnej ortodoksji. Wygląda jednak jak milion dolarów.

FpvJSaJWYAI-SOm?format=jpg&name=900x900

• 4 tygodnie później...

Nowy japoński obierak! 🙂

FsUEQ8hXoAMjRl8?format=jpg&name=large

55 minut temu, kangie napisał:

Oj, zasługuje na solidne ostrzenie! 😉

Wieczorem się pobawię. Na razie żona zabrała i kroi pomidory. Mówi  że brzytwa ale i tak podostrzę.

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Mówi  że brzytwa ale i tak podostrzę.

,Przypomina mi historię 

kupiłem na prezenty znajomym po nożu takim w miarę dobrym oni przyzwyczajeni do blaszanych  made PRL , krew się ''lała wiadrami '' :) 

7 minut temu, jarekb napisał:

oni przyzwyczajeni do blaszanych  made PRL

Żona już od wielu lat pracuje na japońskich KAI więc zasady BHP zna! 🙂

51 minut temu, il Dottore napisał:
Wieczorem się pobawię. Na razie żona zabrała i kroi pomidory. Mówi  że brzytwa ale i tak podostrzę.

Dopoki ostry, lepiej zostaw w spokoju.

Ostatnio kupilem sobie pasowny kamyczek do ostrzenia, ale mimo ze mam "dwie prawe rece", stwierdzilem ze nie jest to takie latwe.

trzeba pocwiczyc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Godzinę temu, xajas napisał:

Dopoki ostry, lepiej zostaw w spokoju.

Pojęcie ostrości jest względne. Nawet w przypadku tradycyjnych japońskich noży.

Ukryta Zawartość

Pierwszą rzeczą po zakupie było naostrzenie na kamieniu o odpowiedniej gradacji.

Mój wygląda "brzydko" bo to stal shirogami więc patyna jest wręcz wskazana. Tu się liczy wartość użytkowa a jak dla mnie w tym zakresie proste stale węglowe biją na głowę nowoczesne. 

1 godzinę temu, xajas napisał:

Ostatnio kupilem sobie pasowny kamyczek do ostrzenia, ale mimo ze mam "dwie prawe rece", stwierdzilem ze nie jest to takie latwe.

Zainwestuj w Shaptona

Ukryta Zawartość

O wiele łatwiej się na nich ostrzy w porównaniu do KAI, który też miałem. Ważne aby nie dociskać zbyt mocno noża do kamienia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do składu chemicznego nie wypowiem się bo nie wiem. Na chłopski rozum Shapton łatwiej "łapie" ostrze, przez co stabilniej prowadzi się je. 

KAI w połączeniu z takim klipsem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7

Najlepsza znana mi ostrzałka. Jedną kupiłem, druga dostałem w prezencie.

Ukryta Zawartość

Obecnie, zakup mniej poprawny politycznie ale jest polska odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

….be still and know….

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.