Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Cześć Piotrze

No to np Oyaide ma kiepski stosunek do swoich klientów, bo rozebrałem dwa Tunami GPX i na żadnym nie było tulejek ani widełek. Wiem też, że niektóre egzemplarze np landryny na wtykach Fi50 robione w RCM również były zarabiane na goły drut. Nie żebym był orędownikiem takiego konfekcjonowania kabli, ale takie są fakty. 🙂

Cześć.

Wychodzę z założenia, że skoro producent robi tuleje lub widły spełniające ich funkcje (jak Furu) widocznie dostrzega zasadność stosowania ich.  Ciekawe czy wszyscy lokalni dystrybutorzy stosują się do tych samych procedur. Widziałem kable Furu , które wyszły bezpośrednio od polskiego dystrybutora, które miały widły. 

Nie pamiętam która firma w swych wtyczkach stosuje pomiędzy śrubą płytkę dociskającą przewodnik. 

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

To nie żeby się z tobą nie zgadzał tylko uważam że dziaduja. Ja już dawno kupiłem tulejki czysta miedź i zaciskarke

Mam dokładnie takie samo zdanie 😉

1 godzinę temu, PG napisał:

macie jakieś konkretne tulejki (wiem, że powinny być miedziane)

Masz do wyboru Viablue , WBT, Furutech, Viborg i Supra. 

10 godzin temu, ASURA napisał:

No to kable z cyny powinny zrobić robotę w audio....

Tak, robią. Cynowane. Choćby Duelund . O klasyce gatunku czyli Western Electric też można wspomnieć. Supra???? A czemuż by nie? 

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Jakiego sygnału? Użytecznego audio, przemiennego 50Hz, czy sieciowych zakłóceń, tych nisko i wysokoczęstotliwościowych?

Moim zdaniem jedyne czego powinniśmy się obawiać to jest scenariusz, że zakłócenia będą słabo tłumione więc taki paradoks się pojawia, iż kable zasilające powinny mieć wystarczająco małą rezystancję by nie było za dużych spadków napięcia zasilajacego 240 VAC i na tyle dużą by tłumić sygnały zakłóceń sieciowych. Aluminium jest OK zakładając, że to tylko 2m przewodu 😉

Najlepiej gdyby przewod PE będący w obwodzie pętli zakłóceń wspólnych był z aluminium, pozostałe z normalnej miedzi. Nie potrzeba tu 7N czy OCC żadnych drutów.

Najlepiej jak sobie to zrobisz

Będzie Pan,Pani zadowolona

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

56 minut temu, ASURA napisał:

Najlepiej jak sobie to zrobisz

Będzie Pan,Pani zadowolona

Kto wie, może nawet opatentuję 😉

Jakiś czas temu zapodałem tu fajny patent na wcz zakłócenia we wtyczce. Żaden furu czy inny goły nordost moim kablom w tłumieniu zakłóceń nie dorówna 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230123_123142.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wątek o tanich kablach zasilających więc nie rozumiem tych uszczypliwości.

Grzecznie pytalem o jakim sygnale napisałeś, ale jak widzę pytanie Ci umknęło więc drążyć tematu nie zamierzam bo płytki jest jak wykopaliska w Egipcie pełne mitycznych tajemnic, z naciskiem na mitycznych 😉

Pozdrawiam.

7 godzin temu, MariuszZ. napisał:

To wątek o tanich kablach zasilających więc nie rozumiem tych uszczypliwości.

Grzecznie pytalem o jakim sygnale napisałeś, ale jak widzę pytanie Ci umknęło więc drążyć tematu nie zamierzam bo płytki jest jak wykopaliska w Egipcie pełne mitycznych tajemnic, z naciskiem na mitycznych 😉

Pozdrawiam.

Można gdzieś poczytać co tam zrobiłeś w tym wtyku?

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

Wychodzę z założenia, że skoro producent robi tuleje lub widły spełniające ich funkcje (jak Furu) widocznie dostrzega zasadność stosowania ich.  Ciekawe czy wszyscy lokalni dystrybutorzy stosują się do tych samych procedur

Tak, jest to pewna sugestia że strony producenta, nie da się ukryć. Co do procedur, to różnie z tym bywa. Ja na przykład ostatnio się sparzyłem zlecając konfekcję interkonektów do  pewnego znanego,szanowanego i często polecanego na forum sklepu zajmującego się konfekcją kabli. Wtyki się nie sprawdziły i mój kolega te kable rozebrał, było to delikatnie mówiąc zrobione "na odwal", a  stare wtyki zamiast rozlutowane to chamsko, na szybko obcięte obcęgami. Także pewnym nie można być niczego, chyba że się zrobi samemu, albo zaufany kolega. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ja na przykład ostatnio się sparzyłem zlecając konfekcję interkonektów do  pewnego znanego,szanowanego i często polecanego na forum sklepu zajmującego się konfekcją kabli.

Dlatego wszystkie kable sam sobie robię 

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

Masz do wyboru Viablue , WBT, Furutech, Viborg i Supra.

+ Elecaudio

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Kto wie, może nawet opatentuję 😉

Jakiś czas temu zapodałem tu fajny patent na wcz zakłócenia we wtyczce. Żaden furu czy inny goły nordost moim kablom w tłumieniu zakłóceń nie dorówna 😉

Ukryta Zawartość

IMG_20230123_123142.jpg

Takie tłumienie to pewnie całą dynamikę zjada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, obcymars napisał:

Można gdzieś poczytać co tam zrobiłeś w tym wtyku?

Nie wiem gdzie można poczytać. Pomysł zaczerpnięty z YT

Ukryta Zawartość

U mnie pomysł jest rozwinięty o kilka istotnych kwestii.

Przewody musza być malych przekrojów co jest warunkiem wykonania jak największej ilości zwojów na dławiki co da większą tłumienność filtra zakłóceń.

U mnie do pre, dac, CD używam przekrojów 0.7-1mm2, do wzmacniaczy 1-1.5mm2. Moje wzmacniacze nie są zbyt prądożerne więc większe przekroje żył są zbędne, ale warto mieć świadomość, że 1mm2 pozwoli bezstresowo zasilać odbiornik prądem 11A co dla 240VAC wytworzy ponad 2kW mocy. 

Dodatkowym bonusem małych przekrojów jest wyższa rezystancja przewodu PE w porównaniu do tych "grubych" co jest bardzo pomocne w przypadku występowania pętli masowych w systemie. Większa rezystancja PE w pętli to taka namiastka stosowanych w celu ograniczenia "hum'u" HBRów w obwodzie. 

Dławiki można nawijać w sposób pozwalający tłumić zakłócenia wspólne lub różnicowe w zależności od potrzeb.

Oczywiście tłumienie zakłóceń reaktancją indukcyjną nie jest tak dobre jak klasycznym filtrem RFI ale lepsze to niż nic.

Dla przykładu reaktancja dlawika ze zdjęcia (L=0.27mH) dla f=100kHz wynosi ok. 170 omów.

Pozdrawiam. M

IMG_20220219_150237.jpg

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Takie tłumienie to pewnie całą dynamikę zjada

I to na drugie śniadanie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, ProjectPi napisał:

Takie tłumienie to pewnie całą dynamikę zjada.

Dokladnie, moje doswiadczenie z ferrytem jest takie wlasnie. Mitsubishi opracowalo fajny zamiennik ferrytu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

Dokladnie, moje doswiadczenie z ferrytem jest takie wlasnie

Moje tez.

W zestawie ponadbudżetowym, gdzie slychac juz te wszystkie detaliki, cykniecia itp. z roznym natezeniem dynamiki, takie tlumienie nie jest dobrym pomyslem. 

Kolega @MariuszZ. jest zdaje sie elektronikiem i ma pojecie co robi. 

Kwestia tego, czy wie czego sluchac zeby to dobrze ocenic? A moze kwestia systemu? Akustyki? 

Nie pijac do Mariusza, zauwazam ostatnio sporo użytkowników, ktorzy nie za bardzo wiedza czego szukac w dzwieku i co winno byc w tym dzwieku. To sa lata osluchania, wizyt w dobrzych pokojach z dobrym sprzetem. Takiej wiedzy nie da sie przeskoczyc, nie ma drogi na skroty... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Kwestia tego, czy wie czego sluchac zeby to dobrze ocenic?

Ja mogę nie wiedzieć, ale czy producenci sprzętu wiedzą jest chyba bardziej istotne. Bez głębszego szukania na pierwszym zdjęciu NAD M33. Widać dławik na PE linii od zasilania. Dalej Marantz 10 i piękne dławiki, które "zjadają dynamikę", topowy DAC Shiit Audio, Topping D90 z całym filtrem RFI i Lampizator gdzie filtry RFI z dławikami na pokładzie są w standardzie.

Demonizujecie sprawę dławików, a to co słyszycie niekoniecznie musi być pogorszeniem dźwięku. podaj przykład utworu, w którym usłyszałeś pogorszenie jakości dźwięku i opisz co to było. Sprawdzę i podyskutujemy 😉 

Ukryta Zawartość

2 (Medium).jpg

3 (Medium).jpg

4 (Medium).jpg

5 (Medium).jpg

6 (Medium).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Dalej Marantz 10 i piękne dławiki, które "zjadają dynamikę", topowy DAC Shiit Audio, Topping D90 z całym filtrem RFI i Lampizator gdzie filtry RFI z dławikami na pokładzie są w standardzie.

Akurat topping to nie jest dobry przykład. Pieknie pomierzony, z gufnianym dzwiekiem dac. 

Nie wiem ile takich dlawikow konstruktor przewidzial w danym urzadzeniu, ale czy kolejne dodatkowe dlawiki na kablach zasilajacych maja sens? Jakos nie widze na rynku ogromnej ilosci kabli z takim rozwiazaniem...

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Po prostu trzeba być certyfikowanym sluchaczem, inaczej się nie da.

Moze tak.

To by bylo potwierdzeniem tego ze mamy wiecej realnego doswiadczenia a nie sczytanego z przeglądanych  tabelek i wykresow?

Masz jakies wlasne realne  doswiadczenia, a nie wyczytane po sieci głupoty?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Jakos nie widze na rynku ogromnej ilosci kabli z takim rozwiazaniem...

bo kabel to ma być kabel, jak ktoś sobie modyfikuje i zakłada taki dławik to dla czego nie?

nie pamiętam już z jakim to sprzętem RTV było, ale mam jakieś dławiki ferrytowe, były w pudle (przy okazji?)

no i są firmy i FIRMY. jedna zakłada tulejki na plecionkę, inna stosuje filtry przed trafo (a to raczej nie błąd w sztuce):

Ukryta Zawartość

113909aiiiuhndexob7n32.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Akurat topping to nie jest dobry przykład. Pieknie pomierzony, z gufnianym dzwiekiem dac.

Jeszcze raz zapytam. W jakim utworze, konkretnie co było "gufniane" jeżeli idziemy w konkrety. Napisz szczerze co Ci utknęło w pamięci, że dławiki coś psują, no i co w tym wspombianym Toppingu Cię tak ubodło w dźwięku. Do czego porównujesz i gdzie jest punkt odniesienia czyli Twoja referenyjna jakość.

Gdzie jest ten ból i te muzyczne złogi bo strasznie mnie ciekawość zżera.

Pozdrawiam. M

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Masz jakies wlasne realne  doswiadczenia, a nie wyczytane po sieci głupoty?

Pewnie, ileś tam godzin odsłuchów na swoim niebudżetowym sprzęcie. Głupoty wyczytuje głównie tutaj 🙂

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

W jakim utworze, konkretnie co było "gufniane" jeżeli idziemy w konkrety

Chcesz wracac teraz do killera dacow sprzed kilku lat?

Ten dac gral technicznie, brak bylo w nim muzykalnosci czy tez analogowosci z jednoczesna rozdzielczoscia i detalem. Jak Ciebie interesuja szczegoly poszukaj na forum. Byl wielki hype a skonczylo sie na ogloszeniach sprzedazy.

Slyszalem wiele lepszych dacow, ale moim punktem odniesienia jest oczywiscie moj pontus2. 

Prosze odpowiedz mi na pytanie. Jaki odsetek dostepnych na rynku kabli zasilajacych posiada wbudowane dlawiki. Bardzo proszę o odpowiedz. 

Czekam tez, kiedy w koncu zrozumiesz, ze budowa i wykresy nie determinuja jakosci uzyskiwanej muzyki. Gdyby to bylo tak proste, mielibysmy na rynku setki tysiecy rownie dobrych urzadzen, a wyboru dokonac by mogla zona czy dziewczyna kierujac sie wylacznie sfera wizualna. 

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Pewnie, ileś tam godzin odsłuchów na swoim niebudżetowym sprzęcie

Pochwal sie w koncu tym swoim niebudzetowym sprzetem, bo nie wiemy na ktorym biegunie wzgledem budzetowego on sie znajduje?

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Głupoty wyczytuje głównie tutaj

To nie ma problemu, przestan tu zagladać... 

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Pochwal sie w koncu tym swoim niebudzetowym sprzetem, bo nie wiemy na ktorym biegunie wzgledem budzetowego on sie znajduje?

Nie odczuwam potrzeby. Ja nie z tych, co stopkę na pół strony majstrują.

19 minut temu, Mikelas76 napisał:

To nie ma problemu, przestan tu zagladać...

Byłoby nudniej.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie odczuwam potrzeby. Ja nie z tych, co stopkę na pół strony majstrują.

Boisz sie weryfikacji. 

Cykor jestes i tyle. 

Ja nie mam nic do ukrycia. 

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Boisz sie weryfikacji. 

Cykor jestes i tyle. 

Nie uczestniczę w konkursie kto ma dłuższego. Przykro mi, jeśli cię to rozczarowuje.

19 minut temu, Mikelas76 napisał:

Boisz sie weryfikacji. 

Cykor jestes i tyle. 

Wklej proszę zdjęcie swojego systemu i komponentów

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, ProjectPi napisał:

Przykro mi, jeśli cię to rozczarowuje

Nie jest mi przykro. 

To po prostu wiele wyjaśnia. 

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Wklej proszę zdjęcie swojego systemu i komponentów

Masz w stopce. Zdjec juz wklejalem na forum tak duzo... 

16 minut temu, Mikelas76 napisał:

Masz w stopce. Zdjec juz wklejalem na forum tak duzo... 

chciałem zobaczyć,w stopce można wszystko napisać.

Czyli jednak masz wiele do ukrycia....

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zdjec juz wklejalem na forum tak duzo... 

więc jeszcze jedno nie zrobi różnicy.
Ja nie widziałem,dlatego poprosiłem...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Ja mogę nie wiedzieć, ale czy producenci sprzętu wiedzą jest chyba bardziej istotne. Bez głębszego szukania na pierwszym zdjęciu NAD M33. Widać dławik na PE linii od zasilania. Dalej Marantz 10 i piękne dławiki, które "zjadają dynamikę", topowy DAC Shiit Audio, Topping D90 z całym filtrem RFI i Lampizator gdzie filtry RFI z dławikami na pokładzie są w standardzie.

Zatem po co jeszcze dławiki na kablu zasilającym i jakim cudem one wchodzą w korpus wtyczki, czy aby na pewno obejma zaciskającą się na zewnętrznej izolacji kablq zaciska się na tejże właśnie? 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

więc jeszcze jedno nie zrobi różnicy.
Ja nie widziałem,dlatego poprosiłem...

ok ci ciebie interesuje z tej stopki? 

Specjalnie dla Ciebie wrzuce to. 

41 minut temu, Mikelas76 napisał:

To po prostu wiele wyjaśnia. 

Nie wiedziales, ze niektorych ta forma rywalizacji nie interesuje? O.

• Pokaż nowe odpowiedzi