Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A ja ma filtr, a raczej ich zestaw (3szt z OBI) pod kranem i dzbanek Brita, a ogólnie woda w kanalizacji uznana za dobrą i bez tych filtrów.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Jacchusia napisał:

A ja ma filtr, a raczej ich zestaw (3szt z OBI) pod kranem i dzbanek Brita, a ogólnie woda w kanalizacji uznana za dobrą i bez tych filtrów.

Też mam narazie 3 sztuki, tylko puszczone na cały dom, więc wymiana częstsza..

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

a ogólnie woda w kanalizacji uznana za dobrą i bez tych filtrów

Nie - wodę z kanalizacji lepiej filtrować. ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziwnie, że nikt nie bawi się w dobieranie wkładów mineralizujących do jałowej wody po odwróconej osmozie. Ze ślepymi testami. ?

Ja mam taki (bo firma mi taki zainstalowała): https://www.sklep-aquafilter.pl/p36,aimro-mineralizator-do-filtrow-odwroconej-osmozy.html

zawiera naturalne złoża dolomitowe, zawierające m.in. wapń i magnez oraz szereg innych minerałów

Woda prawie bez smaku (bo tych minerałów jest w niej niewiele), kawa z nią smaczna. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu...:-) Kawę przelewam w Gabi Master A, mielę w Commandante C40, kupuję w palarniach: mastroantonio.pl, eurocafe.com.pl, manufakturakawy.com i figacoffee.pl.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.10.2020 o 16:11, ASURA napisał:

Widzę jeden post wyleciał w kosmos ?

 Murzynka odsuwa w dal kawa z szorstkim posmakiem czyli Kimbo, 

 

A ktora dokladnie?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 23.10.2020 o 09:41, Natalia Cattiva napisał:

Moja woda też najpierw przelatuje przez filtry.. Jasna sprawa, że na smak kawy składa się wiele czynników, a nie jedynie 'ziarno'. Woda, odpowiednie ciśnienie (o ile wybierzemy ten rodzaj przygotowania kawy), temperatura.., pewnie każdy z szanownego grona wie, że kawy  nie zalewa się wrzątkiem.. bo kawa staje się płaska i gorzka, wrzątek niszczy jej najlepsze walory i naturalną słodycz.. Najlepiej trzymać sie granicy 88-94 st. C. Przy czym do zaparzenia espresso w ciśnienowym, należy trzymać się temp. powyżej 90 stopni. Na espresso to by można osobny wątek założyć.. ? aha i filiżanka/kubek. Zawsze ciepły i taki 'mięsisty' . Ja nawet jak sobie plujkę zaparzam, to najpierw do kubka wlewam wrzątek, żeby kubek nabrał temp, potem wrzątek wylewam i dopiero przystępuję do parzenia il caffe ? 

Kubek czy filiżanka powinien mz. mieć w momencie nalewania kawy ok 65stopni. Ja włączam ekspres  15 minut przed żeby doszedł do siebie ale filiżanki na nim nie mają wtedy właściwej temperatury bo ekspres musiał by być non stop pod prądem żeby taka masa doszła temperaturowo do równowagi. W gastronomi łatwiej ale mimo to już się takiej kawy jak w domu nie napiją sorry

Dziwna sprawa ale zalewam w celu podgrzania 70 stopniami i jeśli jest 75 stopni to kawa mi tak nie smakuje. Widocznie jednak zachodzi jakaś reakcja i napar trafiający na za ciepłe naczynie za wolno się wychładza.... Specjalnie zmierzyłem wodę idącą na espresso i jest niepełne 89stopni na tych ustawieniach co mnie pasują (kawa 100% arabica). Tak że z tymi ponad 90 stopniami się nie do końca zgadzam,  potrafią one wyciągnąć z kawy coś co nam może nie najlepiej smakować. Istotne jest też ciśnienie więcej kawy w kolbie i niestety trzeba przyśpieszać proces parzenia właśnie nim. Niektóre kawy lubią wstępną infuzję a inne najlepiej zaparzać od kopa. W moim przypadku pitych kaw wariant drugi się lepiej spisuje.

 

To na razie tyle idę robić kawulkę

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zamówiłem znowu 2kg Murzynka w ziarnach i 150 podów MrExclusive. Mamy lokdałn, więc kurier dowiezie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, caleb66 napisał:

ja kupilem rozpuszczalna nescafe creme i jest git

To prawie jak ja ''na robocie'' wypiję każdą nie przeszkadza posmak zmielonej europalety i starego worka 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak: 1.9.2020 kupiłem 2kg ziarnistej, teraz mamy koniec października i już widać dno drugiej torby.

Zatem kilo kawy ziarnistej starcza nam na miesiąc. A dużo pijemy. To naprawdę: ile ten kilogram by nie kosztował, to nie jest jakiś straszny wydatek. Nie warto na kawie oszczędzać. Wydatek 1€ dziennie na naprawdę doskonałą kawę można przeżyć.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniewaz bawie sie w te klocki od niedawna, wyprobowalem tylko kilka gatunkow.
To jest moj dotyczczasowy ranking
Na poczatek musze dodac, ze jestem raczej zwolennikiem kaw typowo "wloskich", bardzo aromatycznych, bez jakichs udziwnionych smakow a'la cytrusy, truskawki itp. Chetnie z dodatkiem Robusty. Zawsze z mlekiem.
Probowalem zarowno specjalistyczne kawy malych palarni i jak i wielkich producentow. Cena nie odgrywala roli. Jestem otwarty na wszystko. 
Kawy ktore znowu kupie
1. Najlepsza z duzym odstepem jest (o dziwo i na szczescie) kawa z lokalnej palarni za rogiem Rösttrommel Mondiale

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2. Nastepny faworyt to LavAzza Gran Riserva

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3. Nastepna "lokalna" kawa z charakterem to Rösttrommel Halo Beriti (absolutny faworyt mojej lepszej polowy)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4. Ciekawa kawa przyjemna do picia, ktora napewno znowu kupie to Lucaffe Mr. Exclusiv

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kawy ktorych nie kupie ponownie
Lucaffe Espresso Blucaffe -> zwykla, przereklamowana

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Pellini Kaffee Top -> zwykla

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
LavAzza Caffe Crema Classico jest OK, lekko aromatyczna, ale sa lepsze
LavAzza Bella Crema, prosta bez specjalnego charakteru, dobra na sniadanie, malo kofeiny 
Reszte wyprobowanyych lokalnych specjalistycznych kaw pomijam

Nastepne kawy, ktore zamierzaam wprobowac
1. LavAzza Super Gusto UTZ

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2. Lucaffe Italiano Piccolo e Dolce

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3. LavAzza Crema Dolce
4. LavAzza Crema Gustoso
5. LavAzza Crema e Aroma

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, xajas napisał:

Kawy ktorych nie kupie ponownie
Lucaffe Espresso Blucaffe -> zwykla, przereklamowana

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Pellini Kaffee Top -> zwykla

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

100% zgody! Mam taką samą opinię.

Ja Blucaffe miałem co prawda tylko w podach, jest to niby mieszanka z jamajską Blue Mountain ale absolutnie doopy nie urywa. Żeby było weselej - w Gourmet Box były też pody z czystą Blue Mountain i... dokładnie to samo mogę powiedzieć. Nie rozumiem zupełnie fejmu jaki Blue Mountain otacza. To już czysta kolumbijska z podów Lucaffe była smakowo o 2 klasy wyżej. Bo miała coś w sobie.

Pellini Top - to inna historia. Niby wszystko OK, niczym nie drażni, niczym nie denerwuje, ale... brak jej tego "czegoś", co odróżnia zajebistą kawę od tylko dobrej. Mam jeszcze ze 20 podów Pellini Top. Dokończę i więcej nie zamówię.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, il Dottore napisał:

Czyli tak: 1.9.2020 kupiłem 2kg ziarnistej, teraz mamy koniec października i już widać dno drugiej torby.

Zatem kilo kawy ziarnistej starcza nam na miesiąc. A dużo pijemy. To naprawdę: ile ten kilogram by nie kosztował, to nie jest jakiś straszny wydatek. Nie warto na kawie oszczędzać. Wydatek 1€ dziennie na naprawdę doskonałą kawę można przeżyć.

U mnie 1,5 kilo nie zawsze jest na styk. Jak się człowiek wstrzeli w smak to by pił i pił ;D

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Jestem singlem oraz ograniczam sie do picia dwoch filizanek dziennie wiec 1kg starcza mi na chwile. I tu jest problem. Jak zachowac swiezosc kawy? Bo po miesiacu ziarna juz nie dostarczaja tego samego aromatu jak po pierwszym otwarciu torebki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duzym szczelnym zamknieciem jest szklana litrowa butelka po mleku.

Mozesz ja wsadzic do zamrazalki

z 1kG zostawic polowe na codzienny uzytek, a droga polowe od razu zamrozic

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a słoik z gumką i kramelką ? ? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może być, ale uważaj na jakieś chińskie słoiczki z zamknięciem z drucików. Kupiłem na próbę kilka do fajkowego ziela i po kilku dniach było suche jak pieprz. Tragedia.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, luckyguliver napisał:

Jestem singlem oraz ograniczam sie do picia dwoch filizanek dziennie wiec 1kg starcza mi na chwile. I tu jest problem. Jak zachowac swiezosc kawy? Bo po miesiacu ziarna juz nie dostarczaja tego samego aromatu jak po pierwszym otwarciu torebki.

kupować w paczkach po 250g i nie otwierać wszystkich na raz

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Jestem singlem oraz ograniczam sie do picia dwoch filizanek dziennie wiec 1kg starcza mi na chwile. I tu jest problem. Jak zachowac swiezosc kawy? Bo po miesiacu ziarna juz nie dostarczaja tego samego aromatu jak po pierwszym otwarciu torebki.
Możesz mi po tygodniu wysyłać to, co Ci zostało w paczce. U mnie paczka 1 kg schodzi w tydzień?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, luckyguliver napisał:

Jestem singlem oraz ograniczam sie do picia dwoch filizanek dziennie wiec 1kg starcza mi na chwile. I tu jest problem. Jak zachowac swiezosc kawy? Bo po miesiacu ziarna juz nie dostarczaja tego samego aromatu jak po pierwszym otwarciu torebki.

znaczy się, śpisz sam...ale, jak pijesz wciąż tę sama kawę, to się po pewnym czasie "przejada" i smak wydaje się gorszy, trzeba urozmaicać sobie przyjemności...bo można popaść w apatię albo jakie inne dziwadła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, JuG napisał:

Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest pojemnik próżniowy. Coś takiego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjze sie temu.

6 minut temu, ASURA napisał:

kupować w paczkach po 250g i nie otwierać wszystkich na raz

No to byloby najlepsze rozwiazanie ale czesto jest to niemozliwe bo palarniom sie nie chce pakowac. A jak juz cos to trzeba doplacic.

Ale kierunek jest sluszny. Nawet 0.5kg paczki maja "wlpyw" na zachowanie orginalnego smaku i aromatu.

 

2 minuty temu, kazik-t napisał:

znaczy się, śpisz sam...ale, jak pijesz wciąż tę sama kawę, to się po pewnym czasie "przejada" i smak wydaje się gorszy, trzeba urozmaicać sobie przyjemności...bo można popaść w apatię albo jakie inne dziwadła.

Jak sie dobrze trafi to az tak szybko mi sie nie przeje. Jak do tej porty tylko raz nie dotarlem do konca worka ?

3 godziny temu, jarekb napisał:

a słoik z gumką i kramelką ? ? 

obraz_2020-11-10_174454.png

 

3 godziny temu, xajas napisał:

Duzym szczelnym zamknieciem jest szklana litrowa butelka po mleku.

Mozesz ja wsadzic do zamrazalki

z 1kG zostawic polowe na codzienny uzytek, a droga polowe od razu zamrozic

Pojde do TKMaxa jak znow otworza. Tam jest od groma roznych takich kontenerow.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, kazik-t napisał:

czy chodzi o przechowanie ziarna czy po zmieleniu?

Po jakim zmieleniu? Mielimy bezpośrednio przed zaparzeniem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, xajas napisał:

Duzym szczelnym zamknieciem jest szklana litrowa butelka po mleku.

Mozesz ja wsadzic do zamrazalki

z 1kG zostawic polowe na codzienny uzytek, a droga polowe od razu zamrozic

Broń boże nie mroź kawy. Zabijasz cały aromat zwłaszcza w przypadku świeżego palenia. Słoik typu wek jest ok, ale szukaj w brązowym szkle. Kawa nie lubi światła. Ja osobiście korzystam z czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) l

Mam takie trzy. Na miesiąc zużywam 1kg kawy. 250 gramów trafia do młynka, reszta do takich pojemników. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Krasnaldo napisał:

Broń boże nie mroź kawy. Zabijasz cały aromat zwłaszcza w przypadku świeżego palenia. 

Nie zauwazylem.

Znam wielu baristow, ktorzy swoje zbiory zamrazaja 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, xajas napisał:

Nie zauwazylem.

Znam wielu baristow, ktorzy swoje zbiory zamrazaja 

To niestety popełniają tragiczny błąd. Bycie baristą nie oznacza nieomylności. Wystarczy trochę poszukać:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym polecam poczytać książkę pt. "Kawa" autorstwa Iki Graboń. Kopalnia wiedzy ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.