Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Krasnaldo napisał:

To niestety popełniają tragiczny błąd. Bycie baristą nie oznacza nieomylności. Wystarczy trochę poszukać:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten blog nie ozmacza nieomylnosci ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chcesz podważać logiczne argumenty, poparte właściwościami kawy czy jak? ? Myślenia stereotypowego jest mnóstwo w każdej dziedzinie. Ważne aby nie być opornym na wiedzę i się kształcić ? 

PS. Mrożenie kaw paczkowanych takich jak Lavazza i innych sklepówek, które trafiają na półkę długo po swoim okresie świetności raczej im dodatkowo nie zaszkodzi ? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Krasnaldo napisał:

Ale chcesz podważać logiczne argumenty, poparte właściwościami kawy czy jak? ? Myślenia stereotypowego jest mnóstwo w każdej dziedzinie. Ważne aby nie być opornym na wiedzę i się kształcić ? 
 

Tak, chce podwazac.

Domniemania i argumnty typu "... zmiana temperatury z bardzo niskiej na pokojową naraża ziarna na negatywne działanie wilgoci (skraplanie)..." nie sa logiczne, sa bledne i tendencyjne. Taki efekt wystapi tylko wtedy, kiedy wyjmiesz ziarna z lodowki i otworzysz je, umozliwiajac dostep cieplego wilgotnego powietrza (czyli wilgoci), czego nikt nie robi ? 

Wiary w wszystko, co jest napisane w internecie, bez zrozumienia opisanych zjawisk, jest mnostwo w kazdej dziedzinie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, kazik-t napisał:

mnie schodzi kilogram na miesiąc i otwarty woreczek zamykam klipsem. Żadnych zauważalnych zmian.

Nie żartuj, tak to tylko z paloną ponad miesiąc kawą, 

Ja mam świeżynki i kawa non stop ewoluuje w smaku i żadne słoiki na to nie poradzą ale jak Cię to wkurza to dopiero otwieraj kawę po 15 dniach od palenia, wtedy zmiany będą mniej angażujące w smaku

4 godziny temu, xajas napisał:

Tak, chce podwazac.

Domniemania i argumnty typu "... zmiana temperatury z bardzo niskiej na pokojową naraża ziarna na negatywne działanie wilgoci (skraplanie)..." nie sa logiczne, sa bledne i tendencyjne. Taki efekt wystapi tylko wtedy, kiedy wyjmiesz ziarna z lodowki i otworzysz je, umozliwiajac dostep cieplego wilgotnego powietrza (czyli wilgoci), czego nikt nie robi ? 

Wiary w wszystko, co jest napisane w internecie, bez zrozumienia opisanych zjawisk, jest mnostwo w kazdej dziedzinie

Ja tam nie wieżę w lodówkę, po prostu ją używam do innych produktów niż kawa ?

 

Kawę w lodówce już przerabiałem :)))

6 godzin temu, xajas napisał:

Nie zauwazylem.

Znam wielu baristow, ktorzy swoje zbiory zamrazaja 

Są jednocześnie rolnikami ;)))

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.11.2020 o 17:45, JuG napisał:

Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest pojemnik próżniowy. Coś takiego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko ok, ale to nie szkło.. Każdy inny materiał (tworzywo sztuczne, metal etc) wchodzi w mniej lub bardziej udane reakcje i/lub chłonie/zmienia zapachy. Szkło i tylko szkło.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało się znam - czy możecie powiedzieć, jak należy mielić kawę?

- długo i na bardzo (bardzo) drobno?

- nie za długo i nie za bardzo drobno

Na piach (czy raczej na mąkę...), czy żeby faktura małych grudek była zachowana? Parę dni temu pierwszy raz w życiu stałem się posiadaczem ziarenek w kilogramowym opakowaniu. Mentalnie już jestem gotowy do konsumpcji, ale jak zmielić?

?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
doprecyzowanie tekstu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Wuelem napisał:

Parę dni temu pierwszy raz w życiu stałem się posiadaczem ziarenek w kilogramowym opakowaniu. Mentalnie już jestem gotowy do konsumpcji, ale jak zmielić?

spróbuj jednych i drugich;... jednak czymś popij, bo może być trudno przełknąć.

Edytowane przez kazik-t
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, kazik-t napisał:

jednak czymś popij, bo może być trudno przełknąć.

Dzięki za odpowiedź. Problem jest właściwie techniczny: na jak długo nastawić czas mielenia.

Ponieważ to zależy od obrotów, więc operuję postacią kawy. Takiego zmielonego gotowca oczywiście piłem. Ale jak będę robił sam, to chcę mieć szansę uzyskać lepszą. Od teorii zaczynam, mam tylko 1 kg, więc pewnie na zbyt wiele prób nie wystarczy. Ale jeśli byłaby warta tego dodatkowego zachodu (niż kupić gotową), to kto wie, czy nie wybrałbym DIY.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
ę
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Mało się znam - czy możecie powiedzieć, jak należy mielić kawę?
- długo i na bardzo (bardzo) drobno?
- nie za długo i nie za bardzo drobno
Na piach (czy raczej na mąkę...), czy żeby faktura małych grudek była zachowana? Parę dni temu pierwszy raz w życiu stałem się posiadaczem ziarenek w kilogramowym opakowaniu. Mentalnie już jestem gotowy do konsumpcji, ale jak zmielić?


Ogolna zasada jest prosta.
Jesli mowimy o kawie ekspresowej to celem jest:

1. jesli robisz pojedyncza porcje (czyli 25ml) to potrzebujesz ok. 7,5-8g zmielonej kawy. A stopien zmielenia powinien byc taki, ze potrzebujesz ok. 25 sekund na na te 25ml.

Jesli w przeciagu tych 25 sekund wyjdzie mniej kawy, to jest zmielona zbyt mocno, a jesli wiecej, to zbyt grubo.

2. jesli robisz podwojna porcje to potrzebujesz ok. 14-16g zmielonej kawy i w przeciagu 25 sekund powinno wyjsc 50ml kawy. Wyjdzie wiecej, jest za grubo zmielona, wyjdzie mniej, za drobno.

Nawet jesli poprzez proby z czasem znajdziesz optymalny stopien mielenia dla jednego gatunku kawy, jak sie przesiadziesz na inny, ten stopien moze byc inny.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Mało się znam - czy możecie powiedzieć, jak należy mielić kawę?
- długo i na bardzo (bardzo) drobno?
- nie za długo i nie za bardzo drobno
Na piach (czy raczej na mąkę...), czy żeby faktura małych grudek była zachowana? Parę dni temu pierwszy raz w życiu stałem się posiadaczem ziarenek w kilogramowym opakowaniu. Mentalnie już jestem gotowy do konsumpcji, ale jak zmielić?


Ogolna zasada jest prosta.
Jesli mowimy o kawie ekspresowej to celem jest:

1. jesli robisz pojedyncza porcje (czyli 25ml) to potrzebujesz ok. 7,5-8g zmielonej kawy. A stopien zmielenia powinien byc taki, ze potrzebujesz ok. 25 sekund na na te 25ml.

Jesli w przeciagu tych 25 sekund wyjdzie mniej kawy, to jest zmielona zbyt mocno, a jesli wiecej, to zbyt grubo.

2. jesli robisz podwojna porcje to potrzebujesz ok. 14-16g zmielonej kawy i w przeciagu 25 sekund powinno wyjsc 50ml kawy. Wyjdzie wiecej, jest za grubo zmielona, wyjdzie mniej, za drobno.

Nawet jesli poprzez proby z czasem znajdziesz optymalny stopien mielenia dla jednego gatunku kawy, jak sie przesiadziesz na inny, ten stopien moze byc inny.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję @xajas.

Widzę jednak nieoczekiwany problem. Mówisz o 25 ml na jedna porcję (czyli osobę), a ja zwyczajowo korzystam z ulubionych kubków 400 ml. To teraz muszę się wziąć za przeliczanie, jak to będzie zgodnie z wytycznymi dla "professional use".

Zaczynam wątpić, czy w ogóle napiję się tej kawy...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję[mention=1239]xajas[/mention].
Widzę jednak nieoczekiwany problem. Mówisz o 25 ml na jedna porcję (czyli osobę), a ja zwyczajowo korzystam z ulubionych kubków 400 ml. To teraz muszę się wziąć za przeliczanie, jak to będzie zgodnie z wytycznymi dla "professional use".
Zaczynam wątpić, czy w ogóle napiję się tej kawy...

Czy to sa ziarna palone na kawe ekspresowa czy na kawe „filtrowana“ ? To nie to samo.

Jesli ekspresowa, chcesz ja „rozcienczyc“ to wtedy


Americano
1. Podwojne espresso (16g w 25s -> 50ml)
2. 100ml goracej wody

Razem ca. 150ml

Espresso Lugo 1
16g (grubo zmielone) w 25-30s -> 140ml

Ja zawsze pije podwojna porcje (a pierwsza rano to potrojna)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.11.2020 o 11:11, Krasnaldo napisał:


Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) l

Nie poddam się. Kupiłem ten pojemnik. Nie ten stopień wtajemniczenia i poświęcenia, żeby na każdą "filiżankę" osobno mielić kawę (a jak ktoś pije kilka dziennie...), więc raz a dużo i siup do przechowalni. Dzięki @Krasnaldo za link (w cenie jest wysyłka - rewelacja).

7 minut temu, xajas napisał:

Jesli ekspresowa, chcesz ja „rozcienczyc“ to wtedy

Ale nie zamierzam rozcieńczać. Nie chodzi o pompowanie pojemności dla samopoczucia. Najnormalniej tylko większa porcja.

Chyba że fachowa kawa oznacza tak mocną, że ciężko przełknąć. Chyba muszę przejść się i kupić jakąś w lokalu. Tak, jutro wyprawa do MacDonald's. Dużo sprzedają, to chyba się znają :-))

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mozesz „powielic“ espresso by dostac 400ml
serce ci stanie

Jak chcesz pelny wielki typowy kubek to nie espresso tylko chemex (kawa „filtrowana“)

38g kawy
600ml wody
przelatuje w 4-5 minut

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.11.2020 o 14:49, xajas napisał:

Tak, chce podwazac.

Domniemania i argumnty typu "... zmiana temperatury z bardzo niskiej na pokojową naraża ziarna na negatywne działanie wilgoci (skraplanie)..." nie sa logiczne, sa bledne i tendencyjne. Taki efekt wystapi tylko wtedy, kiedy wyjmiesz ziarna z lodowki i otworzysz je, umozliwiajac dostep cieplego wilgotnego powietrza (czyli wilgoci), czego nikt nie robi ? 

Wiary w wszystko, co jest napisane w internecie, bez zrozumienia opisanych zjawisk, jest mnostwo w kazdej dziedzinie

Jeżeli podważasz logiczne argumenty to dyskusja jest bezcelowa. Absolutnie każdy produkt spożywczy w wyniku mrożenia traci swój świeży aromat i smak. Nawet przy mrożeniu w bardzo niskich temperaturach, niedostępnych dla domowych zamrażalników, mówi się o stratach. No chyba że mrozisz zwietrzałą kawę typu Lavazza itp. To wówczas mrożenie jej nie zaszkodzi. No ale faktycznie, jest to tendencyjne. 

PS. Dobre espresso otrzymamy przy stosunku 1:2 - czyli 20 gramów zmielonej kawy to 40 ml naparu uzyskanego w 20-45 sekund. Wszystko uzależnione jest od tego jak zachowuje się kawa i jakie jej smak chcemy uzyskać. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krasnaldo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Wuelem napisał:

poświęcenia, żeby na każdą "filiżankę" osobno mielić kawę (a jak ktoś pije kilka dziennie...)

No przecież to jest sekunda. Podstawiasz i leci. Ubijasz i do ekspresu. Chwila-moment.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat wyskoczyla mi ciekawa reklama

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5226.pngIMG_5227.pngIMG_5228.pngIMG_5229.pngIMG_5230.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Da sie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.11.2020 o 23:13, caleb66 napisał:

Warto kupić ciśnieniowy ekspres z Lidla albo z biedronki ?

Nie wiem. Warto kupić Rancilio Silvia Pro. Niezniszczalna technika rodem z maszyn profesjonalnych, PID, timer, 2 bojlery (jeśli ktoś potrzebuje).  A to wszystko w bardzo kompaktowym rozmiarze.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Jak widzicie w recenzji - jest fajna opcja wyłączenia bojlera do pary. Może chodzić tylko na bojlerze do wody. No super.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ja chciałbym od Mikołaja?  La Spaziale S1 Mini Vivaldi II. ? Z tymi boczkami z orzecha wygląda jak Sonus Faber. Zdecydowanie lepiej by się komponował z moją pozycją społeczną, niż mój tani Lelit. ?

Poza tym - robi dokładnie to samo, co inne ekspresy. Ale ten design! MIODZIO! Można też zamówić sobie boczki w lakierze Ferrari Red.

A na poważnie: Lelit ma tą ogromną zaletę, że jest wąski, zaś Vivaldi to krówsko. W mojej kuchni miejsce na blatach jest ograniczone, Lelit spoko jeszcze się mieści, ale jakbym kupił coś takiego, to reakcja żony wydaje się pewna:  z dużym prawdopodobieństwem razem z tym Vivaldim byśmy wylecieli na kopach.

Chyba, że... obok kuchni mam jadalnię. Więc może tam? Kupić jakiś elegancki włoski stoliczek, też z orzecha, postawić to monstrum poza kuchnią i cieszyć się przynależnością do klasy uprzywilejowanej! ?

 M-VIVALDI-II_2_1024x1024.PNG?v=156173208    

  ? ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, już znalazłem stoliczek pod Vivaldiego. Złoty - a skromny! ?

0a8458911b6aa.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skromny ale za maly, za niski i nie odporny na wode
Mam ten sam pomysl, ale w oparciu o wyzszy przerobiony sekretarzyk pokryty biala marmurowa plyta. Tak mniej wiecej to wyglada. Juz nawet mam pasowny mebelek, ale brakuje mi jeszcze ta plyta.
Ekspress to nie glosniki. Musi byc blisko wody i smieci.
Chcesz biegac z pokoju do kuchni z kapiacym sitkiem?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, il Dottore napisał:

reakcja żony wydaje się pewna:  z dużym prawdopodobieństwem razem z tym Vivaldim byśmy wylecieli na kopach

czyli, że żona operuje pejczykiem a mąż przymierza kajdanki z futerkiem.........i po co było się żenić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moze lubi pejczyki i kajdanki?
Widze ze ty to taki domorosly „psycholog“ analityk jestes.
Nie odpowiadales na wczesniejsze pytanie: czy jestes/byles zonaty?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.