Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent automat DeLonghi Magnifica S. Wylądował u mnie taki ekspres znajomej z zablokowanym młynkiem i przeciekającym wezykiem wody/pary. Młynek odblokowałem, wężyk wymieniłem wszystko działa jak należy ale smak kawy...hmm... brązowa woda z pianką na powierzchni to bardziej trafne określenie niż kawa. Po wsypaniu zmielonej jak do espresso kawy ekspres z trudem przepchnął wodę ale pojawił się już jakiś smak. Ma ktoś doświadczenia z takim ekspresem? To normalne że kawa z niego jest cieniutka?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Tadeiro napisał:

Panowie i panie. Przykro mi to mówić, ale wątek jest do zamknięcia!

„Kawa, którą wszyscy pijemy, emituje od 15 do 20 ton CO2 na tonę kawy. Za każdym razem, gdy pijemy kawę, w zasadzie wprowadzamy CO2 do atmosfery”.

https://streamable.com/rbp0bz


😉

Marketowe spalone w silosach palone na przemysłowa skalę pewno tak.

Kawy speciality palone jasno lub średnio w niewielkich ilościach w porównaniu do przemysłowej produkcji kawy - nie sądzę.

Może przestańmy oddychać, bo każdy z nas wprowadza CO2 do atmosfery.😁

 

 

 

W dniu 22.01.2024 o 12:42, Szkice napisał:

Kolejny miesiąc, kolejna nowa kawa i palarnia 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają dobre kawy.

Ja ostatnio też miałem jakąś od nich, jeno do przelewów. 

A dzisiaj dotarła niedroga jak na odmianę Geishy kawa z CoffeLove.

Dość dawno temu palona, ale co mi tam..

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nastepna będzie właśnie Miga Coffee 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, sir.jax napisał:

Marketowe spalone w silosach palone na przemysłowa skalę pewno tak.

Kawy speciality palone jasno lub średnio w niewielkich ilościach w porównaniu do przemysłowej produkcji kawy - nie sądzę.

Może przestańmy oddychać, bo każdy z nas wprowadza CO2 do atmosfery.😁

 

 

 

Mają dobre kawy.

Ja ostatnio też. Ialem jakaś od nich, jeno do przelewów. 

A dzisiaj dotarła niedroga jak na Geishe kawa z CoffeLove.

Dość dawno temu palona, ale co mi tam..

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nastepna będzie właśnie Miga Coffee 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziś przyszła mi też kawa od Kapucynów Bonum Klasztorna i musze od nie j zacząć bo ma najwcześniejszą datę palenia. 

Te od Migocaffe są zarówna do ekspresu i kawiarki oraz frenchpressu srednie palenie. Super mają opakowania, widać że się przykładają. 

 

Godzinę temu, przmor napisał:

Pacjent automat DeLonghi Magnifica S. Wylądował u mnie taki ekspres znajomej z zablokowanym młynkiem i przeciekającym wezykiem wody/pary. Młynek odblokowałem, wężyk wymieniłem wszystko działa jak należy ale smak kawy...hmm... brązowa woda z pianką na powierzchni to bardziej trafne określenie niż kawa. Po wsypaniu zmielonej jak do espresso kawy ekspres z trudem przepchnął wodę ale pojawił się już jakiś smak. Ma ktoś doświadczenia z takim ekspresem? To normalne że kawa z niego jest cieniutka?

po automatach nie spodziewałbym się cudów

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Szkice napisał:

Te od Migocaffe są zarówna do ekspresu i kawiarki oraz frenchpressu srednie palenie. Super mają opakowania, widać że się przykładają. 

Napewno się sprawdzą, średnie palenie też nadaje się do przelewów.

Wszystkie  Geishe (z Kolumbii, Panamy), jakie miałem są właśnie średniopalone. Z tym, że w zależności z jakiej palarni to średnie palenie jest trochę różne.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, sir.jax napisał:

Napewno się sprawdzą, średnie palenie też nadaje się do przelewów.

Wszystkie  Geishe (z Kolumbii, Panamy), jakie miałem są właśnie średniopalone. Z tym, że w zależności z jakiej palarni to średnie palenie jest trochę różne.

DO kolby najlepiej ciemne. Ale jak jest sprawdzona palarnia to średnie bedzie super. Tam w jednej w smaku można wyczuć ponoć kwait jaśminu 😉 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Szkice napisał:

Tam w jednej w smaku można wyczuć ponoć kwait jaśminu 😉 

W przelewie na pewno 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Pacjent automat DeLonghi Magnifica S. Wylądował u mnie taki ekspres znajomej z zablokowanym młynkiem i przeciekającym wezykiem wody/pary. Młynek odblokowałem, wężyk wymieniłem wszystko działa jak należy ale smak kawy...hmm... brązowa woda z pianką na powierzchni to bardziej trafne określenie niż kawa. Po wsypaniu zmielonej jak do espresso kawy ekspres z trudem przepchnął wodę ale pojawił się już jakiś smak. Ma ktoś doświadczenia z takim ekspresem? To normalne że kawa z niego jest cieniutka?
Twarda woda, brak filtra. Regularnego czyszczenia i odkamieniania zapewne też nie było. Czyli, jak dbasz tak masz.

Może i odmoczyć trzeba?



Ja tam sobie chwalę

043596feacdcd924f5543d221ee6fcea.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„If you don't like the weather, wait a minute.” -- Scottish proverb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda filtrowana w dzbanku (filtra w zbiorniku na wodę brak), odkamieniony, wyczyszczony w środku włącznie z odkręceniem sitka prysznica. Zwazylem dozę przy pokrętle ustawionym na najmocniejsza kawę i wyszło 10g dość grubo zmielonej kawy, cudów z tego nie będzie. Wydaje się, że z urządzeniem wszystko w porządku tylko ja przez lat do kolby przyzwyczajony mam inne wymagania co do kawy.



Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, przmor napisał:

Zwazylem dozę przy pokrętle ustawionym na najmocniejsza kawę i wyszło 10g dość grubo zmielonej kawy, cudów z tego nie będzie.

Słusznie zauważyłeś wady ekspresów automatycznych 😉 Kiepski młynek i stopień ubicia. Dlatego kawa wychodzi lurowata. Nigdy nie będzie z tego dobrego espresso. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Buchardt A500 + ARCAM CDS50

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako takie espresso wychodzi ze zmodyfikowanej opcji dostępnej pod przyciskiem 2xEspresso. Ustawiłem przelew na poziomie trochę ponad 30g gotowej kawy zamiast domyślnych 80g. Nie mój ekspres więc nie będę dłużej kombinował, bardziej chodziło mi o to czy maszyna jest sprawna.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, przmor napisał:

Woda filtrowana w dzbanku (filtra w zbiorniku na wodę brak), odkamieniony, wyczyszczony w środku włącznie z odkręceniem sitka prysznica. Zwazylem dozę przy pokrętle ustawionym na najmocniejsza kawę i wyszło 10g dość grubo zmielonej kawy, cudów z tego nie będzie. Wydaje się, że z urządzeniem wszystko w porządku tylko ja przez lat do kolby przyzwyczajony mam inne wymagania co do kawy.


 

Są ekspresy co robią espresso z 16g i takie jeszcze można porównać do kolby, ale nie tego DeLonghi.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Generalnie, zauważyłem że Polacy preferują siekierę

Chyba nie.
Nie znam nikogo, kto pije „przepisowe“ espresso

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Szkice napisał:

Tam w jednej w smaku można wyczuć ponoć kwait jaśminu 😉 

Kup żonie tę pastę do zębów i potem często ją całuj. 😄

5wh6ttlcvfer.jpg

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie.
Nie znam nikogo, kto pije „przepisowe“ espresso


Bo Polacy piją KAWĘ. Ma być siekiera, słodka i ze "śmietanką" do kawy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„If you don't like the weather, wait a minute.” -- Scottish proverb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że znawcy i smakosze nie psują kawy mlekiem i cukrem, bo wtedy trudno o "wyłapanie" profilu smakowego z konkretnej kawy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, znawcy pisza tez o macchiato, capuccino,..

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet na mistrzostwach barista przygotowanie „mlecznej“ kawy nalezy do obowiazkowych dyscyplin

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, xajas napisał:

Nie, po to, by wylewac do zlewu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A Ty myślisz, że np.w Cuppingu kawa jest wypijana w całości z filiżanek przez jedną osobę?

🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko o dobre espresso w domowych warunkach. Bo to spore koszta. Dobry mlynek swoje kosztuje, do tego ekspres, woda i 1000 prób i błędów. Ale to jest fajne, nic na skróty - jak w automacie 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak w każdej dziedzinie. Jeśli ma być super to nie będzie tanio ale można kombinować, modyfikując tańsze sprzęty i może super nie będzie ale wystarczająco dobrze.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Obejrzyj film z zawodów i napisz czy widziałeś by ktoś tą kawę mleczną pił lub choćby jej smak oceniał


Czy jak wejdziesz w Rzymie do knajpy, i zamowisz cappucino, to tez przyniosa ci filizanke tylko po to, by ci pokazac, jaki ladny obrazek na piance wymalowali, a potem ja znowu niewypita zabiora i wyleja do zlewu?

Co za bzdury

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.