Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że znawcy i smakosze nie psują kawy mlekiem i cukrem, bo wtedy trudno o "wyłapanie" profilu smakowego z konkretnej kawy.
No to Włosi, zaczynając dzień od Cappuccino, popełniają straszne faux pas.
Ciężko o dobre espresso w domowych warunkach. Bo to spore koszta. Dobry mlynek swoje kosztuje, do tego ekspres, woda i 1000 prób i błędów. Ale to jest fajne, nic na skróty - jak w automacie 
Kolba to takie DIY, które walcuje i rozjeżdża.

Czy przeciwnicy automatów naprawdę uważają, że takie np. De'Longhi nie testuje smaku?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„If you don't like the weather, wait a minute.” -- Scottish proverb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
54 minuty temu, romeksz napisał:

No to Włosi, zaczynając dzień od Cappuccino, popełniają straszne faux pas.Kolba to takie DIY, które walcuje i rozjeżdża.

Czy przeciwnicy automatów naprawdę uważają, że takie np. De'Longhi nie testuje smaku?

Może i testuje. Nie zmienia to faktu, że w większości tego typu ekspresu nie auzyska się poprawnej estrakcji. Wystarczy zobaczyć filmy jak ta kawa tam leci. Od razu leci jasny płyn i w przeciągu 20 sekund będzie tam z 60 gram kawy. Lura. 

A takie ekspresy nie są tanie.

 

J

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jak wejdziesz w Rzymie do knajpy, i zamowisz cappucino, to tez przyniosa ci filizanke tylko po to, by ci pokazac, jaki ladny obrazek na piance wymalowali, a potem ja znowu niewypita zabiora i wyleja do zlewu?

Co za bzdury
Palnąłeś bzdurę o mlecznych kawach na zawodach baristów i dalej brniesz. Żałosne.
Może i testuje. Nie zmienia to faktu, że w większości tego typu ekspresu nie auzyska się poprawnej estrakcji. Wystarczy zobaczyć filmy jak ta kawa tam leci. Od razu leci jasny płyn i w przeciągu 20 sekund będzie tam z 60 gram kawy. Lura. 
A takie ekspresy nie są tanie.
 
J
Znajoma odebrała dziś naprawiony ekspres automatyczny DeLonghi. Dla porównania zrobiłem jej espresso w tanim ekspresie kolbowym też zresztą DeLonghi i chyba to był błąd... Chociaż z drugiej strony częściej będzie wpadać do mnie na espresso :)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo zalosne

Ja pije moja kawe tylko i wylacznie z mlekiem. Ale bez pianki i bez obrazkow. I nie musze pic czarnej, by wysmakowac profil tej kawy. Wysmakowac profil? Od miesiecy pije ta sama. I wiem jaki ma profil. Z mlekiem. A jaki profil ma jako czarna mnie nie interesuje. Bo czarnej nie pije

Te ortodoksyjne teorie o piciu czarnej sa zalosne

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Znajoma odebrała dziś naprawiony ekspres automatyczny DeLonghi. Dla porównania zrobiłem jej espresso w tanim ekspresie kolbowym też zresztą DeLonghi i chyba to był błąd... Chociaż z drugiej strony częściej będzie wpadać do mnie na espresso :)
Wiesz może, w którym serwisie naprawiała ekspres?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja naprawiłem. Młynek zablokowany ciałem obcym i pęknięty wężyk doprowadzający wodę/parę.
Widzę

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dalej brniesz. Pij sobie kawę jaką chcesz, może być z mlekiem i z cukrem, ja również oprócz espresso piję ze spienionym mlekiem tyle że bez cukru. Powstrzymaj się jednak od wypowiadania się na temat o którym nie masz pojęcia czyli o espresso.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 20.01.2024 o 16:53, slaaawek napisał:

Napisz proszę jak się sprawuje bo nie wiem czy też nie kupić … wydaje mi się bardzo ciekawym pomysłem i kompaktowym, mało miejsca zajmuje no i mobilny. Ponoć jest specjalna torba transportowa…

No mam tego Nivona Cube go od dwóch dni. 😉 

Można też używać kawy zmielonej.  Działa Ok.  Mielenie idzie szybko,  Zaparzanie trochę dłużej. 

Reszta zależy chyba już od samej kawy.  

A i ustawiłem na najdrobniejsze mielenie.

Najważniejsze, że się zmieścił i wygląda całkiem spoko. 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
44 minuty temu, przmor napisał:

Palnąłeś bzdurę o mlecznych kawach na zawodach baristów i dalej brniesz. Żałosne.Znajoma odebrała dziś naprawiony ekspres automatyczny DeLonghi. Dla porównania zrobiłem jej espresso w tanim ekspresie kolbowym też zresztą DeLonghi i chyba to był błąd... Chociaż z drugiej strony częściej będzie wpadać do mnie na espresso 🙂

Ja miałem swoją pierwszą kolbę od rodziców - dostali na rocznicę - najtańszy delonghi wart około 600 zł. I służył ładnych parę lat - oczywiście nie wiedziałem wtedy nic o estrakcji. Ekspres też rzadko był serwisowany i odkamieniany. I kawa smakowała. Teraz za to dbam o sprzęt 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, jar1 napisał:

No mam tego Nivona Cube go od dwóch dni. 😉 

Można też używać kawy zmielonej.  Działa Ok.  Mielenie idzie szybko,  Zaparzanie trochę dłużej. 

Reszta zależy chyba już od samej kawy.  

A i ustawiłem na najdrobniejsze mielenie.

Najważniejsze, że się zmieścił i wygląda całkiem spoko. 

 

 

Dzięki bardzo za opinie… mam nadzieję że kawa pyszna bo nic o tym nie wspomniałeś ….? I czy ostatecznie warto zainwestować w ten ekspres? Jakieś wady ewentualnie?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zrobić sobie cappuccino a tu kawa kapu, kapu sino!

Chciałem sobie zrobić espresso a tu idzie ex pieszo

Próbowałem latte macchiato ale latem zamarzło 

 

Próbowałem lungo ale nie cieszyło się długo

 

Chciałem też ristetto ale pachniało jak jedzony ryż ręką 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, romeksz napisał:

No to Włosi, zaczynając dzień od Cappuccino, popełniają straszne faux pas.

Tylko, że mnie chodzi nie o Cappucino, czy FlatWhite i inne...

Tylko parzeniu siekiery, zalewanie jej śmietaną i słodzeniu, jak to robią Polacy parząc zalewajkę.

Bo chyba to miałeś na myśli...

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, sir.jax napisał:

Tylko, że mnie chodzi nie o Cappucino, czy FlatWhite i inne...

Tylko parzeniu siekiery, zalewanie jej śmietaną i słodzeniu, jak to robią Polacy parząc zalewajkę.

Bo chyba to miałeś na myśli...

 

musiałbyś widzieć herbatrę mojego taty. Gdzie jest z 10 łyżek cukru

 

Ale i tak z opowieści wiem jak wujek koelgi zalewał pół szklanki  fusów wrzątkiem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
46 minutes ago, jar1 said:

Chłopaki, czy wy przypadkiem nie za mocne te kawy pijecie? 🙂

Kawa po irlandzku najlepsza.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, slaaawek napisał:

Dzięki bardzo za opinie… mam nadzieję że kawa pyszna bo nic o tym nie wspomniałeś ….? I czy ostatecznie warto zainwestować w ten ekspres? Jakieś wady ewentualnie?

Ja smakoszem kawy nie jestem. Dlatego moje zdanie raczej nie ma tu znaczenia. 😉

Na ogół i tak pijam zabielaną, albo z mlekiem, albo latte. Dzisiaj zrobiłem akurat cappuccino 😉

Na razie, póki co, jestem z ekspresu zadowolony. Mieści się tam, gdzie jego miejsce, fajny design, wygodny w obsłudze i można używać ziarnistej i mielonej kawy. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Tylko, że mnie chodzi nie o Cappucino, czy FlatWhite i inne...
Tylko parzeniu siekiery, zalewanie jej śmietaną i słodzeniu, jak to robią Polacy parząc zalewajkę.
Bo chyba to miałeś na myśli...


Też.

Myślę że znawcy i smakosze nie psują kawy mlekiem i cukrem, bo wtedy trudno o "wyłapanie" profilu smakowego z konkretnej kawy.


A kto powiedział, że nie mogę zrobić espresso w naparstku, w celu "wyłapania" profilu smakowego kawy, którą piję od lat?

eb0f02f7ea5dee4fbdef9ce609f0d959.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„If you don't like the weather, wait a minute.” -- Scottish proverb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, xajas napisał:

Te ortodoksyjne teorie o piciu czarnej sa zalosne

Mnie nie interesuje kawa ze kspresu i jej odmiany, wolę przelewowe z rożnych metod Aeropres, Dripp, Gabi Master itp. i tych kaw nie zabiela się mlekiem, ani śmietaną.

A profil smakowy można bez problemu wyczuć z danej kawy i regionu oraz obróbki, wystarczy ogarnąć grubość mielenia, metodę, sposób zalewania i temperaturę wody , oczywiście też gramaturę kawy do ilości wody.

Oczywiście czasem też trzeba się wstrzelić  tak jak w espresso, żeby było naprawdę dobrze.

 

13 minut temu, romeksz napisał:

A kto powiedział, że nie mogę zrobić espresso w naparstku, w celu "wyłapania" profilu smakowego kawy, którą piję od lat?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście, że można. 

Ja wolę nie skupiać się tylko na jednej odmianie, czy regionie zktorego kawa pochodzi.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak sprawdzić, skontrolować, ile kawy jest jeszcze w młynku w Nivona Cube? 

Zmieniając rodzaj kawy chciałbym starą wykorzystać do końca i żeby się nie zmieszała z nową 😉

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, jar1 napisał:

Jak sprawdzić, skontrolować, ile kawy jest jeszcze w młynku w Nivona Cube? 

Jak chcesz być precyzyjny to tylko rozbiórka młynka i zważenie wyczyszczonej retencji.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, cortes napisał:

Jak chcesz być precyzyjny to tylko rozbiórka młynka i zważenie wyczyszczonej retencji.

Nawet jakbym chciał, to nawet nie widzę, jakby się tam można było dostać 😉

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A ja dzisiaj pożegnałem automat WMF, oj miał lat .... , i kupiłem nowy, automat 😉
Dostałem na probe dwa rodzaje kaw

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

f0f9945d-b0d9-4575-b1465f89702fc6ce-696f

 

Dawaj kolbę 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.