Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Szkice napisał:

Zobaczymy jutro czy warte

Używam,  czasem zdarza mi się wypić rozpuszczalną wtedy wolę z mlekiem z tym jest smaczniejsza nIż ze zwykłym mlekiem Piątnicy. Zbożową Inkę zawsze piję z mlekiem, z tym do kawy Piątnicy znów jest lepsza w smaku.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapas jest a ta środkowa generuje naprawdę solidną cremę jak na 100% arabiki i cenowo w porządku. 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smutny dzień ale zmarł jeden z zapalonych kawoszy, na swój sposób człowiek renesansu otwarty na wiele nowych pomysłów, kawosz, meloman, miłośnik muzyki klasycznej, historii, wzorowy ojciec rodziny, fantastyczny lekarz dziecięcy i patriota nasz kolega

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.04.2022 o 20:10, sir.jax napisał:

To odkręć młyn jeszcze ze dwa kliki , zmiel grubiej, i żeby nie było błotka, to może weź przesiej przez sitko kuchenne takie plastikowe.

To co spadnie to miał, który często czopuje filtr, trzeba tylko z 1-2g więcej ziarna wsypać do młynka. 

Ja od dłuższego czasu 17g (po przesianiu) przelewam w stosunku 1:15, czyli 255g

Leję 50g preinfuzja 35s, kolejne zalanie po 35s do 120g (na wadze) i ostatnie 1:10s do 255g na wadze.

Ważne są dwa pierwsze zalania, zwłaszcza to drugie 70g po preinfuzji.

 

Dzisiaj w młynku petunie od lacavy czyli Colombia Las Petunias.

Grube mielenie, przesianie w sitku plastikowy popeerelowskim mojej mamy niewiele dało, t.zn. połowa byłby odpad a więc spowrotem do całości.

A więc 24g przemiału. Stopień zmielenia odkręciłem do F na moim Aristarco EMA 75 (a może 64? 🙄)

Przelew pięknie w/g sir.jaxa 256g.

Pierwsze uczucie to kawa i czekolada (uff! jak ja to lubię, nawet w łyski 😀), smak to wypieczone pieczywo ale skórka nie spalona na węgiel oraz te pomarańcze w tle - niech będzie 😉, finisz to istny miód - tak taki miodek co kiedyś dodawałem do wszystkiego 😋

Ufff!

Edyta!

Końcówka na zimno to istny kompot lekko owocowy (taki można nawadniać się bez końca) oraz herbaciany w smaku.

Miałem 3 kawki świąteczne od lavavy. 2 mieszanki: Winter Blast do espresso, Winter Whisper do przelewów, jednorodną colombie El Indio espresso oraz 2 sample. Większość wypałów do espresso ale wszystkie pałone dosyć średnio.

Powiem tak, 1 raz z tą palarnią i od razu wysoka jakość! Te kawy zabijają aromatem, po otworzeniu każdej paczki można sztachać się bez końca 😊.

W smaku dziwna akcja, wszystkie wypały espresso wybitnie smakowały w dripie i to przy poniżej 95st. Z ekspresu wychodziły za bardzo cytrusowe (takie mega cytrusy ale i spore body).

Wypały dripowe już tu i tu smakowały - i żądz tu mądry.

 

Wszystkim polecę Lacavę za wysoką jakość wypałów i mega aromaty. Cenki niemałe, 180 za cytrusowe El Nino do espresso 🫠

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, pierote napisał:

Grube mielenie, przesianie w sitku plastikowy popeerelowskim mojej mamy niewiele dało, t.zn. połowa byłby odpad a więc spowrotem do całości.

Nie rozu iem tego zdania za bardzo.

Jak grubo zmienisz, to spodnie mączka, a jej w grubym mielenia nie ma za dużo pod espresso to już większość kawy by spadło z takiego sitka.

Ja używałem sitek Kruve, ostatnio już od chyba roku nie przesiewam, czasem mi się zdarzyło.

Nie pamiętam z jakiego regionu to była kawa, bo zdjęcie już stare, ale frakcja po zmieleniu jest taka jak na foto.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam te kawki, nie są ani drogie, ani tanie ...Ale bdb

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tę spijam ostatnio, jest bardzo O.K.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tam, nie ma co się rozwodzić. Po prostu spróbowałem przesiać w starym kuchennym sitku i okazało się że połowa z tego to mąka wyszła 🥹 😃

No to mąkę z powrotem do tego co zostało w sitku i tyle. Skoda było mi końcówki sampelka wyrzucać.

Spróbowałem przesiać, nie wyszło i jadę dalej tak jak zmielę.

Żarna w młynie dawno do wymiany tylko sie nie chce 🙄

 

Mój post odnosił się do twojej metody którą stosuję najczęściej i zawsze przelew wychodzi dobrze. Wcześniejsze przelewy metodami Scotta Rao czy Andrzeja z MA wychodziły mi różnie 😉

 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mąka zawsze spadnie i to się wyrzuca, ja swojego czasu zbierałem i jak uzbierało się ok.18-20g, to robiłem sobie a'la espresso z Aeropresu z nakładką Prismo.  😉

Cieszę się, że mój przepis się sprawdził 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny pomysł, pomyślę jak kupię sitko curve.

Swojego Aero Go oddałem koledze w pracy bo się w nim zakochał 🙂

Chyba znowu zakupy, tym razem zwykłe aero + akcesoria 🙄

 

Wyspałem się w dzień więc wezme się za wymiane tylko popatrzę na tą metode z pazłodkiem i flamastrem. Ponoć można ustawić do 0,1 mm.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )      IMG20240304005130.thumb.jpg.7b1ee59f5ee97f8dcb54648b9d9c33a9.jpg

IMG20240304005110.thumb.jpg.10f4dabb40d28f227c4184e4cfa3399c.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, pierote napisał:

Fajny pomysł, pomyślę jak kupię sitko curve.

🤭

To jak już kupisz Kruve, to polecam ten zestaw sitek.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

fajne forum o kawie i dużo wiedzy na temat sprzętu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Szkice napisał:

fajne forum o kawie i dużo wiedzy na temat sprzętu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dopiero je odkryłeś, czy tylko polecasz ? 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, Szkice napisał:

Już przeglądałeś czy dopiero zamierzasz?

Jestem tam zarejestrowany już od ładnych paru lat, ale już nie uczestniczę.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Szkice napisał:

Ja od jakiegoś niedługiego czasu zaglądam

O.K.

Tam mam inny nick niż tutaj. 😉

A jestem tam od ok 2018r trochę wcześniej zacząłem poważniej kawować, na wszystkookawie szukałem raczej potwierdzenia moich wyborów lub informacji o palarniach. Ale też dużo informacji o sprzęcie dla home baristów.

Zdradzę tylko, że kiedyś działał rabat na hasło "wszystkookawie" na Coffeeedesk, teraz już chyba nie działa po zmianie polityki CD.

Nie wiem, czy jeszcze udziela się tam handlowiec CD, ale oferował pomoc i na PW można było uzyskać jednorazowy/indywidualny kod rabatowy na zakup sprzętu w CD, na przykład młynka.

😉

P.S.

Czuję , że z początku odebrałeś mój wpis o odkryciu tego forum, jak sarkazm, czy przytyk, co ?

😉

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A o czymś takim tam piszą?

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, ASURA napisał:

A o czymś takim tam piszą?

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewno jak by poszukać to może, może...?

Do czego Tobie refraktometr, mierzysz kawę?

😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, sir.jax napisał:

Pewno jak by poszukać to może, może...?

Do czego Tobie refraktometr, mierzysz kawę?

😉

Wyłapuję błędy w całym procesie robienia kawy jak na razie udaje mi się zamiast jak innym baristom uzyskać 20-22*Oe 37-40*Oe

Fakt odpowiedni prysznic i sitko w kolbie po drodze potrafią wiele pomóc…

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@sir.jax

Dodam jeszcze że 25ml. kawy wychodzi mi z tak wysoką ekstrakcją tylko z 10,5grama ziarna!

Moje dziecko siedzące mocno w alternatywie zużywające masę kawy na  porcję prosi o słabszą kawę z kolby 🙂 

 

Jestem "zmuszony" robić mu ristretto 😁

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, ASURA napisał:

Moje dziecko siedzące mocno w alternatywie zużywające masę kawy na  porcję prosi o słabszą kawę z kolby

A ja po małej z kawiarki i tak muszę dowalić kolejną filiżankę z alternatyw.

Na porcję zużywam od 15-18g, zależy jak i z czego chcę zrobić.

Generalnie kiedyś o tym już pisałem w filiżance kawy z np. drippa jest więcej kofeiny niż z espresso, chociaż tu ekstrakcja mocniejsza.

Ale to wynika z czego innego.

Ja i tak trzymam się ratio 1:15, czyli trochę mniej niż standardowo.

Czy twoje dziecko nadal jedzie na filtrach Hario V60?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, sir.jax napisał:

A ja po małej z kawiarki i tak muszę dowalić kolejną filiżankę z alternatyw.

Ja na porcje zużywam od 15-18g, zależy jak i z czego chcę zrobić.

Generalnie kiedyś o tym już pisałem w filiżance z np. drippa jest więcej kofeiny niż z espresso, chociaż tu ekstrakcja mocniejsza.

Ale to wynika z czego innego.

Ja i tak trzymam się ratio 1:15, czyli trochę mniej niż standardowo.

Czy twoje dziecko nadal jedzie na filtrach Harii V60?

No jest różnica w ilości kofeiny; filiżanka 25ml. z kolby a kubanek 250ml. i więcej z alternatywy 🙂 

Przy 37-40* Oe to tak w sumie jak byś z kolby wypił na mieście dwie kawy zamiast jednej 🙂 

Ja kawy, herbaty, alkohole (których ostatnio nie piję mimo że mam cały barek) lubię ale dla smaku. Jak chcesz kopa kofeinowego zdrowego dla serducha nie robiącego pikawy to polecam zamiast kawy Ilex Gayusa, już tylko 5 gram liści na szklankę parzonych w 95*Celsjusza rozpędzi Cię wystarczająco

Co do Hario to chyba już znalazł coś w normalniejszej cenie jeśli chodzi o filtry, mogę popytać

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, ASURA napisał:

Co do Hario to chyba już znalazł coś w normalniejszej cenie jeśli chodzi o filtry, mogę popytać

Chodzi o to, że Hario się zj... y już od kilku lat. Ale pojawiły się lepsze filtry, tylko trzeba się przestawić trochę na młynku, bo szybciej woda przelatuje. Ale można różne grubości kupić, co i tak w obu przypadkach woda szybciej przelatuje niż w tych obecnych Hario 

Kawa też lepsza po przelaniu.

Spytaj, czy zna filtry CAFEC 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, sir.jax napisał:

Ale pojawiły się lepsze filtry, tylko trzeba się przestawić trochę na młynku, bo szybciej woda przelatuje

Może ciut drobniej mielić kawę? to trochę spowalnia ale co ze smakiem to trzeba się przekonać praktyką

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, ASURA napisał:

Może ciut drobniej mielić kawę? to trochę spowalnia ale co ze smakiem to trzeba się przekonać praktyką

Tak, ale w Hario zdarzało się, że przelew się czopował, tutaj nie ma opcji. Ja na początku na Comandante musiałem zjechać na 22 kliki, czasem nawet 20. Teraz zmieniłem trochę czasy zalewania i mielę na 24 kliku większość kaw. Zazwyczaj z Afryki lub Ameryka Płd.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, sir.jax napisał:

Pewno jak by poszukać to może, może...?

Do czego Tobie refraktometr, mierzysz kawę?

😉

Np opinie o danym sprzęcie.

 

 

13 godzin temu, sir.jax napisał:

O.K.

Tam mam inny nick niż tutaj. 😉

A jestem tam od ok 2018r trochę wcześniej zacząłem poważniej kawować, na wszystkookawie szukałem raczej potwierdzenia moich wyborów lub informacji o palarniach. Ale też dużo informacji o sprzęcie dla home baristów.

Zdradzę tylko, że kiedyś działał rabat na hasło "wszystkookawie" na Coffeeedesk, teraz już chyba nie działa po zmianie polityki CD.

Nie wiem, czy jeszcze udziela się tam handlowiec CD, ale oferował pomoc i na PW można było uzyskać jednorazowy/indywidualny kod rabatowy na zakup sprzętu w CD, na przykład młynka.

😉

P.S.

Czuję , że z początku odebrałeś mój wpis o odkryciu tego forum, jak sarkazm, czy przytyk, co ?

😉

 

 

Trochę tak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, sir.jax napisał:

Tak, ale w Hario zdarzało się, że przelew się czopował, tutaj nie ma opcji. Ja na początku na Comandante musiałem zjechać na 22 kliki, czasem nawet 20. Teraz zmieniłem trochę czasy zalewania i mielę na 24 kliku większość kaw. Zazwyczaj z Afryki lub Ameryka Płd.

Nie zna filtrów CAFEC, dalej jeździ na oryginałach

 

Te Hario filtry to z pewnego źródła nabywałeś?

@sir.jax

Hario ma 3 różne typy z 4 różnych fabryk każdy z inna charakterystyką. Więc trzeba patrzeć na fabrykę z której pochodzą!

Brązowe są zawsze JP ale białe rozpoznaje się po kształcie

 

James Hoffmann ma o tym filmik na yt tak że poszukaj i obejrzyj

 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
54 minuty temu, ASURA napisał:

Nie zna filtrów CAFEC, dalej jeździ na oryginałach

 

Te Hario filtry to z pewnego źródła nabywałeś?

@sir.jax

Hario ma 3 różne typy z 4 różnych fabryk każdy z inna charakterystyką. Więc trzeba patrzeć na fabrykę z której pochodzą!

Brązowe są zawsze JP ale białe rozpoznaje się po kształcie

 

James Hoffmann ma o tym filmik na yt tak że poszukaj i obejrzyj

 

 

 

Tak, biorę z oficjalnych sklepów.

Nie potrzebuję filmików z YT 😉

Chodzi o to, że od kilku lat zmienili proces produkcji i filtry Hario są w środku gładkie, słabo przez to leci. Trzeba było zmieniać grubość mielenia.

We wszystkich sklepach online z kawami nie ma wyboru, masz tylko wybór w rozmiarach i w opakowaniach.

Nie wiem jak długo w kawach i alternatywach siedzi Twój syn, ale ja ok 10lat i na początku były spoko te Hario. Później jak zmienili, to tylko te w kartonikach po 40szt były jeszcze ze starej serii. Teraz już lipa od kilku lat.

Temat był poruszany często w tematach kawy na grupach "fejsbukowych", w opiniach itd.

Filtry CAFEC są z włókien bananowca, obecnie bardzo porządane przez Home baristów i nie tylko, uważam że są świetne. Mam zawsze w dwóch różnych grubościach, są dostępne też na allegro.

Różnica do Hario jest wg mnie duża na korzyść CAFEC.

Brązowych nie kupuje, czasem do pracy do Drippa Wilfa Svart Pour Over, brązowe nietrawione mi śmierdzą po przelaniu.

CAFEC Abaca niektóre są droższe od Hario, ale uważam, że lepsze.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na allegro też są 😉

 

 

 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.