Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa Tomanek jak to jest

Rekomendowane odpowiedzi

32 minutes ago, elgreg said:

Odwrócenie faz przy podłączeniu sprzętu u mnie skutkuje też faktem, iż przy oglądaniu zwłaszcza polskich filmów (czyli bez lektora) głosy aktorów są zdecydowanie mniej wyraźne. Prawidłowe podłączenie zasilania powoduje, że mowa aktorów z filmu jest zdecydowanie bardziej wyraźna, zrozumiała, słyszalna od przodu kolumn (w odwóceniu faz mowa jest słyszlana z za kolumn).

Szanowny Kolego, rozumiem, że wg Twojej oceny, wiedzy, praktyki i analizy na załączonych zdjęciach z wnętrza DACa HD25 nie ma to totalnie znaczenia (bezpiecznik) gdzie podłączysz fazę a gdzie przewód neutralny? nawet na statku 🙂

Jaki masz sprzęt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20230211_125931.jpg

Dokładnie. Nie ma to żadnego znaczenia.

Pytasz o sprzęt audio? NAD C658, Musical Fidelity M2si, Focal Aria 936, słuchawki Fostex TH610.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, elgreg napisał:

iż przy oglądaniu zwłaszcza polskich filmów (czyli bez lektora)

Czy ten sam efekt obserwujesz na TVP Info???? Podobno szukają patentu na to jak uczynić to pierdo...e bardziej przyjaznym dla ucha. Masz szansę na dobrze płatną posadę. 

• 1 rok później...

Kupilem kilka dni temu listwę Tomanek TAP10+ z dwoma DC blockerami. Jakie jest Wasze doświadczenie - to musi się wygrzać? Bo niestety listwa bardzo psuje dźwięk. Pojawia się dużo gęstego basu, co nawet może się podobać, ale jest to kosztem muzykalności, powietrza, sceny, rozdzielczości. Ot, taki pospolity dźwięk z niższej klasy sprzętu. Fazy zachowane zgodnie ze sztuką.
Mam sporo tańszą listwę Taga Harmony PF-1000 v1. i po powrocie do niej znowu mogę delektować się dźwiękiem.
Albo to nie jest kwestia wygrzania, lecz zastosowanych filtrów w Tomanku, które psują dźwięk.
Będę wdzięczny za komentarz osób, które praktykowały listwy Tomanka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 30.07.2020 o 08:19, piotrek7 napisał:

z uwagi na nieuczciwość właściciela firmy, jestem przeciwny robieniu mu reklamy na forum. 

Mam 2 zasilacze Tomanek: jeden do USB i jeden do Apogee Mini DAC. Zero problemów z firmą, wysyłką czy produktem.

Polecam tego Allegrowicza! 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 11.02.2023 o 11:40, przmor napisał:

Twój wzmacniacz jest wykonany w I klasie ochronności?

Chyba zerowej.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Marshall1 napisał:

to musi się wygrzać?

😇 Chyba w piekarniku nastawionym na 250 z termoobiegiem 

Bo niestety listwa bardzo psuje dźwięk.

Mam sporo tańszą listwę Taga Harmony PF-1000 v1. i po powrocie do niej znowu mogę delektować się dźwiękiem

A nie lepiej było zamiast dwóch gównianych kupić jedną, porządną? 

Ja tam kupiłem sobie niedawno Philips. Dość drogi, bo 159 zł za 4 gniazdka. Jeszcze teraz muszę kupić z 8, bo stara 20 letnia listwa Belkin zaczyna niedomagać.

Swoją drogą taki produkt to jest kryminał:

Ukryta Zawartość

Pan Tomanek jest niebezpieczny dla otoczenia.

Zrzut ekranu 2024-10-27 080710.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

A nie lepiej było zamiast dwóch gównianych kupić jedną, porządną? 

Taga to moja stara listwa. Zamierzałem ją sprzedać. Kupiłem Tomanka i takie rzeczy wyszły.

Urządzenia bez bolca są w 2 klasie ochronności. Podłączając do nich taki kabel tracimy w/w klasę.

,,Po pierwsze urządzenia II klasy ochronności NIE MOGĄ posiadać wtyczki z uziemieniem! Nie mogą być uziemione. Po drugie. Jeśli urządzenie posiada uziemione elementy obudowy, zasilane jest wtyczką ze stykiem ochronnym to jest to urządzenie I klasy ochronności.''

Jakby co odsyłam do literatury. Np. Edward Musiał „Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych” –wydanie z 1992 r.

To po co montują mocowanie do uziemienia? w wielu urządzeniach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Urządzenia w drugiej klasie ochronnej miewają zasilacze fabrycznie podłączane wtyczką z bolcem ochronnym/uziemiającym. Tylko przewód ochronny w nich nie jest dołączony do obudowy, jak to jest w urządzeniach w pierwszej klasie, ale do rozbudowanego filtru EMI/EMC. Tak jest w większości zasilaczy do laptopów.

55 minut temu, Marshall1 napisał:

Kupiłem Tomanka i takie rzeczy wyszły.

No i masz to, za co zapłaciłeś. Kiedyś kupiłem DC bloker z Zakładu kowalskiego Tomanek. Degraduje dźwięk. Proste urządzenie, które spełniają swoją rolę ale cudów nie oczekuj. Sam mam Gigawatta ale gdybym teraz miał kupować, wybrałbym coś z segmentu pro

No i masz to, za co zapłaciłeś. Kiedyś kupiłem DC bloker z Zakładu kowalskiego Tomanek. Degraduje dźwięk. Proste urządzenie, które spełniają swoją rolę ale cudów nie oczekuj. Sam mam Gigawatta ale gdybym teraz miał kupować, wybrałbym coś z segmentu pro

Na szczęście mogę zwrócić, nic nie tracę z kasy.
Jką masz listwę Gigawatta i czy jesteś zadowolony?
Na co byś teraz zmieniał?

Miałem w swoim systemie kilka listew, wybrałem solidcore. Nie szukam już dalej.

Ukryta Zawartość

Jest to listwa bez żadnych filtrów , włączników itd. Wykonanie świetne , stal nierdzewna , drewno.

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, msankowski napisał:

Urządzenia w drugiej klasie ochronnej miewają zasilacze fabrycznie podłączane wtyczką z bolcem ochronnym/uziemiającym. Tylko przewód ochronny w nich nie jest dołączony do obudowy, jak to jest w urządzeniach w pierwszej klasie, ale do rozbudowanego filtru EMI/EMC. Tak jest w większości zasilaczy do laptopów.

W posiadanym przeze mnie Thinkpad tak nie jest. Co by nie gadać druga klasa to druga klasa i podączenie uziemienia degraduje ją do pierwszej. Tego robić nie wolno, a jeśli Tomanek to proponuje to jest tumanek.

Edytowane przez Misio38

@Marshall1 spójrz również na tą ofertę. Nie mam co prawda u siebie listwy Isotek-a ale mam kabel zasilający Isotek EVO3 Premier a ten zrobił u mnie różnicę 💪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

W podobnej cenie do Isoteca to warto sprawdzic ten kondycjoner,  dla mnie rewelacja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

30 minut temu, Aprox napisał:

@Marshall1 spójrz również na tą ofertę. Nie mam co prawda u siebie listwy Isotek-a ale mam kabel zasilający Isotek EVO3 Premier a ten zrobił u mnie różnicę 💪

Ukryta Zawartość

Ja mam 5 tych kabli plus 3 listwy o których piszesz. 
Różnic=0 🤔

Ukryta Zawartość

9 minut temu, NRK napisał:

Ja mam 5 tych kabli plus 3 listwy o których piszesz. 
Różnic=0 🤔

No widzisz ...a u mnie EVO3 Premier zrobił różnicę. System systemowi nie równy tak jak i narząd słuchu 😁

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

. Kiedyś kupiłem DC bloker z Zakładu kowalskiego Tomanek. Degraduje dźwięk.

Ja jestem z Tomanka zadowolony. Weź obczaj (najlepiej na słuchawkach) jak śmiga z Tomanek USB ULPS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

U mnie od od kilku lat gra taga dc 5000. Jak za obiektywnie  małe pieniądze dobrze to gra. Scena się poukładała. Lepsza separacja instrumentów.

1 minutę temu, Aprox napisał:

No widzisz ...a u mnie EVO3 Premier zrobił różnicę. System systemowi nie równy tak jak i narząd słuchu 😁

Spoko.

Ja i tak głuchy.

2 godziny temu, Marshall1 napisał:

Jką masz listwę Gigawatta i czy jesteś zadowolony?

Pf-2 ale to trochę inne pieniądze. Jest dobra.

Na co byś teraz zmieniał?

Może nie chodzi o chęć i potrzebę  zmiany, tylko gdybym nie miał Gigawatta, przetestowałbym to . Post #3

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Pf-2 ale to trochę inne pieniądze. Jest dobra.

Może nie chodzi o chęć i potrzebę  zmiany, tylko gdybym nie miał Gigawatta, przetestowałbym to . Post #3

W pierwszym momencie pomyślałem o tym agregacie z fotki 😁

Miałem w swoim systemie kilka listew, wybrałem solidcore. Nie szukam już dalej.

Ukryta Zawartość

Jest to listwa bez żadnych filtrów , włączników itd. Wykonanie świetne , stal nierdzewna , drewno.

Zaciekawił mnie ten projekt na stronie producenta. Jak ta listwa wpłynęła na dźwięk i Ciebie? Mógłbyś też porównać jej wpływ na dźwięk względem innych (jakich?), jakie miałeś?

Ukryta Zawartość

Zaciekawił mnie ten projekt na stronie producenta. Jak ta listwa wpłynęła na dźwięk i Ciebie? Mógłbyś też porównać jej wpływ na dźwięk względem innych (jakich?), jakie miałeś?

Miałem listwy GigaWatt , Taga , Supra, Tomanek, Bada , Sonus Oliva. Wszystkie filtrowane. Z biegiem czasu doszedłem do wniosku że Kondycjonery, filtrowane listwy coś zawsze wnoszą. To nie jest pożądane. Postanowiłem zakupić po prostu zwykły purystyczny przedłużacz ale na dobrych komponentach. Właściciel Solidcore to przemiły człowiek i myślę że nie będzie problemu wypożyczyć w celu przetestowania. Z tego co wiem praktycznie wszystkie listwy już zostają u klientów.

Miałem listwy GigaWatt , Taga , Supra, Tomanek, Bada , Sonus Oliva. Wszystkie filtrowane. Z biegiem czasu doszedłem do wniosku że Kondycjonery, filtrowane listwy coś zawsze wnoszą. To nie jest pożądane. Postanowiłem zakupić po prostu zwykły purystyczny przedłużacz ale na dobrych komponentach. Właściciel Solidcore to przemiły człowiek i myślę że nie będzie problemu wypożyczyć w celu przetestowania. Z tego co wiem praktycznie wszystkie listwy już zostają u klientów.

Masz tą wersję z gniazdami rodowanymi?

• Pokaż nowe odpowiedzi