Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdercznie!

Poszukuje słuchawek do użytkowania ze smartfonem wyposażonym w  32-bitowy przetwornik Quad Dac (jeżeli to pomoże chodzi konkretnie o LG V40 ThinQ). Muzyka: Zasadniczo wszelkiego rodzaju metal. Od rzeczy bardziej stonowanych z wycyzelowanym brzmieniem po rzępolenia w chorych tempach nagrywanych w piwnicy. Poza metalem słucham takich gatunków jak post-punk, shoegaze, drone, industrial, ambient, a nawet trap.

Za priorytety przy doborze sprzętu stawiam sobie:

- Przewodowość (złączę jack 3,5)

- Typ słuchawek: otwarte bądź półotwarte

- Impedancja nie większa niż 150 Ω. (Tutaj już z jej optymalnym doborem mam problem i w szczególności w tym aspekcie proszę o pomoc)

- bardzo dobrej jakości dynamiczny, głęboki, selektywny i szczegółowy dźwięk spełniający standardy Hi-Fi . Bez dominacji konkretnego pasma.

- Szerokie pasmo przenoszenia

- Dobra dynamika

- Typ przetworników: raczej dynamiczne (mogą być również planarne [Nawet lepiej, żeby były] o ile nie będą wymagać dedykowanego wzmacniacza słuchawkowego bądź będzie on mały i mieszczący sie budżecie)

- Dobre wygłuszenie i separacja od dźwięków z otoczenia (redukcja szumów nie jest konieczna, ale jeżeli nie spowoduje spadku jakości audio też się sprawdzi)

-  Odpinany od słuchawek kabel jack (ze względu na bezpieczeństwo)

- Wytrzymałość

Budżet 1200 zł

Edytowane przez TheThunderBolt666
7 godzin temu, TheThunderBolt666 napisał:

Typ słuchawek: otwarte bądź półotwarte

- Dobre wygłuszenie i separacja od dźwięków z otoczenia (redukcja szumów nie jest konieczna, ale jeżeli nie spowoduje spadku jakości audio też się sprawdzi)

Nie ma czegoś takiego. To tak jakbyś chciał pędzić samochodem, mieć otwarte okno i mieć cicho jednoczesnie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Posiadam LG V40 i LG V10(używany już tylko jako odtwarzacz) . Kupowałem do nich kilka różnych słuchawek. Bezprzewodowych i przewodowych - fajna zabawa! Podpowiedzią poniżej pozbawię Ciebie tej radochy.

Pozostawiłem sobie do słuchania w zależności od rodzaju muzyki i sposobu jej realizacji następujące:

A/ Philips fidelio X2 HR

B/ Sennheiser HD 58X jubilee

Są to słuchawki otwarte, nauszne - potężne z wyglądu,  z dużą przestrzenią przy odtwarzaniu.Nie posłuchasz w nich muzyki incognito będąc w biurze, lub w towarzystwie. do tego trzeba zamkniętych Byerdynamic DT 1770 - poza Twoim budżetem

Ad A.  Ok 30 Ohm. Żeby włączyć tryb wyższego poziomu pracy wzmacniacza musisz włączyć kabelek od słuchawek najpierw do telefonu , później drugi wtyk do słuchawek. Słucham w nich głosów żeńskich, gitar akustycznych(np Nils Lofgren) i plumkania

Ad B. ok 150 Ohm.Są to słuchawki jakby stworzone do tych telefonów. Przy ich  użyciu słucham  najnowszej płyty Nightwish Human: II: i innego łojenia.

Telefony te mają za mało prądu do łojenia do  słuchawek ortodynamicznych- wypróbowano na Hifiman HE- 4XX

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

Nie ma czegoś takiego. To tak jakbyś chciał pędzić samochodem, mieć otwarte okno i mieć cicho jednoczesnie.

Dobre wygłuszenie jak na taką konstrukcję

Ludzie napiszą, że to nie ma basu. Ja jednak polecę to co w awatarze, ale bez posłuchania nie kupuj. W sumie i tak zostaniesz przekonany lub sam sie przekonasz, że to nie do metalu. Ze znanych mi osób tylko ja chyba uważam te słuchawki za stworzone do takiej muzyki. Choć z innej strony patrząc to z telefonu mimo 62 omów może być za cicho.

Edytowane przez Misio38

• 3 tygodnie później...

?

Do metalu, raczej nie bralbym zbyt analitycznych słuchawek, bo możesz przestać lubić swoje ulubione kawałki ?

Jeśli jednak Twoja muza jest dobrze zrealizowana, to Audio Technica dsr9bt ( poza budżetem), może da rade dsr7bt ale tych nie słuchałem.

, musi być dociążenie ale bas musi być punktowy, bo się wszystko będzie zlewać. Dsr9bt daje radę wybitnie.

Edytowane przez 1siedem
  • 1 miesiąc później...
W dniu 5.08.2020 o 19:59, Misio38 napisał:

tylko ja chyba uważam te słuchawki za stworzone do takiej muzyki

Szkoda tych AKG K 701 do tego gatunku.

:)

W dniu 25.08.2020 o 19:46, 1siedem napisał:

bas musi być punktowy, bo się wszystko będzie zlewać

Mhm ! Jak najbardziej - tak !

W dniu 4.08.2020 o 23:42, TheThunderBolt666 napisał:

Typ słuchawek: otwarte bądź półotwarte

O ile chodzi Ci o to, że po paru godzinach uszy się pocą lub pady (poduszki) się lepią - to wybierz te z welurem, pluszem a nie z ekoskórą.

Sam tylko zamkniętych używałem (bo szum z tła, pomieszczenia, ulicy, więc wykluczyłem te przewiewne).

Mi bardzo odpowiadają Ultrasone (ale to wymaga sprawdzenia, czy taki przekaz Ci odpowiada).

450, 580, 750, 780, 900, itd.... (te są niestety zamknięte).

Z otwartych były: 2400, 2900.

O ile byłbyś w stanie ciut więcej wydać to sprawdzisz, czy tak namacalny przekaz Ci pasuje.

Możesz w warszawskim mp3store na Działdowskiej 12.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, xetras napisał:

Szkoda tych AKG K 701 do tego gatunku.

Dlaczego szkoda?

Za spokojne.

Wolę bombardowania ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Do telefonu polecam t90 beyera używane można za 1200 kupić, 250 ohm ale straszne łatwo napędzić bo to tesla.

Metalu w domu słucham na dt 880 i jak wyżej k701 lubię wszystko szczegółowo słyszeć.

Ja tam jednak jestem zwolennikiem słuchawek nausznych. Zobacz sobie te co ja akurat mam Audictus Leader. Dobre brzmienie, miękkie pianki no i intuicyjne przyciski. Dla mnie ok