Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 6000A czy zagra głośno ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Zamierzam kupić wzmacniacz stereo ( do 5000 zł ), rozważam zakup Audiolab 6000A , ale nie wiem czy nie jest za słaby ( tylko 50W ) .

Czy ktoś z Was ma może ten wzmacniacz lub go słuchał , czy zagra on głośno ? ( w pokoju 25 m )

Dziękuję Wszystkim za odpowiedz .

Krzysiek.

28 minut temu, kix napisał:

Witam .

Zamierzam kupić wzmacniacz stereo ( do 5000 zł ), rozważam zakup Audiolab 6000A , ale nie wiem czy nie jest za słaby ( tylko 50W ) .

Czy ktoś z Was ma może ten wzmacniacz lub go słuchał , czy zagra on głośno ? ( w pokoju 25 m )

Dziękuję Wszystkim za odpowiedz .

Krzysiek.

Przede wszystkim musisz sobie zdać sprawę ile to jest 50 Wat na kanał. To tak duża wartość, że zapewne wykorzystasz ją bardzo rzadko. Najczęściej będzie to 1-10 Wat...

Do 5 tysięcy to można jest pogrzebać. Dla przykładu Nad C368. Będzie bardziej nowocześniej.

W moim pomieszczeniu 17m2 z kolumnami podstawkowymi potencjometr ,, rozkręcam ,, max na 40 ( skala  -70 w dół) i jest dość głośno , a masz jeszcze sporo zapasu..  Warto poczytać testy o tym wzmaku np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   

Ukryta Zawartość

Ten Audiolab realnie ma trochę większą moc niż na papierze. W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) raporcie są szczegóły. 

Jedyne co mnie irytuje to trafo, które mruczy cichutko. Z niewielkiej odległości przy wyciszonym volume słychać je. 

Ciekawe czy tylko w moim egzemplarzu? 

Czytałem gdzieś, że może być to spowodowane wysokim napięciem z sieci. U mnie jest 242 VAC. 

Ukryta Zawartość

Z ciekawości sprawdziłem teraz u siebie i naprawdę leciutkie mrumienie słyszę dopiero gdy przyłożyłem ucho do ,, otworów wentylacyjnych ,, . Gdybyś o tym nie wspomniał to na pewno bym o tym nie wiedział... 

Mam do Ciebie pytanko czy wiesz jak przebiega aktualizacja tego wzmacniacza? przeczytałem w którymś teście na youtube że jest nowa wersja oprogramowania która ,, dodaje nowe funkcje w ustawieniach dzwięku ,, 

Pewnie filtry cyfrowe .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

3 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Przede wszystkim musisz sobie zdać sprawę ile to jest 50 Wat na kanał. To tak duża wartość, że zapewne wykorzystasz ją bardzo rzadko. Najczęściej będzie to 1-10 Wat...

Do 5 tysięcy to można jest pogrzebać. Dla przykładu Nad C368. Będzie bardziej nowocześniej.

Z tą ogromną mocą to bym się nie rozpędzał ? Oczywiście poniższe założenie jest dość "grube", ale jeżeli przyjmiemy, że w pomieszczeniu mieszkalnym w miejscu odsłuchowym mamy przy mocy 1W poziom mniej więcej równy skuteczności (to znaczy są dwa zestawy a nie jeden, za to dwa metry odległości a nie jeden metr, za to realne pomieszczenie a nie komora - czyli duże mniej więcej, ale powiedzmy) a rzeczywista skuteczność większości zestawów nie przekracza 90dB, to przy mocy maksymalnej sinus RMS równej 50W możemy na sygnale muzycznym oczekiwać mocy RMS rzędu 5W, czyli maksymalna głośność możliwa do uzyskania na granicy przesterowania to jakieś 95dB SPL A. To oczywiście sporo, ale jednak nie aż tak bardzo dużo, nie dyskoteka czy nawet spokojna impreza. 

nagrywamy.com

To zagra głośno te 50 W , czy nie ?

2 minuty temu, kix napisał:

Jeśli ktoś ma ten wzmacniacz to na ile procent głośności słucha muzyki na tym wzmacniaczu ?

Słucha np. na 25% i jest już głośno ? , słucha na 50% i jest bardzo głośno 

Dzięki za odpowiedzi .

Krzysiek.

14 minut temu, kix napisał:

Dla mnie z zestawami o skuteczności poniżej 90 za cicho.

15 minut temu, kix napisał:

Słucha np. na 25% i jest już głośno ? , słucha na 50% i jest bardzo głośno

Takie informacje są niestety bezwartościowe.

nagrywamy.com

40 minut temu, przemak napisał:

Z tą ogromną mocą to bym się nie rozpędzał ? Oczywiście poniższe założenie jest dość "grube", ale jeżeli przyjmiemy, że w pomieszczeniu mieszkalnym w miejscu odsłuchowym mamy przy mocy 1W poziom mniej więcej równy skuteczności (to znaczy są dwa zestawy a nie jeden, za to dwa metry odległości a nie jeden metr, za to realne pomieszczenie a nie komora - czyli duże mniej więcej, ale powiedzmy) a rzeczywista skuteczność większości zestawów nie przekracza 90dB, to przy mocy maksymalnej sinus RMS równej 50W możemy na sygnale muzycznym oczekiwać mocy RMS rzędu 5W, czyli maksymalna głośność możliwa do uzyskania na granicy przesterowania to jakieś 95dB SPL A. To oczywiście sporo, ale jednak nie aż tak bardzo dużo, nie dyskoteka czy nawet spokojna impreza. 

A możesz to przeliczyć w odniesieniu do mojego monitorka o skuteczności 79 dB? U mnie 70W piecyk. A tu pomiary moich ATC. Trzeba wincyj ? prądu? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

28 minut temu, Adam 38 napisał:

A możesz to przeliczyć w odniesieniu do mojego monitorka o skuteczności 79 dB? U mnie 70W piecyk. A tu pomiary moich ATC. Trzeba wincyj ? prądu? 

Ukryta Zawartość

Między 50 a 100W jest tylko 3dB różnicy ?

Moje rozważania zakładają, że pomieszczenie nie ma większych anomalii, słuchamy dwóch zestawów ale z większej odległości. Uznaję, że wtedy mamy mniej więcej sytuację podobną do pomiaru skuteczności w sensie głośności (dwa ale dalej). Skuteczność 79 jest dramatycznie mała. Głośnośc zależy od materiału jakiego słuchamy, gatunki głośniejsze (sprasowana nowoczesna muza) będą głośniejsze. Generalnie według miernika DR sinus ma 0 a muzyka średnio głośna ma - 12, więc 70W mocy rms sinus wzmacniacza daje na takim materiale muzycznym jakieś 4-5W rms czyli 6,5dB więcej niż skuteczność. Czyli maksymalna głośność to jakieś 86 - czasem tak słucham lektora przy edycji, oczywiście w bliskim polu ?

Oczywiście stosuję duże przybliżenia i nie upieram się przy dokładności, jeżeli ktoś ma jakieś inne dane wyjściowe, to chętnie poznam. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Adam ściągnij sobie tak dla zabawy jakiś sound meter na telefon i daj znać ja jakiej głośności słuchasz. Wiem , że telefon to żadna profesjonalna aparatura , ale czasem u siebie tak sprawdzam i jestem ciekawy jak to u Ciebie wygląda.  

9 minut temu, Silver_85 napisał:

Adam ściągnij sobie tak dla zabawy jakiś sound meter na telefon i daj znać ja jakiej głośności słuchasz. Wiem , że telefon to żadna profesjonalna aparatura , ale czasem u siebie tak sprawdzam i jestem ciekawy jak to u Ciebie wygląda.  

Postaram się to pomierzyć tak jak piszesz chociaż błąd pomiaru może być gruuuuby. Ogólnie tu chodzi mi też o to kiedy mój piec zaczyna siać dużymi zniekształceniami z ATC scm 7. Jedno jest pewne, jeżeli już wypożyczę inny wzmacniacz to min 150W więc taki Caspian m2 zdecydowanie odpada.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 godziny temu, Eemeryt napisał:

Mam do Ciebie pytanko czy wiesz jak przebiega aktualizacja tego wzmacniacza?

Jeżeli to do mnie to pierwsze czytam. Nie mam pojęcia. Poczytam to może wrócimy do tematu.

1 godzinę temu, kix napisał:

Stadionu nie nagłośnisz ale w mieszkaniu zagra tak, że kieliszki i butelki w barku się poprzewracają ? Mam wzmacniacz lampowy SET na lampach 6C4C o mocy 4W i jak podkręcę to w barku szkło tańczy. W drugim pokoju, żeby nie było ? 

Edit:

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do upgrade!

Audiolab 6000A Firmware Release Notes.  Date: 15th of November 2019

Audiolab 6000A Firmware update instructions.

1. Turn off power supply to the 6000A (rear panel mains switch)
2. Plug in USB drive with firmware update (file name: 6000A.bin)
3. Push and hold front panel standby button
4. Continue to keep the standby button pressed while switching on the power supply.
5. Release the standby button and the display will show when the update is complete, 
   this will take approximately 5 seconds.

Bug fixes & feature updates

Release_note_V0.30 (15.11.2019)

Bug Fix:
PRE-OUT muting issue when coming out of Standby
Release_note_V0.28 (31.10.2019)

New Feature:
PLL (DPLL) setting added for DG2 and OPT2, NORMAL and WIDE
Set PLL to WIDE when connected to source with high levels of Jitter to avoid 
audio break up

Bug Fix:
Analogue Audio detect when Source = Digital and Mode = PRE-PWR

Release_note_V0.25 (09.05.2019)

New Feature:
Play-Fi control of Volume using USB connection between 6000N and 6000A

Release_note_V0.20 (11.07.2018)

First Production Release

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
13 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Moze I duza ale nie dla ludzi ktorzy rozkrecaja nad na godz 15-16. 

Proszę o pomoc dla początkującego -mimo że już emeryta - w temacie stereo i nie tylko ? Ponieważ otrzymam kolumny z typowo 4 Ohm a Audiolab 6000A jest fabrycznie ustawiony na 8 Ohm więc  chyba było by wskazane ustawienie w wzmacniaczu 4 Ohm. Jako że sprzedawca ( mówi że dystrybutor nie dostarcza) nie dodaje instrukcji obsługi w naszym języku trudno mi jest rozszyfrować orginalną instrukcję i proszę Was o podpowiedz jak tego dokonać . 

W menu niema opcji , mechanicznego przełącznika też brak . Więc uda się lub nie .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Głośność zależy też od poziomu źródła, więc to nie jest tak łatwo porównać, radia internetowego lub streamingu przez Node 2i zazwyczaj słucham na pomiędzy -60 a- 50db, film po optyku z TV przez Node2i już musżę podkręcać do ok. -40, nigdy nie odkręciłem na maksa, bo za głośno ? Głośniki wg producenta maja skuteczność 92dB, odsłuch z około 2,5 m, pokój ok. 23m.

w porównaniu do NAD c368 (miałem ponad rok i na początku byłem bardzo zadowolony) jest dużo bardziej zrównoważony dźwiek, a różnicy w mocy (Audiolab jest o połowę "słabszy") nie dostrzegam. 

Jeśłi chodzi o 4 Ohm'owe kolumny, Audiolab sobie z nimi poradzi bez problemu, moim zdaniem. Moje są nominalnie 6 Ohm ale schodzą do 4, a wzmacniacz ledwo ciepły.

Przecież Audiolab 6000A obsługuje kolumny 4-8 Ohm bez żadnych przełączników i zmian opcji, to nie Yamaha, ani amplituner/AV, skąd Wy bierzecie te rewelacje, przecież to jasno wynika ze strony producenta i z instrukcji obsługi.

Co do głównego tematu, to tak, jak zostało już napisane zagra on głośno w 25m2, bez problemu i bez żadnego dorabiania teorii z Wikipedii.

Edytowane przez radmorek

Audiolab 6000a jeszcze nie wygrzany. Słucham teraz na aux1 Justina Johnsona Smoke Mirrors na -30db. Takie daily listening... Głośniki to AE 3 evo. Przy Scorpions MTV unplugged już trochę skręciłem na -33. Jak chcę głośniej to -20 też spoko. Przez BT sygnał jest jakby mocniejszy i mniej trzeba rozkręcać. 

Dzięki MariuszZ. za linka. Wychodzi na to, od -20 i wyżej ma najmniej zakłóceń...

eee albo coś odwrotnie przeczytałem?

Edytowane przez countryman
16 godzin temu, Audio.Japan napisał:

Moze I duza ale nie dla ludzi ktorzy rozkrecaja nad na godz 15-16. 

Ale potencjometry są różne we wzmacniaczach. Niekiedy na godzinie 12-stej jest już maksimum głośności wzmacniacza. Na przykład w starszych Nad-ach nie da się dojść nawet do 11-stej ?

23 godziny temu, countryman napisał:

Audiolab 6000a jeszcze nie wygrzany. Słucham teraz na aux1 Justina Johnsona Smoke Mirrors na -30db. Takie daily listening... Głośniki to AE 3 evo. Przy Scorpions MTV unplugged już trochę skręciłem na -33. Jak chcę głośniej to -20 też spoko. Przez BT sygnał jest jakby mocniejszy i mniej trzeba rozkręcać. 

Dzięki MariuszZ. za linka. Wychodzi na to, od -20 i wyżej ma najmniej zakłóceń...

eee albo coś odwrotnie przeczytałem?

Lepiej kupić Audiolab 6000A + Audiolab 6000N Play  czy  Audiolab 6000A Play  ? ( nie chodzi mi o cenę )

Jak wygląda regulacja głośności w Audiolab 6000A ( jaki jest zakres od ilu do ilu db , przy ilu db jest średni poziom głośności - np. przy takiej głośności słuchamy przeważnie muzyki , przy ilu db jest bardzo głośno )

Proszę o wyjaśnienie regulacji głośności DB 

37 minut temu, kix napisał:

Jak wygląda regulacja głośności w Audiolab 6000A ( jaki jest zakres od ilu do ilu db , przy ilu db jest średni poziom głośności - np. przy takiej głośności słuchamy przeważnie muzyki , przy ilu db jest bardzo głośno )

Normalnie wygląda. Siedzisz w fotelu lub na kanapie, podnosisz pilot zdalnego sterowania i naciskasz palcem + lub --- Volume. Chcesz głośniej to jedziesz od  - 78 dB w górę, przy - 30 jest dość głośno ale można do + 8 dojechać i ogłuchnąć ? 

Przy kolumnach 4ohm i 86db oraz pomieszczeniu ok. 19m2,  tak jak pisał MariuszZ, przy -30 jest już głośno. W nocy -60 może już przeszkadzać domownikom. W dzień, jeśli ma plumkać w tle -50 przy praktycznie już prawie pełnej dynamice. Producent zapewnił po włączeniu automatyczny powrót głośności do -20, jeśli będzie ustawiona wcześniej wyżej. Ja grałem przy max -25 i pojawił się brak komfortu (czytaj zbyt głośno). Piecyk jest jak dla mnie niesamowicie wydajny przy swoich 50/75 W. Myślę, że jednak ma więcej niż przyjął papier. Przy dynamice też ma swoje do powiedzenia dość duża bateria kondensatorów. 

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Normalnie wygląda. Siedzisz w fotelu lub na kanapie, podnosisz pilot zdalnego sterowania i naciskasz palcem + lub --- Volume. Chcesz głośniej to jedziesz od  - 78 dB w górę, przy - 30 jest dość głośno ale można do + 8 dojechać i ogłuchnąć ? 

Czyli na + 8 jest bardzo głośno , a na - 78 jest cicho ?

Nie miałem do czynienia z taką regulacją głośności dlatego pytam .

Od ilu zaczyna się skala np. - 78 db , potem dojesz np - 30 db i robi się głośno ,  do ile + db można na max ?

Czyli im więcej - db tym ciszej , a im więcej + db to głośniej 

11 minut temu, kix napisał:

Czyli na + 8 jest bardzo głośno , a na - 78 jest cicho ?

Tak. To skrajne położenia regulatora głośności. Ta będzie również zależała od efektywności kolumn i poziomu sygnału na wejściu wzmacniacza. Można w tym Audiolabie podłączyć źródło bezpośrednio do końcówki mocy i tu należy pamiętać by źródło wyciszyć zanim włączysz wzmacniacz bo można się zdziwić ? 

Takie połączenie wg mnie daje najwyższą jakość. Pod warunkiem, że dysponujesz dobrym źródłem. Ja wykorzystuję jako przedwzmacniacz Sabaja D5. Gra to Rewelacyjnie w takim połączeniu. 

1 minutę temu, dementor napisał:

O ile dobrze pamiętam, to się to nazywa skala logarytmiczna. -78 cisza, +8 max głośność. 

Dzięki bardzo za info - +

U Ciebie na pewno gra bardzo głośno bo masz 4 ohm głośniki i 75 W

Mam stary wzmak 70 W i gra bardzo głośno 

Teraz, kix napisał:

Dzięki bardzo za info - +

U Ciebie na pewno gra bardzo głośno bo masz 4 ohm głośniki i 75 W

Mam stary wzmak 70 W i gra bardzo głośno 

To nie do końca tak działa :) Poza tym pamiętaj,  że moje kolumny to tylko 86 db, w dodatku są mega neutrale i wzmacniacz musi się sporo napocić aby je dobrze wysterować i wydobyć każdy szczegół. Na tym polega składanie i zszywanie neutralnego systemu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi