Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki audio technology z Danii

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, S0nic napisał:

Panowie, skoro już rozmawiamy o referencyjnych średniotonówkach to jak wypada na tle AT i SS średniotonówka Volta?

Nie wiem. To jest ta miękka kopułka? Taka tańsza wersja ATC?

22 godziny temu, S0nic napisał:

Rozumiesz co to znaczy "nie pisz tutaj więcej"?

Kim ty jesteś żeby mi tu jakieś rozkazy wydawać ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

31 minut temu, sly30 napisał:

Nie wiem. To jest ta miękka kopułka? Taka tańsza wersja ATC?

Tańsza raczej nie, podobna półka.

21 minut temu, babatular napisał:

Kim ty jesteś żeby mi tu jakieś rozkazy wydawać ?

Nie masz nic ciekawego do powiedzenia w temacie audio, więc twoje wpisy w moim temacie są zbędne. 

obiektywnie o audio

34 minuty temu, S0nic napisał:

Tańsza raczej nie, podobna półka.

Nie masz nic ciekawego do powiedzenia w temacie audio, więc twoje wpisy w moim temacie są zbędne. 

Skoro tak uważasz to po co je czytasz.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 3.09.2020 o 17:45, ASURA napisał:

W końcu udało mi się sklecić odgrody, na razie L ki 1x1,4+0,6m 

Audio technology C-Quenze 18H 52  wpiąłem i testuję

Ślicznie czytasz no cieszy umiejętność używania przeglądarki a co z pomiarami kolego , też przeglądarka?

Sprawdzasz data sheety, mierzysz, ustawiasz mikrofony, znowu mierzysz, oglądasz wykresy na kompie, weryfikujesz wodospady, charakterystyki, fazy itd.

A potem te kolumny trzeba posłuchać - i wychodzi DIYowa wielka kupa. Jak to, jak na kompie i w pomiarach wszystko się zgadzało ?

4 godziny temu, babatular napisał:

Sprawdzasz data sheety, mierzysz, ustawiasz mikrofony, znowu mierzysz, oglądasz wykresy na kompie, weryfikujesz wodospady, charakterystyki, fazy itd.

A potem te kolumny trzeba posłuchać - i wychodzi DIYowa wielka kupa. Jak to, jak na kompie i w pomiarach wszystko się zgadzało ?

Kolumny powinny byc strojone w warunkach do tego przygotowanych,
oczywiście ze może u siebie wprowadzić korekcje pod akustykę pomieszczenia, ale wpłynie i pokrzywi optymalną charakterystykę przetworników i zawsze będzie coś nie tak
Podobnie jak niektóre przetworniki (jakby nie korygował) nie pasują do siebie w konfiguracji

Podobnym błędem jest robienie przeciwwagi charakterystyki dźwięku
W sensie, ktoś ma ciemno grające urządzenie i łączy z przesadnie jasno grającym, dodatkowo miesza okablowaniem
wychodzi miszmasz

5 godzin temu, babatular napisał:

Widzisz, sporo osób przede mną to wszystko robiło i np. skoro producent do tzw. dostępnych z półki głośnika zaleca Vas 28,5 litra a w głośniku na specjalne zamówienie na który się czeka 3/4 roku to chyba wie co robi podając że Vas w tym konkretnym przypadku ma być minimum 50litrów to raczej mając 30 letnie doświadczenie wie co robi.

Kolejna sprawa skoro kupuję tak "wydumany" głośnik to chyba wiem co potrzebuję, tym bardziej że osoba od której go kupiłem przeszła drogę przez mękę o której wspominałeś. Przeszła ją z paroma firmami za tym frycowe zapłaciła a że dobiła z TYMI głośnikami do finału to wymiana ich na inne może co najwyżej zrobić inaczej! 

Tak poszedłem na leniucha i po bandzie- skorzystałem z frycowego za które kto inny zapłacił ale gdybym nie wykorzystał inteligencji skończył bym jak ci wszyscy  pomiarowcy do których Ty pewnie z rozpędu się załapałeś

Za tym dla mnie przestaje to być problem pomiarowy, jest tylko sprawa mojego gustu!  Tak że ten średniak idący bardzo liniowo w sumie szerokopasmowy patrząc po sprawdzonej charakterystyce zasłużył na sprawdzenie i odsłuch specjalnie na ten sel zrobionej koszmarnie dużej 1000litrowej Uframe budzie.

Tak jest  bardzo dobry, teraz można tylko wykorzystać jego walory lub coś spipcyć.

Za tym może lepiej nic nie pipcyć a nawet skorzystać z doświadczeń poprzednika i coś dodać coś lepszego do niego w postaci lepszej docelowej obudowy lub...zwrotnicy

Ponieważ dobijam do 60" coś tam w życiu się nauczyłem, mam żeby było mi trudniej(tak osobniczo mam) trzy pomysły jak te głośniki wykorzystać i to jest u mnie główny problem LOL

Wielka kupa zawsze wychodzi jak się chce zrobić coś z niczego, dokładnie te tematy przerabiałem za poprzedniego systemu politycznego; szkłem d. nie wytrzesz, jakość zawsze kosztowała i kosztuje

Miłego weekendu

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

49 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Kolumny powinny byc strojone w warunkach do tego przygotowanych,
oczywiście ze może u siebie wprowadzić korekcje pod akustykę pomieszczenia, ale wpłynie i pokrzywi optymalną charakterystykę przetworników i zawsze będzie coś nie tak
Podobnie jak niektóre przetworniki (jakby nie korygował) nie pasują do siebie w konfiguracji

Podobnym błędem jest robienie przeciwwagi charakterystyki dźwięku
W sensie, ktoś ma ciemno grające urządzenie i łączy z przesadnie jasno grającym, dodatkowo miesza okablowaniem
wychodzi miszmasz

Ja tego nie kumam - nie pasuje w konfiguracji ???

Mi jakoś zawsze wszystko pasowało ze sobą o ile oczywiście było wysokiej jakości. Np. Rachityczna lampka 10-Watowa nie może wysterować  dwudrożnych kolumienek z 18 cm głośnikiem - dla jednych to zła konfiguracja, dla mnie żałosna niedomagająca lampka. 

Podbarwiona metalowa membrana ze zniekształceniami ma być korygowana zamulającymi kablami - to ma być ta właściwa konfiguracja ???

Np. źle zestrojone kolumny - siejące zniekształceniami na średnicy  mają być łączone ze zmuloną elektroniką ? - to ma być ta właściwa konfiguracja ?

9 minut temu, ASURA napisał:

Wielka kupa zawsze wychodzi jak się chce zrobić coś z niczego, dokładnie te tematy przerabiałem za poprzedniego systemu politycznego; szkłem d. nie wytrzesz, jakość zawsze kosztowała i kosztuje

Pełna zgoda !  Jakość kosztuje !

Problemem w audio jest to że często bylejakość też kosztuje. 

Edytowane przez babatular

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, babatular napisał:

Podbarwiona metalowa membrana ze zniekształceniami

Twoje uogólnienia są tak śmieszne ,że aż żałosne ?

np beryl odpowiednio zaaplikowany jest znakomitym materiałem na głosnik

9 minut temu, babatular napisał:

Ja tego nie kumam - nie pasuje w konfiguracji ???

Mi jakoś zawsze wszystko pasowało ze sobą o ile oczywiście było wysokiej jakości. Np. Rachityczna lampka 10-Watowa nie może wysterować  dwudrożnych kolumienek z 18 cm głośnikiem - dla jednych to zła konfiguracja, dla mnie żałosna niedomagająca lampka. 

Podbarwiona metalowa membrana ze zniekształceniami ma być korygowana zamulającymi kablami - to ma być ta właściwa konfiguracja ???

Np. źle zestrojone kolumny - siejące zniekształceniami na średnicy  mają być łączone ze zmuloną elektroniką ? - to ma być ta właściwa konfiguracja ?

Ja natomiast słyszałem wysokiej klasy systemy źle skonfigurowane

Edytowane przez .:Gerard:.
Teraz, slawek.xm napisał:

Przede wszystkim nie tnie się go poniżej 7-8KHz o ile jest to 1" kopółka

Tak znakomitym, że ilekroć go słucham w Magico, Rockportach, Focalach ( nie mówiąc o światku DIY) to mam metal w zębach i uszach.

Zgadzam się, że czasami słychać jego wysoką  jakość ale na dłuższą metę jest wkurzający. Gdzie w tych berylach ta fizjologiczność, eteryczność niższej góry znana z najlepszych jedwabników. 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Ja natomiast słyszałem wysokiej klasy systemy źle skonfigurowane

W salonach audio to powszechny chleb którym się zaraża niedoświadczonych użytkowników

2 minuty temu, ASURA napisał:

Przede wszystkim nie tnie się go poniżej 7-8KHz o ile jest to 1" kopółka

Tu się zgadzam - to tylko potwierdza to co słyszę - beryle nie nadają się do niższej góry - nie daj Boże wyższego środka - czyli cięcia na 2-3 kHz.

Jako super tweeter może i tak tylko po co komplikowac drożność układu co ZAWSZE pogarsza spójność brzmienia i fazę całego układu,  skoro  nie gorszą jakość powyżej  7-8kHz uzyskam z jedwabnika.

Edytowane przez babatular

1 minutę temu, ASURA napisał:

W salonach audio to powszechny chleb którym się zaraża niedoświadczonych użytkowników

W niektórych salonach maja lepsza akustykę niz większość tutaj

9 minut temu, babatular napisał:

Tak znakomitym, że ilekroć go słucham w Magico, Rockportach, Focalach ( nie mówiąc o światku DIY) to mam metal w zębach i uszach.

Zgadzam się, że czasami słychać jego wysoką  jakość ale na dłuższą metę jest wkurzający. Gdzie w tych berylach ta fizjologiczność, eteryczność niższej góry znana z najlepszych jedwabników. 

Z jednej strony domagasz się transparentności systemu a z drugiej strony "naprawiasz" jego niedomagania jedwabiem. kopułka 1" czym wyżej cięta tym lepiej bo tam ma być twardo metalicznie bo tylko takie źródła dźwięku go wytwarzają!!!
w 2 i 3Way to pewne najpierw nieporozumienie a w 3Way kompromis

W High Endzie nie może być kompromisów jak to ma być High End

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

W niektórych salonach maja lepsza akustykę niz większość tutaj

Oraz bardziej niedopasowane urządzenia LOL

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, babatular napisał:

eteryczność niższej góry

ci którzy tak go aplikują by grał niski zakres wysokich tonów samodzielnie (ostre filtrowanie) proszą się o kłopoty, ale każdy przypadek jest inny i jego zalety mozna w dobrych aplikacjach wykorzystac pisze tu o znakomitej detaliczności z delikatnym ociepleniem i brakiem zmęczenia tą detalicznością

może Tobie nie odpowiada taka prezentacja dźwieku, ale będąc choć trochę obiektywnym nalezy docenić rózne bardzo dobre konfiguracje nawet zimne i analityczne mimo ,że inne w swoim wyrazie niż te doktórych jestes przyzwyczajony

8 minut temu, slawek.xm napisał:

Tak - takie są moje uogólnienia. Bez właściwej akustyki nie ma hi-endu. Z rachityczną lampką nie ma hi-endu. Z Harbethami i podobnymi wynalazkami - nie ma hi-endu. Nie ma hi-endu, nie ma muzyki najwyższej jakości - jest tylko oszukiwanie sie właścicieli takich zestawików

ci którzy tak go aplikują by grał niski zakres wysokich tonów samodzielnie (ostre filtrowanie) proszą się o kłopoty, ale każdy przypadek jest inny i jego zalety mozna w dobrych aplikacjach wykorzystac pisze tu o znakomitej detaliczności z delikatnym ociepleniem i brakiem zmęczenia tą detalicznością

może Tobie nie odpowiada taka prezentacja dźwieku, ale będąc choć trochę obiektywnym nalezy docenić rózne bardzo dobre konfiguracje nawet zimne i analityczne mimo ,że inne w swoim wyrazie niż te doktórych jestes przyzwyczajony

Poezję zostawmy poetom, tu kurde trza myśleć i kombinować LOL

Ale ja rozumiem beryl i przyznaje,że doceniam jego jakość - tyle tylko że po co pchac się w kłopoty skoro topowe jedwabniki mają zalety  berylu bez jego wad. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, babatular napisał:

Ale ja rozumiem beryl i przyznaje,że doceniam jego jakość - tyle tylko że po co pchac się w kłopoty skoro topowe jedwabniki mają zalety  berylu bez jego wad. 

nie rozśmieszaj mnie ?

ostatnio kolega napisał mi ,że beryl jest bardziej rozdzielczy i detaliczny u niego od accutona

nie znam kopułki pod tym wzgledem lepszej łącznie z Ellipticorem

13 minut temu, babatular napisał:

Tak - takie są moje uogólnienia. Bez właściwej akustyki nie ma hi-endu. Z rachityczną lampką nie ma hi-endu. Z Harbethami i podobnymi wynalazkami - nie ma hi-endu. Nie ma hi-endu, nie ma muzyki najwyższej jakości - jest tylko oszukiwanie sie właścicieli takich zestawików

No ale po co po całym tygodniu ciężkiej harówy znieczulamy się czymś mocnym, no nie chyba po to żeby tą harówkę ostrzej widzieć LOL

Do póki High end nie odepniemy od ogłuszaczy nieprzyjemnych zdarzeń dopóty  będą te błędy co jest referencją a co nie jest

Coraz bardziej szanuję osoby którzy nie chcąwzorca w sevr a chcà mieć tą " 18 letnią szkocką " w "szkle"

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie rozśmieszaj mnie ?

ostatnio kolega napisał mi ,że beryl jest bardziej rozdzielczy i detaliczny u niego od accutona

tego diamentowego accutona?

Czy innego diamenciaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7 minut temu, slawek.xm napisał:

Fajnie będzie

C614FBC7-4840-4E9A-A369-BFD2ADDCD34F.thumb.jpeg.731c97ca62f480adf9f5f7f147930df4.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie rozśmieszaj mnie ?

Kolega Ci napisał ? O czym my w ogóle rozmawiamy. Poza tym Ty żyjesz światkiem DIY a to amatorszczyzna najwyższych lotów.

Jeśli Wam koledzy opowiadają bajki o berylach i diamentach to o czym my w ogóle dyskutujemy.

Godzinę temu, ASURA napisał:

No ale po co po całym tygodniu ciężkiej harówy znieczulamy się czymś mocnym, no nie chyba po to żeby tą harówkę ostrzej widzieć LOL

Do póki High end nie odepniemy od ogłuszaczy nieprzyjemnych zdarzeń dopóty  będą te błędy co jest referencją a co nie jest

Coraz bardziej szanuję osoby którzy nie chcąwzorca w sevr a chcà mieć tą " 18 letnią szkocką " w "szkle"

tego diamentowego accutona?

Czy innego diamenciaka

Ukryta Zawartość

Fajnie będzie

C614FBC7-4840-4E9A-A369-BFD2ADDCD34F.thumb.jpeg.731c97ca62f480adf9f5f7f147930df4.jpeg

Ale ten ze zdjęcia to diament Seasa.....nie Accutona

Ech Panowie DIYowcy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

Godzinę temu, babatular napisał:

Ty żyjesz światkiem DIY a to amatorszczyzna najwyższych lotów.

No nie wiem. DIY może mieć różne twarze, różne poziomy i też niestety spore budżety. 

2 godziny temu, babatular napisał:

Ale ten ze zdjęcia to diament Seasa.....nie Accutona

Ech Panowie DIYowcy....

Myślałem że rozmawiam z osobą której nie trzeba pokazywać jak diament Accutona wygląda i co mu brakuje...

Dla mnie diament jako produkt jest jeszcze do zrobienia na obecną chwilę..., wszystko przed producentami jeszcze; ten Seasa przypomina mocno jedwab.. za tym po co przepłacać ?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, babatular napisał:

Kolega Ci napisał ? O czym my w ogóle rozmawiamy. Poza tym Ty żyjesz światkiem DIY a to amatorszczyzna najwyższych lotów.

Jeśli Wam koledzy opowiadają bajki o berylach i diamentach to o czym my w ogóle dyskutujemy

beryl aplikowałem sam , accutona nie na elliptiorach słucham teraz

kolega robi kolumny wg moich założeń na proponowanych przeze mnie głosnikach i porównuje do tych kolumn , które miał poprzednio , stąd relacje i róznice jakie on słyszy

jeśli nie pasują Ci moje opinie to nie będziemy dyskutować

a co do amatorszczyzny to Twoje wypowiedzi cuchną nią na kilometr

np kopułki jedwabne mają wiele małych rezonansów w ostatniej oktawie podbarwiających dźwiek i nigdy precyzją nie zbliżą się do berylu , który ma tylko jeden rezonans membrany poza pasmem akustycznym

gdybys to wiedział nie pisałbyś głupot amatorze

Edytowane przez slawek.xm
4 godziny temu, slawek.xm napisał:

że aż żałosne

Przykro mi Kolega Babatular w tych ostatnich wpisach napisał jak się rzeczy mają.

Bardzo trudno przyjąć w hi end nie tylko to, jest tego przeogromna ilość więcej, nie będę się rozpisywał, właśnie z ww powodów, informacje byłyby wręcz niemożliwe do przyjęcia, eliminowałyby jakieś 80 - 85 % wszystkich typów urządzeń z rynku, też podzespołów, jako w ogóle nie kwalifikujace się do odsłuchu jako wysokiej klasy sprzęt.

Było to poruszane ok 2013 roku.

Kilka lat temu pojawił sie nasz Kolega, który z tych samych powodów, napisał - 30 lat szukałem dźwięku na rynku, w końcu sam skonstruowałem dla siebie urządzenia.

Nikt nie krytykował.

Osobiście napisałem kiedyś na forum - jeśli samemu nie skonstruuje się zestawienia, systemu, - to w pełni satysfakcjonujacego efektu nie będzie się posiadało.

Dziś jak zauważam, te osoby z forum, które próbują swych sił jak tu opisują, zdają się choć w części te stwierdzenia potwierdzać.

Koledzy czynicie to w na płaszczyźnie  dotyczącej akurat przedmiotu, który w warunkach amatorskich jest niemożliwy do wytworzenia.

Kolega Babatular na to Wam wskazuje, ja skromnie się przyłączam, a piszę te słowa na gruncie przygotowania merytorycznego / sam chciałem otworzyć manufakturę wyk zespoły głosnikowe, a przyjaciel prowadził, wiele lat, wystawiał na AudioShow, opisywane były w gazetach itd /.

Zabierałem japońskie kolumny do salonu audio, prosiłem o podłączenie do wzmacniacza z możliwoscią przełączania zestawów, następnie słuchaliśmy, na tzw szumie białym z tunera UKF najlepszych porównywalnych głośników producenta, przełączając co chwilę.

Wynik był żenujacy dla rodzimego naszego wytwórcy, ale to za mało, najistotniejsze jest to, że nawet jesli by zagrały 10 razy poprawniej, byłby wielokrotnie lepiej, trafniej jak tu piszecie "zestrojone", to zwykła ludzka wyobraźnia nie pozwała na stwierdzenie, że dorównałyby poprawnością konstrukcji fabrycznej, po prostu jednoznacznie były bez szans, jakichkolwiek.

Niech sobie ktoś dla zobrazowania, pokręci wszystkie regulatory dotyczące ustawienia sytuacji optyki w starszym typie CD, łącznie z tymi na samej głowicy, /stary duży laser Toshiby / następnie niech to spróbuje ustawić by CD dobrze działał....

Powodzenia.

Radzę od siebie, że jeśli ktoś pragnie wykonać zespół głośnikowy, to niech rozpocznie od samodzielnego przygotowania wszelkich głośników, niech choć je uzwoi tym samym drutem, uzytym w tym samym kierunku, pamietając, że niektóre przetworniki odwraca się biegunowoscią....etc..

Są jeszcze zwrotnice, praktycznie dla amatora dżungla nie do przebycia, elementy zwrotnicy, również należałoby wykonać samodzielnie, by wiedzieć jak zachowają się podczas pracy - na jej wszelkich płaszczyznach oddziaływania.

Koledzy, bierzecie z rynku podzespoły i ..słuchacie...jak się .........z g r y w a j ą...

Ze sobą oraz z zadanym zestawieniem głosników, a jest jeszcze obudowa....z którą to wszystko jeśli się   z g r a,    to z akurat taka jaką przygotowaliscie, - również ma się   z g r a ć  !

/ W obudowie wystarczy inaczej ułożyć tzw wytłumienie i cała "zgrana" kanstrukcja rozsypuje się ze swoim "zgraniem " jak domek z kart...dotyczy to też wzmocnień, usztywnień itp /

To nawet nie są żarty jak na zakładkę hi end.

Oczywiście, ktoś powie, że nie walczy tu o ....i to co uzyska i tak jest o wiele lepsze od tego czy tamtego, można na to nawet czasami przystać, zrozumieć pójście na skróty, tylko że może nastąpić kiedyś sytuacja, że skrót, okaże się drogą okrężną w dążeniu do celu jaki osoba sobie wyznaczyła własnymi działaniami.

2 godziny temu, sly30 napisał:

spore budżety

Te spore budżety są największą pułapką, zza nich wszystko wydaje się łatwe, zbyt łatwe, - to zlecimy temu, tamto tamtemu, bo tamten na tym się akurat dobrze zna, - już tylko na tym można nieźle połynąć, gdyż pojawia się proste pytanie - a skąd dana osoba wie, że ów człowiek na czymś się dobrze zna ?

Żeby ocenić czyjąś wiedzę potrzeba najpierw samu posiadać porównywalną.

Skąd ją wziąść, mając tylko spory budżet ?

Zakupić ?

......

Wszystko przed Wami, Koledzy z sporymi budżetami.

5 godzin temu, babatular napisał:

Bez właściwej akustyki nie ma hi-endu. Z rachityczną lampką nie ma hi-endu. Z Harbethami i podobnymi wynalazkami - nie ma hi-endu. Nie ma hi-endu, nie ma muzyki najwyższej jakości - jest tylko oszukiwanie sie właścicieli takich zestawików

Akustyka - wpływ jest przereklamowany, nie jest konieczna żadna akustyka, potrzebny jest ośrodek drgający wysokiej klasy, który wpompuję nam jakość do pomieszczenia, - dowolnego, takiego jakim akurat dysponujemy, akustyka jest tu reaktywna, osoby, które na tym polu doszukują się Bóg wie czego - pozostaną rozczarowane.

Kolega natomiast ma rację w pozostałych kwestiach.

6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Kolumny powinny byc strojone w warunkach do tego przygotowanych

Kolumny powinny być przygotowane przez sespół specjalistów dysponujących bogatym doświadczeniem, oraz posiadającym wszelkie niezbędne narzędzia.

Producent okablowania, który sprzedaje w Polsce swoje produkty z powodzeniem chyba ze 20 lat, na moje pytanie osobiście zadane, kto w Polsce konstruuje wyśmienite kolumny - odpowiedział prosto w oczy - NIKT !

Było to jakieś 4 lata wstecz.

• Pokaż nowe odpowiedzi