Skocz do zawartości
IGNORED

Kable.....wzmacniacz , kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, ASURA napisał:

Piszesz głupoty, proszę śmieć w zakładce START

Czy aby to nie ty piszesz głupoty?

Poniżej wycinek z wikipedii w którym jest mowa o urządzeniach i procesach w ciągłym użyciu. Może napisz nad czym pracował i czego się aktualnie nie używa z powodu braków w zaawansowaniu technologicznym?  Wykaż się wiedzą.

Był autorem blisko 300 patentów, które chroniły jego 125 wynalazków w 26 krajach[2] (spotykana informacja o ponad 700 patentach[3] jest sprzeczna z danymi literaturowymi[2]), głównie rozmaitych urządzeń elektrycznych, wśród nich są silnik elektryczny i prądnica prądu przemiennego, autotransformator, dynamo rowerowe, radio, elektrownia wodna (na wodospadzie Niagara)[4], bateria słoneczna, turbina talerzowa i transformator Tesli (rezonansowa cewka wysokonapięciowa).

Nikola Tesla był m.in. twórcą pierwszych urządzeń zdalnie sterowanych drogą radiową. Początkowo za twórcę radia uważano Guglielma Marconiego, jednak w 1943 Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych przyznał prawa patentowe Tesli[5]. Rozprawa rozstrzygnęła się po śmierci wynalazcy, przez co powszechnie za twórcę radia uznaje się Marconiego, mimo iż przyznał się on do wykorzystania wcześniejszych prac Tesli w zbudowaniu radia.

.

Teraz, iro III napisał:

Czy one te "ślepe"czasem nie wyglądały tak, jak już kiedyś któryś wyczynowiec druciany opisywał?

..."No, podłączam testowany drut (on pisał org. oczywiście "kabelek")...następnie zasiadam wygodnie...(uwaga - baczność!) zamykam oczy i od-słuchuję, po określonym czasie "procedura" powtarza się z drugim drutem ("kablem')...zawsze słyszę KOLOSALNĄ RÓŻNICĘ?

e nie , ja jeszcze stawiam kartkę z ceną , abym wiedział jak dobrze ma zagrać dany przewód..... idąc w ton ironii 

Godzinę temu, 747 napisał:

To bardzo trudne pytanie, gdyż można, da się technicznie wykonać tak strukturalnie dobre urządzenie, że podłaczone zasilanie kablem podtynkowym, będzie "wystarczające" do zdetronizowania klasycznego urzadzenia nawet najlepszego, podłaczonego najlepszym dostepnym kablem.

Problem w tym że ciągle na plecach konstruktora siedzi księgowy i to urządzenie można poprawiać pod wieloma kątami stąd ten cały ruch tuningowy pośród pasjonatów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

29 minut temu, DariusMaximus napisał:

czyli nie masz zielonego pojęcia o kablach. Spróbuj czapeczki i podłącz się do prądu potem spróbuj kabli. Poddałem kable ślepym testom i jest zauważalna różnica. Nie wiesz czy jesteś przede mną , bo mnie nie znasz. Natomiast jak czytam co piszesz , to mam wrażenie , że jesteś na etapie co najwyżej .... "hiendu" z mediamarkt

i widzisz , znów brniesz w ślepą uliczkę ... zagadnienie jakości przesyłu znów jest dla Ciebie czymś abstrakcyjnym

teoretyzujesz , a jaka koledzy proszą Cie o wyjaśnienie (sly30) to milczysz. Nie rzucam ... lecz obnażam Twoją nikłą wiedzę a to różnica 

to pochwal sie jak wygladaly te testy

2 minuty temu, ASURA napisał:

Z Twojego opisu weryfikując to doświadczeniem życiowym Sly napisał że topologia jest kijowa co do uzyskania dobrego efektu finalnego.

Teraz nic tylko co najwyżej można posłuchać

Tylko sly opisał połączenie którego u mnie nie ma właśnie z tego powodu.  W moim systemie nie mam analogowych źródeł więc konwersja AD się u mnie nie odbywa.  Ale to by trzeba było przeczytać wpisy ze zrozumieniem a to rzadka cecha u "wyznawców" audiovoodo zwłaszcza że tam jest często konkretna teoria i dane a nie historyjki o specjalnych procesach jakimi się poddaje kable, podstawki, platformy antywibracyjne, czy inne kryształy i rezonatory ?

.

5 minut temu, dankam napisał:

Czy aby to nie ty piszesz głupoty?

Poniżej wycinek z wikipedii w którym jest mowa o urządzeniach i procesach w ciągłym użyciu. Może napisz nad czym pracował i czego się aktualnie nie używa z powodu braków w zaawansowaniu technologicznym?  Wykaż się wiedzą.

Był autorem blisko 300 patentów, które chroniły jego 125 wynalazków w 26 krajach[2] (spotykana informacja o ponad 700 patentach[3] jest sprzeczna z danymi literaturowymi[2]), głównie rozmaitych urządzeń elektrycznych, wśród nich są silnik elektryczny i prądnica prądu przemiennego, autotransformator, dynamo rowerowe, radio, elektrownia wodna (na wodospadzie Niagara)[4], bateria słoneczna, turbina talerzowa i transformator Tesli (rezonansowa cewka wysokonapięciowa).

Nikola Tesla był m.in. twórcą pierwszych urządzeń zdalnie sterowanych drogą radiową. Początkowo za twórcę radia uważano Guglielma Marconiego, jednak w 1943 Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych przyznał prawa patentowe Tesli[5]. Rozprawa rozstrzygnęła się po śmierci wynalazcy, przez co powszechnie za twórcę radia uznaje się Marconiego, mimo iż przyznał się on do wykorzystania wcześniejszych prac Tesli w zbudowaniu radia.

Kolego oprócz patentów były notatki i nawet te nie zniszczone czy zabrane po śmierci Tesli przez agentow rządowych USA Przeglądanie tych publikowanych notatek wiele daje do myślenia...

1 minutę temu, haile napisał:

"Poddałem kable ślepym testom i jest zauważalna różnica"

no te

Ty tak poważnie , nie wiesz jak wykonać ślepy test? 

4 minuty temu, dankam napisał:

W moim systemie nie mam analogowych źródeł więc konwersja AD się u mnie nie odbywa.

No i tu masz problem bo i tak na samym końcu jak nic nie masz popipcone w domenie cyfrowej musisz zrobić konwersję D/A wraz z jej znanymi bolączkami wyglądającymi w praktyce tak że każdy przetwornik D/A to inny dźwięk...

8 godzin temu, dankam napisał:

Tak z wykształcenia i zawodu jestem inżynierem energoelektroniki. I dlatego dokładnie wiem jakie zjawiska zachodzą w czasie przepływu prądu.

Nie, Ty tylko widzisz wierzchołek góry lodowej z którą nasza energetyka walczy.

4 minuty temu, ASURA napisał:

No i tu masz problem bo i tak na samym końcu jak nic nie masz popipcone w domenie cyfrowej musisz zrobić konwersję D/A wraz z jej znanymi bolączkami wyglądającymi w praktyce tak że każdy przetwornik D/A to inny dźwięk...

Czyli koszerne są tylko żródła analogowe?

Ale w analogu tu tez masz różne wkładki czy głowice w magnetofonach tak jak są różne przetworniki i ich implementacje a w analogówce różne przedwzmacniacze. Cyfrę dużo łatwiej zrobić aby wiernie odtwarzała nagarany żródłowy materiał niż analog.

Edytowane przez dankam

.

4 minuty temu, haile napisał:

"Poddałem kable ślepym testom i jest zauważalna różnica"

no te

Zamknął oczy i pomacał ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Teraz, dankam napisał:

Czyli koszerne są tylko żródła analogowe? Ale przeciesz tu tez masz różne wkładki czy głowice w magnetofonach tak jak sa różne przetworniki i ich implementacje. 

To jest Twoja nadinterpretacja, przekształcenie z domeny cyfrowej na analogową do tej pory nie zostało nawet koszerne

Jak włączam kilkadziesiąt metrów drucika w sygnale CD, to dalej gra muzyka.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

4 minuty temu, DariusMaximus napisał:

Ty tak poważnie , nie wiesz jak wykonać ślepy test? 

A Ty powaznie myslisz, ze moglbys mnie czegos nauczyc? ?

Wszyscy jestesmy umiarkowanie ciekawi gdzie popelniles bledy, ze wyszlo Ci inaczej niz kazdemu kto takie testy robil :)

No dawaj

Teraz, Kazik II napisał:

Ty to chyba jesteś wybitnym specjalistą , nic tylko czytać z otwartą buzia

Cztery trafa w sygnale robi różnicę, jest lepiej niż dwa ?

Edytowane przez Kazik II

4 minuty temu, Kazik II napisał:

Tak gra ale tej chudości okrutnej dźwięku to już nie słyszysz...

Teraz, haile napisał:

A Ty powaznie myslisz, ze moglbys mnie czegos nauczyc? ?

Wszyscy jestesmy umiarkowanie ciekawi gdzie popelniles bledy, ze wyszlo Ci inaczej niz kazdemu kto takie testy robil :)

No dawaj

Hmmm... a kim Ty jesteś , abyś wytykał błędy? Natomiast ja jestem bardzo ciekaw jak wyglądał taki test u Ciebie. Niestety skoro nie usłyszałeś różnicy to:

I. sprzęt z MM muszisz zmienić na lepszy

II poza MM też można kupić przewody

III jeżeli masz coś lepszego niż sprzęt z MM to wróć do sprzętu z MM bo szkoda Twoich pieniędzy , jesteś najzwyczajniej głuchy ?

Tak gra ale tej chudości okrutnej dźwięku to już nie słyszysz...

A wkładka też odchudza dźwięk ?

5 minut temu, ASURA napisał:

To jest Twoja nadinterpretacja, przekształcenie z domeny cyfrowej na analogową do tej pory nie zostało nawet koszerne

Czyli format CD wraz z jego odmianami nie zasługują na uwagę prawdziwego audiofila?

Tylko igła+rowek lub magnes+taśma ? 
To pewnie na hasła streaming czy pliki hires to się żegnasz i plujesz 3 razy przez lewe ramie.

Ile takich Nowych analogowych płyt jesteś w stanie kupić i odsłuchać miesięcznie? 

.

4 minuty temu, Kazik II napisał:

A wkładka też odchudza dźwięk ?

jak preamp ma źle dobraną charakterystykę to tak ale jak jest ok to gra muzyka i nawet nie trzeszczy jak szlify są wyborne

3 minuty temu, dankam napisał:

Czyli format CD wraz z jego odmianami nie zasługują na uwagę prawdziwego audiofila?

Muszę Cię zmartwić jestem melomanem a te zabawy w audio to tylko środek do osiągnięcia celu

Potrafię słuchać na byle czym ale poco się katować?

Edytowane przez ASURA

16 minut temu, dankam napisał:

Ile takich Nowych analogowych płyt jesteś w stanie kupić i odsłuchać miesięcznie? 

Wszystkich płyt analogowych z mojej kolekcji na pewno nie przesłucham do końca życia.

16 minut temu, dankam napisał:

Tylko igła+rowek lub magnes+taśma ? 

Zasługują jak najbardziej, czytaj poniżej.

Najlepiej w ten sam znakomity tor cyfrowy (kolumny i wzmacniacz) podłączyć magnetofon z taśmą matką i dokonac porównania tego samego nagrania wydanego na CD. Oczywiście i transport i CD muszą byc pierwszorzędnej jakości. Np. dCS albo Esoteric robią takie. A magnetofon to może być zwykły Studer A80 z lat 80-ych.

Mozna także porównać do jakiegoś Transrotora z odpowienim phono stage i wkładka ale to wyjdzie duzo drożej niż Studer.

I wyciagnąć wnioski. SAMEMU !

A nie czytac internet i toczyć boje i spory.

Moje wnioski z takich moich porównań:

- realizacje z epoki analogu brzmią lepiej z analogu niz ich kopie po ucyfrowieniu (obojętnie czy do PCM czy DSD).

- realizacje dokonane w erze cyfrowej muszą być tak odtwarzane bo ich kopie analogowe brzmią gorzej.

- cyfra jest mobilna, analog nie. Dlatego nie można skreślać cyfrowych kopii nagrań analogowych.

- cyfrowe nosniki z muzyką są tanie, analogowe drogie lub bardzo drogie.

- cyfrowe nagrania łatwo można ukraść, analogowych już się nie da.

- analogowe nagrania ulegają degradacji, cyfrowe nie ulegają (taśma z czasem, vinyl mechanicznie), (analogowa kopia tasmy jest gorsza o ok. 2-3 dB. Winyl ulega mechanicznej degradacji. Pliki cyfrowe można kopiować bezstratnie do woli).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Muszę Cię zmartwić jestem melomanem a te zabawy w audio to tylko środek do osiągnięcia celu

A audiovoodoo sprzedajesz hobbystycznie?

W sumie to też jakiś sposób. Od melomana dla audiofili szkrzynka z piaskiem i kabelkiem <)

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Najlepiej w ten sam znakomity tor cyfrowy (kolumny i wzmacniacz) podłączyć magnetofon z taśmą matką o dokonac porównania tego samego nagrania wydanego na CD. Oczywiście i transport i CD muszą byc pierwszorzędnej jakości. Np. dCS albo Esoteric robią takie. A magnetofon to może być zwykły Studer A80 z lat 80-ych.

I wyciagnąć wnioski. SAMEMU !

Ile masz albumów w domu na taśmie matce?

Sluchasz czasami muzyki a nie dzwięków?

.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Oczywiście i transport i CD muszą byc pierwszorzędnej jakości. Np. dCS albo Esoteric robią takie. A magnetofon to może być zwykły Studer A80 z lat 80-ych.

Pierwszą część toru używam a do drugiej mam sentyment ale czemu to takie drogie żeby nie myśleć o sprzęcie i skupić się na muzyce.

Jednak jak skupiamy się na muzyce może okazać że jeszcze masę rzeczy można zmienić in+ i z jednej strony to fajne ale jak się wydało tyle kasy to chciało by się już więcej nie wydawać...

2 minuty temu, ASURA napisał:

Pierwszą część toru używam a do drugiej mam sentyment ale czemu to takie drogie żeby nie myśleć o sprzęcie i skupić się na muzyce.

Jednak jak skupiamy się na muzyce może okazać że jeszcze masę rzeczy można zmienić in+ i z jednej strony to fajne ale jak się wydało tyle kasy to chciało by się już więcej nie wydawać...

A co to ma do mojej zachęty, żeby takiego porównania dokonać samemu na własne uszka bo nie rozumiem?

7 minut temu, dankam napisał:

A audiovoodoo sprzedajesz hobbystycznie?

Wyobraź sobie że audiovoodo się w ogóle nie interesuję. Ta materia którą dobrze czuję dzieje się wokół sprzętu i to potrafię zastosować z korzyścią dla dźwięku

2 minuty temu, pmcomp napisał:

A co to ma do mojej zachęty, żeby takiego porównania dokonać samemu na własne uszka bo nie rozumiem?

Żyłem w epoce analogu, nie musisz mnie uświadamiać, gramiaki jak i magnetofony używałem już w latach70" już dawno te aspekty mam porównane za tym o co Ci chodzi?

17 minut temu, dankam napisał:

Ile masz albumów w domu na taśmie matce?

Sluchasz czasami muzyki a nie dzwięków?

Kilka matek i ze trzysta kopii. Ale czy to ma znaczenie w tej dyskusji?

Słucham muzyki i od trzech lat nie gonię króliczka.

Jak napisałem życia mi nie starczy żeby przesłuchać swoje analogowe i cyfrowe zbiory.

7 minut temu, ASURA napisał:

Żyłem w epoce analogu, nie musisz mnie uświadamiać, gramiaki jak i magnetofony używałem już w latach70" już dawno te aspekty mam porównane za tym o co Ci chodzi?

O nic. Zacytowałeś moją wypowiedź a ja nie zrozumiełem o co ci chodzi.

Odpisywałem @dankam, a nie Tobie.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi