Skocz do zawartości
IGNORED

Efektownie grający zestaw stereo (rock/metal).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą wyboru wzmacniacza i kolumn. Słucham rocka, metalu, muzyki elektronicznej, czasami czegoś spokojniejszego. Pomieszczenie 20m.

Przez ostatnie 5 lat korzystałem z zestawu NAD C372 + Wharfedale Diamond 10.7 - na tamten moment taki zestaw podobał mi się jak chodzi o dźwięk ale widocznie gusta się zmieniły, sprzęt sprzedałem i szukam teraz czegoś innego. Jako że dawno nie byłem w żadnym salonie audio, na audioshow również ostatni raz kilka lat temu więc trochę zapomniałem jaką charakterystykę brzmienia oferują konkretne marki. Postaram się nakreślić jakiego brzmienia szukam i będę prosił o podpowiedź na jakie sprzęty zwrócić uwagę.

Szukam zestawienia grającego efektownie, dynamicznie, powiedziałbym "z pazurem". W dotychczasowym zestawie w momencie kiedy w nagraniu występowała większa ilość instrumentów miałem wrażenie jakby wszystko zlewało się i brzmiało wręcz męcząco - takiego efektu chciałbym uniknąć albo chociaż go zminimalizować.

Pomyślałem że w pierwszej kolejności kupię wzmacniacz a następnie będę szukał do niego kolumn - pojadę ze wzmacniaczem do salonu audio, mam nadzieję że polecicie mi jakieś używane - może uda się ich gdzieś odsłuchać. Jak chodzi o źródła - będą to Yamaha WXAD-10 i odtwarzacz CD Pioneer PD-S605 (może w przyszłości zmienię na coś lepszego).

Zastanawiam się nad zakupem Yamahy A-S1000, rozważam również różne modele Marantza (PM8005, PM7200, PM KI Pearl Lite - warto w ogóle którymś z nich się interesować, patrząc na moje założenia odnośnie poszukiwanego brzmienia?). Może Rotel ra-12?

Kolumny o jakich myślałem: Klipsch RP-260F, może jakieś Monitor Audio (np. RS6, RS8), z nowych pewnie posłucham polecanych w wielu tematach Heco Aurora 700.

Co sądzicie o powyższych typach? Co innego możecie polecić? Chciałbym się zmieścić w budżecie 5000 ale jak się nie uda to minimalnie go jeszcze naciągnę.

Pozdrawiam!

Mój kolega dokładnie podobnej klasy muzyki słucha. Na nas ogromne wrażenie zrobiły Pylon Audio Dioamond28 z Yamaha to było połączenie. Ty myślisz o as1000 też może być super połączenie. Polecam te kolumny sprawdzić. Monitor Audio ja mam i super grają jeśli techno disco i instrumentalna ale nie metal.

Dzięki, dopiszę Pylony do listy, postaram się odsłuchać jakiś niższy (tańszy) model ? jak chodzi o metal to może uściślę, jest to głównie power metal, metal symfoniczny/gothic.

Edytowane przez DeBove
43 minuty temu, DeBove napisał:

Może Rotel ra-12?

A do Rotela może Dynaudio?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Może, chyba dość popularne zestawienie. Tyle że w budżecie 2000-3000 to pewnie ciężko będzie dostać jakieś fajne podłogówki.

14 minut temu, quatross napisał:

Kup ROTELa A12 z drugiej ręki! Na olx wiszą czarne Bachy.

Po temacie!

Rozumiem że chodzi Ci o Vienna Acoustics Bach Grand - dzięki za propozycję ale taki zestaw wyjściowo będzie kosztował 8 koła. Zdecydowanie więcej niż zakładane 5000 ?

Posiadałem jeszcze w zeszłym miesiącu Rotel ra-12 - myślę, że spełni Twoje oczekiwania. Również nagłaśniałem pomieszczenie ok 20m. Ten Rotel to bardzo fajny wzmacniacz. Jedynie z Klipschem obawiam się, że może być za ostro a z Monitor Audio za sucho. Do tych marek chyba lepszy Rotel A-12 (bo moim zdaniem jest bardziej miękki i zrównoważony). Tak czy siak, raczej się nie zawiedziesz na Rotelu i po odsłuchach na pewno coś sparujesz. 

33 minuty temu, DeBove napisał:

A czy Atolla in100se warto również rozważyć?

Nie. Słaba jakość dźwięku i wykonania. Choć oczywiście nie brakuje osób, które zaliczają go do hi-endu. Część z nich spotkasz na allegro lub OLX gdzie wystawiają te cuda inżynierii 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie. Słaba jakość dźwięku i wykonania. Choć oczywiście nie brakuje osób, które zaliczają go do hi-endu. Część z nich spotkasz na allegro lub OLX gdzie wystawiają te cuda inżynierii 

Do rocka fajny wzmacniacz, podbity wyższy bas, spokojna góra ?

obiektywnie o audio

3 minuty temu, S0nic napisał:

Do rocka fajny wzmacniacz, podbity wyższy bas, spokojna góra ?

A do tego bułowaty bas i ostra góra. W metalu jak znalazł ? 

W dniu 10.10.2020 o 23:11, szymon1977 napisał:

Szymon a nie lepiej Onkyo + Tannoy? Podobno taki zestaw gra super. Po co przepłacać?

Przepraszam autora tematu za zaśmiecanie.

Jak myślicie z aurorami 700 lepiej może zagrać ten atoll czy yamaha as1000?
Atoll z Heco Aurora700 lub Monitor Audio Bronze6 a Yamaha z Pylon Audio Shapire25 lub Dynaudio Emit30. To słuchałem i mi przypadło do gustu. A może zamiast Y1000 to Y801 wystarczy, te 1000 trudno dostępne a zamiast nich 1200 są już zdecydowanie lepsze.
7 minut temu, piotrek7 napisał:

nie było tak źle jak kolumny są OK ?

obiektywnie o audio

43 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ale wyżywacie się na tym Atollu ?

(Z zastrzeżeniem, że dla mnie szklisty wokal Lindseya Buckinghama na którymś kawałku z "Tusk" Fleetwood Mac był dla mnie kompletną porażką , a innym nie przeszkadzał na majówce w Q21 w Pabianicach. Ja uciekłem ? )

41 minut temu, szpakowski napisał:

Przepraszam autora tematu za zaśmiecanie

Ale wy się uzupełniacie ? Zaraz będzie sparring bokserski ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

PS.

Atoll podpięty był pod Roksana Kaspiana, o ile pamiętam.

Rotela A12 nie słuchałem, ale A14 w moich 20m2 przegrał z NAD'em C375. Przegrał m.in. właśnie pod względem czystości, przejrzystości brzmienia. Co nie zmienia mojej oceny, że A14 to bardzo fajny, nowoczesny sprzęt. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xetras napisał:

Nie mogłem się powstrzymać ?  ... sparingu nie będzie ...

I do tego 

Ukryta Zawartość

I masz bardzo rockowy zestaw. przed zakupem posłuchać by trzeba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotr6
  • 1 miesiąc później...
W dniu 12.10.2020 o 16:54, piotrek7 napisał:

Ale bzdury ? pierwszy wzmacniacz który mi zagrał metal i przesterowana gitarę tak jak to brzmi w realu. Dla twojej informacji gitarę elektryczną i piec mam do tej pory mimo że od lat nie gram za dużo... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 12.10.2020 o 16:40, xetras napisał:

Nic z tego, w internecie pyskują Ci co wiedzą, że po pysku przez internet dać im się nie da.

-----

W dniu 12.10.2020 o 17:57, szpakowski napisał:

Nie mogłem się powstrzymać...

...wszak trolowanie nadaje sens istnieniu trola.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 12.10.2020 o 22:26, piotr6 napisał:

przed zakupem posłuchać by trzeba

Paradigmy (te klasyczne - serie Monitor i Studio).

Które modele - tego nie pamiętam, ale dawały epicki rozmach.

Kiedy lubi się przekaz "na klatę" to bardzo ciekawe propozycje.

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

pierwszy wzmacniacz który mi zagrał metal i przesterowana gitarę

Tylko byle do Atoll (np. IN100SE) podpiąć właściwe źródło. Kryteria doboru byłyby różne do death metal i do pudel metal.

Przy tym pierwszym - suchy gęsty bez wybrzmień, a przy tym drugim wprost przeciwnie ?

W power metal zwykle nie stosują  jakichś wynalazków typu podwójna stopa.

Nie wiem czy coś, co ogarnie zarówno epickie i stadionowe Def Leppard, albo Guns'N'Roses, jak i duszne  mgliste Arch Enemy uda się znaleźć.

PS. To tylko przykłady.

Paradigm Studio 40v3 choć lepiej byłoby upolować 40v4 (takie posiadałem) do tego wzmak XINDAK
XA6950V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xetras napisał:

Nie wiem czy coś, co ogarnie zarówno epickie i stadionowe Def Leppard, albo Guns'N'Roses, jak i duszne  mgliste Arch Enemy uda się znaleźć.

PS. To tylko przykłady.

Arch Enemy i ten kawałek często słucham, jest gęsto i potężnie. Def Leppard brzmi ałdiofilską manierą z tsykaniem i duża ilością sybilantów, nie wiem jak to powinno brzmieć, bo rzadko słucham. Ale już Hysteria Def Leppard brzmi dość potężnie i mięsiście. U mnie Atoll został ze względu na rock, metal i klasykę. Najprościej ujmując to ostre, agresywne, koncertowe granie z potężnym wybrzmieniem, obfitym basem. Daleko od mdłych plumków. Jak ktoś lubi taki przekaz, to Atoll jest dobrze wpasowany. Obłędnie brzmi np drum solo Gojira, więc nie rozumiem gdzie ta buła na basie. A co do ałdiofilskich plumków - Atoll daje piękne wokale, z lekkim lampowym nalotem. Rzadko zgadzam się z recenzjami, ale dla mnie tak 100 właśnie brzmi. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, szymon1977 napisał:
W dniu 12.10.2020 o 18:57, szpakowski napisał:

Nie mogłem się powstrzymać...

...wszak trolowanie nadaje sens istnieniu trola.

Może masz rację? Pewnie wiesz lepiej jesteś eskpertem w trolowaniu ... 

Poza tym stosuję się do Twoich założeń (cyt. poniżej), żebyś nie napisał, że jestem chamem.

"Trole mnie irytują, kultura osobista nie pozwala ich olać."

• Pokaż nowe odpowiedzi