Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do 6000pln

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Ja bym w tych pieniądzach wybrał Innuos mini MK3 z dedykowanym zasilaniem i dyskiem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy masz już dac'a na pokładzie czy znowu kolejne pudło i kabelki???

Ukryta Zawartość

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, slaaawek napisał:

A czy masz już dac'a na pokładzie czy znowu kolejne pudło i kabelki???

Cały komplet ? jest Dac więc są wyjścia RCA ale są też wyjścia cyfrowe łącznie z USB. Nawet CD ripper jest. Do wyboru do koloru. Dla zapaleńców wspiera nawet Roon ( core i endpoint ) I MQA.

Edytowane przez Tomek_waw
Gość

(Konto usunięte)

Trzeba zaznaczyć ,że póki co nie ma dedykowanej aplikacji na telefon ( są tylko uniwersalne ). Trzeba korzystać iPeng albo Orange Squeeze.  Innuos powiedział,że będzie pod koniec 2020 roku. Całkiem inaczej to wygląda jeżeli postawimy tam Roon.

A jak bardzo trywialnie ma się w tym towarzystwie wyszukanych urządzeń Onkyo NS-6170?

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Gość

(Konto usunięte)

6170 to bardzo dobry streamer. Nic mu nie brakuje. Przerobiłem już kilka streamerów równego rodzaju i jak dla mnie to element mający najmniejszy wpływ na dźwięk. Kolumny -> pomieszczenie -> wzmacniacz-> dac -> streamer. Tak bym to ułożył jeżeli chodzi o jakość dźwięku od tego co wpływa najbardziej. Ale jeżeli ktoś już wszystko inne ma jak trzeba to można się bawić w coraz lepsze rozwiązania że źródłem. Przyjemność obsługi i sama funkcjonalność tutaj musi być brana pod uwagę przede wszystkim.

4 godziny temu, Tomek_waw napisał:

6170 to bardzo dobry streamer. Nic mu nie brakuje. 

Mam w jednym systemie, faktycznie pieści uszy (oczywiście całość systemu z nim włącznie).
Ale na drugiej lokalizacji, do drugiego systemu (na podobnych klockach Rotela) szukam również streamera, stąd zainteresowałem się tematem i szukam jakiegoś punktu odniesienia i lepszej alternatywy dla NS-6170.

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Skoro masz to urządzenie w systemie to chyba sam wiesz najlepiej czy Ci się podoba ? Ja sobie nakreśliłem wymagania ostatnio i u mnie było to:

1. Obsługa Spotify Connect

2. Obsługa Tidal

3. Dzwięk bitperfect bez zmiekształceń

4. współpraca z DACem USB

5. Obsługa z telefonu / tabletu / komputera

6. Możliwość odtwarzania z dysku ( wewnętrzego lub USB )

7. Rozwojowość

8. Możliwość działania bez monitora

I skończyło się na miniPC z systemem Daphile podłączonym do DACa. Jestem zadowolony.

37 minut temu, Tomek_waw napisał:

I skończyło się na miniPC z systemem Daphile podłączonym do DACa. Jestem zadowolony.

Daphile to rozsądne rozwiązanie. Jakiego DACa używasz?

Świetne pudełeczko ! Bardzo je polecam że względu na jakość i funkcjonalność ale nie wiem czy jakikolwiek dac można nazwać spokojny itd. Jest super przezroczysty. Brzmi wyraźnie i klarownie. SMSL wydal teraz model SU-9, który ma no Tube mode do "łagodniejszego " dźwięku.

15 godzin temu, KotD napisał:

Jak gra ten Topping? Zastanawiam się nad nowym DAC. Szukam czegoś  co zagra spokojnie, niezbyt jasno. Chcę zastąpić smsl sanskrit6.

Spokojniejszy będzie E30 na Akm. D50 byl bardzo ostry, S z tego co słyszałem jest zrównoważony bardziej. E30 gra miękko i ciepło ale z dynamika i szczegółami. Po Usb z moim lapkiem trzaska na początku utworu czasem. Po optyku ok. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 29.10.2020 o 15:16, Tomek_waw napisał:

Skoro masz to urządzenie w systemie to chyba sam wiesz najlepiej czy Ci się podoba ? 

Tak, mam i mi się podoba,

Ale szukam drugiego do innego systemu, co by podobał mi się bardziej ?

Pozdrawiam, Jacek.

W dniu 29.10.2020 o 12:13, P4R4D0X napisał:

i lepszej alternatywy dla NS-6170

Myślę, że chyba troszkę masz przerost oczekiwań. "Lepsza alternatywa" wzgledem tego Onkyo kosztuje kilka razy więcej. Czy warto ? To już kwestia subiektywnej oceny, ale ile musisz na to wydać..........to łeb boli.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

30 minut temu, SynSama napisał:

Myślę, że chyba troszkę masz przerost oczekiwań. "Lepsza alternatywa" wzgledem tego Onkyo kosztuje kilka razy więcej. Czy warto ? To już kwestia subiektywnej oceny, ale ile musisz na to wydać..........to łeb boli.

Noo...to tego się nie spodziewałem... 
Liczyłem że coś do 5-6 tyś znajdę co okazałoby się lepiej grającym klockiem od Onkyo.

Pozdrawiam, Jacek.

3 minuty temu, P4R4D0X napisał:

Liczyłem że coś do 5-6 tyś znajdę co okazałoby się lepiej grającym klockiem od Onkyo

Nie wierzę w takie rzeczy...

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

1 godzinę temu, SynSama napisał:

Nie wierzę w takie rzeczy...

Popieram tutaj SynaSama jeżeli masz dobry dac to wybierz sobie coś z solidnego z dobrą funkcjonalnością i obsługą. 

14 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Popieram tutaj SynaSama jeżeli masz dobry dac to wybierz sobie coś z solidnego z dobrą funkcjonalnością i obsługą. 

No właśnie nie mam, w jednym domu jest onkyo, w drugim nie mam nic, startuje od zera (znaczy klocki i paczki są ? ) i szukam pomysłu

Pozdrawiam, Jacek.

Zaden streamer za 6k nie da tej funkcjonalnosci (w tym przypadku tez jakosci), co pasywny komp (tu Mele) z Windows10 i zewnetrzny dobry DAC (tu akurat Mytek). Do tego podlaczona klawiatura bluetooth i tv. Mamy dzwiek po USB nawet jakosci DSD (tu 128, swiat), Foobar2000 z latwa nawigacja, swietny stream z YouTube (pod rozrywke), a do tego Tidale, Spotify, etc. Mozna tez rzucac obraz i dzwiek wprost z komorki, przez Tv cyfrowo na DAC i do wzmaka. Malo?

Zaden streamer za 6k nie da tej funkcjonalnosci (w tym przypadku tez jakosci), co pasywny komp (tu Mele) z Windows10 i zewnetrzny dobry DAC (tu akurat Mytek). Do tego podlaczona klawiatura bluetooth i tv. Mamy dzwiek po USB nawet jakosci DSD (tu 128, swiat), Foobar2000 z latwa nawigacja, swietny stream z YouTube (pod rozrywke), a do tego Tidale, Spotify, etc. Mozna tez rzucac obraz i dzwiek wprost z komorki, przez Tv cyfrowo na DAC i do wzmaka. Malo?

Jako użytkownik tego rozwiązania(PC z Win) twierdzę, że mocno przesadzasz. Trzeba się trochę postarać, żeby zrobić z PC funkcjonalny transport. Sterowanie przez klawiaturę i tv to anty-funkcjonalność. Foobar bez dopalaczy typu jPlay czy Fidelizer gra na jakieś 70%. Sensowny transport PC z sensownym zasilaczem i softem to będzie pewnie koszt 2-3 kpln. Do tego wiele DAC też potrzebuje zewnętrznego zasilacza więc taki streamer to 4 pudełka..Brzmieniowo rzeczywiście jest OK ale od strony użytkowej to zależy od preferencji.
5 godzin temu, dzarro napisał:

Brzmieniowo rzeczywiście jest OK ale od strony użytkowej to zależy od preferencji.

Jezeli PC, to tylko male i "zero dB" miniPC (dysk SSD) z wlasnym zasilaczem, ktory idzie do listwy z filtracja i jakims normalnym przewodem zasilajacym, ale to (dobra sieciowka+filtr) jest i tak niezalezne, czy grasz z PC, czy nie. DAC tez nie zawsze musi miec zewnetrzny zasilacz (np. Mytek ma dobre zasilanie wewnatrz). U mnie te Mele chodzi 24/7, wiec jak chce posluchac, to odpalam wzmak, dac, tv (choc tu nie zawsze - czasem gotowe playlisty chodza bez odpalania tv). Do tego dochodzi pelna elastycznosc wyboru transportu - moge natychmiast przejsc na CD, puscic sygnal cyfrowy z kablowki tv, czy np. dowolnego zrodla z kompa - lacznie z wsparciem audio filmow z Netflixa.

Ja do malej klawiaturki z touch padem (nie uzywam myszy) jestem przyzwyczajony - mozna latwo funkcje pod klawisze podpiac i to jest wygodne. Mowiac inaczej, to wszystko nie ma istotnych ograniczen uzytkowych i rozwoj / modyfikacje tez sa mozliwe. 

W dniu 30.10.2020 o 19:41, P4R4D0X napisał:

Noo...to tego się nie spodziewałem... 
Liczyłem że coś do 5-6 tyś znajdę co okazałoby się lepiej grającym klockiem od Onkyo.

a tego Nada C658 słuchałeś?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

43 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) słuchałeś?

Gdyby tylko był w zdrowym kolorze szarpałbym jak feministka proboszcza

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 31.10.2020 o 23:22, dzarro napisał:

Do tego wiele DAC też potrzebuje zewnętrznego zasilacza więc taki streamer to 4 pudełka.

Ło matko... Nie każdy chce mieć aż taki bałagan.

Swoją drogą to trochę dziwne zjawisko, kiedyś człowiek kupował w miarę przyzwoity odtwarzacz CD za powiedzmy 2-3 koła, do tego wzmacniacz, kolumny, jakieś kabelki i cieszył się muzyką i życiem. 

A teraz? Najpierw nieomal doktorat z zasilaczy trzeba zrobić. Do jakiś odtwarzaczy - pudełeczek - popierdółek wciągających max kilka W. Inaczej to nie idzie złożyć sensownego systemu. A gotowe odtwarzacze za 6 tysięcy? Dobre, ale dla nieogarniętych dyletantów;)

Nie chcę wywoływać g...burzy, także proszę potraktować mój wpis albo dosłownie albo z przymrużeniem oka, w zależności od nastroju:)

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Ło matko... Nie każdy chce mieć aż taki bałagan.
Swoją drogą to trochę dziwne zjawisko, kiedyś człowiek kupował w miarę przyzwoity odtwarzacz CD za powiedzmy 2-3 koła, do tego wzmacniacz, kolumny, jakieś kabelki i cieszył się muzyką i życiem. 
A teraz? Najpierw nieomal doktorat z zasilaczy trzeba zrobić. Do jakiś odtwarzaczy - pudełeczek - popierdółek wciągających max kilka W. Inaczej to nie idzie złożyć sensownego systemu. A gotowe odtwarzacze za 6 tysięcy? Dobre, ale dla nieogarniętych dyletantów;)
Nie chcę wywoływać g...burzy, także proszę potraktować mój wpis albo dosłownie albo z przymrużeniem oka, w zależności od nastroju:)
Pozdrawiam, Tomek.
Tu raczej nie chodzi o to że streamery za 6 kpln są złe tylko, że wybór jest mały. A przy PC czy malinie korzystamy z DACów których wybór jest duży. Tym bardziej, że cześć streamerów i tak gra najlepiej w roli endpointów - czyli komputer z odpowiednim softem nadal jest potrzebny, zwłaszcza jak ktoś słucha własnych plików.
Oczywiście jak ktoś chcę jedno pudełko to polecanie dwóch albo czterech mija się z celem. Ale tak to już jest z audio. Celem branży jest rozbudzanie oczekiwań a nie ich zaspokajanie.
26 minut temu, dzarro napisał:

Tu raczej nie chodzi o to że streamery za 6 kpln są złe tylko, że wybór jest mały.

Fakt, nie ma tego zbyt wiele. Nie rozumiem jednak podejścia niektórych ludzi, którzy uważają, że właśnie dopiero 3-4 oddzielne pudełka zagrają dobrze. Do tego wszystko owiane często nutką tajemnicy i know-how;) A przy okazji plątanina kabli, nie wspomnę o masie innych problemów. Na półce zazwyczaj wygląda to też średnio ciekawie. Niestety nie mam osobnego pokoju odsłuchowego. Jak większość. Także u mnie cały system stoi w salonie. Ma to wyglądać estetycznie, kable jak najmniej widoczne, kolumny i elektronika dobre materiały, fajny stonowany, "techniczny" design, z dyskretnymi smaczkami. Dla mnie wygląd też ma znaczenie. W miarę prosto ale na poziomie. Gdzie to tego wszystkiego pasuje kilka, zazwyczaj zasrańcowatych plastikowych pudełek i masa kabli? I jeszcze laptop obok? Rozumiem ten obóz, ale ja na razie jestem po drugiej stronie i proszę zrozumieć też i takich ludzi jak ja. Daci za 20 kzł niewiele wniosą, jak kolumny i wzmacniacz będą do d..y. Oczywiście źródło jest ważne, ale niektórzy trochę zatracają zdrowe proporcje.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi