Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Dosyć gadania. Poniżej szumy 1/f zasilania kostki DAC w szanowanym urządzeniu audiofilskim:

Tym razem w oryginalnej długości (10s) ale niestety zmiejszonej rozdzielczości aby się zmieścił. Widzicie jak wizualizują się szumy 1/f w standardowym zakresie 0,1-10Hz. Tak podają to najczęściej, jeśli w ogóle noty katalogowe.

Widać, że szumy mają wartość około 50uV. 

Skoro w pierwszym poscie sprawdziliśmy, ze nasz układ wraz z V640 szumi na poziomie 1uV to przyjmujemy jako pewnik, że w tym pomiarze zmierzyliśmy fluktuacje zasilania kości DAC. 

Co to oznacza? 

Ano tyle, że szumy są na poziomie 18 bitowej rozdzielczości! Sam przetwornik jest 24 bitowy...

Dłuższy czas niemożliwe było uzyskanie rzeczywistych rozdzielczości 20 bitów (podawałem linki na tym forum do ospowiednich artykułów naukowych). Obecnie nastąpił postę w budowie kości stabilizatorów monolitycznych. Możliwe jest znudowanie zasilania o szumach na poziomie kwantu przetwornika 24 bitowego odnośnie szumów 1/f. 

Dlaczego mówimy o szumach 1/f? Ano dlatego, ze sa one wyraźnie większe od RMS w określonym paśmie. RMS sa maskowalne przez muzykę natomiast 1/f wpływają drażniąco na odsłuch. maja strukturę "wybuchową" objawiająca się jako jakby pełzania, szemtania, modulacje ...

Przy okazji są jak widać mierzalne. Spróbujcie zmierzyć szumy RMS na tym poziomie... 

Na koniec wazna uwaga; szumi 1/f i RMS są skorelowane a więc należy przypuszczać, że jak zastosujemy (upewnimy się poprzez taki pomiar) stabilizator (a w zasadzie układ zasilania) o niskich szumach 1/f to również gęstość szumowa bedzie niska. Potwierdzają to noty katalogowe.

O budowie zasilaczy o szumach ponizej 1uV moze innym razem. Możemy również zejść z pomiarami o rzad niżej ale wymaga to już zastosowania specjalistycznych wzmacniaczy pomiarowych. Ale jak będzie zainteresowanie to czemu nie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

To teraz na praktykę-czy jesteś w stanie ocenić czy takie eversolo DAC Z8 albo jakiś szanowany staruszek w postaci benchmarka DAC2 ma rzeczone szumu niskie czy wysokie? I czy realnie te urządzenia jako całość zapewniają rozdzielczość powyżej 20 bitów?

A propos kompensatorów: kiedy 14 lat temu kończyłem technikum elektryczne to niestety poziom nauczania był niski (przynajmniej tam gdzie byłem) ale w pracowni mieliśmy takie urządzenia, bo niekoniecznie ta pracownia była nowoczesna. V640 też był w ilości kilkunastu sztuk. Obstawiam, że są tam do dziś

2 minutes ago, arczar said:

To teraz na praktykę-czy jesteś w stanie ocenić czy takie eversolo DAC Z8 albo jakiś szanowany staruszek w postaci benchmarka DAC2 ma rzeczone szumu niskie czy wysokie? I czy realnie te urządzenia jako całość zapewniają rozdzielczość powyżej 20 bitów?

Przykład jest wyżej przecież.

11 minut temu, arczar napisał:

czy jesteś w stanie ocenić

Tak.

Wątek ma za zadanie zmobilizowanie nas do poszukiwqań i dociekań a nie do, broń Boże, zarzucania mnie zobowiązaniami.

Jak będziecie mierzyć zasilanie na kostkach dac to należy zwrócić uwagę na kilka pinów doprowadzających i czy oraz jak są one podłączone. Gdzieś te zasilania z reguły się łączą. To moze skomplikować lub uniemożliwić update zasilania! Bywają płyty wielowarstwowe i tam również jest kicha. 

Najlepiej na etapie projektu zrobić zasoilanie właśiwie w topologii, jak to nazywam; punktowej. Podstawa to Vref i zegar (czyli w zasadzie cyfrówka...). Ważne sa wszelkie zabezpieczenia przed oscylacjami. Temat nie jest banalny w przeciwieństwie do sprawdzenia wg. tej metody; co warte jest to zasilanie... 

Pokombinowałem sobie bo jacyś znamienici Koledzy z okolicy słyszeli kondensatory a nie to co jest istotne. Przekonali się. Właśnie zamierzam zaprojektować zasilacz o szumach RMS poniżej 0,6uV i 1/f ponizej 0,2uV. Zobaczymy czy się uda. Te 0,8uV to parametr katalogowy. Te 0,2uV to pewna modyfikacja... zobaczymy... 

Stosowałem podstawową topologię katalogową dla LT3042. Teraz uzupełniam ją o LTC6655. Mam również kilka sztuk jakiejś chińskiej płytki stabilizatorka na LT3042 ale coś mam podejrzenia. Jutro pomierzę. 

Aha.

Pamiętajcie, że fluktuacji 1/f nie odfiltrujecie żadnym kondensatorem. Inne stopnie stabilizacji mogą pogorszyć efekty po takim LT3042...

36 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Przykład jest wyżej przecież.

Tak, tak...Ale chętnie bym się dowiedział co za cudo było mierzone - 18 vs. rzeczone 24 bit...

@Grzegorz7 nie oczekuje, że teraz zmierzysz wszystko co się nam zamarzy. Bardziej chodziło mi o model z w.w. filmików i "prognozę" jak to się ma do układów z podanego przeze mnie przykładu lub dowolnego innego układu który czasami można tylko poogladac na obrazkach lub poczytać pomiary zupełnie innych parametrów aniżeli zasilania.

3 minuty temu, arczar napisał:

Ale chętnie bym się dowiedział co za cudo było mierzone

Che, che. Nie podam. 

W przyszły weekend będę zaglądał do takiego zupełnie górno półkowego. Niestety będę musiał zabrać się z tam z moim majdanem... 

5 minut temu, arczar napisał:

18 vs. rzeczone 24 bit.

Wydaje mi się, że to powszechna wiedza, iż 24 bity i wyżej to efekt standardu szyny danych a nie parametr liniowości przetwarzania cyfra-analog i vv. 

18 bitów to bardzo dobrze. Przypominam, ze CD ma 16 i tylko tutejsi złotousi słyszą jego ograniczenia... 

Natomiast po co szaleć, skoro ... A na tym polega Hi-End aby stosować rozwiązania technicznie graniczne osiągalne. Nie przecież na słuchaniu kondensatorów miedzianych czy srebrnych... 🙂

@Grzegorz7 Dziękuję! - to co opublikowałeś mocno daje do myślenia - no i najgorsze już zacząłem przeglądać oferty v640... chyba znaczna większość to trupy.

To potencjalne rozwiązanie 10x dokładniejsze (0.1uV sic!) to wtedy też potencjalnie z v640 na tej samej zasadzie tylko LNA przed?

Chcę aby taki wzmacniacz pomiarowy wysterował cokolwiek. Oczywiście wskazówkowego bo widać na takiej skali tendencje (wachnięcia, kierunek płynięcia,...).

Eksperymenty oczywiście były, jakieś konstrukcje WP również.

Natomiast jest to trudne bo działamy na granicy możliwości. Dam znać...

Da radę kupić V640. Owszem, to zajeżdżone konstrukcje ale z reguły działające. Oststnio ktoś chciał sprzedać jakąś nówkę z kartonu ale cena to chyba ponad 2 tys... No i nie wiadomo co tam w środku po 40 latach by było...

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Dlaczego mówimy o szumach 1/f? Ano dlatego, ze sa one wyraźnie większe od RMS w określonym paśmie. RMS sa maskowalne przez muzykę natomiast 1/f wpływają drażniąco na odsłuch. maja strukturę "wybuchową" objawiająca się jako jakby pełzania, szemtania, modulacje ..

Chyba warto sobie uzmysłowić o jakiej skali mówimy.  Sam ruch powietrza wynikający z grzania się tego stabilizatora/napięcia odniesienia  czy struktury krzemowej  dac-a może generować większe napięcia (termoelektryczne). 1uV rms  to odpowiednik szumu termicznego rezystora 600om. Tyle mają niektóre słuchawki 🙂

Szumy 1/f nie są zwykle problemem w audio gdzie obracamy się wokół pasma 20-20kHZ.  Są problemem w okolicach DC.

Kolejna sprawa to czy niskie szumy na zasilaniu przełożą się na niskie szumy DAC-a ? Przecież to napięcie nie będzie bezpośrednio źródłem odniesienia dla dac-a. Zwykle jest wbudowane w kość. I między tym napięciem a wyjściem dac jest jeszcze sporo po drodze.

Taki pomiar nie powie nic o jakości dac-a audio to trzeba spr, odpowiednią aparaturą na jego wyjściu. Nie powie też za dużo o jakości jego zasilania zresztą po co to mierzyć jak można od razu zajrzeć na wyjście ? Dla DAC-a audio istotne są parametry dla napięcia zmiennego.

Z szumami w audio  jest też prosta sprawa jak są za duże to je słychać w głośniku 🙂

żeby osiągnąć 23+ bitów poniżej 10hz to trzeba się bawić na grubo 🙂 

Tu jest otwarty projekt woltomierza dla CERN-u :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasilanie adc-a to tylko TPS7A30 🙂

ale napięcie odniesienia to już nie byle co a LTZ1000 całość termostatowna (napięcie odniesienia nawet podwójnie ). Jest to obecnie najlepsze dostępne z "półki" napięcie odlesienia szumy 0.1-10Hz 1.2uV p-p.

z DAC-ów też są kości mające szum 0.1-10hz w okolicach 1uV p-p AD5790/AD5791 jednak do audio się nie nadają. (mam te kości nawet dac-a na nich zaprojektowałem...)

ad5791.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

19 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

LTC6655

to rzeczywiście imponujący układ i ciekawy temat ale raczej nie w audio 🙂

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

4 godziny temu, przemak napisał:

Można spróbować z miliwoltomierzem "typu kenwood", są na allegro nowe i używane, za parę stów. 

nie "nada" się, mierzy od 5Hz, w metodzie Grzegorza potrzebny jest mikrowoltomierz napięcia stałego. 

Jak chodzi o miliwoltomierze, to "kultowy" Kenwood VT-185, nawet używany jest drogi, warto "polować" na Racal-Dana 9300F (lub 9300 oraz 9300B), pasmo 5Hz-20MHz, zakresy pomiarowe od 0,1mV! do 300V, były na Allegro od znanej firmy handlującej demobilem wojskowym po 149zł, może "wypłyną" na rynek powtórnie, ja swój "trafiłem" na Szczecińskim "flohmarkt" w Przecławiu za 50 zł 🙂

Edytowane przez namor
1 minutę temu, namor napisał:

nie "nada" się, mierzy od 5Hz, w metodzie Grzegorza potrzebny jest mikrowoltomierz napięcia stałego.

Aaaa nie doczytałem. Jak V640 to audio, takie mam skojarzenie natychmiastowe.

nagrywamy.com

50 minut temu, raven1985 napisał:

1uV rms  to odpowiednik szumu termicznego rezystora 600om. Tyle mają niektóre słuchawki 🙂

600omów to 0,4uV szumu termicznego w całym paśmie akustycznym. Ale nie bądźmy aptekarzami. Szum takich słuchawek to i tak poniżej o 120dB. Gorzej jak taka rezystancja szumi na wejściu pre gramofonowego MC... to już może być o 60dB poniżej albo i mniej...

59 minut temu, raven1985 napisał:

Szumy 1/f nie są zwykle problemem w audio gdzie obracamy się wokół pasma 20-20kHZ.

Ale modulują sygnał. Szczególnie to jest dokuczliwe a nie jakiś szumek termiczny zamaskowany przez muzykę. 

Godzinę temu, raven1985 napisał:

Taki pomiar nie powie nic o jakości dac-a audio

Taki pomiar powie czy dopełniono wszelkich starań aby zapewnić najbardziej komfortowe warunki pracy poszczególnych układów urządzenia.

Rozmawiamy o urządzeniach (DAC czy jakiś pre RIAA) gdzie ceny kształtują się od paruset zł do kilkunastu tys zł. Logiczne jest dopełnić staranności jakości przynajmniej w tym droższym segmencie. Od razu skalkulujmy wzrost ceny takich znakomitych rozwiązań nad standardowe; to kilkaset zł.

Wspomniałem o Hi-Endzie. Nie po to aby coś tam było słyszalnego ale po to by uzmysłowić, że to parcie do granic możliwości technicznych... Poprawy słyszalnej już być może dawno nie uświadczymy.

Są tu na forum tacy co słyszą rodowanie wtyków... Folię kondensatorów,... Otóż poruszane tu problemy są pierdyliony razy bardziej słyszalne 🙂

Godzinę temu, raven1985 napisał:

nawet dac-a na nich zaprojektowałem

Swego czasu zaprojektowałem DAC`a DC o rozdzielczości 6,5 cyfry a było to dekady temu... Odbiło się to wówczas echem. Coś takiego komercyjnie robiły ze 2 światowe firmy w woltomierzach laboratoryjnych...

Ale dosyć wspomnień. 

10 minut temu, namor napisał:

ja swój "trafiłem" na Szczecińskim "flohmarkt" w Przecławiu za 50 zł 🙂

Zabieraj mnie na takie imprezy...

13 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Zabieraj mnie na takie imprezy...

och, nie "bywam" regularnie, zwyczajnie nie chce mi się wstawać wcześnie rano w niedzielę, a wszystko co ciekawe "znika" do max. 9, zimą, jak jest ciemno rano, to działalność giełdy zaczyna się później i wtedy mi się chciało jeździć.

2 godziny temu, namor napisał:

Jak chodzi o miliwoltomierze, to "kultowy" Kenwood VT-185, nawet używany jest drogi

Ja miałem na myśli chińczyki typu kenwood, takie dwukanalowe. Gdyby nie to, że mam tego za dużo, to bym sobie kupił. Bo że nie potrzebuje to wiadomo ;) 

nagrywamy.com

Przejrzałem 41 stron, ale nie było... Więc pytam się 😉
Trochę mnie wagowo męczy wysłużona lutownica transformatorowa z 1982 (!) roku i chciałbym jakąś lżejszą kolbę zanabyć. Tanio. Do elementów przewlekanych, SMD sporadycznie. Wpadł mi w oko Weller 30W (żona używa takiej, tylko 80 W, do witraży), ale po pierwsze tania nie jest, a poza tym te diody podświetlające pulsują 50Hz i to widać. Więc upatrzyłem sobie Solomona SR965B 40W - czy będzie git?

43 minuty temu, burz napisał:

Przejrzałem 41 stron, ale nie było... Więc pytam się 😉
Trochę mnie wagowo męczy wysłużona lutownica transformatorowa z 1982 (!) roku i chciałbym jakąś lżejszą kolbę zanabyć. Tanio. Do elementów przewlekanych, SMD sporadycznie. Wpadł mi w oko Weller 30W (żona używa takiej, tylko 80 W, do witraży), ale po pierwsze tania nie jest, a poza tym te diody podświetlające pulsują 50Hz i to widać. Więc upatrzyłem sobie Solomona SR965B 40W - czy będzie git?

Można, ale do zbieraj do Bakona jakiegoś z grotogrzalkami. Dużo lepiej. Z tym, że piszczy. 

nagrywamy.com

Jak wklepałem do wujka G słowo Bakon, wyskoczyło to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, burz napisał:

czy będzie git?

Pewnie tak. Sam odpowiesz sobie na to pytanie jak z tym popracujesz...

Z moich doświadczeń:

1. Grzałka musi być w grocie, w końcówce. Miewałem różne lutownice i te są dużo lepsze. 

2. Grzałka musi mieć moc. Mój ostatni nabytek ma moc do 200W (groty JBC). Może to jest śmieszne ale lutujesz różne rzeczy. Ja ostatnio grzebałem w aparaturze laboratoryjnej a tam potężne przełączniki dekad, druty o słusznych średnicach, solidne oczka lutownicze. Zwyczajnie inne lutownice nie dawały rady. Jeśli używałeś transformatorówki to one miewały słuszną moc na końcówce dlatego były skuteczne. Oczywiście nie jest tak, że JBC załatwi sprawę. Podstawą jest własciwy grot. Było pisane o tym  w tym wątku. Podsumowując 30W możesz sobie w d... wsadzić. Prosty przykład to lutowanie zwykłego rezystora do rozlanej masy. Nie zrobisz tego 30W. Nie zrobisz tego przypadkowym grotem. Jak chcesz to jutro mogę pokazać groty jakich i do czego używam. Niestety ze 3 typy grotów trzeba mieć. Drugi przykład z dzisiaj jak czyściłem pola pod wymienianym dużym układem scalonym plecionką; grot typu szeroka szpachla. Jak nie ma mocy to zwyczajnie nie uciągniesz... itd...

3. Żadnych bajerów bo one jedynie przeszkadzają w pracy acz, auto wyłączanie i podtrzymanie min temperatury są nie do przecenienia. 

4. Z bajerów to mozliwość wymiany gorącego grota podczas pracy.

5. Nie podniecaj się stabilnością temperatury i jakimiś kalibracjami bo to kolejna ściema. Dobra lutownica trzyma to co nastawione wystarczająco. Natomiast nie ma znaczenia czy to jest w punkt czy o 10C wyżej... Zresztą nie zmierzysz tej temperatury bo kalibratory miewają takowe tolerancje... Wiem bo używałem... 

PS: Transformatorówki dlatego mają tak dobrą opinię bo oprócz możliwości dostarczenia mocy (przy grubym drucie) mają dobry kształt do oblapienia końcówek w montarzu przewlekanym. A kto by się tam martwił, że temperatura sięga na końcówce 450C (pomierzyłem)... Wprawna ręka daje radę. Dlatego jest tyle rozczarowań lutownicami z lekkimi kolbami. 

No i ta lekkość to również ważny czynnik. Nawet Chińskie podróby JBC to majstersztyk; mały odstęp dłoni od końcówki, elastyczny kabel silikonowy,...

3 minuty temu, burz napisał:

Jak wklepałem

Wklep Aixun...

Nie chodzi tyle o drogą budę stacji. Chodzi o kolbę. Rewelacja. Groty chińskie kupujesz na kilogramy ale co trzeci jest wadliwy. Warto kupić ze 3 oryginalne JBC (pasują)...

Samą dobrą budę do takiej kolby kupi się za 400zł. Nie ma potrzeby podwójnych kolb. Standatd to kolba wymiaru 245. Mam również 210 ale nie mam potrzeby lutowac nią nawet w SMD... 

Widzę, że nawet takie coś jest na kolby 245, 210...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu kupiłem stację KSGER na T12, ale sprzedałem. Nie podpasowała. Myślę jednakowoż nad kolbą nadal, ale taniej. Stąd ten Solomon, ale tymczasem wziął się link (powyżej) do stacji z Alle... Tyle mogę dać na okazjonalne lutowanie. Tylko, czy warto.
Do grubszego mam nadal transformatorówkę no i żoninego Wellera 80W 😉

edyta:
AIXUN T3A na T245... tak, widziałem. Kiedyś może kupię, 😉 jak zaszaleję.

Edytowane przez burz

Bliskość uchwytu od grotu ma jednak znaczenie, no i giętki kabelek oraz lekkość kolby...

@Grzegorz7, umiesz przekonać 😉 No dobra, jednak strzeliłem sobie taką zabawkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz
8 godzin temu, burz napisał:

Jakiś czas temu kupiłem stację KSGER na T12, ale sprzedałem. Nie podpasowała.

dziwne? właśnie miałem pisać polecając ten zakup, miałem Wellera EC2002, z "kilogramem" zapasowych grotów, jak kupiłem Ksgera na T12 i zrobiłem pierwsze luty, szybciutko wystawiłem Wellera na sprzedaż. Wszystko co jest na grotogrzałki to dzisiaj "rulez"🙂 czy to podróbka Hakko, czyli T12, czy jeszcze lepsze podróbki JBC.

Jeżeli T12, to polecam kupić wersję stacji Ksger lub Handskit (mam obie) BEZ ZASILACZA i zasilić max. dopuszczalnym dla stacji napięciem 28-29V (wewnętrzny mosfet i stabilizator są na Umax 30V), dopiero wtedy uwalnia się cały potencjał Chińskich T12, przy zalecanych 24V moc pobierana to tylko ok. 60W, przy 28V to przyzwoite ponad 90W, stacje pracują tak ponad 3 lata.

Gość

(Konto usunięte)

No i ta lekkość to również ważny czynnik. Nawet Chińskie podróby JBC to majstersztyk; mały odstęp dłoni od końcówki, elastyczny kabel silikonowy,...

Albo taki Weller WP80, świetny pen.
14 godzin temu, burz napisał:

No dobra, jednak strzeliłem sobie taką zabawkę

No i o to chodzi. Za stosunkowo niewielkie pieniądze przyzwoita stacja. 

Jakbym miał, z tą wiedzą z dzisiaj, kupować to właśnie wybrałbym coś w tym stylu. Byleby z kolbami 245.

A tak przepłaciłem...

Podstawą są groty. Jeden potrafi kosztować tyle co cała taka stacja...

Wcześniej mając różne wynalazki udawałem, że potrafię lutować. Teraz niczego nie udaję. Jak sknocę to jest to tylko moja wina. Lepiej się z tym żyje... 🙂

• 2 tygodnie później...

Kolba 245 to bajka w operowaniu, jak długopis. Wyższa liga niż T12 😉 Moja stacja OSS T245 nie ma wady opisywanej w necie (brak uziemienia grota i występująca na nim napięcie), więc jest ok.

Chcę dokupić grot "śrubokręt" i pytanie: jakim zamienniom zaufać? Czy cena ok. 70 zł za np. Myto C245 (jak pisze sprzedawca: marka Reball) będzie ok? Lub ten bezpośrednio od producenta:

Ukryta Zawartość

Jakich zamienników 245 unikać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

Niby oryginał (JBC) to cena od 130PLN w górę.

Bardzo przyzwoite zamienniki to cena jak w tym podanym linku około 50PLN.

Unikać cen poniżej 20PLN za sztukę. Choć tu na 4 sztuki trzy mogą być w miarę OK. Z reguły nie ma stabilizacji temperatury, słabe pokrycia i po dłuższym użyciu jest problem,...

Zawsze można wdepnąć w g... Nie ma reguły. Te niby oryginały nigdy mnie nie zawiodły. Używam 8 grotów z 12 zakupionych i jeszcze pomagałem w zakupach koledze... Chyba jest to jako tako reprezentatywna grupa... Nie mam jeszcze doświadczenia wieloletniego z tymi grotami ale lutuję dużo...

W DIY lutować można wszystkim, byle lut był dobry. Lutownica nawet najlepsza nie zastąpi umiejętności operatora a wprawny operator nawet z takimi lutownicami z PRL będzie sobie radził, choć pewnie będzie trochę trudniej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 6.05.2024 o 16:52, Grzegorz7 napisał:

Wcześniej mając różne wynalazki udawałem, że potrafię lutować.

Eee..., myślę że potrafisz lutować a te super-duper nowe wynalazki to tylko dodatek lekko tą umiejętność usprawniający 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 godzin temu, Lech36 napisał:

W DIY lutować można wszystkim, byle lut był dobry.

Lut nie ma żadnego znaczenia. Zawsze jest to np. 60% cyny i 40% ołowiu albo cyna plus trochę srebra czy miedzi...

Znaczenie ma topnik oraz "jakość" elementów lutowanych.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Lutownica nawet najlepsza nie zastąpi umiejętności operatora

Pewnie, że nie zastąpi ale tylko osoby, która pierwszy raz lutuje. Jakby człowiek z ulicy miał strzelać z broni to zapewne nie umiałby jej odbezpieczyć a potem postrzeliłby kogoś albo wybił sobie zęby... (mówię to jako strzelec wyborowy żeby nie było...). 

Nie oszukujmy się ale, nie tyle lutownica, co kształt grota ma decydujace znaczenie! Nawet jak ktoś lutował całe życie tylko końcówki rezystorów w montażu THT zauważy różnicę. Jak ktoś lutuje w SMT ze złym grotem zwyczajnie nie da rady, nawet  elementów SSOP... 

A jeszcze można je przegrzać, uszkodzić ładunkiem elektrostatycznym,...  

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Eee..., myślę że potrafisz lutować

Opowieści jak to kiedyś w techników na imprezie u Kolegi naprawiłem jakiś tuner lutując gwoździem podgrzewanym zapalniczką (sic) rozważajmy w kategoriach anegdot (był to urwany drucik przy cewce dławika za dekoderem stereo)...

5 godzin temu, Lech36 napisał:

a te super-duper nowe wynalazki to tylko dodatek lekko tą umiejętność usprawniający

Wcześniej po jakimś projekcie planowałem etap lutowania. Zawsze coś wyskoczyło. 

Teraz po prostu siadam, pstryk i za 2 sekundy jestem gotów. Jeszcze powiedzmy wymiana grotu na gorąco, następne 5 sekund... Żadnych sensacji. 

• Pokaż nowe odpowiedzi