Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

No zauważyłem... Ale co?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

20 minut temu, terminus napisał:

Pod choinkę dostałem

Oszukujesz?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Takiej jak ta dolna (elektryczna) czasem jeszcze używam do grubych kabli i lutowań miejsc o dużym odprowadzaniu temperatury. Sprawdza się znakomicie, ale fakt że trzeba by rozejrzeć za czymś nowszym.

A więc czas aby pokazać jakich grotów używam najczęściej (od lewej):

C245 790

C245 K200

C245 914

C245 760

C210 022

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do grubych lutowań (lampa, grube przewody, masywne złącza,...) - 760 Świetnie obłapia miejsce lutowani.

Najbardziej uniwersalna 790. Ma wcięcie i świetnie nadaje się do montażu przewlekanego. 

K200 dodawana standardowo do lutownic z tymi kolbami. Owszem, uniwersalna SMT i THT.

Łopatka 914 do czyszczenia plecionką większych powierzchni.

Po prawej kolba 210. Można porównać wielkość. W niej grot 022 znakomity do elementów SMD. Może nie za bardzo widać ale to grot typu "wkrętak", szerokość około 1mm. 

Ważne jest to, że grzałka jest przy grocie. Moc chwilowa to nawet około 200W. Doskonale doprowadza ciepło. 

Już nie fotografowałem ale groty szpiczaste stożkowe to do niczego się nie nadają. Mam takie do 210 ostre jak szpilka. Ewentualnie można tego użyć pod mikroskopem do poprawy lutów przy końcówkach drobnych IC. Ale...

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Już nie fotografowałem ale groty szpiczaste stożkowe to do niczego się nie nadają. Mam takie do 210 ostre jak szpilka. Ewentualnie można tego użyć pod mikroskopem do poprawy lutów przy końcówkach drobnych IC. Ale...

Ja całą modyfikację DCX2496 zrobiłem grotem ostrym, nawet dwa WO typu SMD, które trzeba było tam wlutować. Może to nie jest standard z dobrej fabryki, ale na pewno wstydzić się nie muszę. Wygląda wszystko bardzo estetycznie. Oczywiście wg mojej subiektywnej oceny 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie chce mi się fotografować i wklejać ale zobacz sobie grot C210 009. Taki mam na mysli mówiąc szpiczasty...

Niczego nie zlutujesz takim grotem. Wiem, lutuje się bokiem ale to jast oszukiwanie samego siebie. Do tego służą właśnie groty typu śrubokręt czy nóż np, ten K200 powyżej. 

Ja robię takim parchem 40 W za dwie dychy, z diodą BYP401-800

w środku, bo za gorąca była. Jestem zadowolony. I przewód wymieniłem

na silikonowy 2 m długości, bo oryginalny to porażka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
Takiej jak ta dolna (elektryczna) czasem jeszcze używam do grubych kabli i lutowań miejsc o dużym odprowadzaniu temperatury. Sprawdza się znakomicie, ale fakt że trzeba by rozejrzeć za czymś nowszym.
Do tego bryła kalafonii i sru, gimby nie znajo

1568a096b084b99cbc37b7d09e5034c6.jpg

Panie, kalafonia to do rynien, do PCB tylko Warton. 

3 minuty temu, terminus napisał:

do rynien to używa się "kwasu" (kwas solny z przetrawionym cynkiem), natomiast "zabytkowa" kalafonia jest genialnym topnikiem, skuteczna, nie agresywna, można nie zmywać, cudownie pachnie lasem, tylko w dzisiejszych czasach aplikacja jest "upierdliwa", dlatego "królują" pasty/żele.

14 minut temu, terminus napisał:

Czy ten Warton za ok. 26 zł z dopiskiem "jak Warton" bardzo odstaje od tego za ponad 230 zł?

29 minut temu, naczesany napisał:

Czy ten Warton za ok. 26 zł z dopiskiem "jak Warton" bardzo odstaje od tego za ponad 230 zł?

Oj, tak. Bardzo. To dwa inne światy.

Edytowane przez terminus

W dniu 19.05.2024 o 20:19, Grzegorz7 napisał:

Większośc z nas zapewne podgląda na YT filmiki o wyczynach serwisantów lutujacych elementy BGA...

Mam Kolegę, który po amatorsku wymienił jakiś "mniejszy" taki element. Zadziałało...

Proponuję aby każden jeden odlutował sobie procesor graficzny w komputerze i ponownie go wlutował. To przecież proste... 🙂. A zapewniam, że i na sprzęcie jak na vlogach YT każden z nas bez praktyki nie da rady... Wiem bo próbowałem...

A tu ponownie najmniejszy element jaki ostatnio lutowałem:

Ukryta Zawartość

Życzę powodzenia używając byle jakiej lutownicy... 

🙂

Dowolna lutownica z grotem typu K. Kładziesz układ na PCB, topnik od góry po obu stronach, przykładasz grot z jednej strony do nóżek całą szerokością, potem z drugiej, oczywiście dodając cyny stosownie do potrzeb. Myjesz defluxerem po wszystkim. Czas pracy 3-5 sekund, wygląd jak z fabryki 🙂 

Ukryta Zawartość

10 minut temu, terminus napisał:

ale Ty sprawdziłeś/testowałeś/porównywałeś ten tani vs. b. drogi? 

Edytowane przez namor

Tak, używałem i dlatego piszę.

4 minuty temu, MateuszZ napisał:

Kładziesz układ na PCB, topnik od góry po obu stronach, przykładasz grot z jednej strony do nóżek całą szerokością, potem z drugiej, oczywiście dodając cyny stosownie do potrzeb.

Też widziałem to na filmach YT...

21 minut temu, terminus napisał:

No to dałeś mi do myślenia. Póki co polutowałem SMD 1206 w kicie AVT5229. Używałem tych topników po 29zł.

Ale coś w tym musi być bo z ciekawości zamiast cyny Cynel postanowiłem użyć Cardas Silver Quad Eutectic.

Już pomijam czy trwalsza, lepiej przewodzi czy ekologiczniejsza, po prostu przyjemność z lutowania.

Chyba ma niższą temp. topnienia.

Ja używam nietypowego Cynela, bo Sn63Pb37. TA2022 na PCB z przelotkami lutowałem i wylutowałem na Wartonie cztery razy.

Tańsze topniki na to nie pozwalały, laminat do śmieci. Fakt, że śmierdzi, ale to kwestia przyzwyczajenia. Po latach lubię ten zapach 🙂

33 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Też widziałem to na filmach YT...

Ja się tego nauczyłem pracując w chińskim serwisie. Oni grotów "K" używają do lutowania dosłownie wszystkiego.

Gość

(Konto usunięte)
Ja się tego nauczyłem pracując w chińskim serwisie. Oni grotów "K" używają do lutowania dosłownie wszystkiego.
To to raczej taki z wklęśnięciem. Sprawdziłem nazwę, minifala.

Mieliśmy wszystko Wellera i Metcala, a finał był taki że ktoś wyczaił opalarki z regulacją temperatury i przepływu - no more questions

Tak lutować to można procesor z pierdylionem wyprowadzeń z boku. Nie ma nic łatwiejszego do lutowania.

I nie opowiadajcie o tym sposobie lutowania elementów mających do 3mm wielkości. I jeszcze wrażliwych na temperaturę. 

A wiecie dlaczego owe scalaki w dużych obudowach sa takie łatwe? Bo do struktury krzemowej o wielkości kilku mm2 prowadzą kilometry połączeń. Struktura nie ma szans się nagrzać. Bardziej grzeje się przy lutowaniu powietrzem czy inną podczerwienią...

25 minut temu, MateuszZ napisał:

Oni grotów "K" używają do lutowania dosłownie wszystkiego.

To ten drugi od lewej na foto wyżej. 

14 minut temu, romeksz napisał:

minifala

Pierwszy grot, który mi padł...

Sama idea przereklamowana. Dużo lepsze są te krztałtu jak 4. i 1. na fotografii.

Aha. I jak Wam grot padnie albo od razu jest trefny to nikt gwarancji nie uzna. Polscy dystrybutorzy z reguły handlują takimi samymi Chińskimi jakie jesteście w stanie kupić tam za 20zł. Handlują po 80zł...

Edytowane przez Grzegorz7

W nowoczesnych sprzętach, a mówimy tu o tegorocznych gwarancyjnych laptopach / tabletach / telefonach wszystko jest w rozmiarze supermini. Tak samo wymienia się gniazda USB-C , DDR5 czy złącza do najgęstszych taśm flex.

A co do temperatury to bym nie demonizował - lutowanie układów kulkowych czy QFN o rozmiarach 3x3 mm hotem ustawionym na 450 stopni to standardzik - szybko ma być , a serwis naprawia n.p. 10 tyś. płyt tygodniowo ...

Jak to dobrze że nie muszę lutować "na tempa". 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Aha. I jak Wam grot padnie albo od razu jest trefny to nikt gwarancji nie uzna. Polscy dystrybutorzy z reguły handlują takimi samymi Chińskimi jakie jesteście w stanie kupić tam za 20zł. Handlują po 80zł...

znana firma specjalizująca się w handlu sprzętem do lutowania, mająca również sklep na Allegro, wpisała mnie na "czarną listę", po tym jak odesłałem dwa groty T12 (oczywiście najtańsza Chińszczyzna), te groty dosłownie same wypadały z uchwytu.

Nie mogę u nich kupować na Allegro, mam bana, będę musiał jakoś z tym żyć😁 

Może ktoś szuka  - mam do sprzedania oscyloskop RIGOL DS1102E 2x 100MHz 1Ga/s w komplecie 2 sondy.  Stan bardzo dobry. Cena 1000PLN . Taki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, romeksz napisał:
16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:
Tylko pogratulować. 

Grzesiek, życie. Wszystko trzyma parametry. To co zrobisz, nic nie zrobisz.

Ja jestem w stanie to sobie wyobrazić.

W dawnych czasach najpierw bedąć młodym naukowcem realizowaliśmy rozmaite projekty (tzw. granty) do ewentualnych wdrożeń. Potem wciągnięto nas do zespołu pracującego w dziedzinach "niejawnych". 

W pierwszym przypadku jak cywile w działaniu, czałkiem niezłe rzeczy powstawały. W drugim przypadku, białe fartuchy, komory antypyłowe. Elementy sezonowane, rozmaite próby; również ciśnieniowe,... Walidacja, weryfikacja,...

W pierwszym przypadku zazwyczaj od pierwszego razu ruszało z małym "strojeniem". W drugim bywała zabawne wtopy... 🙂

To coś w tylu prezentacji któregoś tam Windowsa przez Billa G. Zaczyna od niebieskiego ekranu...

Ostatnio nie mogłem się nadziwić jak jakiś scalak kilkukrotnie przelutowywany dał radę... Ale to nie może być normą. 

3 godziny temu, namor napisał:

mam bana, będę musiał jakoś z tym żyć😁

Mam podobnie ze znaną firmą. 

• Pokaż nowe odpowiedzi