Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy patent na to kiedyś pokazywał mrCarlsonsLab szczególnie jak dwie końcówki są np w sprzęcie do połączenia - kawałek cienkiego drucika i w poprzek zwijamy razem wiele razy i na to lutowanie. Parę razy mi się ten patent ładnie sprawdził.

Trzymają się bardzo dobrze, sprężyna ma fi 6mm. Można chwycić małe konektory typu żeński goldpin. Używam głównie przy skracaniu i łączeniu gotowych/zarobionych przewodów do łączenia chińskich modułów. 

Edytowane przez BB84
  • 2 tygodnie później...

Cześć Dziewczyny, cześć Chłopaki.

Z cyklu multimetry, dziś multimetr dla początkujących. 

Tani a wydaje się, zaawansowany. Robię prezent synowi przyjaciółki, który zaczyna parać się elektroniką. Krótki przegląd Internetu i oto Aneng AN870 brendowany dla Yato. W sieci gadają, że ma lepszy osprzęt w stosunku do oryginału oraz biorąc to pod uwagę; jest tańszy w Polsce niźli w Chinach. Dociera na drugi dzień od zamówienia. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżej w sąsiedztwie multimetrów, które tu w wątku prezentowałem:

20240806_185800.thumb.jpg.048bd23b325825aa4860abe63846a966.jpg

Przypominam, ze Uni-T UT181A absolutnie kasuje dokładnością w tej klasie rozdzielczości wszystko inne. Osobiście porównywałem go z wzorcami i mieści się dla DC w 0,02%. 

Na fotce wszystkie mierzą ten sam sygnał AC 50Hz. Widać od razu, że Aneng jest bardzo OK. Zwróćcie uwagę na dobrą rozdzielczość (20000) i wielkość cyfr. Do tego dobre (świeci dłuższą chwilę) podświetlenie, 2 baterie R6.

Parametry znajdziecie w sieci. Mieści się w tych parametrach dokładności. Sprawdziłem to. Wydaje się bardzo funkcjonalny. Młody będzie zadowolony. Ale zadowoli również starych wyjadaczy. 

Cenę znajdziecie w sieci. Toya24 ma obecnie jakąś promocję. Taniej czegoś takiego nie kupicie. Warto!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
30 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Krótki przegląd Internetu i oto Aneng AN870 brendowany dla Yato.

Co prawda przez nadchodzącą wojnę łańcuch dostaw może się teraz zawalić lub znacząco wydłużyć, a na pewno podrożeje - to w Chinach można czasami go trafić za ok. 105 zł - tyle, że miesiąc czekania na paczkę i ryzyko braku gwarancji i w sumie trudno Chiny zwrócić i odesłać.
Przykład: 

Ukryta Zawartość

Mam taką 870-tkę, potwierdzam, w tej klasie cenowej trudno kupić lepszy, mam porównanie z RM303, który jest nieco mniejszy, ale ja wolę właśnie 870-tkę.
Jak ktoś nie miał miernika z taką ilością cyfr na wyświetlaczu, jedyną wadą jest czas pomiaru - czasami trzeba dłużej poczekać na wynik, aż odczyt się ustabilizuje - ta jedna więcej cyferka na wyświetlaczu robi różnicę. Jak ktoś przyzwyczajony do szybkiego pomiaru, to musi zmienić nawyk 😉 lub miernik na prosty i mniej dokładny.

Moja ostatnio zakupowa wtopa za 23 zł 😉 - miernik ANENG AN101 1999: przykład za 30 zł:

Ukryta Zawartość

choć można poszukać w ofercie Choice i będzie za 24 zł - tak jak ja dodałem go do paczki.

Na zdjęciu widać jaki jest ładny, też "automat". Po otrzymaniu paczki lekkie zdziwienie - pancernik kieszonkowy 😉 nieznacznie większy od bankomatowej karty płatniczej, może z półtora raza - jak ktoś kocha  miniaturyzację pokocha go na pewno 😉 bo ma szansę schować go w dużym portfelu. 

Do pracy domaga się pastylki CR2032 - i po uruchomieniu, to żyje i mierzy, nawet różne pojemności, tylko czasem trzeba operować przyciskiem RANGE, czyli zakres.
Jak trzeba u klienta na szybko sprawdzić taką CR2032 z biosu płyty głównej... idealny. 😉
No i na prezenty dla młodych entuzjastów - pomyłki nie będą bolesne dla kieszeni 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, dekRe napisał:

w Chinach można czasami go trafić za ok. 105 zł

Te chińskie mają zwykłe kable. Takie jek ten Fnirsi po prawej. Są sztywne. Te od Toya są silikonowe i podobno jak ktoś podliczał (Pan Górecki) to wyjdzie w Polsce taniej. 

Kable, rzeczywiście silikonowe ale same igły, do dupy. Nie wiem czym to pokrywają ale to nie kontaktuje. Coś tu @BB84 wspominał o takim zjawisku. Trudne do wytłumaczenia to jest...

Edytowane przez Grzegorz7
6 minut temu, Buzzer napisał:

Jaka karta dzwiekowa polecicie do pomiarow wzmacniaczy? Budzet do 500zl.

Jeśli może być budżet 569zł to Focusrite Scarlett 2i2 3gen

58 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Jeśli może być budżet 569zł to Focusrite Scarlett 2i2 3gen

Działa - ale zawsze wymaga sporej uważności przy podłączaniu przez USB - częsty problem i usterki - przykład: 

5 minut temu, dekRe napisał:

Działa - ale zawsze wymaga sporej uważności przy podłączaniu przez USB - częsty problem i usterki - przykład:

A coś w skrócie mógłbyś skrobnąć bo nie chce mi się oglądać 30 minutowego materiału?

Poza tym na filmie jest mowa o urządzeniu 2 generacji które ma inny port USB niż 3 generacja.

7 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

A coś w skrócie mógłbyś skrobnąć bo nie chce mi się oglądać 30 minutowego materiału?

Wystarczy obejrzeć końcówkę filmu i komentarze pod filmem. Problem może się pojawić, jak non stop taki interface wtykasz przez różne USB do różnych kompów - masz zabójczą elektrostatykę lub problem z niedokładnością i zwarciami z kabla USB. Jak po zakupie i na gwarancji podłączysz go sobie na stałe do komputera stacjonarnego i kabla USB już nie wyjmujesz - to będzie pięknie działać 😉 

27 minut temu, dekRe napisał:

Wystarczy obejrzeć końcówkę filmu i komentarze pod filmem. Problem może się pojawić, jak non stop taki interface wtykasz przez różne USB do różnych kompów - masz zabójczą elektrostatykę lub problem z niedokładnością i zwarciami z kabla USB. Jak po zakupie i na gwarancji podłączysz go sobie na stałe do komputera stacjonarnego i kabla USB już nie wyjmujesz - to będzie pięknie działać 😉 

przesada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A sterowniki do nich? Moja emu0202 jest technicznie sprawna (troche lewy jack ma luz ale nie wiem czy to wina samego gniazda czy jacka), sterownikow do w11 nie ma, znalazlem cos w sieci co dalo sie uruchomic, ale tylko na jednym z 4 komputerow, na ktorych probowalem. 

Same sterowniki tez chyba nie dzialaja stabilnie bo czasami jest wiekszy a czasami mniejszy poziom szumu w rmaa.

3 godziny temu, Buzzer napisał:

A sterowniki do nich? Moja emu0202 jest technicznie sprawna (troche lewy jack ma luz ale nie wiem czy to wina samego gniazda czy jacka), sterownikow do w11 nie ma, znalazlem cos w sieci co dalo sie uruchomic, ale tylko na jednym z 4 komputerow, na ktorych probowalem. 

Same sterowniki tez chyba nie dzialaja stabilnie bo czasami jest wiekszy a czasami mniejszy poziom szumu w rmaa.

mam emu 0404 ktora kupilem jako uszkodzona - pstryczek od zasilania byl zasniedzialy i mial 200-300R, wstawilem zwore, wymienilem kondy i tam gdzie sie dalo powywalalem chinskie badziewia i dziala spoko wiec sprawdzilbym czy faktycznie jest technicznie sprawna

co do sterownikow to mam to tak rozwiazane ze mam dedykowanego laptopa (thinkpad t430 jak dobrze pamietam) i tam jest windows 7 lub 10 i jest tylko do tego (wszystko dziala stabilnie i powtarzalnie) - probowalem tez wirtualizacji ale nie ma szans zeby to zadzialalo np na linuxie

ale na teraz pewno bym juz szedl w jakis nowy interfejs - te karty mocno podrozaly - ja dalem chyba z 50pln za nia

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

20240806_185931.thumb.jpg.b1a4a745bb15b3065dd2323aa8db632e.jpg

Grzegorz w danych technicznych podają dla pomiaru AC częstotliwość 100kHz, to prawda czy pomyłka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam Focusrite Scarlett 2i2 3gen, wcześniej miałem przez kilka lat Focusrite Scarlett 2i4 2gen, przekładany między dwoma laptopami plus komputerem stacjonarnym, zero problemów.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Grzegorz w danych technicznych podają dla pomiaru AC częstotliwość 100kHz, to prawda czy pomyłka?

Pomyłka.

Wczoraj to sprawdzałem. Wysiada przy około 1kHz (już -3%) i szybko spada. Przy 3kHz jest -3dB (około -30%)...

Ten multimetr po lewej przenosi do 600kHz z błędem -3%... 

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Pomyłka.

Wczoraj to sprawdzałem. Wysiada przy około 1kHz (już -3%) i szybko spada. Przy 3kHz jest -3dB (około -30%)...

Ten multimetr po lewej przenosi do 600kHz z błędem -3%... 

A już się ucieszyłem że kupiłem wreszcie multimetr którym można zmierzyć napięcie do ca. 50kHz a tu zawód 😉. Jutro ma być dostarczony. Twoja rekomendacja była skuteczna. Dzięki za sprawdzenie. V640 jest dalej przydatny 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pisałem kilka razy o dokładności zasilaczy Insteka. Zrobiłem pomiar napięcia multimetrem z lat 80tych i takim bardziej współczesnym. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.08.2024 o 08:46, Buzzer napisał:

Fakt z EMU 0404 USB i sterownikami pod Win10, których zwyczajnie nie ma jest problem. Syn mi po dłuższej zabawie zainstalował, ale rzeczywiście wyniki w RMAA są w zakresie szumów czy THD+N różne czasem dziwne wręcz, szkoda bo to dobra karta nawet bardzo dobra. Można sobie poradzić inaczej. Postawić sobie system nawet XP tylko pod pomiary na jakimś starym i tanim kompie i voila. Całość używać tylko do tego.

Jak juz gadamy o kartach dźwiękowych to rzućcie kilka typów jakie będą włąsciwe dla nowo kupionego laptopa z win 10-11. Oczywiście USB.

Jeden z modeli wart rozważenia to wspomniany Focusrite Scarlett...

Nawiązując do filmu o jednorazówce... To, że złącza USB rozwalają się to wiemy. To, że współczesne mikrosterowniki (procesory jednoukłądowe czy jak to je tam zwą) obsługują USB też wiemy. Fakt zabezpieczyłbym linie zewnętrznymi transilami. Ale tak to teraz robią. 

Jakie zatem inne typy dla współczesności macie? Zastosowania to wiadomo; pomiary...

W dniu 7.08.2024 o 08:46, Buzzer napisał:

EMU0202 działa bez problemu u mnie na Win 10 i 11.

Różnice w szumie to wina złego styku elektrycznego.

Potencjometry i gniazda, szczególnie combo XLR - JACK Neutrika jest liche.

Pomaga kilkukrotne przełożenie wtyku. Najlepiej wywalić to wejście, zastąpić dobrym JACK lub RCA.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Jakie zatem inne typy dla współczesności macie? Zastosowania to wiadomo; pomiary...

Budżetowo ale na poziomie to chyba tylko QuantAsylum.

A najpewniej to choćby AP ATS-2, chyba najtańszy profesjonalny analizator i jeszcze nie tak stary (2004-2010)

Przy pomiarach z RMAA to różnie bywa, za dużo zmiennych zależnych od hardware i ustawień 

• Pokaż nowe odpowiedzi