Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:
17 godzin temu, dekRe napisał:

z panthenolem

... a to nie jest tłuste?

Jak zwykle podajesz fajne ciekawostki

Panthenol ooo!

świetne ściereczki gojące dla często parzących się lutownicami DIY-erów 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

... a to nie jest tłuste?

Te co kupiłem są z... sokiem z aloesu, przebadane dermatologiczne, na opakowaniu napisano, że nie zawierają alkoholu oraz są znaczki informujące, że... zawierają plastik - i to jest ich tajemnica, że się nie strzępią na lutach, nie rwą, i są niebiodegradowalne.
Jest to jednak jakaś pachnąca chemia, są nawilżone, przydają się w terenie, gdy trzeba nagle ręce wyczyścić. No i są dla niemowlaków które czasami w terenie wymagają odpowiedniego serwisu 😉
Właściwości kremu czy natłuszczenia nie stwierdziłem, po jednym dniu pozostawione na powietrzu, wysychają i mają wtedy strukturę cienkiej flanelki. Nie używać do szyb w aucie bo je pobrudzą, ale użyte ze spirytusem z biokominka raczej nie pozostawią nic groźnego na powierzchni mytej PCB. U mnie się sprawdziły, koszt nabycia w Polo Markecie niewielki - warto przetestować samemu.

Dla fanklubu miernika V640: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ratowanie miernika, gdy spalona jest hybryda - ja ciągle nie mam czasu, by swój naprawić, ale przynajmniej zaprojektowałem PCB według artykułu poniżej - może więc i on kiedyś doczeka się reanimacji jak zlecę Chinom wykonanie PCB i ją polutuję, i będzie chciał działać ;-):
V640_radioelektronik.jpg

SCH-HLY7006-replacement.jpg

SCH-HLY7006-replacement2.jpg

SCH-HLY7006-replacement-B.jpg

PCB-HLY7006-replacement.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, dekRe napisał:

Ratowanie miernika, gdy spalona jest hybryda - ja ciągle nie mam czasu, by swój naprawić

Pokaż fotkę tej częsci płytki.

Mam trochę bebechów V640 ze sprawnymi wzmacniaczami ale z reguły są to FET`y na płytce. A może i znalazłby się sprawny do kalibracji ale w zamian za sprawny ustrój w całej obudowie.

Cześć Warsztatowcy.

Dziś wszystkomierz.

Oto on wtrakcie pomiaru diody Zenera:

Ukryta Zawartość

Poniżej badanie pilota podczerwieni:

20241004_183811.thumb.jpg.07d5395bd0bfeac8c73f7e687bf0d24e.jpg

Teraz pomiar tranzystora SOT3 na stoliku dla SMD:

20241004_181528.thumb.jpg.922eaa3c98df4f5b69b4610351b575e2.jpg

Tu powiększenie:

20241004_181143.thumb.jpg.a31c4417602317db8b637ff34b380252.jpg

Teraz wstępne wrażenia.

Ma problemy z tyrystorami i triakami oraz podwójnymi diodami. Takich problemow nie ma mój stary próbnik wyglądajacy jak mydelniczka. Ogólnie dali jakieś średnio przydatne gadżety (Zener i pilot) a nie poprawili algorytmów. Zenera np. trzeba włączyć dodatkowym przyciskiem (to jeszcze można zrozumieć - napięcie) i dodatkowo zmieniać samemu polaryzację a więc nędza. Koszt to ze 120zł. Wygląda dobrze, ma akumulator ładowany z USB C i to jedyne zalety...

Aha. Stolik do SMD niestety słabo kontaktuje. Trzeba mocno dociskać szpilką jaką widać na ostatnim foto. Przy okazji zwróćcie uwagę na ten przydatny gadżet do takich celów. Pomocny przy lutowaniu malych elementów i podawania sygnału do pinów z np. programatora. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
W dniu 25.09.2024 o 02:27, dekRe napisał:

Te co kupiłem są z... sokiem z aloesu, przebadane dermatologiczne, na opakowaniu napisano, że nie zawierają alkoholu oraz są znaczki informujące, że... zawierają plastik - i to jest ich tajemnica, że się nie strzępią na lutach, nie rwą, i są niebiodegradowalne.
Jest to jednak jakaś pachnąca chemia, są nawilżone, przydają się w terenie, gdy trzeba nagle ręce wyczyścić. No i są dla niemowlaków które czasami w terenie wymagają odpowiedniego serwisu 😉
Właściwości kremu czy natłuszczenia nie stwierdziłem, po jednym dniu pozostawione na powietrzu, wysychają i mają wtedy strukturę cienkiej flanelki. Nie używać do szyb w aucie bo je pobrudzą, ale użyte ze spirytusem z biokominka raczej nie pozostawią nic groźnego na powierzchni mytej PCB. U mnie się sprawdziły, koszt nabycia w Polo Markecie niewielki - warto przetestować samemu.

Dla fanklubu miernika V640: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ratowanie miernika, gdy spalona jest hybryda - ja ciągle nie mam czasu, by swój naprawić, ale przynajmniej zaprojektowałem PCB według artykułu poniżej - może więc i on kiedyś doczeka się reanimacji jak zlecę Chinom wykonanie PCB i ją polutuję, i będzie chciał działać ;-):
V640_radioelektronik.jpg

SCH-HLY7006-replacement.jpg

SCH-HLY7006-replacement2.jpg

SCH-HLY7006-replacement-B.jpg

PCB-HLY7006-replacement.jpg

Na elektrodzie był ten temat i to chyba nie 1 raz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

W zamierzchłych czasach kupowałem w Meratroniku lub w jego punkcie napraw (byl taki w Szczecinie) odpowiednie podwójne tranzystory polowe (np. 2N5452). Do tego dokładalo się szybki OpAmp i wychodziło to tak jak układ w oryginale. Problemy są dwa; konieczny mały prąd polaryzacji (już 1pA na 100Momach da spadek odpowiedający ponad połowie skali na najniższym zakresie) oraz jednocześnie dobre pasmo (V640 spoko obejmuje pasmo audio (1%)). Do dzisiaj jest to wyzwanie 🙂

Dlatego zdecydowanie łatwiej jak wspomniałem. Można również "równolegle" zastopsować OPAmp o ultra niskim prądzie polaryzacji (są takie na poziomie kilku fA; femtoamperów) i odcięty kondensatorem szybki OpAmp. Tak się to robi w wymagającej aparaturze. To "równoległe" to taki chwyt układowy, Zainteresowani znajda w literaturze. 

Mało kto wie. Ale na wejściu V640 kompensowany jest prąd polaryzacji FET`ów diodą krzemową spolaryzowaną zaporowo. Każda wymiana FET`ów (OpAmpów) to czasami konieczność dobrania diody a na pewno regulacja prądu polaryzacji. 

Tak z ciekawostek.

Ostatnio stanąłem przed koniecznością zabezpieczenia wysokoczułech linii sygnałowych przed przepięciami. Są do tego odpowiednia elementy (transile,...). No i się nie nadały...   

Są dostępne diody krzemowe o ultra niskim prądzie wsteczny. Antyrówolegle do zasilania i odpowiednio zabezpieczone właściwymi elementami blisko na zasilaniu.

V640 nie jest w tym zakresie zabezpieczony.

Tu jeszcze a propos tego próbnika firmy FNIRSI:

tak identyfikuje podwójną diodę Schottkiego:

Ukryta Zawartość

Próbnik identyfikuje element jako jakiś rezystor. Dotyczy to wszystkich podwojnych diod w większych obudowach rownież... Tandeta!

A tak ją identyfikuje stara ponad 10-letnia mydelniczka:

20241004_221104.thumb.jpg.e5595e4d944a59e26c5099a782034853.jpg

Prawidłowa identyfikacja. Ten adapter w mydelniczce sam kiedyś zrobiłem.

Element jest wielkości 1x1mm 🙂 Będę je stosował w badawczym układzie do tłumika przed TDA 1541 (patrz odpowiedni wątek). 

Sami widzicie, że świat schodzi na psy. Żadnego rozwoju. Ktoś przed 20 laty wymyślił ideę i soft do analizy sygnatur w odpowiedzi na ustalone wymuszenie a inni to nieudolnie kopiują mając dużo szybsze i precyzyjniejsze procesory. 

FNIRSI, wstyd!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Aha. Stolik do SMD niestety słabo kontaktuje

A właśnie... jest jakiś ( ale tanio) adapter do pomiarów , dobierania w pary itp? Widziałem na ebayu, ale to ustrojstwo jest drogie.

Pojawilo się pytanie .

Po przerwie wracam do Diy , warsztat musiałem od nowa odbudowac.Ostatnio kupiłem hot Air (jakiś klon quick 861)-daje radę,moje oczy niestety już nie . Na co dzien używam okularów do czytania +2D. Niestety żeby czasem jakieś drobiazgi polutować okulary nie wystarcza. Pewnie by było dobrze kupić mikroskop stereo ale aby go używać raz na miesiąc -dwa,to trochę szkoda ,zajmuje sporo miejsca .Może jakąś lupą na głowę,lupą w lampie ,proszę o poradę.!?

2 godziny temu, tdrozd napisał:

Niestety żeby czasem jakieś drobiazgi polutować okulary nie wystarcza.

Implanty wewnątrz gałkowe przywracają część młodości i radość przy majsterkowaniu, warto rozważyć takie wieloogniskowe, zrobiłem je parę lat temu i jestem bardzo zadowolony. Przy wieloogniskowych nie trzeba używać okularów. To naprawdę przywraca pewność działania w każdej dziedzinie nie tylko przy lutowaniu, ale i np. w prowadzeniu samochodu. Wadą jest obraz w lustrze, odbicie mocno różni się od tego z młodości i żona też będzie wyglądać gorzej niż dawniej, ale cóż takie są "uroki" życia i upływu czasu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

41 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Szukam ale nie widzę tego na Aliexpresie...

Gdzie to można kupić?

Jeżeli to pytanie do mnie to te implanty kupuje się przez pracownie medyczne zajmujące się takim działaniem. Montaż następuje po usunięciu wadliwej soczewki biologicznej i wstawieniu akrylowej soczewki sztucznej do biologicznej torebki w której była nasza stara soczewka. Zabieg jest bezbolesny i trwa 15 min na jedno oko. Państwo refunduje takie soczewki, ale tylko jednoogniskowe które wstawiane są po stwierdzeniu zmian związanych z zaćmą. Soczewki jednoogniskowe wymagają stosowania okularów do czytania, ale takich o niewielkim powiększeniu. Metodą tą koryguje się dioptrie i astygmatyzm, zabieg koryguje widzenie do końca życia jedynie czasem trzeba skorygować zaćmę wtórną która może wystąpić w torebce soczewkowej, ale to już banalny zabieg laserowy robiony w przychodniach okulistycznych które mają do tego odpowiedni sprzęt.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Widziałem takie coś na filmie, bodaj Terminator... 

Ukryta Zawartość

Ale on widział również w podczerwieni.

Do podczerwieni to ja muszę używać kamerki termowizyjnej. 

No... ale to już jest coś takie oko!

Taki trochę terminator jesteś...

Nie dziwota, że kabli nie słyszysz...

Ze sztucznych to mam jednego zęba. Takie kable np. głośnikowe to przegryzam w ułamek sekundy. To też jest już coś...

Ale na poważnie.

6 godzin temu, tdrozd napisał:

Może jakąś lupą na głowę,lupą w lampie ,proszę o poradę.

Używam, a w zasadzie mam, kilka typów takich lupek na okulary. 

Sprawdzają się. 

Najlepsze są jednak, jak dla mnie, takie specjalne "grube" okulary z grubymi soczewkami. Najwyższe dioptrie to +3,5. Zakładam je na okulary +2 i daje radę. Podstawowa cecha na plus; widać szeroko i można manipulować blisko oczu (w takim normalnym zakresie) do czego jestem przyzwyczajony.

Mam od niedawna okulary stomatologiczne o przyzwoitych szklanych obiektywach. Ale ogniskują one w odległości około 42cm do czego nie jestem przyzwyczajony i maja wąski obszar widzenia. Pisałem tu o nich wcześniej.

Właśnie jadą do mnie "grube" okulary bo te moje stare trochę sa styrane. Jak dotrą to je opiszę. Koszują grosze a naprawdę sprawdzają się.

Co do mikroskopu. Musi być funkcjonalny a więc na wysięgniku z posuwem liniowym. Zajmuje to miejsce. Samo manipulowanie z dala od oczu wymaga przyzwyczajenia. No i cena to około 2000zł...

Ukryta Zawartość

Szukam zasilacza z regulacją prądu i napięcia. Ma być tani i działać bez niespodzianek, może być jak najbardziej impulsowy. Będę tego używał jako uniwersalną ładowarkę różnych typów akumulatorów i od czasu do czasu do zasilania układów audio. Proszę o polecenie czegoś sprawdzonego.

Ja jestem typowy starczy dalekowidzacy ok. Do czytanie potrzebuje przedłużaczy rąk ,a właściwie potrzebowałem.Od odległości jakiegoś metra widzę ostro.Soczewka już nie daje rady tak blisko.Do auta nie potrzebuje okularów,chyba żeby przeczytać drobnym drukiem na display która godzina.

Właśnie takie okulary jakie opisałem do majsterkowania są dla Ciebie.

Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Właśnie takie okulary jakie opisałem do majsterkowania są dla Ciebie.

Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O nie są!

@tdrozd pisał że jest dalekowidzem za tym okulary te co pokazałeś wymagają dodatkowo szkieł korygujących do bliży plus ew. astygmatyzmu następującego z wiekiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sporo ciekawych patentów: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84
6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Taki trochę terminator jesteś...

No nie, nie mam wyświetlania parametrów obrazu, ale najmniejsze opisy na np. bateriach i akumulatorach czytam z 10cm. Katy też są szerokie jak kiedyś, bardzo duża zaleta że nie ulegają zaparowaniu po wyjściu na zimne powietrze. W dal też patrzenie bez ograniczeń, to inny komfort życia. 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Asura wracaj do wątków kablowych...

Mam takie okulary jak z Twoich linków i przy dalekowzroczności bez tego co pisałem d4 z precyzyjnymi pracami

No ale ty pewnie też masz dalekowzroczność i lepiej wiesz…

Czy dalekowidz przez lupę czy jakaś lornetkę już nie widzi?!

To po pierwsze, a po drugie:

9 godzin temu, ASURA napisał:

wymagają dodatkowo szkieł korygujących do bliży

14 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Zakładam je na okulary +2 i daje radę.

Pod te z drugiego linku można zakładać okulary. Moje stomatologiczne mają regulację 3D i można wszystko. 

38 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czy dalekowidz przez lupę czy jakaś lornetkę już nie widzi?!

To po pierwsze, a po drugie:

Pod te z drugiego linku można zakładać okulary. Moje stomatologiczne mają regulację 3D i można wszystko. 

Zakładanie okularów pod okulary z racji niedopasowania ogniskowych obu jest do doopu a że coś tam widzisz to nie wszystko! Lata robilem precyzyjne rzeczy do seteczki bez okularów ale to se ne vrati

Mam nawet takie okulary z regulacją dioptrii i szczerze po prostu męczą wzrok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuję porady u kogoś znającego się na tunerach Denona. Mam fajny egzemplarz, z nieco denerwującą przypadłością - wyświetla częstotliwości stacji przesunięte o 0,05 MHz. Jest możliwość korekty bez specjalistycznych narzędzi?

3 godziny temu, ASURA napisał:

Lata robilem precyzyjne rzeczy do seteczki bez okularów ale to se ne vrati

Z implantami wieloogniskowymi może się wrócić, tak że nie jest tak źle jak wynika z Twojej propagandy 😉. Trzeba tylko decyzji o poddaniu się takiemu zabiegowi, ale wiem że to nie jest łatwe bo wyobraźnia podpowiada różne negatywne warianty. Warto to skonsultować ze specjalistami  z dziedziny okulistyka, oni mogą rozwiać wiele wątpliwości. 

19 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Do podczerwieni to ja muszę używać kamerki termowizyjnej. 

Też takiej używam, jest genialna 🙂.

9 godzin temu, porlick napisał:

Poszukuję porady u kogoś znającego się na tunerach Denona. Mam fajny egzemplarz, z nieco denerwującą przypadłością - wyświetla częstotliwości stacji przesunięte o 0,05 MHz. Jest możliwość korekty bez specjalistycznych narzędzi?

Jaki model? Schemat? Z reguły wystarcza wkrętak i woltomierz DC.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

9 godzin temu, Lech36 napisał:

Z implantami wieloogniskowymi może się wrócić, tak że nie jest tak źle jak wynika z Twojej propagandy 😉. Trzeba tylko decyzji o poddaniu się takiemu zabiegowi, ale wiem że to nie jest łatwe bo wyobraźnia podpowiada różne negatywne warianty. Warto to skonsultować ze specjalistami  z dziedziny okulistyka, oni mogą rozwiać wiele wątpliwości. 

Poddaj się sam. To samo jest z implantami słuchu i wszczepianiem elektrody do błędnika. U wielu dorosłych ludzi mózg nie może się na nowo nauczyć przetwarzania dla niego w sposób zrozumiały informacji na dodatek jeden błędnik po wszczepieniu elektrody jest uszkadzany i zaczynają się problemy z utrzymaniem równowagi na pozostałym błędniku

• Pokaż nowe odpowiedzi