Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny Hi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xetras napisał:

A co do powierzchni ?

W sklepach powinni wiedzieć w jakim pomieszczeniu zagra. Ja się pytałem, ale to było jeszcze koło roku '93 w XX wieku, czyli dawno.

Właściwie to po tym odstępie od ścian już można próbować przeliczać sobie.

Zaraz zerkne do instrukcji i zobacze czy jest cos o powierzchni.

9 godzin temu, Uchatek napisał:

Mialem juz kilka roznych ZG od roznych producentow i czytajac instrukcje nigdy nie natknalem sie na zalecenia co do kubatury pomieszczenia.

Zalecenia co do odleglosci od scian czy zachowania odleglosci miedzy kolumnami tak, ale nic o kubaturze tam nie bylo.

Nie którzy  podają  takie info ale to rzadkość 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Nie którzy  podają  takie info ale to rzadkość 

Ukryta Zawartość

Ale to jest instrukcja czy wycinek recenzji?

Ukryta Zawartość

A taki przykład  - Pylon podaje w jakim metrażu powinny grać konkretne modele choćby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )        ale to nie na temat, sorry ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeden w 25m² słucha z radością  1x135mm, a drugiemu w 10m² 2×200mm to za mało.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A ile masz m²? Ja niecałe 20m² właśnie 2x165mm zamieniłem na 1x165mm i niczego mi nie brakuje.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Pylon podaje w jakim metrażu powinny grać konkretne modele

A jakoś omijałem ich zwykle w Sobieskim na AVS.

Chyba dlatego bo zwykle szukam przewymiarowanych podstawkowców.

Poza tym - z membran tweeterów wolę: alu, jedwab, wstęgi.

.

Edytowane przez xetras
poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A ile masz m²? Ja niecałe 20m² właśnie 2x165mm zamieniłem na 1x165mm i niczego mi nie brakuje.

Obecnie w 16m2 bo docelowe pomieszczenie w trakcie remontu.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nic ci nie brakuje, bo nie słyszałeś u siebie dobrze wysterowanych np 2x200mm lub większych ... Piszę z doświadczenia, miałem przez pewien czas w 22m² 2x200mm w dużej budzie, teraz mam 3x165mm na stronę i "nieco" jednak w takim porównaniu brakuje.

17 minut temu, szpakowski napisał:

Nic ci nie brakuje, bo nie słyszałeś u siebie dobrze wysterowanych np 2x200mm lub większych ... Piszę z doświadczenia, miałem przez pewien czas w 22m² 2x200mm w dużej budzie, teraz mam 3x165mm na stronę i "nieco" jednak w takim porównaniu brakuje.

W zasadzie tak. Oczywiście brak niskiego zejścia jest zauważalny, ale w muzyce której słucham niewiele się tam dzieje. Dlatego zamiast w zejście, zainwestowałem w jakość reszty. Kwestia subiektywnych preferencji. I dlatego choć moje 165mm za mało aby zagrać pełne pasmo, to raczej trudno kategorycznie stwierdzić, że do moich 20m² są za małe. Co kto lubi.

Ps.

A kiedyś z przyjemnością słuchałem na 135mm.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kwestia subiektywnych preferencji.

To nie kwestia preferencji tylko efektu końcowego jaki można uzyskać.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

I dlatego choć moje 165mm za mało aby zagrać pełne pasmo, to raczej trudno kategorycznie stwierdzić, że do moich 20m² są za małe. Co kto lubi.

To raczej wypadkowa kilku uwarunkowań: finansów, akustyki lub choćby wymagań małżonki ...

6 minut temu, szpakowski napisał:

To nie kwestia preferencji tylko efektu końcowego jaki można uzyskać.

Efekt końcowy poddany zostaje subiektywnej ocenie.

7 minut temu, szpakowski napisał:

To raczej wypadkowa kilku uwarunkowań: finansów, akustyki lub choćby wymagań małżonki ...

Nie do końca, ale za małżonkę pucharek. Moja pośrednio w doborze sprzętu uczestniczy.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Efekt końcowy poddany zostaje subiektywnej ocenie.

Jeżeli kiedyś będziesz miał możliwość posłuchać takiej skali dźwięku w swoim pokoju to przyznasz mi rację.

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Jeżeli kiedyś będziesz miał możliwość posłuchać takiej skali dźwięku w swoim pokoju to przyznasz mi rację.

Ale ja nie neguję Twojej racji! Rzecz w tym, że każdy z różnych kolumn wybiera te, które mu bardziej subiektywnie pasują. Być może następnym krokiem będzie właśnie niższe zejście? Kto to wie...

Duże membrany to nie tylko (i nie zawsze) niższe zejście. One dają też realizm instrumentów i "swobodę" dźwięku. Tylko że niestety WAF w połączeniu z trendem przeprowadzek do małych mieszkań zrobiły z nich ginący gatunek.

54 minuty temu, misiomor napisał:

Duże membrany to nie tylko (i nie zawsze) niższe zejście. One dają też realizm instrumentów i "swobodę" dźwięku. Tylko że niestety WAF w połączeniu z trendem przeprowadzek do małych mieszkań zrobiły z nich ginący gatunek.

Dokladnie, przekonalem sie o tym niedawno, jak udalo mi sie wylowic starowinki Saba z 315 mm niskotonowym. Nie ma powrotu do malych glosnikow ? a i malzonka ku mojemu zdziwieniu zaakceptowala, wczesniej byly KEFy R700, biale wysoki polysk ? Muzycznie zostaly doslownie zdmuchniete przez Saby.

Vintage ma swoich fanów, ale jest jeszcze opcja użycia głośników nowoczesnych, z nowoczesnymi optymalizacjami - tymi, które pozwalają 16cm midwooferom zagrać cokolwiek na basie. Zaaplikowane do 26cm+ mogą dać zacne rezultaty. Chociaż z uwagi na sytuację rynkową takie konstrukcje niestety klasyfikuje się jako hi-end.

Obejrzę, co nawypisywali w temacie z sąsiedniej zakładki.

1 godzinę temu, misiomor napisał:

Duże membrany to nie tylko (i nie zawsze) niższe zejście. One dają też realizm instrumentów i "swobodę" dźwięku.

Czyli male membrany graja sztucznie i w wymuszony sposób? Mam 2x 140mm na basie i nie zauwazylem. Za to zauwazylem, ze graja punktowo i dynamicznie a glebia basu jest lepsza od niektorych kolumn z 200mm wooferem. To tak z mojej strony.

Wieza STEREO Technics :)

Teraz niektórzy Ci napiszą że Twoje kolumny udają bas itp.

Wiedzą lepiej

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

zadowolenie z własnego ogonka, a to o czym pisał misiomor, to dwie sprawy. 

Ja bez najmniejszych wątpliwości przychylam się do do tego ostatniego.

Edytowane przez piano
2 godziny temu, misiomor napisał:

Duże membrany to nie tylko (i nie zawsze) niższe zejście. One dają też realizm instrumentów i "swobodę" dźwięku.

Tak. Jeśli kolumny z wysiłkiem inżynierów pokażą w labolatorium 30Hz, to te moje 50Hz zagrają na luziku.

28 minut temu, Huberto1984 napisał:

Czyli male membrany graja sztucznie i w wymuszony sposób? Mam 2x 140mm na basie i nie zauwazylem. Za to zauwazylem, ze graja punktowo i dynamicznie a glebia basu jest lepsza od niektorych kolumn z 200mm wooferem. To tak z mojej strony.

Wszystko jest kwestią preferencji, wynikających z jakiejś sumy wcześniejszych doświadczeń. Duże membrany mają też swoje wady, głównie po stronie trudności z aplikacją - mody własne na środku, czasem koniecnzość niskiego podziału, duża obudowa kosztowna w wykonaniu jeżeli ma nie drgać ściankami (albo drgać w szlachetny sposób jak niektóre marki się chwalą). Te sprawy siłą rzeczy oznaczają nadprogramowe względem małych konstrukcji koszty produkcyjne, a w połączeniu z WAF sprawiają, że duże membrany dobrze zaaplikowane lądują w zakładce hi-end - sprzedaż mała, to i marża rosnąć musi.

7 minut temu, misiomor napisał:

Te sprawy siłą rzeczy oznaczają nadprogramowe względem małych konstrukcji koszty produkcyjne...

...a te oznaczają koszty zakupu. Jeśli by nas było stać, a takowy by istniał, to wszyscy kupilibyśmy system idealny. A poniważ tak nie jest, to spośród różnie ułomnych wybieramy to, co nam się subiektywnie bardziej podoba. I dlatego żaden producent nie napisze, że jego 1x135mm do 20m² jest za małe, a 2x200mm do 12m² za duże.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Jeśli kolumny z wysiłkiem inżynierów pokażą w labolatorium 30Hz, to te moje 50Hz zagrają na luziku.

Tu nie chodzi o herce. Ja przykładowo umiałbym zrobić konstrukcję 8ohm 90dB (uczciwe) w formie 70-litrowego monitora na 12" wooferze, 3-drożnego. Tylko że sięgałaby 41Hz (E kontra, najniższa struna 4-strunowego basu, odpuszczamy organy, kontrafagot, tubę, 5-strunowy bas z linii oraz elektronikę) strojeniem bassreflexu - coś za coś. Taka sobie inspiracja kolumnami do nagłośnień, tylko spełniająca standardy hi-fi w dziedzinie braku podbarwień środka i góry.

Obstawiam że realizm fortepianu czy bębnów i kotłów (wbrew pozorom wcale nie sięgają nisko) na czymś takim mógłby być zjawiskowy - z racji niskich zniekształceń w okolicach 80Hz. Tylko że DIY-owskie koszty wykonania takiej konstrukcji pewnie mocno przekroczyłyby 7k, więc ew. produkt w tym stylu musiałby mieć hi-endową cenę - uwzględniając marżę dystrybutora (który prezentuje ew. wypożycza sprzęt do domu) czy zabezpieczenie gwarancyjne.

Edytowane przez misiomor
14 minut temu, misiomor napisał:

DIY-owskie koszty wykonania takiej konstrukcji pewnie mocno przekroczyłyby 7k, więc ew. produkt w tym stylu musiałby mieć hi-endową cenę

Spodziewałem się, że  obecnie za sztukę to ~ 20 kzł.

• Pokaż nowe odpowiedzi