Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie zasilanie od ściany jest takie a od listwy to już grubo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 29.01.2021 o 17:57, macktheknife napisał:

Czas jakiś temu, na rodzimym (narodowym - rzec można) portalu (czy to nie przesada?) ogłoszeniowym taki oto anons znalazłem i oczom swym uwierzyć nie mogłem, zacytuję pozwólcie - "Pyton Pana Edmunda". Pyton! Pana Edmunda! Toż to geniuszu jakiegoś i chuci skrywanej acz nieodpartej wytwór niechybnie być musi!  Więcej, rzeczony pyton drugiej generacji już się doczekał i zasilać koniecznie coś chciałby. Pan Edmund pytona swojego w ryzach utrzymać nie może i koniecznie do połączenia  dojść musi. Do kablarskiej mafii nie należę jednakowoż kablarskim sceptykiem czy też antykablarzem również nie jestem zatem nie namawiam i nie powstrzymuję. Ale przyznać musisz, że brzmi to co najmniej zachęcająco...

No coż kolega jeszcze nie zauważył że ludzie kupują oczami? Jak gruby ,z pewnoscią  dobry ,mało takich firm jest ? Przytoczę choćby Wile ,teraz za grube pieniądze widziałemod człowieka który był tubą propagandową tej firmy ,podobne wykonanie czyli obcęgami ,kombinerkami w garażu.

19 godzin temu, ASURA napisał:

U mnie zasilanie od ściany jest takie a od listwy to już grubo...

Ukryta Zawartość

No grubo poplątane ,ale też możliwości manewru niewielkie.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, tedi02 napisał:

No grubo poplątane ,ale też możliwości manewru niewielkie.

Wbrew pozorom jest ok. Listwa Isoteca spoczywa na Quality Recovery System ASURA a to na specjalnych podkładkach izolujących od drgań ale na tym specjalnym regale i... listwie przyściennej. Tak że nie jest bezpośrednio na podłodze. Moim zdaniem to jednak bardzo istotne dla dźwięku. Jedyny problem to mimo niedużej przestrzeni to duża długość sieciówki na topowych 50 furutecha która  ma te istotne ponad 1,8metra długości potrzebne dla dobrego ułożenia pól EM w kablu. Gniazdo ścienne będzie docelowo na jakieś 1.5m nad podłogą zamiast 30cm i problem ułożenia w bardzo długą pętlę zniknie bo wszystkie kable będą szły w układzie pionowym z tej racji że sprzęt na audio akustycznym regale ma specjalne wysoko od podłogi umiejscowione półki 

Co do tej sieciówki do ściany to tego nie widać ale każdy biegun ma 5,5mm2 z bardzo dobrych materiałów i to daje to że od listwy Isoteca idzie odpowiednio dobry wstępnie oczyszczony z zakłóceń uporządkowany prąd. Oczywiście w listwie są wymienione bezpieczniki na fajniejsze ;) 

Drugi ale najgrubszy kabel z Listwy to specjalna sieciówka robiąca bardzo dużo dobrej roboty dla Esoterica. Końcówki mocy na razie na fabrycznych 20A kablach; topowe Furu do nich to kolejne 4Kzł w plecy a kolega mnie namawia na topowe Watgate g... gorsze ale w normalniejszych pieniądzach

2 godziny temu, ASURA napisał:

Wbrew pozorom jest ok. Listwa Isoteca spoczywa na Quality Recovery System ASURA a to na specjalnych podkładkach izolujących od drgań ale na tym specjalnym regale i... listwie przyściennej. Tak że nie jest bezpośrednio na podłodze. Moim zdaniem to jednak bardzo istotne dla dźwięku. Jedyny problem to mimo niedużej przestrzeni to duża długość sieciówki na topowych 50 furutecha która  ma te istotne ponad 1,8metra długości potrzebne dla dobrego ułożenia pól EM w kablu. Gniazdo ścienne będzie docelowo na jakieś 1.5m nad podłogą zamiast 30cm i problem ułożenia w bardzo długą pętlę zniknie bo wszystkie kable będą szły w układzie pionowym z tej racji że sprzęt na audio akustycznym regale ma specjalne wysoko od podłogi umiejscowione półki 

Co do tej sieciówki do ściany to tego nie widać ale każdy biegun ma 5,5mm2 z bardzo dobrych materiałów i to daje to że od listwy Isoteca idzie odpowiednio dobry wstępnie oczyszczony z zakłóceń uporządkowany prąd. Oczywiście w listwie są wymienione bezpieczniki na fajniejsze 😉

Drugi ale najgrubszy kabel z Listwy to specjalna sieciówka robiąca bardzo dużo dobrej roboty dla Esoterica. Końcówki mocy na razie na fabrycznych 20A kablach; topowe Furu do nich to kolejne 4Kzł w plecy a kolega mnie namawia na topowe Watgate g... gorsze ale w normalniejszych pieniądzach

To że nie na podłodze ,wiadomo lepiej ,wybacz mi ale z takich średnic kabli zawsze chce mi się śmiać ,a przekrój druta w trafie ?  Grubszy ,zamula ,spada dynamika , szybkość. Jeśli jest inaczej to zalecza gdzieś niedostatki.Z moich doświadczeń wynika że każda wtyczka ,gniazdo (wszystkich nie testowałem 🙂)furutecha ,przegrywa z konkurencją w tym samym przedziale cenowym. Pozdro.

54 minuty temu, barni napisał:

Asura płacą Ci za to trolling i podbijanie klikalności czy robisz to dla jaj ?

Lubię audio od ponad 40 lat to moje hobby i pasja, proponujesz mi z wiekiem przejść na kolekcjonowanie znaczków? To teraz robisz bo jakoś mało Twoich wpisów widzę?

3 godziny temu, tedi02 napisał:

wybacz mi ale z takich średnic kabli zawsze chce mi się śmiać

Ależ śmać to się można z czegoś co się rozumie. Kabel jest nowatorski inne zastosowane materiały, budowa, geometria użyta z wykorzystaniem długiego procesu poznawania świata, bo to nie tylko o sam przekrój i przewodnik chodzi.

Sieciówka jest z tych super szybkich ale bez kliniczności i niedociążenia-dokładnie w miejsce między ścianę a listwę pasuje zapewniając dwóm monoblokom z poborem po 1,5KW każdy i reszcie elektroniki dobre warunki prądowe

Śmieje się z tego 5,5mm na gałąź ,gdybym nie znał tematu nie podważał bym tego ,i co z tego że 1,5Kv.Tez kiedyś byłem zwolennikiem grubych przewodników ,  leczy się nimi problem który gdzie indziej leży .pozdr.

Grubym kablem można zamulić urządzenie, mój pre można łatwo przyciemnić lub przytłumić ze wprowadzić "ciemne tło" które dla mnie jest nieakceptowalne, traci przejrzystość tła
ale do listwy mam masywne przewodniki z czystej miedzi i w przeplocie cienki izolowany srebrny, dobrze sie wpasował, przy urządzeniach sporo cieńsze (ale tez różnej grubości i mixu, miedz/srebro w zależności od mocy) z dobrą izolacją, dodają swobody muzykalności, najważniejsze ze nie tłumią i tło jest czyste

Edytowane przez .:Gerard:.

Ważne są proporcje zastosowany materiał i takie tam "pierdoły"

Jak piszę że sieciówka jest szybka to obyta z audio osoba wie czego się spodziewać po dźwięku

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Śmieje się z tego 5,5mm na gałąź ,gdybym nie znał tematu nie podważał bym tego ,i co z tego że 1,5Kv.Tez kiedyś byłem zwolennikiem grubych przewodników ,  leczy się nimi problem który gdzie indziej leży .pozdr.

Nie KV tylko w sumie pod 3,5KW  mocy odbieranej z listwy i prąd 15A prawie na styk z pierwszym stopniem zabezpieczenia (16A)Gigawato-Carlingtonem za licznikiem 20A Gigawato-Carlington i do licznika 45A dobrej jakości BM-em

• 3 lata później...

Witam nie chcę dublować tematów więc zapytam tutaj , kładę nową instalację elektryczną w salonie jakich przewodów najlepiej użyć 3x1.5  czy raczej 3x2.5 np takich 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Pewnie najtańszy przewód zakupiony w sklepie Audio dedykowany do instalacji podtynkowych będzie z pewnością lepszy o zwykłego ściennego

Godzinę temu, blackromek napisał:

Witam nie chcę dublować tematów więc zapytam tutaj , kładę nową instalację elektryczną w salonie jakich przewodów najlepiej użyć 3x1.5  czy raczej 3x2.5 np takich 

Ukryta Zawartość

Proponuje 3x2,5 lub więcej. 

Zanim  u siebie wymieniłem w dobrze mi , znanej akustyce i na znanym sprzęcie. Przeprowadziłem doświadczenie ? 

Poprowadzilem kabel luzem od tablicy do systemu i ? usłyszałem   różnicę  na plus,  dla tego  robiąc malowanie  zrobiłem oddzielną linię dla audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogus18
W dniu 3.04.2021 o 09:29, ASURA napisał:

Listwa Isoteca spoczywa na Quality Recovery System ASURA a to na specjalnych podkładkach izolujących od drgań ale na tym specjalnym regale i... listwie przyściennej. Tak że nie jest bezpośrednio na podłodze. Moim zdaniem to jednak bardzo istotne dla dźwięku.

To chyba jednak powinno wrócić oznaczenie BRANŻA 😉 .

Ogromnie ważne. Izoluje od wplywu elektromagnetycznego promieniowania od Slońca 🙂 .

W dniu 3.04.2021 o 17:48, .:Gerard:. napisał:

Grubym kablem można zamulić urządzenie

To jeszcze napisz … DLACZEGO. Wyjasnienia zjawiska elektrycznego jest bardzo proste.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 3.04.2021 o 15:43, ASURA napisał:

Lubię audio od ponad 40 lat to moje hobby i pasja

I BRANŻA.

4 godziny temu, blackromek napisał:

Witam nie chcę dublować tematów więc zapytam tutaj , kładę nową instalację elektryczną w salonie jakich przewodów najlepiej użyć 3x1.5  czy raczej 3x2.5

Zdecydowanie lepiej użyć czegoś lepszego i zrobić dedykowaną linię. Ja u siebie mam położonego NEOTECH NEP-3002 (teraz jest już chyba jakaś nowsza wersja). Do dzisiaj żałuję że nie wsadziłem czegoś lepszego.

2 godziny temu, kaviter napisał:

Zdecydowanie lepiej użyć czegoś lepszego i zrobić dedykowaną linię. Ja u siebie mam położonego NEOTECH NEP-3002

Nie wiedzac ile metrow kolega potrzebuje proponujesz dac w sciane kabel za 600-700zł/mb?

7 godzin temu, blackromek napisał:

jakich przewodów najlepiej użyć 3x1.5  czy raczej 3x2.5

Moze rozsadniej uzyc tego (ja mam go w scianie 12mb)

Ukryta Zawartość

i tak jest sporo drozszy niz zwykly podtynkowy a sprawdzalem i jest slyszalna roznica, choc niewielka.

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie wiedzac ile metrow kolega potrzebuje proponujesz dac w sciane kabel za 600-700zł/mb?

A jak sie proponuje sieciówkę AC za 5000 zł za 1,8 metra to gut?

Edytowane przez pmcomp

7 godzin temu, blackromek napisał:

Ukryta Zawartość

Trochę gruby, ale może Ci się zmieści. Taki zastosowałem u siebie.

Jeżeli jest możliwość połóż bezpośrednio do skrzynki z bezpiecznikami, jeżeli nie to chociaż do gniazdka, które idzie bezpośrednio do skrzynki. Ekran podpinasz tylko od strony bezpiecznika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten przewód Lappa brzmi koszmarnie, tak samo ten Gigawat. Jak naprawdę jesteś na niskim budżecie to weź chociaż ViaBlue X25, tylko nie kupuj go w Polsce nie wiem o co chodzi z tymi cenami, na Audiophonics kosztuje koło 30EUR. Ewentualnie Yarbo 7000. Ciężki wybór, ViaBlue lepiej wziąć X40 trochę zamula ale jest równy, Yarbo jest żwawszy ale brudniejszy i wyostrza górę. Chociaż ja poniżej tego Neotecha bym nie poszedł, co ile rozwalasz ściany w chacie ????

14 godzin temu, pmcomp napisał:

A jak sie proponuje sieciówkę AC za 5000 zł za 1,8 metra to gut?

Gut, bo go będzie widać a nie chowa się pod tynkiem

13 godzin temu, kaviter napisał:

Ten przewód Lappa brzmi koszmarnie,

nooo ... jak Unitra z lat 80-ych 🙂 .

Jak ja kocham takie określenia, abstrahując już od wpływu samego kabla w ścianie. Jak ciebie czytam to widzę, że dla ciebie świat jest czarno-biały, albo koszmarny albo zajebisty. 

Edytowane przez pmcomp

O,przepraszam,szukałem wątka o wzmacniaczach a trafiłem na gabinet krzywych luster...
przepraszam...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 12.11.2024 o 13:44, blackromek napisał:

jakich przewodów najlepiej użyć 3x1.5  czy raczej 3x2.5

Zdecydowanie 3x 2,5mm kw. (mniejsze straty niż przy 3x 1,5mm). Może się przydać przy jakimś ogrzewaczu/odkurzaczu/laserówce czy innym piecyku większej mocy. W ogóle nie widzę sensu dawać przewodów 1,5mm w ścianie, bo nigdy nie wiadomo co będzie trzeba w przyszłości podłączyć, a lepiej puszczać 16A grubszymi przewodami, niż cieńszymi.

13 godzin temu, Kyle napisał:

mniejsze straty niż przy 3x 1,5mm

Jakie mniejsze straty? Rece opadają.

Nie ma zadnych strat, jak bedziesz chcial przez przewod o zbyt malej srednicy puscic prąd wiekszy od jego wytrzymalosci znamionowej to puscisz i sie ten przewod po prostu zjara.

Ręce opadaja jaką czasami prezemtuje sie tutaj wiedze techniczna.

Warto zerknac tutaj: 

Ukryta Zawartość

Jak widac mozna przyjac, ze kabel 3 x1,5 mkw wytrzyma ok. 3,3 kW.

Jesli budujesz oddzielna linie dla audio od skrzynki bezpiecznikow uzyj kabla 3 x 2,5 mkw ale potem od gniazdka audio do urzadzeń jak najcieńszych i jak najdluzszych kabli AC.

13 godzin temu, Kyle napisał:

a lepiej puszczać 16A grubszymi przewodami, niż cieńszymi.

Otóż wyobraz sobie ze w audio jest przeciwnie. Im grubsza zyla PE tym wiecej sygnalu audio zamyka sie w petli przewodu PE. Dlatego kable AC wam wszystkim grają.

BTW wczoraj sluchalem mojego systemu i pobieralem ok. 2200W gdzie graly: magnetofon szpulowy, gramofon, phono stage, dwa preampy i dwie bardzo mocne koncowki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, pmcomp napisał:

wczoraj sluchalem mojego systemu i pobieralem ok. 2200W gdzie graly: magnetofon szpulowy, gramofon, phono stage, dwa preampy i dwie bardzo mocne koncowki.

No proszę, to jest pobór..

A u mnie tylko 50W nędznego poboru, przy komfortowej głośności.

Ha! jestem ecofilem🙂

IMG_20241115_111317_copy_4624x2600.jpg

29 minut temu, pmcomp napisał:

dwie bardzo mocne koncowki.

dwie stereofoniczne.

W dniu 15.11.2024 o 11:20, Cezary_58669 napisał:

No proszę, to jest pobór..

A u mnie tylko 50W nędznego poboru, przy komfortowej głośności.

Ha! jestem ecofilem🙂

Ukryta Zawartość

To u mnie x5 😉 Sama końcówka w klasie A ciągnie ok. 200W nawet jak nic nie gra.

Mas wzmacniacz / końcówkę wpiętą  do PR  czy do ściany?

Ale po zużyciu energii widać,  że dłużej korzystasz z PR.

20241117_222355.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)
20 godzin temu, carlos med napisał:

Mas wzmacniacz / końcówkę wpiętą  do PR  czy do ściany?

Wszystkie wyjścia w PR 5 są wykorzystane: power, pre, dac, ddc i zegar.

W trybie jałowym, czyli wszystko włączone bez odtwarzania, pobór wynosi 42W🙂

W dniu 15.11.2024 o 10:59, pmcomp napisał:

Im grubsza zyla PE tym wiecej sygnalu audio zamyka sie w petli przewodu PE.

... że co? Sygnał audio puszczasz przez przewód zasilający PE?

• Pokaż nowe odpowiedzi