Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Altus 380 s

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, audiofan01 napisał:

Po sprawiedliwości trzeba powiedzieć, że budynek czy siedziba akurat o niczym nie swiadczy. Wielu obecnych rodzimych producentów ma siedziby gdzieś w bloku ( np BMN ) a kolumny montuje w przysłowiowym garażu z lepszym lub gorszym skutkiem. Laboratorium badawczo-rozwojowe to głównie cudowne ucho, projekt opiera się na dobraniu gotowych podzespołów i wykonania obudowy wg znanych i sprawdzonych obliczeń. Nie wiem czy ktokolwiek z nich korzysta np. z komory bezechowej. Na pewnym znanym blogu promocyjnym pod testem jednej z par kolumn swoje doświadczenia opisuje sam właściciel 16Hz, z jego wlasnego opisu wynika że przez lata to tylko metraż mu się powiększył.

Ja sprawdziłem jak wygląda budynek Tonsil w necie i nie jest to żaden barak . Podejrzewam tak jak piszesz że wielu producentów w PL nie ma czegoś takiego .nie mówiąc że Tonsil testuje w komorze bezechowej na poznańskim uniwersytecie .a inne firmy gdzie?

Teraz, Arab1 napisał:

Ja sprawdziłem jak wygląda budynek Tonsil w necie i nie jest to żaden barak . Podejrzewam tak jak piszesz że wielu producentów w PL nie ma czegoś takiego .nie mówiąc że Tonsil testuje w komorze bezechowej na poznańskim uniwersytecie .a inne firmy gdzie?

Może przestań "męczyć bułę" i kup sobie te głośniki? Nikogo nie przekonasz do nich tak jak nie wmówisz nikomu, że Tonsil jest poważną firmą, która jest w stanie zaoferować ciekawy produkt komuś, kto ma jakiekolwiek pojęcie o dostępnych na rynku głośnikach 

Teraz, piotrek7 napisał:

Może przestań "męczyć bułę" i kup sobie te głośniki? Nikogo nie przekonasz do nich tak jak nie wmówisz nikomu, że Tonsil jest poważną firmą, która jest w stanie zaoferować ciekawy produkt komuś, kto ma jakiekolwiek pojęcie o dostępnych na rynku głośnikach 

Męczy to większość która nie słuchała a się wypowiada

26 minut temu, audiofan01 napisał:

Po sprawiedliwości trzeba powiedzieć, że budynek czy siedziba akurat o niczym nie swiadczy. Wielu obecnych rodzimych producentów ma siedziby gdzieś w bloku ( np BMN ) a kolumny montuje w przysłowiowym garażu z lepszym lub gorszym skutkiem. Laboratorium badawczo-rozwojowe to głównie cudowne ucho, projekt opiera się na dobraniu gotowych podzespołów i wykonania obudowy wg znanych i sprawdzonych obliczeń. Nie wiem czy ktokolwiek z nich korzysta np. z komory bezechowej. Na pewnym znanym blogu promocyjnym pod testem jednej z par kolumn swoje doświadczenia opisuje sam właściciel 16Hz, z jego wlasnego opisu wynika że przez lata to tylko metraż mu się powiększył.

Ale ludzie kupuja to do domów, a nie klubo kawiarni. Nikt tu nie opluwa Polskiej "myśli technicznej ". Tylko trzeba znać swoje miejsce w szeregu. 7tys za Altusy nie zajmują swojego miejsca. A że Angole obrosli dawno w piórka to każdy wie. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

44 minuty temu, rafal735r napisał:

Ale ludzie kupuja to do domów, a nie klubo kawiarni. Nikt tu nie opluwa Polskiej "myśli technicznej ". Tylko trzeba znać swoje miejsce w szeregu. 7tys za Altusy nie zajmują swojego miejsca. A że Angole obrosli dawno w piórka to każdy wie. 

Co to ma wspólnego z moim postem??

• 6 miesięcy później...

Sorry za odgrzebywanie tematu ale trochę śmiać mi się chce jak czytam tego typu komentarze. Ktoś pyta o to jak grają kolumny, a większość tu obecnych opluwa producenta. Nie słuchałem 380s wiec się nie wypowiadam w tej kwestii. Stwierdzenie, ze kolumny są do niczego na podstawie wieku użytych przetworników pachnie żenująca amatorka. Przypomnę, ze bardzo zachwalane i swietnie dzięki temu sprzedające się Pylony D28 posiadają archaiczny tweeter sprzed prawie 40 lat, który do wybitnych nie należy i leciwe midwoofery z celulozy. Tak wiele się pisze o tym, ze od głośnika ważniejsza jest aplikacja i konstrukcja całej kolumny… nijak ma się to jednak gdy ktoś zapoda temat „Tonsil”.

Edytowane przez Szymek_47295
4 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

Sorry za odgrzebywanie tematu ale trochę śmiać mi się chce jak czytam tego typu komentarze. Ktoś pyta o to jak grają kolumny, a większość tu obecnych opluwa producenta. Nie słuchałem 380s wiec się nie wypowiadam w tej kwestii. Stwierdzenie, ze kolumny są do niczego na podstawie wieku użytych przetworników pachnie żenująca amatorka. Przypomnę, ze bardzo zachwalane i swietnie dzięki temu sprzedające się Pylony D28 posiadają archaiczny tweeter sprzed prawie 40 lat, który do wybitnych nie należy i leciwe midwoofery z celulozy. Tak wiele się pisze o tym, ze od głośnika ważniejsza jest aplikacja i konstrukcja całej kolumny… nijak ma się to jednak gdy ktoś zapoda temat „Tonsil”.

Ostatecznie kupiłem kolumny vintage i jestem z nich zadowolony . Wygrywają z kolumnami słupkowymi w cenie do 20 tys .a co do altus 380 s to nie tak dawno tuningował je Wilk Audio .ale stwierdził iż oryginał nie ma się czego wstydzić w porównaniu z zachodnią konkurencją 

Gestem uzupełnienia tematu. Nie tak bardzo dawno byłem na potańcówce do której przygrywał zestaw  kolumn Altus zasilanych jakimś Technicsem, źródła nie pomnę . W nastoletniej  młodości za coś takiego podpisałbym chyba cyrograf na duszę . Dziś słyszałem TYLKO ŁOMOT , wcale nie najwyższych lotów i ŚWIST. Ktoś powie  lata lecą i słuch nie ten . Po części prawda , ale mój zestaw do muzyki wywołuje u mnie przyjemne odczucia i potrafię rozróżnić w nim instrumenty, zmianę dynamiki przestrzeń i inne niuanse a  nie to co wymieniłem w poprzednim zdaniu. 

4 minuty temu, Tyrion.L napisał:

Gestem uzupełnienia tematu. Nie tak bardzo dawno byłem na potańcówce do której przygrywał zestaw  kolumn Altus zasilanych jakimś Technicsem, źródła nie pomnę . W nastoletniej  młodości za coś takiego podpisałbym chyba cyrograf na duszę . Dziś słyszałem TYLKO ŁOMOT , wcale nie najwyższych lotów i ŚWIST. Ktoś powie  lata lecą i słuch nie ten . Po części prawda , ale mój zestaw do muzyki wywołuje u mnie przyjemne odczucia i potrafię rozróżnić w nim instrumenty, zmianę dynamiki przestrzeń i inne niuanse a  nie to co wymieniłem w poprzednim zdaniu. 

Proponuję jednak obejrzeć odcinek Wilk Audio tuning altus 380 s .a tak na marginesie to na tej potańcówce raczej altusow 380 s nie było .

2 godziny temu, Arab1 napisał:

Proponuję jednak obejrzeć odcinek Wilk Audio tuning altus 380 s .a tak na marginesie to na tej potańcówce raczej altusow 380 s nie było .

Sentymentalny powrót do lat 80 kiedy kolumny kupowało się na stadionowych giełdach.😉

De gustibus non est disputandum

• 6 miesięcy później...

Cała dyskusja jest bez znaczenia bez odsłuchów. Słuchałem Bowers&Wilkinson 702 signature w połączeniu z Heglem H390 i Altus 380S z tym wzmacniaczem. Dużo robi wzmacniacz. Różnicy nie widziałem. Malkontentom polecam wizytę w Swarzędzu i odsłuch Altus 38OS po tuningu. Zupełnie inna jakość, która bije już zachodnią konkurencję w cenie do 15 tys. za sztukę. Nota bene może warto się zastanowić ile elektroniki w "renomowanych" zestawach jest seryjnie produkowana i montowana w made in China? Polecam odsłuchy, a dla niedowiarków wyniki na profesjonalnej aparaturze pomiarowej firmy Wilk Audio Projekt. Pozdrawiam

17 godzin temu, Donat napisał:

Cała dyskusja jest bez znaczenia bez odsłuchów. Słuchałem Bowers&Wilkinson 702 signature w połączeniu z Heglem H390 i Altus 380S z tym wzmacniaczem. Dużo robi wzmacniacz. Różnicy nie widziałem. Malkontentom polecam wizytę w Swarzędzu i odsłuch Altus 38OS po tuningu. Zupełnie inna jakość, która bije już zachodnią konkurencję w cenie do 15 tys. za sztukę.

Eeeee, co tak skromnie? 150 tys odrazu! Jeszcze się szczypać. 

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Eeeee, co tak skromnie? 150 tys odrazu! Jeszcze się szczypać. 

Słuchałem ostatnio bardzo drogich MBL i ja nie widzę uzasadnienia dla wydawania takich ogromnych pieniędzy . więc może faktycznie Tonsil po tuningu gra jak drogie kolumny . trudno powiedzieć trzeba by kilka par mieć w domu i testować jednocześnie

• 1 miesiąc później...

Słuchałem dwukrotnie w róznych konfiguracjach na ostatnim AVS i 2 lata wstecz. Nie pokazały nic szczególnego. To samo twierdzili słuchacze którzy stali obok mnie. Nie warte tej ceny nawet w połowie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.08.2021 o 21:20, Arab1 napisał:

Modyfikację zwrotnicy w kolumnach za 4k wycenili na 2,5k 🙂 podziękował.

Bo, z całym, szacunkiem dla Wilk Audio, te modyfikacje są szalone jak pchanie Duelundów czy jakichś drogich silver Z-Capów do kolumn za 4-5 tysięcy złotych.

Edytowane przez Marek.S
17 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Modyfikację zwrotnicy w kolumnach za 4k wycenili na 2,5k 🙂 podziękował.

Komponenty kosztują .wiedza też .no nikt nie będzie robił modyfikacji za 100 zł .a klient ma wybór albo robi albo nie 

13 godzin temu, rafal735r napisał:

Bo z G... bata nie ukręcisz. Nie którzy tego nie rozumieją. 

A większość osób nie rozumie że kolumny umownie zwane hi end poza nazwą prestiżem i ceną .nie oferują zbytnio więcej niż te z niższej półki cenowej 

14 godzin temu, Marek.S napisał:

Bo, z całym, szacunkiem dla Wilk Audio, te modyfikacje są szalone jak pchanie Duelundów czy jakichś drogich silver Z-Capów do kolumn za 4-5 tysięcy złotych.

Słuchałeś przed modyfikacją i po ?

7 minut temu, Arab1 napisał:

A większość osób nie rozumie że kolumny umownie zwane hi end poza nazwą prestiżem i ceną .nie oferują zbytnio więcej niż te z niższej półki cenowej

Gdybyś Ty jeszcze miał cień pojęcia o tym, o czym piszesz …..

6 minut temu, piotrek7 napisał:

Gdybyś Ty jeszcze miał cień pojęcia o tym, o czym piszesz …..

Żebyś Ty jeszcze miał pojęcie o tym co ja mam pojęcie

19 minut temu, Arab1 napisał:

Żebyś Ty jeszcze miał pojęcie o tym co ja mam pojęcie

??? Eeee... Mógłbyś to przetłumaczyć na polski? Albo jakoś zrozumialej napisać, co chciałeś nam przekazać?

• Pokaż nowe odpowiedzi