Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz JLH 1969 na tranzystorach Cemi

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Wklejam moją ostateczną wersję. Pozostaję jednak przy przy BDY23. Wzmacniacz ma na nich, bardzo dobre parametry, pracuje stabilnie. Na tranzystorach 2SC5200 wzmacniacz jest do bólu szczegółowy, dla mnie trochę za bardzo. Na BDY23 gra bardzo przyjemnie. Oczywiście można stosować pozostałe tranzystory z tej serii BDY24, BDY25 to jest to samo, tylko na wyższe napięcie, które w tym układzie jest bez znaczenia. Tranzystory mocy o wzmocnieniu od 60 do 130 dobrane parami. Teraz tylko pozostało dobrać jakąś obudowę z radiatorami

Koniecznie wrzucaj zdjęcia z budowy-ja jestem na etapie robienia płytek a blachy będę miał do miesiąca.

Pochrzaniło się ze stalą z chin-terminy wydłużone i cenowo poleciało w górę.

3 godziny temu, namor napisał:

oj trochę się ośmieszyłem, ostrożnie z tym łączeniem szeregowym,

no jednak działa, ale to temat na inny wątek

Myślę, że każdy kto buduje ten wzmacniacz powinien się zapoznać z oryginalnym opracowaniem autora i konstruktora czyli J.L.Linsley Hood anie tylko schematem.  Artykuł jest ogólnie dostępny tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od strony 78 do 83. (strony w pdf a nie w oryginalnym papierowym wydaniu).

Jest tam kilka ciekawych spostrzeżeń autora m.in. dotyczące zależności zniekształceń od wzmocnienia prądowego tranzystorów wyjściowych oraz inne ważne informacje. Artykuł dobrze się tłumaczy w google więc nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

29 minut temu, moltos napisał:

Jest tam kilka ciekawych spostrzeżeń autora m.in. dotyczące zależności zniekształceń od wzmocnienia prądowego tranzystorów wyjściowych oraz inne ważne informacje. Artykuł dobrze się tłumaczy w google więc nie ma problemu.

Podmieniałem tranzystory o różnym wzmocnieniu. Jeżeli różnice wzmocnienia nie są duże 10-20% lub mniej nie ma właściwie znaczenia jak je założymy. Różnica w pomiarach zniekształceń będzie znikoma. Jeżeli tranzystory znacznie będą różnic się wzmocnieniem np. 60 i 120 to już tak, różnice będą zauważalne. Lepiej dobrać tranzystory parami i mieć problem z głowy. Dominuje wyraźnie, druga harmoniczna w tym wzmacniaczu. Jednak zniekształcenia są na tak niskim poziomie, że nie zauważymy żadnego ocieplenia dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem ten fragment, który mówi że jak tranzystory mocy nie są sparowane to dolny powinien być o większym wzmocnieniu prądowym.

The transistors used in these experiments were Motorola MJ480/481, with the exception of (6), in which Texas 2S034 devices were tried. The main conclusion which can be drawn from this is that the type of transistor used may not be very important, but that if there are differences in the current gains cf the output transistors, it is necessary that the device with the higher gain shall be used in the position of Tr1,. When distortion components were found prior to the onset cf waveform clipping, these were almost wholly due to the presence of second harmonics.

15 minut temu, MSki napisał:

A przy okazji zapytam, gdzie można kupić PCB do tego wzmacniacza ?

Na ebayu jest tego od groma i to w różnych wersjach.Ja będę robił samodzielnie na bazie pcb Irvina z wątku o jlh który ktoś już wcześniej wkleił.Płytka sensownie zaprojektowana i dziwią mnie te skomplikowane i dwustronne do tak prostego układu.

Na Ali 112zł za 2 zmontowane płytki. 

Ukryta Zawartość

Na allegro ten sam zestaw za 235zł. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dotarł do mnie ten chiński wynalazek 

Ukryta Zawartość

Aktualnie mam założony radiator 165x70 h=35 i temperatura utrzymuje się w granicach 65st C.

Prąd ustawiony na 1.2A, trafo 17VAC.

Wstępne pomiary:

moc 5W

pasmo przenoszenia przy spadku -1dB 15Hz - 206KHz

IMG_1157.jpg

JLH 1969.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marti701

marti701, 
Układ od GOTRONIK'a jest chyba identyczny jak ten z Chin.
ps.
Nie reklamuję naszej rodzimej firmy

Kilka razy korzystałem z Gotronik. I dokładnie z takim samym podejściem kupiłem od nich dwa końcówki na IRS. Wiedząc że 2x drożej to zamówiłem u nich. Szybka dostawa, zakup od polskiej firmy.
Końcówki podpięte pod jedno zasilanie....jedna spłonęła. Oczywiście reklamowałam i dostałem odpowiedź że niewłaściwe zasilanie.

Też nie reklamuję

Teraz, _mucha_ napisał:

Kilka razy korzystałem z Gotronik. I dokładnie z takim samym podejściem kupiłem od nich dwa końcówki na IRS. Wiedząc że 2x drożej to zamówiłem u nich. Szybka dostawa, zakup od polskiej firmy.
Końcówki podpięte pod jedno zasilanie....jedna spłonęła. Oczywiście reklamowałam i dostałem odpowiedź że niewłaściwe zasilanie.

Też nie reklamuję

Ukryta Zawartość

Jak końcówki z mostkiem i zasilaczem podepniesz "jakoś" pod jedno zasilanie (czyli trafo), to jest aż 50% szans na poprawne działanie 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

To nie jest docelowy radiator. Na razie taki mam do testów.

Roman_66094 na dwóch 2SC5200 uzyskał pasmo 650kHz, a na tej płytce max to 206kHz, więc muszę powalczyć z tym układem. Są tu 3szt 2SC5200, TIP41CF, 2N5551. Ciężko prześledzić układ bo laminat czarny i czarnym lakierem grubo pokryli. Ścieżki ledwo widoczne.

5 minut temu, _mucha_ napisał:

Jedno trafo, dwa mostki

Wiadomo. Można podpiąć na dwa sposoby. Wybrałeś ten zły 😉

nagrywamy.com

Czy da się polepszyć parametry wymieniając tranzystory zaznaczone na czerwono?

Jeśli tak, to na jakie?

Aktualne pasmo przenoszenia to max 206kHz -1dB.

Zastanawia mnie jeszcze, co wnosi do układu trzeci 2SC5200. Jeśli dobrze pomierzyłem, to jest on tak włączony w układ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marti701

Wrzucam poprawiony schemat, bo w tym powyżej wkradł się błąd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MSki napisał:

A kto to usłyszy, lub która kolumna głośnikowa to przeniesie ? Ale to dobrze, że w pomiarach ma ten wzmacniacz aż takie górne pasmo. Ciekaw jestem jak z najniższym pasmem, czyli od ilu Hz i przy jakim spadku tą część pasma "gra" ?

Pasmo przenoszenia przekłada się na szybkość narastania sygnału, Slaw rate.  Jest to parametr istotny i przekłada się na poziom zniekształceń TIM. We wzmacniaczach lampowych ten typ zniekształceń, praktycznie nie występuje. Dlatego pasmo przenoszenia, szybkość narastania sygnału, we wzmacniaczach lampowych może być znacznie niższa niż w układach tranzystorowych, bo nie ma ono wpływu na zniekształcenia tupu TIM. Wzmacniacze tranzystorowe powinny mieć pasmo możliwie szerokie i dużą szybkość narastania sygnału. Z pomiarów które robiłem, JLH na tranzystorach BDY23 miał Slaw Rate ok 16V/us. Na 2SC5200 nie robiłem pomiarów szybkości narastania sygnału ale na oko, była ona nawet ciut większa. Mniejsze pasmo na 2SC5200 wynikało z tego, że był dołożony kondensator w sprzężeniu zwrotnym równolegle z rezystorem 2,7K o wartości 47-68pF. Bez tego kondensatora układ na 2SC5200 lekko oscylował co było widoczne na prostokącie w pomiarach. 

Ukryta Zawartość

Zniekształceń tupu TIM nie zmierzymy za pomocą prostych pomiarów na domowym komputerze. Możemy je tylko oszacować, właśnie na podstawie szybkości narastania sygnału. Są osoby które uważają, że skoro wzmacniacz lampowy o pasmie 30kHz potrafi brzmieć bardzo dobrze i czysto. To wzmacniacz tranzystorowy również nie potrzebuje dużej szybkości, czy szerokiego pasma. To jest oczywiście błąd, to są zupełnie inne technologie inny sposób wzmacniania sygnału.          

JLH 1969 2SC5200.jpg

54 minuty temu, marti701 napisał:

Tak wynika ze ścieżek i pomiarów miernikiem. Zastanawiam się wywalić ten trzeci 2SC5200 i połączyć jak w oryginalnym schemacie.

Kurcze co to jest? Ja myślałem że ten trzeci tranzystor działa jako filtr tętnienia zasilania. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, marti701 napisał:

Wrzucam poprawiony schemat, bo w tym powyżej wkradł się błąd.

Ukryta Zawartość

Śmiem twierdzić że źle przerysowałeś schemat 2N5551 to tranzystor NPN i jest on pewnie w obwodzie filtracji zasilania. Napisz niech chińczyk Ci wyśle schemat tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Masz rację 🙂 Namieszałem. 2N5551 jest w obwodzie zasilacza, na wejściu jest 2N5401.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, MSki napisał:

Zgadza się. To jeśli można, poproszę o wskazanie w tym układzie ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Są to elementy zaznaczone na czerwono. JLH ma wzmocnienie w otwartej pętli ok 800-900 razy, czyli wcale nie tak wiele jak na wzmacniacz tranzystorowy. Wzmocnienie w zamkniętej pętli ustalają rezystory 220R i 2,7K na ok 12,3 razy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie myślę, że w stopniu wstępnym tradycyjna para różnicowa i mamy bez problemu zasilanie symetryczne z zerem na wyjściu.

nagrywamy.com

3 godziny temu, MSki napisał:

Wybacz, że zadaję pytania, ale próbuję zrozumieć zasady działania tego układu.

W oficjalnej publikacji, którą raczej nieudolnie przetłumaczył translator, stoi że;

"Wzmocnienie obwodu w otwartej pętli wynosi około 600 przy typowych tranzystorach. Wzmocnienie w zamkniętej pętli określa, przy częstotliwościach wystarczająco wysokich, aby impedancja C3 była mała w porównaniu do R4, przez stosunek (R3 + R4) / R4. Przy wartościach wskazanych na rys. 3 jest to 13. Daje to pewien współczynnik sprzężenia zwrotnego 34dB, i impedancję wyjściową około 160 miliomów.

Ponieważ obwód ma wzmocnienie jedności przy d.c., ze względu na włączenie C3 w pętli sprzężenia zwrotnego, wyjściowe napięcie Ve jest utrzymywane na tym samym potencjale co podstawa Tr4 plus podstawowy potencjał emitera Tr4 i mały spadek potencjału wzdłuż R3 z powodu prądu emitera tego tranzystora."

Powyższe tłumaczenie odnosi się do schematu oryginalnego, który jak widzę, został zmodyfikowany o dodanie paru elementów umożliwiających ustawienie prądu spoczynkowego i 1/2 Ve na wyjściu układu, a przed kondensatorem wyjściowym C2. 

Ukryta Zawartość

Wszystko się zgadza. Stopień wstępny ma dwa wejścia - odwracające to baza, nieodwracające to emiter. Kolektor jest wyjściem. Stopień końcowy podłączony do kolektora odwraca polaryzację (wspólny emiter i wtórnik) czyli emiter staje się wejściem - a baza wejściem + i całość jest podobna do wzmacniacza operacyjnego (z uwzględnieniem offsetu stałoprądowego na wejściach). 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 godzin temu, MSki napisał:

"Wzmocnienie obwodu w otwartej pętli wynosi około 600 przy typowych tranzystorach. Wzmocnienie w zamkniętej pętli określa, przy częstotliwościach wystarczająco wysokich, aby impedancja C3 była mała w porównaniu do R4, przez stosunek (R3 + R4) / R4.

Używałem wszystkich tranzystorów o wysokim wzmocnieniu w temperaturze pokojowej, BDY23 ok 120, BC211 ponad 200 BC177 ok 380. Dlatego też, uzyskałem nieco większe wzmocnienie w otwartej pętli. Które mocno zależy od wzmocnienia zastosowanych tranzystorów.  Rezystory R3 2700 omów i R4 220 omów ustalają wzmocnienie wzmacniacza. 2700 omów podzielić na 220 daje 12,27. W tym opisie podane jest wzmocnienie w zaokrągleniu 13.  

1 godzinę temu, panterka napisał:

Czy można w internecie jeszcze znaleźć oryginalny wzór płytki do tego wzmacniacz?

Nie ma żadnej oryginalnej płytki. Oryginał był w pająku.

6 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Rezystory R3 2700 omów i R4 220 omów ustalają wzmocnienie wzmacniacza. 2700 omów podzielić na 220 daje 12,27. W tym opisie podane jest wzmocnienie w zaokrągleniu 13.  

Bo wzmocnienie to zasadniczo ten stosunek plus jeden 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, MSki napisał:

Czy tranzystory BDY23 sa optymalnymi, czy warto poszukać jeszcze szybszych i wydajniejszych prądowo ?

Czy układ nie będzie wchodził w oscylacje, a pozbycie się ich za pomocą kondensatora 47pF-68pF i pozostawieniu szybkich tranzystorów nie wprowadzi "suchości" i metalicznego brzmienia ?

W tym układzie BDY23 spisują się dobrze i nie wymagają kompensacji w postaci kondensatora równolegle z rezystorem 2,7K. 

Można stosować szybsze 2SC5200 ale trzeba dać ten kondensator 47-68pF bo układ może oscylować. Na 2SC5200 wzmacniacz jest bardzo szczegółowy analityczny. Na początku wydaje się to fajne, ale ja ostatecznie zostawiłem BDY23.

Metalicznego brzmienia raczej nie powinno być na szybszych tranzystorach, wzmacniacz gra całkiem przyjemnie podobnie do F5 Nelsona Passa.   

• Pokaż nowe odpowiedzi