Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.10.2023 o 01:00, nieolo napisał:

Witam wszystkich. 
Jak sprawdzą się Cremona Auditor M w pokoju 24m2 przy rozstawieniu na dłuższej ścianie? Chodzi mi o bas. Obecne kolumny to Dynaudio focus i są ustawione:  odległość między kolumnami to ok 2,2m, od tylnej ściany do tylnej obudowy kolumny 40cm. Od kolumn do miejsca odsłuchowego około 2,5m. 

Auditor to moim zdaniem tak do 16-18 m2 są ok z basem. 

W takim metrażu jak Twój to można pobawić się z mniejszymi konstrukcjami podłogowymi. Warto też spróbować odsłuchu Dynaudio C1 lub modelu 25. Ale zapewnić im sporo miejsca dookoła. 

2 godziny temu, moreno1973 napisał:

Auditor to moim zdaniem tak do 16-18 m2 są ok z basem. 

W takim metrażu jak Twój to można pobawić się z mniejszymi konstrukcjami podłogowymi. Warto też spróbować odsłuchu Dynaudio C1 lub modelu 25. Ale zapewnić im sporo miejsca dookoła. 

Mam Focus 220 i szukam czegoś z delikatniejszą górą i wyższą średnicą. O Auditor M pytałem bo były w "normalnej" cenie do kupienia. 

Jutro i ja, w końcu, poznam brzmienie Sonus Faber. Ocznie zostają ale... trzeba "jeszcze" posłuchać. Ciekawe czy będzie chemia. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 6.11.2023 o 21:55, Adam 38 napisał:

Jutro i ja, w końcu, poznam brzmienie Sonus Faber. Ocznie zostają ale... trzeba "jeszcze" posłuchać. Ciekawe czy będzie chemia. 

I jak? 

.

Lubię brzmienie budżetowego Sonusa chociaż trochę inaczej rozłożyłbym akcenty na wysokich tonach. Ciekawe połączenie organiczności z eterycznością ale główne danie to wokal, to się bardzo udało w małych Sonetto. Na miejscu Sonusa zmieniłbym też wykonawcę, który dla niego składa "budżetową masówkę". I to natychmiast.

W sonneto średnie. Tutaj jeszcze nie zaznamy tej słynnej włoskiej ręki. 

Jeśli dobrze poszukać, idzie znaleźć na forum wpis użytkownika który rozebrał Sonetto. ;) 

.

Naprawdę chwycił mnie Sonus z Naimem, dla mnie to razem gra.

Odbieram wokale Sonetto 1 jako zwyczajnie ładniejsze, bardziej emocjonalne i naturalne od tych z ATC scm7 (tak, to nie pomyłka) czy scm 11. Troszkę Sonetto brakuje ataku na dole pasma, w sumie w całym paśmie przeważa płynność i spokój. Najwyższa oktawa też troszeczkę za mocna jak na moje ucho. Ale wokal z Sonusa siadł mi bardzo, bardzo mocno i coś czuję, że przygoda z SF może się nie skończyć na serii Sonetto. Mogłaby się skończy ale niech zmienią (obstawiam) chińską fabrykę, która im je składa bo takie farfocle przechodzą przez kontrolę, że aż wstyd. 

Naima z Sonusem polecam. 

W dniu 10.11.2023 o 18:54, Adam 38 napisał:

ale niech zmienią (obstawiam) chińską fabrykę, która im je składa bo takie farfocle przechodzą przez kontrolę, że aż wstyd. 

Może się mylę🤔, ale Sonus Sonetto jest robiony w Italien , po wielkim nieporozumieniu zwanym Venere ( wyjątkiem był model S z Italien ) Sonus wyciągnął wnioski ze to nie było zbyt rozsądne posunięcie. Ja mam Olympica 1 i nawet jak nie gra to przyjemnie na nie patrzeć.

Nie będę się pastwił nad Sonusem i pokazywał na forum jak wygląda "włoska robota". Ja odpuściłem. 

19 minut temu, marcusSE napisał:

Olympica 1 i

Olympica Nova 1 muszę sprawdzić z nadzieją, że tu jednak mamy zupełnie innym poziom wykonania. 

A i Duetto wydają się ciekawą opcją chociaż... tyle elektroniki w skrzynkach. Jakoś się obawiam po przygodzie z Sonetto. Gdyby gwarancja obowiązywała przez okres 5 lat to można ryzykować.

Nie bać się wcześniejszych edycji, zwłaszcza modeli średnich i wyższych; Cremona, Olympica, Guarneri, Amati i wyżej..  

Bardzo dobra jakość wykonania coraz rzadziej spotykana w obecnych czasach, brzmieniowo co komu pasuje. W cenach jak za NOWE średnio brzmiące i wykonane.

58FDA4DC-B090-4D64-BF17-0C80C3A02ECD.jpeg

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Nie będę się pastwił nad Sonusem i pokazywał na forum jak wygląda "włoska robota". Ja odpuściłem. 

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Olympica Nova 1 muszę sprawdzić z nadzieją, że tu jednak mamy zupełnie innym poziom wykonania. 

Nie mialem do czynienia za dużo z Sonus Sonetto , ale czy było aż tragicznie z jakością wykonania jak kolega pisze 🤔, prawdę mówiąc widzialem  podłogówki Sonetto i byly to kolumny bardzo dobrze wykonane i ladne moim zdaniem ( oczywiscie kazdy ma swoje wlasne upodobania )Pozatym byc moze byly zbyt duze oczekiwania co do jakości tej co by nie mowic ale jednak taniutkiej seri Sonusa. Każdy ma swoje kryteria co do kvalitet , uważam swoje Olympica ( stary model ) za dobrze wykonane kolumny i bardzo ładne , niemniej jednak w ofercie SF jest to taki sredniaczek i nadal nic specjalnego. Wracając do taniego Sonetto , to i tak uważam ze biorąc pod uwagę ich niewielka cenę prezentują się na tle głośników w tym samym przedziale cenowym dużo , dużo lepiej. Napewno nie odbiegajac jakoscia wykonania, powiedziałbym nawet ze oferują dużo więcej. Być może było coś nie tak z tym modelem co kolega posiadał. Moim skromnym zdaniem jeżeli już kolega chce zobaczyć, poczuć i dotknąć jakość wykonania Sonus Faber to dopiero przy Electa Amator 3 , a jeszcze w kolorze  graphite 🤩 , i tu dopiero zaczyna sie droga do Italien Kvalitet. 

4 minuty temu, marcusSE napisał:

Nie mialem do czynienia za dużo z Sonus Sonetto , ale czy było aż tragicznie z jakością wykonania jak kolega pisze 🤔

No tak średnio bym powiedział, tak średnio, z jakością brzmienia też moim zdaniem...

Edytowane przez J4Z

.

12 minut temu, marcusSE napisał:

Wracając do taniego Sonetto , to i tak uważam ze biorąc pod uwagę ich niewielka cenę

Nie mogę się zgodzić z tą niewielką ceną.

Sonetto 1 to obecnie ok. 8kzł.

No ale tak, nikt nikogo nie zmusza do kupna produktów najsilniejszej marki wśród producentów głośników. Niestety dla mnie... SF trafił w mój czuły punkt jeżeli chodzi o pokazanie piękna głosu solistek i solistów. Pierwszy kontakt z tym producentem i od razu taki strzał, wręcz otrzeźwienie, że na ATC świat dobrego brzmienia się nie skończył. 

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Obejrzyj serię Heritage.

Nie muszę kolega ma w sypialni Wharfedale Denton 85 Heritage , bardzo ładne kolumienki , i to niby ma byc ta lepsza jakość wykonania niż ma Sonetto , może jakiś konkret co to takiego.

3 minuty temu, Adam 38 napisał:

Nie mogę się zgodzić z tą niewielką ceną.

Sonetto 1 to obecnie ok. 8kzł

Z cenami to wszyscy przeginają 

7 minut temu, marcusSE napisał:

Nie muszę kolega ma w sypialni Wharfedale Denton 85 Heritage , bardzo ładne kolumienki , i to niby ma byc ta lepsza jakość wykonania niż ma Sonetto , może jakiś konkret co to takiego.

Myślałem, że piszemy o jakości wykonania SF i dlatego miałem na myśli kolekcję Heritage Sonusa (Minima, Electa, Maxima) a nie Wharfedale.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Myślałem, że piszemy o jakości wykonania SF i dlatego miałem na myśli kolekcję Heritage Sonusa (Minima, Electa, Maxima) a nie Wharfedale.

Przepraszam , moja pomyłka pełna zgoda 👍,  sam pisalem ze moim zdaniem  poczuć i dotknąć jakość wykonania Sonus Faber to dopiero od miniumum  Electa Amator

4 minuty temu, J4Z napisał:

Dziwne,

Dla mnie nie. Przecież każdy z nas jest inny. A może też fajnie wyszło połączenie średnicy małego Naita z małym Sonusem. Harbeth u mnie grał i doceniam ale nie ruszało mnie jak na Sonusie. Spendor jeszcze nie odkryty.

18 minut temu, marcusSE napisał:

Nie pisalem o jakości dźwięku tylko wykonania , prawdę mówiąc nie znam innej marki która oferuje coś więcej w tej cenie 🤔

design Sonetto z pewnością  wyróżnia się  w tej klasie cenowej, jest ciekawy kształt i przyjemne dla oka forniry, choć równorzędne modele Opera czy Chario wydają się być mniej oszczędne materiałowo, przeskok na Olympicę czy wyżej na Evolution to już jest wg mnie designerski i jakościowy top, połączenie drewna metalu i skóry kosmos. Oczywiście, jak nie zależy Ci na wyglądzie to pod brzmieniowo da się znaleźć duuuuuużo lepsze kolumny w budżecie Sonetto (np Proac D20R, Kudos Super 20a, Spendor A7, ATC SCM40)

10 minut temu, Artistplant napisał:

Oczywiście, jak nie zależy Ci na wyglądzie to pod brzmieniowo da się znaleźć duuuuuużo lepsze kolumny w budżecie Sonetto (np Proac D20R, Kudos Super 20a, Spendor A7, ATC SCM40)

Spendory to faktycznie dobre kolumny 

5 godzin temu, J4Z napisał:

Dziwne, spendor, harbeth moim dla mniej mają lepsze wokale. 

To jest brytyjska szkoła grania wokalem BBC, na której świat się nie kończy i też nie każdemu takie brzmienie zawsze pasuje..

Brytyjscy czy włoscy producenci Audio najczęściej parują i testują swoje produkty na innych rodzimych konstrukcjach. Stąd ich częste „zgranie”.

Ok, ok, rozumiem że komuś może się podobać co innego (gust, akustyka, słuch, repertuar, sprzęt towarzyszący). Sonetto słuchałem z Unico. 

Edytowane przez J4Z

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.