Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  352 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz więcej na tym forum złośliwości i narzekania. No ale takie zachowanie jest wygodne...nie trzeba o niczym czytać, nie trzeba poszerzać swojej wiedzy...po prostu wpadamy do każdego wątku i ,,popisujemy" się swoimi ,,złotymi" myślami...

Dla tych osób na forum, które cenią sobie rzetelną informację należy powiedzieć, że to nowe CUŚ od SF ma nawiązywać do początków działalności Franco Serblina w zakresie projektowania zestawów głośnikowych.

Stworzył on w 1980 roku swoją pierwszą konstrukcję i nazwał ją SNAIL PROJECT (Projekt Ślimak). Wg. jego słów inspirował się projektami Leonarda. Coś w tym musiało być bo wyglądała dość renesansowo;-)

Sonus%202.jpg

Był to rok 1980 i trochę inne możliwości technologiczne niż dzisiaj.

Dziś mając np. wzmacniacze w klasie D można zaprojektować All In One. Więc w roku 2016 ówczesny projekt Serblina może wyglądać tak jak to pokazano podczas prezentacji SF16:

0616sf16.jpg?itok=E9MDkb5j

A co do ceny to jest wysoka, bo dziś takie wyroby mają trafiać do miłośników gadżetów z dobrymi bonusami rocznymi a nie do ciułaczy w sweterkach...inne czasy, inny target. Takie czasy. Zawsze można wyjechać do Korei Północnej aby sobie pomieszkać w kraju wiecznej szczęśliwości, gdzie słowo High-End nie będzie nas prześladować po nocach.

co nie zmienia faktu , iż w moim odczuciu wygląda beznadziejnie.......takie brzydactwa może kochać tylko matka :)

Wszystko zależy od tego w jakim wnętrzu się daną rzecz umieści. To jest sprzęt ,,na wypasie" i pasuje do takich wnętrz gdzie pierwszy lepszy mebelek kosztuje kilkanaście tysięcy Euro;-)

sonus_faber_sf_16_review_matej_isak_2016_2017_mono_and_stereo%2B-%2B26-1.jpg

sonus_faber_sf_16_review_matej_isak_2016_2017_mono_and_stereo%2B-%2B25-1.jpg

Edytowane przez moreno1973

Wszystko zależy od tego w jakim wnętrzu się daną rzecz umieści. To jest sprzęt ,,na wypasie" i pasuje do takich wnętrz gdzie pierwszy lepszy mebelek kosztuje kilkanaście tysięcy Euro;-)

sonus_faber_sf_16_review_matej_isak_2016_2017_mono_and_stereo%2B-%2B26-1.jpg

sonus_faber_sf_16_review_matej_isak_2016_2017_mono_and_stereo%2B-%2B25-1.jpg

ej https://www.youtube.com/watch?v=rx3wpPnHrPg

Piekna rzecz - kolejna zreszta tej firmy.
  • 2 tygodnie później...

Witam Panowie.

Jestem amatorem jeśli chodzi o audio, lecz zawsze podobały mi się wyroby SF. Chce zakupić model minuetto ,jaki wzmacniacz polecicie do tych monitorkow ? Nie jestem melomanem ,słucham jazzu,bluesa, rocka. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Dziękuje i pozdrawiam.

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

Witam Panowie.

Jestem amatorem jeśli chodzi o audio, lecz zawsze podobały mi się wyroby SF. Chce zakupić model minuetto ,jaki wzmacniacz polecicie do tych monitorkow ? Nie jestem melomanem ,słucham jazzu,bluesa, rocka. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Dziękuje i pozdrawiam.

Czemu akurat ten model chcesz zakupić?

Może dasz się przekonać na zakup innego modelu?

W jak dużym pokoju mają kolumny grać? Ile m2?

Jaki masz budżet na wzmacniacz i czy preferujesz tranzystor czy lampkę?

Czemu akurat ten model chcesz zakupić?

Może dasz się przekonać na zakup innego modelu?

W jak dużym pokoju mają kolumny grać? Ile m2?

Jaki masz budżet na wzmacniacz i czy preferujesz tranzystor czy lampkę?

Są niedrogie myśle ,ze dlatego ;) chciałbym lampkę, miałem zmacniacze słuchawkowe lampowe wraz z lcd2.

Pokój około 20m2 wiec niewiele. Budżet niewiem ,nie chce szaleć ;)

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

Copland csa 28, z minuetto grał cudownie, do dzisiaj się zastanawiam dlaczego wówczas wybrałem concerto.

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

Czytałem gdzieś ,ze densen b100 daje radę, to prawda ?

20 m2 i Minuetto bez względu jaki wzmacniacz wybierzesz niestety szału nie będzie.

Pokój zamaly czy zaduzy ?

20 m2 i Minuetto bez względu jaki wzmacniacz wybierzesz niestety szału nie będzie.

Pokój zamaly czy zaduzy ?

Albo pokój za duży, albo Minuetto za małe. Do wyboru, w zależności co łatwiej zmienić. Zakładam na wyrost, że pokój już masz i zmiana jest mniej realna niż wybór innych kolumn.

Generalnie moim skromnym zdaniem takie monitorki mimo że górą i środkiem zagrają prawdopodobnie świetnie to po bardzo krótkim zachwycie zabraknie dołu.

Copland csa 28, nad s300

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

http://allegro.pl/monitory-sonus-faber-minuetto-standy-drewno-i6314094148.html

te chcesz łyknąć? będziesz zadowolony!

Wspaniałe są! Gdybym miał luźne 3 kolasie, to łyknął bym je żeby mieć!

ale.... wolałbym te

http://allegro.pl/kolumny-stereo-dali-grand-diva-komis-myslenice-i6335667207.html

dołożyłbyś deko a głośniki na lata, na przeróżne pokoje, małe, duże, wzmacniacze słabe, mocne, wszystkie...

Witam,

Chciałam dołączyć do klubu i kilka pytań dla znawców marki.

Nabyłam te "starocie" tj. SF Minima Vintage :)

1) ile to ma grać, żeby zagrało? Mimo wygrzewania w 30 stopniach :), w pokoju 19 m, cholery nie grają

2) "przybić" do standów czy nie śrubować?

3) doginać czy nie?

4) wywalić i kupić inne? ;)

Jak na razie jedyny + to wygląd :)

Pozdrawiam

Witam,

1) ile to ma grać, żeby zagrało? Mimo wygrzewania w 30 stopniach :), w pokoju 19 m, cholery nie grają

3) doginać czy nie?

Pozdrawiam

Zależy czego na tym słuchasz...jak Gangu Albanii to nie zagrają;)

Wtedy wywal jak najszybciej...

Witam,

3) doginać czy nie?

Pozdrawiam

Cofnij się kilka stron do tyłu. Tam w dłuższej dyskusji udowodniono że SF to dno i nie warto ich trzymać w domu, chyba że jako podstawka pod kwiatka. Ja ze swoich na zimę robię domki dla ptaków na balkon.

Spoko, właśnie się rozgrywają, trochę im jeszcze brakuje do Dynek 160 i KEF LS50, ale mam nadzieję, że jednak nie wywalę.

Słucham wszystkiego:Ramsteina, AM Jopek, King of Lion, Metalica, Krall, ABBA, Stańko, Możdżer, Nightwish, znaczy dżem, mydło i powidło :)

A tych, co podłączają do betoniarki proszę o niezabieranie głosu.

Witam

chciałbym dołączyć do klubu, od pół roku stałem sie szczęśliwym posiadaczem sonusów.

Sonus faber venere 2.5

mam pytanie do klubowiczów gdyż obecnie posiadam wzmacniacz marantz'a PM 8005 i wydaje mi się ze nie do końca to jest to .

czy mogę prosić o jakies sugestie co do innych wzmacniaczy które by się zgraly z venere.

dzięki z góry pozdrawiam

Panowie a Minuetto czy minima amator ? Jakie sa zasadnicze roznice ?

Witam

chciałbym dołączyć do klubu

posiadam sonus faber venere 2.5 I marantz pm 8005.

Jestem raczej zadowolony ale czegos mi brakuje

mogę prosić o inne wzmacniacze które fajnie się by zgraly z venere.

dzięki pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam Audiofili i wielbicieli Sonus Faber starej szkoly zwlaszcza!

Dopisuje sie do klubu z przypadkowo zakupionymi Sonus Faber Electa Amator I. Mialem bardziej ochote na II ale jak sie okazalo mkI kroluje bez sprzecznie - w dwojce nie ma tej gory - a po dlugich perypetiach - dobierania kabli, stremera, koncowki - twierdze ze:

Sonus Faber Electa Amator I to glosniki rewelacyjne - nie slyszlaem lepszych monitorow - i uwaga po dosc dlugich poszukiwaniach recepty na nie nie brakuje im nic z podlogowek!!!!! Bas zroznicowany, gleboki jak marzenie , szybki- a o gorze juz nie wspomne - znany gwizdek jest bardzo trudny do pobicia - jak wrecz tylko do dorownania mu.

Niestety malo ktory wzmacniacz jest w stanie je kontrolowac!!!!!! Na to trzeba uwazac najbardziej. Elektrokompaniet AW 180 gral, ale bas mimo byl troche misiowaty, nie do konca kontrolowany, gora nie odslonieta - nie ten tranzystor- w ogole nie tranzystor jezeli chce sie slyszec wybrzmienia gory - tym kolumnom trzeba by chyba wydajnego pradowo minimoum 2 * 300 watt i to gleboko sie zastanowic jakiego - a to moglobybyc bardzo drogo (zeby tranzystor zagral jak single ended to cena kosmos)

wiec wariant tanszy, ale bardziej problematyczny - lampy - ich wymiany, koszty nowych , bardzo duze prady, kilowat na lampie pradu stalego to tak jak chodzic kolo transformatora, a dotkniecie mokra reka takiej lampy pewnie skonczylo by sie teleportacja na druga strone.

Po zastosowaniu lampy single ended 845 w koncowki w klasie A 2*37 watt dopiero gra - i to z bardzo, dopiero z bardzo dobrymi komponentami - kable sa nie mniej wazne niz sam wzmacniacz i kolumny i zrodlo - zwlaszcza sieciowki dobrze dobrane

Przy czym koncowka podobna tez oparta na lampie mocy 845 ale uzyskujaca 2*30 watt dobrana w najlepszej konfiguracji lamp nie byla w stanie kontrolowac tych kolumn.

Pozdrawiam!

tak

z bardzo dobrze dobranymi lampami sterujacymi.

Z 845 jeszcze nie kombinowalem, nie wiem czy chce, i czy to cos juz da, pewnie minimalnie tak ewentualnie myslalem nad 845W chinskim, te czarne, bo przeciez nie kupie amerykanski RCA czy Jan - jakos tak za okolo 5000zl za sztuke .

Edytowane przez Andrze_2014
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.