Skocz do zawartości
IGNORED

MQA to oszustwo ?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, LOBO_M napisał:

od słowa do słowa i nawet coś z tej rozmowy człowiek wyniesie;-)

Dzieki za rekomendacje, muzyczne też;-)

mocno nie na temat ale jak są korzyści z ot to może inni wybaczą 😇

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

też na pewno już robią zamówienie

nie wszyscy lubią dymy, jodyny, słone wodorosty ( dla przeciwwagi też lubię mieć pod ręką coś po drugiej stronie mocy, aktualnie Macallan )

W dniu 28.04.2021 o 10:15, BanalnyX napisał:

Poprawi się przepustowość, to ten format zapewne zniknie.

Zgrubnie licząc minimalna przepustowość konieczna do transmisji np. pliku WAV to ~ 2 Mb/s.

(minuta na przesłanie 10 MB)

Chyba to sporo - a do zapewnienia ciągłości i bufora pamięci zapewne konieczna jest większa.

(Tymczasem kanał łączności przy dynamicznym zestawianiu połączeń  jest dzielony w zależności od liczby urządzeń i utrzymanie stałej przepustowości jest mało osiągalne.)

Edytowane przez xetras
poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dlatego natywne odtwarzanie chyba rzadko jest stosowane, a na pewno konwersja z formatu w inny jest koniecznością.

Chyba ten format MQA to pieczęć autentyczności ?

[Sam wolę nadal słuchać z CD]

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Hej.

Powiedzcie mi w dość prostym języku czym się różni jeśli dac posiada opcje mqa decoder a inny ma mqa renderer ?

Pozdrawiam

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

W dniu 12.05.2021 o 15:07, soberowy napisał:

Powiedzcie mi w dość prostym języku czym się różni jeśli dac posiada opcje mqa decoder a inny ma mqa renderer ?

A co za różnica jak MQA to oszustwo?

A w skrócie jest "MQA Core Decoder" - ten co robi pierwsze rozłożenie (to może być też program np. apka Tidal, Audirvana). "MQA Renderer" to ten, co robi dodatkowe rozłożenia (podobno musi być sprzętowo) i wymaga wcześniej obróbki przez "Core Decoder" (np. Dragonfly, iFi). No i jest "MQA Full Decoder" złożony z obu powyższych (np. Bluesound).

Info 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 22.05.2021 o 10:49, marcinmarcin napisał:

Wartościowy głos w dyskusji:

jaki on wartościowy jak sam tytuł jest już kłamstwem.

na YT nawet yeti można obejrzeć jak chodzi.

24 minuty temu, bolo_senor napisał:

jaki on wartościowy jak sam tytuł jest już kłamstwem.

Uważasz że przejście z formatów bezstratnych darmowych na format stratny, płatny i nie wiadomo co robiący, o którym paru YouTube rów napisało że jest super i slyszą ze jest lepiej, to właściwa droga i przyszłość streamingu?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

35 minut temu, bolo_senor napisał:

Nic to! w internatach można obmejżęć jak szczepionki metal przyciagajo, to dopiero rewelacja, a nie tam jakieś yeti czy MQA.

Ja przyjąłem prostą zasadę. Jeżeli ja cos słyszę to to biorę/kupuję, słuch innych jest drugorzędny. Jeden słyszy różnice w kablach, drugi MQA, trzeci między dywanem perskim, a z Ikei. Kolejny przy każdej zmianie kondensatora ściąga kolejny koc. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Uważasz że przejście z formatów bezstratnych darmowych na format stratny, płatny i nie wiadomo co robiący, o którym paru YouTube rów napisało że jest super i slyszą ze jest lepiej, to właściwa droga i przyszłość streamingu?

jakich bezstratnych , mqa jest raczej następcą mp3

pliki bezstratne są przecież jak były .

jaki serwis streamuje pliki hi-res za free ?

48 minut temu, LOBO_M napisał:

Ja przyjąłem prostą zasadę. Jeżeli ja cos słyszę to to biorę/kupuję, słuch innych jest drugorzędny.

dobra to zasada

Edytowane przez bolo_senor
9 minut temu, bolo_senor napisał:

jakich bezstratnych , mqa jest raczej następcą mp3

pliki bezstratne są przecież jak były .

Promuje się jako następca hires. 

Pytanie czy będą w przyszłości jak mqa zostanie standardem. Marketing mają doskonały, to nie ulega wątpliwości 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Promuje się jako następca hires.

porównuje się do bezstratnych formatów , ale to raczej format do streamingu gdzie liczy się prędkość łącza.

Myślę , że formaty bezstratne pozostaną jednak obok mqa w miejscach typu sklepy z plikami hi-res.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Pytanie czy będą w przyszłości jak mqa zostanie standardem. Marketing mają doskonały, to nie ulega wątpliwości 

to , że dac ma mqa - nie oznacza , że każdy plik mqa , z każdym daciem gra tak samo.

każdy znajdzie wcześniej czy później coś dla siebie.

2 godziny temu, LOBO_M napisał:

Ja przyjąłem prostą zasadę. Jeżeli ja cos słyszę to to biorę/kupuję, słuch innych jest drugorzędny. Jeden słyszy różnice w kablach, drugi MQA, trzeci między dywanem perskim, a z Ikei. Kolejny przy każdej zmianie kondensatora ściąga kolejny koc. 

Też tak uważam, bardzo dobrze napisane (y)

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

porównuje się do bezstratnych formatów , ale to raczej format do streamingu gdzie liczy się prędkość łącza.

Myślę , że formaty bezstratne pozostaną jednak obok mqa w miejscach typu sklepy z plikami hi-res.

jest Kubuś z prawdziwymi hiresami

7 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jest Kubuś z prawdziwymi hiresami

Jest, ale nie u nas. I już pewnie nie zdąży...

A legalnie mamy dostępne Deezera CD i Tidala CD/MQA, więc nagle Apple pojawi się jako monopolista w hires 🙂

40 minut temu, Klimkr napisał:

Jest, ale nie u nas. I już pewnie nie zdąży...

A legalnie mamy dostępne Deezera CD i Tidala CD/MQA, więc nagle Apple pojawi się jako monopolista w hires 🙂

co schiza z tą legalnością ?

od października jest legalnie dostępny w opcji family

Apple monopolista, rozbawiłeś mnie 😇

28 minut temu, Zbi_Rek napisał:

co schiza z tą legalnością ?

od października jest legalnie dostępny w opcji family

Apple monopolista, rozbawiłeś mnie 😇

W sumie to chodziło mi o to, że trzeba się wysilać by Qobuzowi dać pieniądze...

Ale nawet ja, choć może tylko mi się wydawało, słyszałem, że gra najlepiej.

5 minut temu, Klimkr napisał:

W sumie to chodziło mi o to, że trzeba się wysilać by Qobuzowi dać pieniądze...

Ale nawet ja, choć może tylko mi się wydawało, słyszałem, że gra najlepiej.

korzystam z Kubusia ponad dwa lata i tez nie mam zastrzeżeń do jakości brzmienia jak i do obsługi

Wszyscy... prawie wszyscy już mamy na tyle szybkie łącza i urządzenia, by odebrać i odtworzyć hires. Ale dla serwisów streamingiwych wysłać w tym samym czasie miliony plików hires to spora inwestycja. Ale jak tylko technicznie będą w stanie, to za niewielką opłatą to zrobią. A biorąc pod uwagę szybkość rozwoju technologii stanie się to baaardzo szybko.

Nie tak dawno zgrywałem mp3 na przenośny player z topową pamięcia 512MB - dziś już nikt playerów nie pamięta. Nie długo nikt nie będzie pamiętać o jakimś kuriozalnym MQA.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Wszyscy... prawie wszyscy już mamy na tyle szybkie łącza i urządzenia, by odebrać i odtworzyć hires. Ale dla serwisów streamingiwych wysłać w tym samym czasie miliony plików hires to spora inwestycja. Ale jak tylko technicznie będą w stanie, to za niewielką opłatą to zrobią. A biorąc pod uwagę szybkość rozwoju technologii stanie się to baaardzo szybko.

Nie tak dawno zgrywałem mp3 na przenośny player z topową pamięcia 512MB - dziś już nikt playerów nie pamięta. Nie długo nikt nie będzie pamiętać o jakimś kuriozalnym MQA.

Już się stało - dla Appla czy Amazona zwiększenie przepustowości to żaden problem,  muzyka jest tylko małą częścią  ich usług i mają kasę. Podobnie u Googla (ale jakoś o planach HiFi/hires nie słychać). A u pozostałych zgryz, zwłaszcza dla Spotify. Paradoksalnie najwięcej klientów to największy problem i koszty - a jadą na stratach od lat. Qobuz broni się bardzo powolnym powiększaniem listy krajów gdzie jest dostępny, Deezer ograniczył się do jakości CD. A Tidal, jak widać, spudłował z MQA 🙂

Czy ja wiem czy tidal z mqa spudłował?

Zanim wejdą te szybkie łącza to wystarczająco dużo na mqa zarobi , a czym więcej klientów zwabi tym dla niego lepiej.

Może się okazać , że to on będzie dyktował warunki , jako serwis z największą liczbą użytkowników , a wtedy mqa będzie standardem.

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

Może się okazać , że to on będzie dyktował warunki , jako serwis z największą liczbą użytkowników , a wtedy mqa będzie standardem.

ano właśnie

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

ano właśnie

a może będzie każdy serwis muzyczny miał swój sprzętowy kodec i co miesiąc nowy dac będzie trzeba kupić 😄

to czy wtedy mqa będzie cacy ?

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

a może będzie każdy serwis muzyczny miał swój sprzętowy kodec i co miesiąc nowy dac będzie trzeba kupić 😄

I w tej chwili trafiłeś w "10"

producenci zorientowali się się, że to zła droga i od ponad roku, jak nie dłużej do listy wspierających sprzętowo producentów nie dołączył żaden

globalne upublicznie w sieci (5-6 lat temu ograniczenie tylko do dyskusji na forach audio ) informacji o kłamstwie mqa dotarło do szerokiego kręgu masowych klientów indywidualnych i stało się

nie bez przyczyny łańcuchowy raper pozbył się gorącego kartofla na rzecz tłiterowca

na rynku sprzętu zapanował chaos informacyjny , czy dekoduje, co dekoduje, do jakiego poziomu dekoduje, czy w całości dekoduje...

pazerność meridiańca zbiera negatywną odpowiedź z rynku i bardzo dobrze

• Pokaż nowe odpowiedzi