Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.05.2021 o 04:00, Less napisał:

Różnica skali.  Ile jest psów A ile wilków?

Skala wynika z ekspansji człowieka w ekosystemie.

Wiosna całą gębą....... Jeże grasują w moim ogrodzie. Mają miejscówkę pod karmnikiem i wyjadają to co ptaszyska wyrzucą na ziemię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 15.05.2021 o 22:34, Wuelem napisał:

Trzymanie (dla przyjemności) zwierząt, które dla swojej diety (pies, kot...) wymagają (od ludzi) zabijania innych zwierząt...

JEST BEZ SENSU!

Warto to sobie uświadomić i nie wklejać idiotycznych, miluśnych obrazków.

Super. Przemyśl tę złotą myśl posuwając w knajpce soczystego schabowego pod piwko albo setę .

Wziąłem go na spacer, pod koniec uczepiłem i prowadzę w kierunku auta a w niego jakby coś wstąpiło, zaczyna mnie okrążać i okręcać smyczą, szczekać z powarkiwaniem, pcha się, blokuje, co smycz odwinę to on cak wokół mnie,
myślę co jest .... ? Stanowczo w kierunku auta i jak otworzyłem drzwi to sie uspokoił
Później opowiadam córce jak się zachował, ta się śmieje, "coś mu się nie podobało i był zły" pewnie ze koniec spaceru 😃

Potrafi tez takie oczko puścić i niewiadome ..... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Czym go tak wystraszyłeś?

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, sly30 napisał:

Patrzy jak wkur....y Gerard. Komu tu sypnąć?... :-))

Z shar pei  to nie tak prosto.  Poznanie jego intencji może wymagać prawdziwie konfucjańskiego podejścia.  No i spokojnie można powiesić przy wejściu tabliczkę "Uwaga! Pies nie szczeka." 🙂

8 godzin temu, przemak napisał:

Nie jest wystraszona, pilnuje 😉

Tylko się oczy zaświeciły w lampie błyskowej, pozycja to taka zrelaksowana gotowość.

9 godzin temu, przemak napisał:

Nie jest wystraszona, pilnuje 😉

Pilnuje, żeby Tatuś Przemak przyzwoicie przygotował nagranie, aby się tego dało słuchać.

Bo jak nie, to go ugryzie w dupę i poszarpie nogawki.

I taki pies powinien być w każdym studio!

🐕🎧🎤🎹

Dzisiaj w trakcie zabawy

Grozny

Ukryta Zawartość

A tak się robi maślane oczy żeby się dalej bawić 😀
IMG_3407.thumb.jpg.dc52faf82470860e4f6c4194161a70b9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem w zimie nową skrzynkę lęgową dla sikorek ale ją olały. Spotkała mnie jednak nagroda , mam nowego sąsiada. To najmniejszy z naszych polskich dzięciołów. Co prawda on tylko na stołówce ale popatrzeć na osobnika.....sama radość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, degusto napisał:

Zrobiłem w zimie nową skrzynkę lęgową dla sikorek ale ją olały. Spotkała mnie jednak nagroda , mam nowego sąsiada. To najmniejszy z naszych polskich dzięciołów. Co prawda on tylko na stołówce ale popatrzeć na osobnika.....sama radość

Ukryta Zawartość

Najmniejszy jest dzięciołek, a osobnik na zdjęciu to jest samiec pstrego dużego.

Żadne ptaki nie założą gniazda w budce która jednocześnie jest karmnikiem i co chwilę coś przylatuje, siada i w nią dziobie.

W przypadku sikor, i nie tylko, ważna jest również lokalizacja i wymiary.  One nie lubią budek wieszanych za wysoko, ważna też jest kwestia średnicy otworu - dla modraszek optymalnie 28 mm, dla bogatek 33 mm.

Jak poprawisz to jest szansa że się załapiesz na lęgi drugiego rzutu lub powtarzane, u mnie jedne i drugie są w tej chwili w trakcie karmienia młodych w pierwszym lęgu.

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Zbig napisał:

Najmniejszy jest dzięciołek, a osobnik na zdjęciu to jest samiec pstrego dużego.

Żadne ptaki nie założą gniazda w budce która jednocześnie jest karmnikiem i co chwilę coś przylatuje, siada i w nią dziobie.

OK. Nie jestem znam się na ptakach ale je lubię . Wydawał mi sie znacznie mniejszy od tych , które widziałem w lesie. To zdjęcie jest dosłownie sprzed dwóch dni i powiesiłem na skrzynce te kulki żeby się ich pozbyć jako, że nie zostały skonsumowane zimą. Zawsze sroki są ostre na te kulki. Ta budka jest wymiarowa, ma otwór 30 mm i jest dość nisko. Została powieszona tak aby móc obserwować z okna kuchni ruch ewentualnych lokatorów ale pewnie jest tak jak piszesz... za duży ruch , za bardzo na widoku itp. Powieszę ją na jesieni tak by ewentualni lokatorzy czuli się komfortowo. Inne budki zostały przepisowo zasiedlone i coś tam w nich piszczy. Modraszki się ode mnie wyniosły niestety, bogatek jest całe stado. Z fajnych ptaków zimą zimą były gile ( są zjawiskowo śliczne) i kwiczoły ( chyba to były kwiczoły sądząc po podobieństwie do wizerunków w sieci).  Mój karmnik jest w zasadzie w środku miasta i odwiedziło jego najbliższą okolicę do tej pory 26 gatunków ptaków wliczając w to krogulca, który upolował pod karmnikiem mazurka i rodzinę bażantów żerującą pod karmnikiem. Załączam zdjęcie pani bażantowej. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, degusto napisał:

Z fajnych ptaków zimą zimą były gile ( są zjawiskowo śliczne) i kwiczoły ( chyba to były kwiczoły sądząc po podobieństwie do wizerunków w sieci).

Gile i kwiczoły zawsze się pojawiają pod koniec zimy.  Na gniazdowanie gila w mieście nie ma szans natomiast kwiczoły owszem, ale one są kolonijnie więc potrzebują jakiegoś parku albo przynajmniej grupy spory drzew aby założyć gniazda.  Ale pewnie masz kosy i drozdy, one są mniej wybredne środowiskowo.

13 minut temu, degusto napisał:

Mój karmnik jest w zasadzie w środku miasta i odwiedziło jego najbliższą okolicę do tej pory 26 gatunków ptaków wliczając w to krogulca,

Prawie 30 w środku miasta to już niezły wynik.  U mnie w okolicy są gołębniki więc jastrzębie i krogulce często kręcą się w pobliżu.  Rekordowo gniazdujących na posesji miałem 8 gatunków w sezonie, w tej chwili są sójki, drozdy, bogatki i modraszki.  W okolicy jest już komplet, słychać jerzyki i wilgi i całą masę innych gatunków.

No to masz kolego pewnie świetne warunki do tego aby zaprosić i obserwować ptaki. U mnie najstarsze drzewo ma 25 lat bo była tu "pustynia". Gniazdują tylko pospolite wróble i mazurki w tujach oraz sikorki w budkach lęgowych. Cieszę się z tych ptaków , które polubiły moją zieleń i przylatują żeby się najeść. Wiem, że w lecie nie powinno się dokarmiać ale sypię im parę deko żeby móc rzucić na nie okiem.

Jeżeli mógłbym wykorzystać twoją znajomość ptaków to chciałbym abyś popatrzył na zdjęcie i powiedział mi co to za ptak. Według mnie to chyba drozd ale mogę się mylić. Niestety zdjęcia robię najczęściej przez szybę okienną i są kiepskie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest zdjęcie z wikipedii. Nie jest jednolicie beżowy.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Drozd śpiewak jest jednolicie jasnobeżowy.

Ukryta Zawartość

Coś pochrzaniłem z wklejaniem . Tu jest link do drozda

Ukryta Zawartość

Tak czy tak liczy się, że był u mnie w odwiedzinach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, degusto napisał:

Nie jest jednolicie beżowy

W porównaniu z kwiczołem jest.  Za to odróżnienie śpiewaka od paszkota to prawdziwe wyzwanie.

Ten załącznik mi się nie otwiera, co to za format?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.