Skocz do zawartości
IGNORED

Igrzyska Olimpijskie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Seyv,

Ile medali zdobędą reprezentanci Polski na XXXIII Letnich Igrzyskach Olimpijskich?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile medali zdobędą reprezentanci Polski na XXXIII Letnich Igrzyskach Olimpijskich?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Tadeiro napisał:

Skoro za ten "wyczyn" dostała całe 0 (słownie: zero) punktów, to gratuluję reszcie australijskiej ekipy. 🤣

Maraton kobiet. Pogratuluj reszcie ekipy z Bhutanu.

"Mimo że Kinzang Lhamo przekroczyła metę jako ostatnia, półtorej godziny za pierwszą zawodniczką, była fetowana, jakby zdobyła złoto. Kibice docenili w ten sposób reprezentantkę Bhutanu, która walczyła do końca."

Edytowane przez Stream
4 minuty temu, Stream napisał:

z Buthanu

Z Prophanu też? 🤣

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Izrael we Francji reprezentowało 88 sportowców, a z otwartymi ramionami witał ich Emmanuel Macron, argumentując, że decyzja o wykluczeniu bądź jego braku należy do Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego. W przeciwieństwie do Rosjan i Białorusinów Izraelczycy mogli startować pod flagą swojego kraju.

Inbar Laniz, Raz Hershko i Tina Nelson Lev pozowały do zdjęć z żołnierzami. Wraz z nimi na spotkaniu pojawił się prezydent Izraelskiego Komitetu Olimpijskiego (IKOl) Ja’el Arad i kilku innych przedstawicieli związku. Hershko stwierdziła, że „taka wizyta to zaszczyt” oraz że „wojownicy [żołnierze IDF] są dla niej inspiracją”

Zawodniczka taekwondo Avishag Semberg brała udział m.in. w wydarzeniach organizowanych przez amerykańską organizację Friends of the Israel Defence Forces, która zbiera pieniądze dla sił zbrojnych Izraela. Działa też jako wolontariuszka, przygotowując posiłki dla żołnierzy izraelskich w Gazie

Inny reprezentant dżudo Peter Paltchik, który w Paryżu zdobył brązowy medal, a także był chorążym podczas ceremonii otwarcia, podpisał pociski przeznaczone do bombardowania Gazy. Pochwalił się tym na swoim koncie X (dawniej Twitter), podpisując zdjęcie słowami „Ode mnie, dla was, z przyjemnością”.

Trener olimpijskiej drużyny dżudo Oren Smadja, wraz z całą grupą swoich podopiecznych, spotkał się przed igrzyskami ze 102. Eskadrą Sił Powietrznych IDF. Smadja regularnie publikuje wpisy nt. działań przeprowadzanych przez Izrael w Gazie. Wiele z nich szerzy dezinformację i fake newsy, mające na celu dyskredytację i dehumanizację Palestyńczyków. Wśród nich pojawiają się też te, które rozpowszechniają zdementowane już kłamstwa nt. ataku Hamasu, dokonanego 7 października 2023 r., w tym m.in. twierdzenia o masowych gwałtach lub o napisach z krwi („Mahomet tu był”), które rzekomo miały pojawić się na ciałach izraelskich ofiar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

55 minut temu, Tadeiro napisał:

to gratuluję reszcie australijskiej ekipy

No i jest czego gratulować.

4 miejsce na świecie w klasyfikacji medalowej - 18 złotych medali, 19 srebrnych, 16 brązowych.

Nie wiedzałeś to już wiesz, i nie dziękuj, nie potrzebuję.

Trzeba było intersować się i ogladać sport, nie jakieś poboczne pierdoły.

Edytowane przez iro III

"Czysta woda" i "wolne media" na jednym przykładzie:

Achievement unlocked!

6 godzin temu, Maju napisał:

graliśmy trochę nierówno, nasze dobre mecze przeplatały porażki ale i tak zagrali wszystko na co nas w danej chwili było stać.

Mecz grupowy z Włochami potraktowałem jako zasłonę dymną i chęć trafienia w 1/4 na Słowenię, co okazało się taktyką dobrą.
Zgadzam się, że w tej dyspozycji w jaką nasi siatkarze trafili w igrzyska srebro jest wybitnym osiągnięciem, bo mogło się skończyć nawet bez medalu, gdybyśmy przegrali z USA.
Jednak zostało popełnionych trochę błędów przez Grbica, ale to było widać dopiero po całej imprezie.
Zabrał kompletnie bez formy Kaczmarka, który wcale nie grał, a zostawił świetnego w tym sezonie Bednorza.
Postawił na Kurka i Leona w ataku, którzy moim zdaniem ogólnie zawiedli...zwłaszcza Kurek - słaby w ataku i często nadziewający się na blok. Tak naprawdę to wybór jedynie Kochanowskiego do drużyny marzeń był w pełni uzasadniony, bo nikt poza nim się do niej nie nadawał. Francuzi więc wybrali pięciu swoich, co też mnie nie dziwi, bo ostatnie dwa kluczowe mecze rozegrali perfekcyjnie.
Wybór Janusza zamiast Łomacza na rozgrywającego też był kontrowersyjny, co pokazała kontuzja tego pierwszego w meczu z Jankesami i nagły zwrot akcji po wpuszczeniu na parkiet tego drugiego. Co byłoby gdyby Janusz kontuzji nie doznał - aż strach pomyśleć.

To na razie tyle. Błędów trenerskich było pewnie więcej...na szczegółową analizę przyjdzie czas.

7 godzin temu, iro III napisał:

No i jest czego gratulować.

4 miejsce na świecie w klasyfikacji medalowej - 18 złotych medali, 19 srebrnych, 16 brązowych.

Nie wiedzałeś to już wiesz, i nie dziękuj, nie potrzebuję.

Trzeba było intersować się i ogladać sport, nie jakieś poboczne pierdoły.

Nie dobijaj go.

Bedzie rodeo to będzie ogladał.

Kabarety też zauważyły igrzyska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Że co?

"...pozew dotyczący cyberprzemocy podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Dotyczyć on ma autorki J.K. Rowling i właściciela serwisu X Elona Muska..."

"Paryska prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie cyberprzemocy po skardze Khelif"

Ukryta Zawartość

Nie jest zadowolona z wyczynu?

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 godzin temu, soundchaser napisał:

Mecz grupowy z Włochami potraktowałem jako zasłonę dymną i chęć trafienia w 1/4 na Słowenię, co okazało się taktyką dobrą.

Nie będę udawać że jestem jakimś kibicem czy znawcą siatkówki, bo to jeden ze sportów na którym moje emocje za bardzo eksplodują, za dużo nerwów oglądanie to mnie kosztuje. 
Nie ukrywam jednak że z tego co pamiętam wszyscy mówili o tej "klątwie" Słowenii i (chyba) wszystkim zależało by na nią nie trafić.

Teraz czytam że Słoweńcy w grupie pokonali Francję a oni cudem (a może dzięki sędziom) nie przegrali z Niemcami.....co tylko dowodzi tego, że poziom światowej siatkówki jest tak wyrównany, że o wszystkim decyduje dyspozycja dnia i (lub) psychika.
I to co pisałem  wcześniej.....oni byli ciągle na tej "fali wznoszącej" która od 3 seta meczu z Niemcami się zaczęła (potem wygrali wysoko z tymi co nas pokonali) a nasi nie potrafili się na tej "fali" niej utrzymać.

W personalne układanki, ewentualne błędy trenerskie Grbica nie wnikam.
Nie znam się na tyle by się wymądrzać, nie oglądałem wszystkich tych meczów w całości, nieprzerwanie z racji zbyt dużych emocji z którymi sobie nie radzę.    🙂

Zauważyłem tylko że niemal każdy z wymienionych przez Ciebie graczy miewał dobre i gorsze chwile a na ogólną ich formę ma nie tylko wpływ trener reprezentacji.
Mamy po bardzo długim czasie medal i to nie byle jaki, srebro.....tym się cieszmy.

Pisałem tu już jak:

22 godziny temu, Maju napisał:

komentator Tomasz Jaroński skomentował wynik Darii Pikulik

.....który był najlepszym wynikiem jej grupy kolarskiej na poważnych zawodach.....niestety Daria musiała się jednak wycofać:

"Jestem zmęczona generalnie. Tymi wszystkimi wiadomościami, nawet jeśli są bardzo miłe. I też tym, że w niedzielę pięć godzin w aucie wysiedziałam. Dotarłam na Tour de France o 21, nie spałam za dobrze. Jeszcze mnie obudziła kontrola antydopingowa o 7. Po raz piąty w tygodniu. Miałam cztery kontrole na igrzyskach i teraz piątą — dodała.

— Na tym zmęczeniu byłam megarozkojarzona i bałam się podjąć ryzyko, by nie wywołać jakiejś kraksy. Powiedziałam dziewczynom, że na razie chcę sobie spokojnie jechać z tyłu i one to wszystko rozumiały. A i tak byłam szósta."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Godzinę temu, Maju napisał:

wszyscy mówili o tej "klątwie" Słowenii i (chyba) wszystkim zależało by na nią nie trafić.

To były dawne czasy kiedy faktycznie na różnych imprezach (głównie w ME) przegrywaliśmy z nimi w ćwierćfinale. Jednak ostatnio częściej z nimi wygrywaliśmy i myślę, że jednak w ćwierćfinale na tych igrzyskach łatwiejszym przeciwnikiem była Słowenia niż Niemcy (podobno Polacy na nich nie chcieli trafić, ponieważ Winiarski miał dokładnie rozpracowany nasz zespół), a później na jedną z drużyn - Włochy/Francja.
Dlatego Polacy po prostu nie przyłożyli się za bardzo do meczu z Włochami, a oni grali na maksa.

Godzinę temu, Maju napisał:

Teraz czytam że Słoweńcy w grupie pokonali Francję a oni cudem (a może dzięki sędziom) nie przegrali z Niemcami.....co tylko dowodzi tego, że poziom światowej siatkówki jest tak wyrównany, że o wszystkim decyduje dyspozycja dnia i (lub) psychika.

Dokładnie - psychika i umiejętność wygrywania najważniejszych piłek.
Porażka Francji w grupie ze Słowenią była bez konsekwencji, tak samo jak Polski czy Japonii. Liczył się awans do play-offów i to się wszystkim udało.
Natomiast mecz Francji z Niemcami pokazał co znaczy psychika i właśnie ta umiejętność wygrywania najważniejszych piłek. 2 sety mogli przegrać, ale później wzięli się do roboty. Jeszcze lepiej pokazuje to mecz Włochów z Japonią, ale trzeba uczciwie przyznać, że mieli ogromnego farta bo obronili 3 piłki meczowe. Ale jednak w półfinale znalazły się 4 najsilniejsze drużyny świata, czyli tak jak powinno być.
Trochę dziwnie wyglądałaby najlepsza czwórka: Niemcy, Japonia, Polska, USA.
Francja zagrała najlepsze swoje mecze na samym końcu wielkiej imprezy. Ważne dla nich było by dostać się "jakoś" do strefy medalowej, a później odpalić petardę. Zrobili to perfekcyjnie.

21 minut temu, soundchaser napisał:

ostatnio częściej z nimi wygrywaliśmy i myślę, że jednak w ćwierćfinale na tych igrzyskach łatwiejszym przeciwnikiem była Słowenia niż Niemcy (podobno Polacy na nich nie chcieli trafić, ponieważ Winiarski miał dokładnie rozpracowany nasz zespół), a później na jedną z drużyn - Włochy/Francja.

Znasz się jak widzę dużo lepiej ode mnie nie tylko na muzyce z gatunku rocka progresywnego i okolic.

Co ja tu biedny mogę napisać, może tylko tyle że w chyba w przypadku dwóch meczów Niemców, właśnie za sprawą Winiarskiego zachowywałem się tak jakbym im kibicował......to niedopuszczalne, żeby mi się to więcej nie powtórzyło.   🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wywiad z mistrzynią olimpijska w boksie:

Achievement unlocked!

6 godzin temu, Tadeiro napisał:

Wywiad z mistrzynią olimpijska w boksie:

Jeszcze Ci się nie znudziło? Ile możne pie*****ć w kółko to samo? Są dziesiątki ciekawszych tematów dotyczących olimpiady... Popatrz wyżej jak Maju i Sound ładnie i merytorycznie ze sobą konwersują.

Może to, by zwrócić uwagę na anomalia i absurdy obecnego świata, których niektórzy nie dostrzegają i uważają, że to normalne (czytaj - zgodne z obowiązującą narracją).

Kasia Niewiadoma płakała jak na olimpiadzie jej nie wyszło (8 miejsce).....może w TdF się uda.   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daria Pikulik musiała się wycofać, może Kasi się powiedzie......wiadomo że sama nie da rady, ale w teamie ma mocne koleżanki z ich pomocą jest szansa dowieźć to do mety.....to tylko i aż trzy etapy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie milkną echa występu Imane Khelif w Letnich Igrzyskach Olimpijskich Paryż 2024. Po zdobyciu przez Algierkę złotego medalu w boksie w kategorii do 66 kg głos w jej sprawie zabrała Joana Nwamerue, która trenowała z mistrzynią olimpijską.

Zdaniem MKOl Algierka jest kobietą i dlatego mogła uczestniczyć w igrzyskach olimpijskich w Paryżu. Wobec pewnych wątpliwości jeszcze w zeszłym roku bokserska federacja nie dopuściła zawodniczki do mistrzostw świata.

Mimo że jej osoba budzi sporo kontrowersji na świecie, Khelif powróciła do kraju z upragnionym olimpijskim złotem. I została powitana jak bohaterka. Pięściarka zdecydowała się również złożyć pozew wobec wszystkich osób, które hejtowały ją w internecie. W tym gronie są m.in. Elon Musk, Donald Trump i J.K. Rowling (więcej tutaj).

Tymczasem głos w sprawie Khelif zdecydowała się zabrać Joana Nwamerue. To bułgarska pięściarka pochodzenia nigeryjskiego, która była sparingpartnerką Algierki. Dlatego miała możliwość uważnie zaobserwować jej zachowanie w ringu.

- Khelif ma jakieś wewnętrzne problemy. Ale jest mężczyzną. Będę się trzymać swoich słów, dopóki on/ona nie przeprowadzi testu, aby udowodnić światu, że on/ona jest kobietą. Ale wszyscy wiemy, że to się nie stanie - powiedziała Nwamerue w rozmowie dla serwisu Reduxx.

Khelif i Nwamerue sparowały razem w lutym 2024 roku w Sofii w ramach obozu przygotowawczego. Był to czas przed międzynarodowym turniejem amatorskim Strandzha Cup. Sparingpartnerka Algierki stwierdziła przy tym, że w ringu zachowywała się ona bezczelnie. Często pokazywała język i śmiała się jej w twarz.

- Myślę, że mieliśmy 3-4 sparingi. Mam zapis wszystkiego. Dla mnie jest to mężczyzna. Męska siła. Męska technika, wszystko - stwierdziła Nwamerue. Dodała przy tym, że chociaż sama nie odniosła poważnych obrażeń w ringu, to martwiła się o rywalki, które stanęły na drodze Khelif w Paryżu.

- Członkowie jej drużyny przyszli do mnie i powiedzieli: "Imane nie jest mężczyzną. Jest kobietą, po prostu mieszka wysoko w górach ze swoimi krewnymi, więc mogły nastąpić zmiany w jej testosteronie, chromosomach i tym podobnych rzeczach". Ja i mój trener stwierdziliśmy, że to niemożliwe. Wszędzie są ludzie mieszkający w górach. To absurd - zakończyła Nwamerue.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Achievement unlocked!

1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Stream napisał Bhutanu, prawidłowo.

Buuuuahahahahaaaaaaaa... Tja... Jasne... 😂

Achievement unlocked!

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Stream napisał Bhutanu, prawidłowo.

Wojciechu, daj spokój. Zrobiłem literówkę, którą po minucie wypatrzyłem i poprawiłem. Czujny i zawsze gotowy Tadeiro zdążył mi to wytknąć. No cóż, wiadomo że jak brakuje argumentów, to trzeba się przyczepić ortografii...

17 minut temu, Stream napisał:

No cóż, wiadomo że jak brakuje argumentów, to trzeba się przyczepić ortografii...

Trzeba to oprawić w ramkę! Już wiem, dlaczego forumowe Lewactwo ciągle wytyka forumowym Prawakom błędy w pisowni. PO PROSTU NIE MAJĄ PRZEGRYWY ARGUMENTÓW!  😉

Achievement unlocked!

Wracając na chwilę do dresów polskiej reprezentacji na igrzyskach, które były w kolorze biało czerwono czarnym. Jakieś przypuszczenia dlaczego akurat takie i uszyte przez firmę zagraniczną chociaż wcześniejsze były wykonane przez polską firmę 4F?

11 minut temu, TomekL3 napisał:

Wracając na chwilę do dresów polskiej reprezentacji na igrzyskach, które były w kolorze biało czerwono czarnym. Jakieś przypuszczenia dlaczego akurat takie i uszyte przez firmę zagraniczną chociaż wcześniejsze były wykonane przez polską firmę 4F?

Musisz zapytać tego pisowca po lewej co kręci lody razem z tym po prawej 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Halo,   mamy mieć w Polsku lgrzyska w 2040 lub 44 roku, pan plemiel ogłosił !

Ale będzie można się nachapac, może nawet lepiej niz na chorobach i wojnach

2 godziny temu, Tadeiro napisał:

Trzeba to oprawić w ramkę! Już wiem, dlaczego forumowe Lewactwo ciągle wytyka forumowym Prawakom błędy w pisowni. PO PROSTU NIE MAJĄ PRZEGRYWY ARGUMENTÓW!  😉

Mylisz się. Prawak zapewniający przy każdej okazji o swoim patriotyzmie, dumie z bycia Polakiem, chodzący na wiece patriotyczne, noszący koszulkę z godłem i znakiem Polski Walczącej powinien znać chociaż elementarne podstawy ortografii i poprawnego posługiwania się językiem polskim. Posiadanie argumentów lub ich brak nie ma tu nic do rzeczy.

1 minutę temu, Buzzer napisał:

Dotarlo juz dawno do wszystkich poza Toba.

Kolega pisowiec jak widać wyżej chyba nie wiedział 🤣

Czyli sport też załatwili 🤯

Ukryta Zawartość

Taka ciekawostka 

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.