Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę się zgodzić, tylko zauważ:

rozstaw kolumn 3 metry (poważne, duże paczki) plus min. 1,5 metra po bokach daje... ścianę 6 metrów. W polskich warunkach nie każdy sobie zafunduje prawidłowy odsłuch.

Zawodowiec zawsze to spełni, ale... skombinował sobie SPECJALNE kolumny (bliskiego pola).
Warto rozważać praktycznie, a nie w oderwaniu od życia (też cechy słuchawek).

18 minut temu, Wuelem napisał:

Znaczy istotne dla niego, bo wynaturzył odbiór i stara się przekonać, że robi dobrze. A przecież słychać jak manipuluje.

Wiem jak brzmia glosniki, wiem jak brzmia sluchawki, i uslyszalem jak mogly by brzmiec sluchawki. I jest oczywiste ze manipuluje, bo po to to jest zeby manipulowac. Jak chce niemanipulowane (czyli jak same sluchawki) to nie kupuje tego ustrojstwa. A co dla mnie lepiej/naturalniej decyduje ja a nie ty 🙂

4 minuty temu, Wuelem napisał:

rozstaw kolumn 3 metry (poważne, duże paczki) plus min. 1,5 metra po bokach daje... ścianę 6 metrów. W polskich warunkach nie każdy sobie zafunduje prawidłowy odsłuch.

Zawodowiec zawsze to spełni, ale... skombinował sobie SPECJALNE kolumny (bliskiego pola).

Ja mam BARDZO DUZE paczki, z rozstawem 2,9m i nie potrzebuje 1,5 metra po bokach

Edytowane przez xajas

DT 770 PRO nie powinny być żadnym odnośnikiem (bezwzględnej) jakości.

Przy wyższej klasy przetwornikach to zamulone muły - jak każde w tej cenie : )

PS. Poprawianie najlepsze jest wtedy, jak jest NIEZAUWAŻALNE.

Jest lepiej, a nie wiesz dlaczego. Powinni ułożyć jeden algorytm, ewentualnie jak regulowane filtry cyfrowe dać 3 do wyboru. Po prostu dostarczyli za szeroki zakres regulacji.

Czyli zauważ, że jest w tych słowach zawarta sugestia, że może warto przetestować. Jeśli komuś czegoś brakuje, bo jak wyżej powiedziano, lepsze słuchawki i braki będą wyrównane : )

Jak wpadles na DT770?
Wcale nie sa zle.

PS. Poprawianie najlepsze jest wtedy, jak jest NIEZAUWAŻALNE.

To bzdura. Ja chce poprawe, ktora zauwazam.
„Niezauwazalne“ poprawy zostawiam kablarzom

ZAUWAŻALNE oznacza odejście od prawidłowości. Od tego, co robią profesjonaliści.

Na dłuższą metę to zawsze wyjdzie na GORSZE.

To, że Ty eksperymentujesz i potem słuchawki za tysiaka Ci rozwalają kolumny - tylko jest tego dowodem.

Kup lepsze słuchawki i przeskocz je np. 3-krotnie dźwiękiem z kolumn. Ciekawe jak wtedy spojrzysz na takie poprawiacze we wzmacniaczu. Pewnie tak, jak użytkownicy audiofilskiej amplifikacji po pożegnaniu korektora Diora i swojego dawnego zestawu 🙂

Dobra, każdy wypowiedział swoje zdanie. Ja zalecam ostrożność - bawiłem się ustawieniami w zwrotnicach aktywnych (czyli "poprawiałem" kolumny", przebrnąłem przez wynalazki w stylu "sonic maximizer" i parę komputerowych wtyczek. To wszystko jest do TWORZENIA muzyki - do jej odtwarzania jest CAŁKOWICIE zbędne. Dobrze że wstawiłeś ten prezentacyjny klip, każdy może sobie ocenić. Z mojej strony koniec tego wątku, producenta pochwalę, kupujących - też, za specjalny i nietuzinkowy gust soniczny : -)

13 godzin temu, Wuelem napisał:
Powinni ułożyć jeden algorytm, ewentualnie jak regulowane filtry cyfrowe dać 3 do wyboru. Po prostu dostarczyli za szeroki zakres regulacji.

na temat regulacji
zbacz 4:00 

Albo tutaj 3:43 i 7:00!

Edytowane przez xajas
13 godzin temu, xajas napisał:

Dla niektorych takie sztuczne rozszerzenie to poprawa 🙂

Ja tez to czasami robie. Mam taki dodatkowy wlanczany na zyczenie tylny dopalacz

Bo tam parę istotnych aspektów trzeba poprawić co by było dobrze...

12 minut temu, xajas napisał:

na temat regulacji

Albo tutaj 3:43 i 7:00!

Bezdusznie ten Phonitor gra nie ma tam żadnej muzyki i regulacja mu nie pomoże, sensowniej zgrywa się z słuchawkami wysoko ohmowymi

Chcecie Muzyki poszukajcie sobie coś innego...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 godzin temu, xajas napisał:

Coś im się tam porypało - przyjrzyj się i zwróć uwagę, że przełącznik jest na "mono". Prawym pokrętłem rozsuwa i przybliża mono ścieżkę. Nic dziwnego, że i dodawanie potem jednego do drugiego za wiele nie zmienia : -)

Coś tam nie tak, pewnie mam rację, ale już na szczegóły nie chce mi się marnować czasu.

Podoba Ci się - kup. Mnie jak coś się podoba - zawsze kupuję!

8 minut temu, Wuelem napisał:

przyjrzyj się i zwróć uwagę, że przełącznik jest na "mono".

Przełącznik jest w pozycji stereo. 

nagrywamy.com

W pozycji na prawo - to nie oznacza "mono"?

Zwykle pozycja na "tak" (pełne pole) oznacza wybór / przejście w daną funkcję opisaną powyżej (czyli w mono)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
6 godzin temu, Wuelem napisał:

W pozycji na prawo - to nie oznacza "mono"?

Zwykle pozycja na "tak" (pełne pole) oznacza wybór / przejście w daną funkcję opisaną powyżej (czyli w mono)...

Ukryta Zawartość

W czwartej minucie tego filmu jest stereo. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wersja niemiecka tego wideo jest lepsza.

W 7:08 widać i słychać dokładnie co jest stereo a co mono. Pstryczek na lewo jest mono

zacznijcie od 5:50 (obydwa kanały)

3:50 pokazuje tylko jeden kanał i jego wpływ na drugi kanał

Moja preferencja

Speaker Angle 30°

Crossfeed Level 3

Center Level -1,3dB

Edytowane przez xajas

Chyba już znalazłem swój wymarzony produkt: Phonitor X z opcjonalnym modułem DAC

Ukryta Zawartość

Trzeb wziac dzien urlopu i znowu podskoczyc do Thomanna

IMG_2906.thumb.jpg.8740164de2406ade2bd720aea07c5a05.jpg

Zaczynam zbierać puste butelki i puszki. Kalcja to 0,15€ albo 0,25€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Sluchaliscie czegos z dobrych polskich wzmacniaczy feliks, lancerto, sinusaudio itp. na triodzie DHT?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Do Audioshow wyrwałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  :D

Na ten weekend gram z Finalami D8000 PRO. Dopiero podpiąłem. Wiem, że jestem profilem firmowym ,ale jak chcecie to mogę się trochę rozpisać :)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
3 minuty temu, iFi Audio napisał:

Wiem, że jestem profilem firmowym ,ale jak chcecie to mogę się trochę rozpisać 🙂

Chyba Cię nosi, zatem pisz póki masz chęci, a ja obiecuję, że z uwagą przeczytam. 😉

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 1.10.2022 o 23:50, ASURA napisał:

Były dwa CD-ki pierwszy jakiś drugi od góry Technics SL-P a drugi topowa wtedy Nagra CDP i obojętnie który napęd był podpięty słuchawki grały na jedną modłę

A jak miały grać?

W dniu 4.10.2022 o 09:19, xajas napisał:

Wzmacniacz słuchawkowy z przetwornikiem DAC i wejściem USB-C (np. VIOLECTRIC DHA V226, 1.400€)

Można dużo taniej.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

• Redaktorzy
Godzinę temu, Misio38 napisał:

A jak miały grać?

Dobre słuchawki oraz zespoły głośnikowe powinny być możliwie jak najbardziej przezroczyste, absolutnie nic nie dodawać od siebie (tak się niestety nie da) i przedstawić słuchaczowi to, co otrzymały ze źródła/z nagrania. Wymienione przez ASURĘ napędy CD grają zapewne inaczej, ze względu na różnice: topologia, zasilanie, DAC, układ analogowy na wyjściu itp. To zawsze słychać. Nawet w ślepych testach da się odgadnąć CDka, który gra. 

Jeśli natomiast dla przykładu słuchawki/ZG ujednolicają charakter brzmieniowy i grają barwowo na jedną modłę jakiś wolny kawałek Led Zeppelin, weźmy chociażby "Since I've been lovin' you" i utwór "Pisz do mnie listy" - Sanah z Anią Dąbrowską z płyty "Uczta", to ja wysiadam. Jak dla mnie takie słuchawki/ZG to zamulacze smoliste, muły bagienne, układy pompowe do transportu starego, czarnego jak diabeł przepracowanego oleju silnikowego. Rozumiem, że ktoś może lubić tak słuchać, bo takie słuchanie nie męczy i można słuchać 24h/dobę. Ale to zabijanie ducha muzyki i klimatu nagrania. Ja z tego pociągu wysiadam.

2 godziny temu, Misio38 napisał:
W dniu 1.10.2022 o 23:50, ASURA napisał:

Były dwa CD-ki pierwszy jakiś drugi od góry Technics SL-P a drugi topowa wtedy Nagra CDP i obojętnie który napęd był podpięty słuchawki grały na jedną modłę

A jak miały grać?

Miały tak grać żeby między tymi muzykami było słychać różnice mimo widocznych utrudnień to samo-te różnice powinny być słyszane między odtwarzaczami mimo wielu zjawiskom fizycznym w torze audio utrudniającym prawidłowy przebieg sygnału od odtwarzacza CD aż do ucha słuchacza

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cayin ha-300 wydaje sie rozsadnie zbudowanym urzadzeniem,ktos sluchal?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

1 godzinę temu, kangie napisał:

Nawet w ślepych testach da się odgadnąć CDka, który gra.

Mi się nie udało. I to nie na ślepo. Było to naście lat temu, a rozrzut cenowy cd-ków był od 1000 do około 15000zł.

1 godzinę temu, kangie napisał:

Jak dla mnie takie słuchawki/ZG to zamulacze smoliste,

Posiadane prze mnie słuchawki raczej trudno nazwać zamulaczami. Chociaż, kto to wie?

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

• Redaktorzy
Godzinę temu, Misio38 napisał:

Mi się nie udało. I to nie na ślepo. Było to naście lat temu, a rozrzut cenowy cd-ków był od 1000 do około 15000zł.

No, bywa. Może miałeś słabszy dzień. Mnie pomaga w takich "akcjach" córka. Testowaliśmy CD: Yamaha CD-S700 (rok prod. 2012) na kości BurrBrown 24bit/96kHz vs. Marantz CD56 (rok prod. 1988, leżak magazynowy) na kości Philips TDA 1541A chyba 16-bitowy na kultowym mechanizmie CDM2/10 (laser poruszający się w polu magnetycznym). Materiał muzyczny podwojony (po 2 takie same płyty CD). 11-letnia córa odgadywała bezbłędnie. Miała 100% trafień. Ja trochę się motałem. Ale brzmienie bardziej mnie się podobające, z bardziej miękkim aksamitnym basem przypisywałem Marantzowi, jako temu z kultowym TDA 1541A. Niestety, to grała Yamaha CD-S700. Ponoć najcieplej grający odtwarzacz Yamahy ever. W końcu Japończycy posłuchali i uszanowali upodobania Europejczyków.

Różnice w graniu być muszą. Tylko czasami trudno na szybko wskazać co gra. Córa daje radę, zatem robimy w przyszłości "deale".

Na zdjęciu (sprzed 2 lat) podczas wymiany lamp mocy z 6CA7 na EL34. Zaznaczała ilością kropek kolejność wyciąganych i wkładanych nowych lamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.10.2022 o 19:44, Wuelem napisał:

A czy hi-end jest dla "każdych" ???

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 12.10.2022 o 13:08, xajas napisał:

Zaczynam zbierać puste butelki i puszki. Kalcja to 0,15€ albo 0,25€

Jeśli kiedykolwiek kupisz Phonitora X, podziel się opinią, ponieważ stosunkowo niewiele można znaleźć, zwłaszcza na polskim podwórku audio. W sumie wystarczyłby mi już wycofany Phonitor e z podstawowym matrixem bez dodatkowych gałek, ale z DAC-iem. Ale cena i tak jest ogromna. Z niemieckich wzmaków miałem tylko Violectric HPA V100. Dobrze grał z HD600, zwłaszcza po podmianie NE5532 i NE5534 na Signeticsy.

Edytowane przez slawsim

Nie kupie tak szybko, ale pojade posluchac. Do Thomanna mam tylko 30km, wiec niemalze „za rogiem“

Maja wszytkie Violectricki, Benchmarki, RME, SPLy, wiec mozna usiac i sluchac godzinami.

Trzeba wziac urlop, by to wszystko przesluchac

Ukryta Zawartość

IMG_3017.thumb.jpg.89bddebaf265e33ba95db0ad575d9ab3.jpg

IMG_3016.thumb.jpg.d274d15b8f3ef92a60e46939e80ca2db.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie kupie tak szybko, ale pojade posluchac.

Życzę Ci owocnych odsłuchów. Może wyłonisz swój cel 🙂

22 godziny temu, xajas napisał:

Kto uzywa funkcje CrossFeed w RME ADI-2

Ja

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

• Pokaż nowe odpowiedzi