Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, xajas napisał:

Potrzebuja mocnego karku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponad 600g

Arya Organic to przy nich lekkie jak piórko 🤭

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Swoją drogą Audeze LCD X, aż takich mocy nie potrzebują. 

Z RME napędza idealnie, za miesiąc urządzam pokój to pokaże wam jak urządzę kącik dla słuchawek 🙂

Jeden ważny warunek, wyłączyć wszystkie filtry, przy gorszych nagraniach słychać większe szumy ale ogólnie inny przekaz, dostaje życia

Kupowałem w Monachium w sklepie,
 zapłaciłem za takie

Ukryta Zawartość

a dostałem

grafik.thumb.png.aa7dbb11e7550aba1146b66abffa27b1.png

😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Z RME napędza idealnie, za miesiąc urządzam pokój to pokaże wam jak urządzę kącik dla słuchawek 🙂

Większość wzmacniaczy je napędzi, różnice są w zależności jaki i po jakich złączach. 

Z Coplandem DAC 215 na lampkach też było fajnie. Kącik to i ja mam przy głównym systemie, bo to z niego korzysta mój słuchawkowiec 🤭

12 godzin temu, xajas napisał:

Przez budzetowe rozumie co innego

IMG_3990.thumb.jpg.77f9d6eb61eacd6bc7debc12a1b60850.jpg[/url

]IMG_3991.thumb.jpg.20d03c3131f5fc05daa550b5a9890886.jpg

Benchmark to na pewno jest zdecydowanie u mnie na liście do kosza a SPL fajnie wygląda, ma wodotryski ale to granie mnie zupełnie nie przekonuje!

SPL to raczej studyjny sprzęt podobny jak kolumny Yamacha NS10 do wyłapywania błędów w nagraniu, do słuchania różnej muzyki w domu się po prostu nie nadaje mz.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 godzin temu, xajas napisał:

Grace, podobnie jak 99,9% innych odpada. Nie ma DSP

@xajas, gdzie jest ten temat (nie mogę odszukać), w którym podawaliśmy wzmacniacze z funkcją CROSSFEED?

Przypadkowo natknąłem się na kolejny:

Ukryta Zawartość

Pokrętło nie ma żadnej skali, ale to oznacza, że ma nieskończenie wiele nastawień. Czyli... REKORDZISTA!

Również poprzednik tego modelu jest podobny - TEAC widać docenił to "polepszenie".

Trzeba by postawić pytanie, czy takie pokrętło jest dla poprawy JAKOŚCI, czy jest rodzajem korektora, którym użytkownik zmienia sobie dowolne słuchawki w... dowolnie inne. Tylko czekać, aż w samych słuchawkach jakiś producent zaszyje regulatory z korekcją. Zniknie wtedy kryterium absolutnie najlepszych słuchawek, bo w ramach jednych będzie można otrzymać całkowicie różny charakter jakościowy. Jak dla przykładu... używając DSP.

Czy też wymieniając pady, bo przecież niejeden producent już teraz dostarcza 2 komplety.

Wychodzi na to, że RANKING NAJLEPSZYCH słuchawek nie ma zbytnio sensu.
I może właśnie to jest NAJLEPSZE.

Ukryta Zawartość

Zależy od słuchawek i wzmacniacza, słuchawki które graja bezpośrednio to efekt jest mniejszy, te z większym oderwaniem od głowy tworzą większy efekt przesunięcia sceny.
Cos z a coś, zmiana charakterystyki, lekkie tłumienia, wpływ na wybrzmienia itd.

[mention=1239]xajas[/mention], gdzie jest ten temat (nie mogę odszukać), w którym podawaliśmy wzmacniacze z funkcją CROSSFEED?
……
Pokrętło nie ma żadnej skali, ale to oznacza, że ma nieskończenie wiele nastawień. Czyli... REKORDZISTA!

Nie jestem pewny, ktory watek masz na mysli, ale…

Nie znam tego ustrojstwa, ale na pewno nie jest REKORDZISTA

Crosffed jest (w uproszczeniu) sterowany 4 parametrami:

1. glosnosci sygnalu przerzucanego do przeciwnego kanalu
2. opoznienie sygnalu przerzucanego do przeciwnego kanalu
3. korekcja podbicia sredniego pasma wynikajacego z sumowania z dodatkowych przerzuconych sygnalow.
4. zakres czestotliwosci przerzucanych do przeciwnego kanalu

I znam tylko jedno ustrojstwo, ktore jest w stanie sterowac te pierwsze 3. To jest SPL!

Ukryta Zawartość

I dlatego, gdyby nie to ze lubie DSP, bezkonkurencyjnym jedynym wyborem dla mnie (po RME) byl by SPL

I znam tylko jedno rozwiazanie, ktore jest w stanie sterowac wszystkie 4 -> MOJE WLASNE, programowane jako skrypt/macro w Equalizer APO

Kombinacje tych roznych parametrow sa uzywane w roznych emulacjach, na stale zaprogramowane i czasami dostepne do wyboru jako setupy. I to jest to co potrafi RME ADI

IMG_4004.thumb.jpg.edf798c987e961fa282d3caa6b94e08a.jpg

A to twoje pokretlo bez skali w twoim zalinkowanym ustrojstwie to tylko plynna regulacja parametru 1.

REKORDZISTA jest moje rozwiazanie

Trzeba by postawić pytanie, czy takie pokrętło jest dla poprawy JAKOŚCI, czy jest rodzajem korektora, którym użytkownik zmienia sobie dowolne słuchawki w... dowolnie inne. Tylko czekać, aż w samych słuchawkach jakiś producent zaszyje regulatory z korekcją.

W tym wypadku do poprawy JAKOSCI (bardziej naturalne brzmienie).

A „regulatory“ dopasowujace brzmienie sa juz od dawna dostepne (patrz rozne profile do zaladowania do roznych modeli sluchawek, a nawet uwzgledniajace twoje ubytki sluchu - patrz np. kombinacja Mimi+Focale).
Dostepne sa tez Crossfeedy zabudowane w sluchawkach np Bose Quietcomfort Ultra, ktore miedzy innymi z tego powodu wybralem.

Zniknie wtedy kryterium absolutnie najlepszych słuchawek, bo w ramach jednych będzie można otrzymać całkowicie różny charakter jakościowy. Jak dla przykładu... używając DSP.

Nie zniknie, sam DSP nie wystarcza!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.04.2024 o 10:24, Brumm napisał:

Witam

Czy pokusiłby się kolega o zrobienie rankingu ze słuchawkami wyprodukowanymi po 2010 roku?

Dostępność takich słuchawek jest znacznie lepsza a sądzę, że wielu formułowiczów włącznie ze mną miało by realną szansę na ewentualny odsłuch i zakup a przy okazji ranking stałby bardziej "aktualny".

Swoją drogą bardzo dobra praca wykonana z tym rankingiem, wielki szacunek za to, brakowało czegoś takiego na forum.

Pozdrawiam 

To prowokacyjny temat z zaproszeniem do polemik a nie obiektywny zestaw wyników 

Nie wiadomo według jakich kryteriów ten "ranking"

Dla mnie podstawowe kryterium to to że mam uszy o wysokości 7 cm, a w słuchawkach musi być wygodnie. Inaczej nawet minuty nie wytrzymam w nich.

W dniu 2.07.2024 o 14:50, Wuelem napisał:

Tylko czekać, aż w samych słuchawkach jakiś producent zaszyje regulatory z korekcją. Zniknie wtedy kryterium absolutnie najlepszych słuchawek, bo w ramach jednych będzie można otrzymać całkowicie różny charakter jakościowy. Jak dla przykładu... używając DSP.

Czy też wymieniając pady, bo przecież niejeden producent już teraz dostarcza 2 komplety.

Wychodzi na to, że RANKING NAJLEPSZYCH słuchawek nie ma zbytnio sensu.
I może właśnie to jest NAJLEPSZE.

1Po paru miesiącach jest mniejszy docisk 

2 Pianka, gąbka ugniata się

Ja to slyszę że nowe i te ułożone inaczej mi leżą. Dlatego mam dublety tego samego modelu i pozostawiam nieotwarte pudełka z nimi.

Mi symulacji innych nie potrzeba.

Te same zmieniają się w miarę zużycia 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A co do absolutnych kryteriów:

Niestety, dla mnie liczą się jedynie względne, zwłaszcza dla słuchawek. To zbyt osobiste wyposażenie żebym ulegał absolutowi przy ich doborze lub użyciu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Witam 

Został tu poruszony temat Hifiman Arya organic. Mogę prosić o odniesienie się do tej recenzji tych słuchawek:

Ukryta Zawartość

Chodzi mi głownie o problem z THD i czy wszystkie opisane w recenzji problemy występują w Waszych egzemplarzach. Nie ukrywam, że chciałbym je nabyć

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, xajas napisał:

Zaloz i posluchaj. Wszystko inne jest totalnie subjektywne i bez sensu

Dziękuję za odzew. Słuchałem ich w sklepie przez kilka minut i nie zauważyłem niczego niepokojącego jak np. opisywanego w teście zapachu gumy. Tu potrzebne dłuższe testy dla tego pytam tutaj. Podoba mi się rozdzielczość i przestrzenność tych słuchawek, wysokie tony trochę może za ostre, podobno są dobre do gier FPS, a na tym aspekcie też mi zależy. Ogólnie szukam słuchawek do rock/metal do 10k z dużą sceną i szczegółowością.

Taaa, zapach gumy, nie nadaja sie do glosnego sluchania, itd.

Podam tylko przyklad.

Ja slucham przewaznie przy normalnych i niskich poziomach glosnosci.
Organic byly pierwszymi, ktore zachecaly mnie do podkrecania glosnosci i musialem sie opanowac, by nie przesadzac

W dniu 11.07.2024 o 13:14, Dancan napisał:

Ukryta Zawartość

Chodzi mi głownie o problem z THD

Ojejku, odechciewa się większości słuchawek po tych pomiarach.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

1 godzinę temu, bogdan_ napisał:

Ojejku, odechciewa się większości słuchawek po tych pomiarach.

Wiesz jakby człowiek miał nieograniczone środki, to nabył by kilka różnych kompletów słuchawek, potestował, powąchał czy nie czuć gumą a resztę która się się nie sprawdzi odesłał. Ale nie ma tak dobrze, trzeba jednak w jakimś zakresie ograniczyć wybór i posłużyć się testami. A tak z innej beczki mogę prosić o sugestie dotyczące kabelka xlr do arii.

2 godziny temu, Dancan napisał:

Wiesz jakby człowiek miał nieograniczone środki, to nabył by kilka różnych kompletów słuchawek, potestował, powąchał czy nie czuć gumą a resztę która się się nie sprawdzi odesłał. Ale nie ma tak dobrze, trzeba jednak w jakimś zakresie ograniczyć wybór i posłużyć się testami. A tak z innej beczki mogę prosić o sugestie dotyczące kabelka xlr do arii.

Zamowić można w Audeos, ja tam zamawiałem do LCD X hybrid 8s, bo 8 żył nie umiem zaplatać, wybrałem tylko inne wtyki po obu stronach, niestety droższe niż montują z tymi kablami. Do Hifimanów też zrobią, mam te Arya na 4 żyłowym warkoczu z litzy OCC cryo i zakończonym zbalansowanym XLR 4. Ten z pudełka jest tragiczny sonicznie w porównaniu z tą litzą, porównywałem, zanim zamieniłem wtyk jack na XLR 4.

Kabelki w Audeos masz poniżej. 

Ukryta Zawartość

Audiofanatyk też ma swój sklep i kable słuchawkowe,  FAW również. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

A tak z innej beczki mogę prosić o sugestie dotyczące kabelka xlr do arii.

Zanim zaczniesz „kombinowac“ z kabelkami, najpierw wyprobuj te „z pudelka“.
Moim zdaniem byly najlepsze z wszystkich, bo mialy oplot (zadna plecionka albo gumowany kabel) przyjemny w dotyku, nie placzacy sie i mialy praktyczna dlugosc (dla mnie wystarczajaca).
Ale nie symetryczne (nie potrzebuje symetrycznych -> RME).
Ponad tydzien temu przynioslem nastepne sluchawki (tym razem Focale) na porownanie z roznymi „tuningowanymi“ kabelkami i de facto, ze wzgledu na te „gumowe“ kabelki, jak dotychczas nawet nie chcialo mi sie ich zalozyc

Zanim ulegniesz temu rozpowszechnionemu pedowi przymusowej wymiany kabli posluchaj najpierw fabryczne

Nareszcie podlaczylem i popatrzylem, co przynioslem

Ukryta Zawartość

Ten „tuningowany“ kabelek to Cardas Parsec

IMG_5573.thumb.jpg.a1932c109f9a3c49b5774a4fdb1b752f.jpg

IMG_4152.thumb.jpg.35e532b43bb26e598f525b11515b6534.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji znowu powtorze moja rekomendacje na prosty, ale genialny zestaw sluchawkowy

1) iPad + Apple Music
2) RME + CrossFeed No.4 (+ profil sluchawek, jesli potrzebny)
3) pasowne sluchawki (co kto lubi)
4) zwykly kabelek USB miedzy iPadem i RME

Genialna jest

- prostota
- niezaklocony transfer danych w pelnym Hi-Res z iPada do RME
- znakomita przestrzennosc dzieki CrossFeed (jesli sie uzyje odpowiednie sluchawki)

Ukryta Zawartość

IMG_4154.thumb.jpg.90cdb150e3482d3886db3ce4d1ac6ed9.jpg

IMG_5584.thumb.jpg.4ac94e9a4e813a45f74eed79af20e55c.jpg
Powyzej widac tez totalnie wygodny „spit screen“, czyli rownoczesny dostep do muzyki (po lewej) i do wszystkich nastawien RME (po prawej), takich jak rozne setupy (jak widac mam wiele konfiguracji dla roznych sluchawek), albo rozne dalsze parametry RME (CrossFeed, Loudness,..)

IMG_4153.thumb.png.ebcc0ca947b61be0c5263093d53fe562.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnijmy kabelki i iPady i powrocmy do porownania roznych sluchawek.

Czyli tym razem moje proste Beyerdynamic DT1770Pro (zamkniete za 500€) vs. Focal Clear Mg (otwarte za 1500€)

Ukryta Zawartość

Long speech short
- wygoda podobna
- wole te skosnie wychodzace wtyki Focali (moje musialem przebudowac)
- brzmienie to kwestja gustu/preferencji. Dla mnie Focale sa minimalnie bardziej dynamiczne, glosniejsze, ale „skrzekliwe“ i na dluzsza mete uciazliwe. Mimo „starych uszu“ wole tonalnie przyjemniej strojone Beyery

Ale…

Ponownie najwieksza niespodzianka jest roznica w przestrzennosci.

Wszedzie wszyscy pisza o wyzszosci systemow otwartych nad zamknietymi.

Psinco prawda!

Focale to kolejne otwarte sluchawki, ktore porownuje z moimi zamknietymi Beyerami i jak dotychczas ZADNE otwarte nie mialy szans, a szczegolnie po wlaczeniu CrossFeedu. Pod tym wzgledem, dla mnie wszystkie otwarte graja gdzies tam w srodku, po bokach glowy, tak, jak by cos bylo zepsute

Dobry typowy przyklad

Na Beyerach (z CrossFedem) slysze wszystkie instrumenty perkusyjne w ponizszym kawalku przed soba, a na Focalach gdzies na osi miedzy uszami (albo jeszcze bardziej do tylu).
A bez CrossFeedu, to juz totalny „balagan“

IMG_4160.thumb.jpg.65fa4572e5d5d82673abbd6eec8ef6f2.jpg

I znowu, o dziwo, jedyne z tych dotychczas przesluchanych otwartych, ktore mialy w miare dobra przednia lokalizacje byly Hifimann Organic

Zabawy w sluchawki ciag dalszy nastapi

Nastepne na tapecie to Dan Clark Audio E3

Moge ich posluchac w Thomannie albo u kumpla, ale wolal bym wziac do domu

IMG_4159.thumb.jpg.1703ec4ae8b9e92de5194dc2915a89e2.jpg

Widze ze maja sensowne kabelki, takie jak lubie

IMG_4162.pngIMG_4163.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Na Beyerach (z CrossFedem) slysze wszystkie instrumenty perkusyjne w ponizszym kawalku przed soba

Bo w praktycznym ujęciu CROSSFEED powoduje MONOFONIZACJĘ nagrania - przesuwa źródła dźwięków ku środkowi sceny.
I to jest złe, to jest właśnie NIEPRAWIDŁOWE.

a na Focalach gdzies na osi miedzy uszami (albo jeszcze bardziej do tylu).

Biedne próbują się przed tym BRONIĆ - co tylko świadczy o nich jak najlepiej.

Crossfeed miał pozwalać słuchać w naturalniejszy sposób nagrania bardzo dawne (powiedzmy z lat 60-tych), kiedy bywało, że wokal wgrywano w całości do jednego kanału stereo, a resztę instrumentów do drugiego. W kolumnach to się jeszcze jakoś broni, ale w słuchawkach efekt jest niezdatny do słuchania. I żeby te  pradawne wydania analogowe przywrócić do współczesnych standardów - właśnie zaproponowano "crossfeed".

Ale stosowanie tego do współczesnych realizacji jest całkowitym nieporozumieniem. W nich crossfeed zawęża panoramę i rozmywa kontury.

Jeśli ktoś chce podrasować odsłuch i nie chce robić tego w sposób barbarzyński - niech wypróbuje "Windows Sonic", dostępna opcja w standardowym wyposażeniu komputera. Bardzo dobre, nie gwałcące naturalności uprzestrzennienie dla słuchawek. Bez zmian w panoramowaniu i z bezdyskusyjną poprawą, a nie z ewidentnym pogorszeniem jakości.  

W dniu 11.07.2024 o 21:46, xajas napisał:

jest totalnie subjektywne

Poniekąd prawda. Ale warto jednak wrócić do podstawowego założenia, że jakość SPRZĘTU powinno się oceniać w warunkach dostępnych dla wszystkich, a nie na torze wymodelowanym pod swoje preferencje czy tym bardziej na przykład styrane wiekiem ubytki słuchu.

Bo to jakby porównywać tabelki z danymi słuchawek, gdzie jeden producent poda 8 Hz przy spadku -10 dB, a drugi zastosuje normatywne 15 Hz przy -3 dB. Użytkownik sam sobie nie przetłumaczy takiego technicznego "języka" jednego na drugi (potrzebny jest porównawczy pomiar - statystycznie ludzie nie mają do takiego narzędzia). Tak samo subiektywnej oceny kogokolwiek nie jesteśmy w stanie przełożyć na własne odczucia, gdy stosowana była JAKAKOLWIEK korekcja własna.

Już same różne urządzenia w torze dają tę zmienną - nad nią można jednak zapanować odtwarzając 1:1 czyjś tor z fabrycznych urządzeń (bo wiadomo: DIY jest niepowtarzalne, czy jakieś kable na zamówienie od no-name sprzedawców internetowych).

Zabawy w sluchawki ciag dalszy nastapi

Ukryta Zawartość

Nastepne na tapecie to Dan Clark Audio E3

Czekamy z niecierpliwością!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
7 minut temu, Wuelem napisał:

Bo w praktycznym ujęciu CROSSFEED powoduje MONOFONIZACJĘ nagrania - przesuwa źródła dźwięków ku środkowi sceny.
I to jest złe, to jest właśnie NIEPRAWIDŁOWE.

Chyba nie miałeś z tym do czynienia

Prezentacje muzyki powinny być właśnie z przodu i to jest zaleta dla słuchawek, słychać doskonale kanały, słuchacz powinien mieć źródła z przodu, a nie znajdować się pomiędzy

Ukryta Zawartość

Psinco prawda

Sygnal z lewego glosnika dociera nie tylko do lewego ucha, ale takze do prawego i na opak z prawego glosnika do lewego ucha, czyli „MONOFONIZUJA“ odbior.

IMG_3422.thumb.jpg.c709876860ea8d82f7bc5784698a61fa.jpg

I dokladnie to robi CrossFeed, ale wiekszosc osob ciagle jeszcze tego nie pokapowala

IMG_4169.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawidłowo ....., jeżeli lokalizujemy źródło z prawej strony oboma uszami

Dokladnie.

A dokladnie lolokalizujemy przez
- roznice glosnosci (patrz powyzej cienka i gruba linia)
- roznice opoznien (to robi crosfeed)
- roznice w spektrum (filtrowanie/zacienienie przez glowe czyli HRTF), a to tez robi CrossFeed

Niestety dla wiekszosci jest to nadal zbyt „skomplikowane“, i stad te ciagle dyskusje i „zaparcie“

Tym „super-zapartym“ proponuje maly eksperyment

Pusc przez glosniki dowolny sygnal tylko w lewym kanale, przekrec balans maksymalnie na lewo, a potem zatkaj lewe ucho i sluchaj tylko prawym. I co slyszysz cos? Tak, slyszysz.

A teraz zaloz sluchawki.

Czy slyszysz cos prawym uchem? Nie, psinco, nic nie slyszysz!
I to jest problem sluchawek.

A potem wlacz CrossFeed. Czy bedziesz cos slyszal?
Tak! Podobnie jak przy glosnikach.

Ci, ktorzy maja pewne minimum wyobrazni, nie musza tego eksperymentu realizowac, wystarczy troche pomyslec, by pojac, jakiego efektu mozna sie spodziewac

BTW.
Do takiego „odsluchu“ jak przez glosniki (i to nie tylko muzyki) jestesmy przyzwyczajeni „z natury“ od milionow lat.
Jesl pies stojacy po lewej stronie zacznie szczekac, to slysze go obydwoma uszami a nie tylko lewym.

Slyszenie psa tylko lewym jest nienaturalne!
A to robia sluchawki (bez CrossFeedu)

Ale sa tacy, ktorzy to lubia i ciesza sie tym, ze maja „scene od ucha do ucha“

• Pokaż nowe odpowiedzi