Skocz do zawartości
IGNORED

Grupowe zamówienie IcePower 1200as2

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.03.2022 o 20:40, mkk1 napisał:

U mnie teraz tak wygląda

A u mnie tak . Jest wyraźna poprawa w kontroli dolnych rejestrów . Dziękuję koledze @mkk1 za udostępnienie płytki i pinów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No , czyli jednak coś to daje i nie jestem głuchy 😄

Płytki się skończyły , ale ze względu na ilośćpw dodrukuje jeszczę parę sztuk. Jak dojdą , będę pisał do zainteresowanych.

Też dziękuję za płytkę. 
Zmontowałem to na kondensatorach Jackson 1000/100v i już jest słyszalna różnica nie tylko w basie. Środek i góra też. Ogólnie dynamika jeszcze poszła w górę. Jak jacksony dały radę to co dopiero mundorfy. Także warto. 

Montował ktoś z was wskaźniki? np takie?

Jestem na końcowym etapie projektu obudowy i zastanawiam się nad dodaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, ksiezyc napisał:

Montował ktoś z was wskaźniki? np takie?

Jestem na końcowym etapie projektu obudowy i zastanawiam się nad dodaniem.

Ukryta Zawartość

Zawsze to dodatkowy element mogący zakłócać...

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Panowie, złącze do którego podłączacie te kondensatory nie jest do tego przeznaczone 🙂 ! Jest to złącze zasilania urządzeń peryferyjnych, a podana w dokumentacji pojemość to maksymalna pojemność dodatkowa którą bezpiecznie zniesie przetwornica zasilająca w module. Wątpię, że dołożenie tych kondensatorów w taki sposób cokolwiek poprawia, jak już to pogarsza pracę przetwornicy. Ale cóż, każdy "słyszy" co innego 🙂

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

2 godziny temu, frobek napisał:

Panowie, złącze do którego podłączacie te kondensatory nie jest do tego przeznaczone 🙂 ! Jest to złącze zasilania urządzeń peryferyjnych, a podana w dokumentacji pojemość to maksymalna pojemność dodatkowa którą bezpiecznie zniesie przetwornica zasilająca w module. Wątpię, że dołożenie tych kondensatorów w taki sposób cokolwiek poprawia, jak już to pogarsza pracę przetwornicy. Ale cóż, każdy "słyszy" co innego 🙂

Czyli działają jak placebo? 🙂

4 godziny temu, frobek napisał:

Oczywiście masz rację. Cóż z tego, ale to działa i zmienia brzmienie. Dla jednych będzie poprawa, dla innych zmiana tylko. Moim zdaniem warto wypróbować. 

Rysiu ma rację połączenia powinny być jak najkrótsze , najwyżej kilka centymetrów, jest to kwestia bezpieczeństwa. Opinie potwierdzającą w tej kwestii wyraził również Konrad (Muzg)

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Rysiu ma rację połączenia powinny być jak najkrótsze , najwyżej kilka centymetrów, jest to kwestia bezpieczeństwa.

Jak różnica kilka czy kilkanaście cm? U mnie jest chyba z 10-sięć. W jaki sposób wpływa na bezpieczeństwo? Kabli nie przycinałem bo nie byłem pewny czy kondensatory zostaną. 

22 minuty temu, ksiezyc napisał:

Jak różnica kilka czy kilkanaście cm? U mnie jest chyba z 10-sięć. W jaki sposób wpływa na bezpieczeństwo? Kabli nie przycinałem bo nie byłem pewny czy kondensatory zostaną. 

Układ jest impulsowy i zjawiska związane z w.cz. należy być ostrożnym.

• 7 miesięcy później...
2 godziny temu, ganjor86 napisał:

To jak z tymi DRV134 ? Miały być testy i porównana do traf ale jakoś nie widać.

Mam swoje płytki na DRV134 i na tej samej zasadzie, moduł dostanie stały sygnał XRL, a zasilanie z modułu

Ukryta Zawartość

IMG20221006220401.jpg

Dam znać jak to działa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzych 2

A czy są jakieś różnice ze strony jakości dźwięku pomiędzy drv134pa i drv134au ? Pa podoba mi się bardzi bo może być w podtawce i wtedy łatwiej jest wymienić układ oraz zazwyczaj przy wersji pa są elementy przewlekane i łatwiej jest zastosować kondensatory i sabilizatory lepszej jakości. Wypadłem z tematu i nie wiem co to jest abox.

Dowiedziałem sie już co to jest abox. Może skoro zrezygnowales z icepower to powiesz dlaczego bo do niedawna sporo by opinii że jest to wzmacniacz idealny.

ICEpower gra swobodnie, czuć moc, ale to dalej jest beznamiętność klasy D. Wszystko jest, ale nie angażuje w żaden sposób. Wobec tego dźwięku raczej przechodzę zbyt obojętnie. Abox gra jakoś, ciepło detalicznie, ale precyzyjnie przy świetnej kontroli basu z jego fakturą i odpowiednią dynamiką, środek kapitalny wokale z emocjami nasyceniem wręcz wzruszają. Klasa!

40 minut temu, Krzych 2 napisał:

ICEpower gra swobodnie, czuć moc, ale to dalej jest beznamiętność klasy D. Wszystko jest, ale nie angażuje w żaden sposób. Wobec tego dźwięku raczej przechodzę zbyt obojętnie. Abox gra jakoś, ciepło detalicznie, ale precyzyjnie przy świetnej kontroli basu z jego fakturą i odpowiednią dynamiką, środek kapitalny wokale z emocjami nasyceniem wręcz wzruszają. Klasa!

A z czym łączyłeś ICEpowera? Ktoś kontynuuje projekt Abox'a?

1 minutę temu, ksiezyc napisał:

A z czym łączyłeś ICEpowera? Ktoś kontynuuje projekt Abox'a?

Ja to wszystko mam DIY. Cedek po w zasadzie  zbudowaniu go od nowa, preamp pasywny i wzmacniacz. Kolumny na Vifach z pod ręki kol. arturp.

Aboxa kontynuuje kol. Bodo_z w wątku o tym wzmacniaczu. 

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

ICEpower gra swobodnie, czuć moc, ale to dalej jest beznamiętność klasy D. Wszystko jest, ale nie angażuje w żaden sposób

Mam podobne odczucia. Hypex ncore brzmi podobnie. 
Podpinając do Icepowera preamp lampowy sytuacja ulega zmianie. Pozostaje moc , swoboda ale dodatkowo otrzymujemy barwę , znika "beznamiętność" a pojawia się przyjemne i wciągające brzmienie.

8 minut temu, Qban napisał:

Mam podobne odczucia. Hypex ncore brzmi podobnie. 
Podpinając do Icepowera preamp lampowy sytuacja ulega zmianie. Pozostaje moc , swoboda ale dodatkowo otrzymujemy barwę , znika "beznamiętność" a pojawia się przyjemne i wciągające brzmienie.

Dokładnie tak trzeba robić. Po prostu ICEpower to solidna elektrownia potrafiąca napędzić wszystko, a brzmienie kształtować źródłem, preampem. Ja się od 20 lat bawię w audio, ale solidnego preampa na poziomie jeszcze nie dorobiłem.

Abox przy krótkim torze jest świetnym rozwiązaniem, bo smakuje jak dobre wino, a ICE juz nie.

Czyli będzie pasować do klona preampa CJ PV12. Teraz pzostaje sposób połączenia przedwzmaciacza z wyjściem rca do wzmacniacza z wejściem xlr.

8 godzin temu, ganjor86 napisał:

Czyli będzie pasować do klona preampa CJ PV12. Teraz pzostaje sposób połączenia przedwzmaciacza z wyjściem rca do wzmacniacza z wejściem xlr.

U mnie gra z klonem pre CJ PV12  ale wersja Klimo Merlin oraz wyjściem  RCA => XLR poprzez  trafa Monacor DIB 110. Gra zacnie stad były moje pytania.

12 godzin temu, ksiezyc napisał:

U mnie gra z klonem pre CJ PV12  ale wersja Klimo Merlin oraz wyjściem  RCA => XLR poprzez  trafa Monacor DIB 110. Gra zacnie stad były moje pytania.

Gdzieś czytałem że drv134 dajelepsze efekty niż monacor dib 110 tylko dziwi mnie że tak mało można znaleźć w internecie opinii o drv134.

17 minut temu, ganjor86 napisał:

Gdzieś czytałem że drv134 dajelepsze efekty niż monacor dib 110

Potwierdzam. Porównywałem te 2 opcje i drv134 daje dużo lepsze efekty.

U mnie zagrał całym pasmem i czystszą barwą. Trzeba spróbować - koszt naprawdę niewielki.

13 godzin temu, ksiezyc napisał:

Ale zaraz, w którą stronę jest trafo podłączone? Przy przekładni 10:1 to w żadną dobrze nie bedzie... 

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

Ale zaraz, w którą stronę jest trafo podłączone? Przy przekładni 10:1 to w żadną dobrze nie bedzie... 

Jwest po podłczone od rca (źródło) do xlr (wejście).

2 minuty temu, ganjor86 napisał:

To wiadomo, ale z której strony jest 10 a z której 1?

nagrywamy.com

5 minut temu, ganjor86 napisał:

Zgadza się, tyle ze mam trafa wstawione na wyjściu przedwzmacniacza.

2565ae839731ccc8580b9d0dbd38d88ea2efdb3c

46 minut temu, Robsonik napisał:

Potwierdzam. Porównywałem te 2 opcje i drv134 daje dużo lepsze efekty.

U mnie zagrał całym pasmem i czystszą barwą. Trzeba spróbować - koszt naprawdę niewielki.

Jakieć konkretne rozwiązanie? podeślesz link do PCB?

• Pokaż nowe odpowiedzi