Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielczosc systemu a sybilanty

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Marek.S napisał:

Wlasnie sek w tym ze mam kolumny brzmiace dosc ciemno (Apogee Diva) jak i jasniej np. SF EA1 i w obu to slychac. Wezmy np. artyste typu Andrea Bocelli, niby brzmi dobrze ale czasami znowu pojawia sie ten ostry kontur. W kolumnach majacych tendencje do skrzeczenia jak LS3/5A z plastikowym Tweeterem T27 odsluch byl juz meczacy, efekt jest czasami podobny do tweetera wpadajacego w rezonans.

Na poczatku myslalem ze to cos ze sprzetem ale przy kazdym testowanym mam podobny efekt i zupelnie nie chodzi tutaj o syczace gloski "S" czy klucie w uszy.

Zastanawiam sie czy takie zjawisko mozna zmierzyc np. w REW z prostym sprzetem typu MiniDSP UMIK?

Masz jakieś stoliki etc. pomiędzy tobą a kolumnami? Bo jeżeli problem występuje w obu kolumnach, to oznacza, że jeżeli to akustyka, to coś dziwnie odbija fragment pasma powodując mocne przesunięcie fazowe. Jeżeli nic takiego nie ma, lub usunięcie tego nic nie daje (warto też spróbować się poruszać, bliżej/dalej od kolumn). To kwestia kolumn. 

1 minutę temu, Marek.S napisał:

Tak, 3 male okrągłe stoliki przed kanapą.

Wywal je gdzieś, i zobacz. A jak one nie, to przybliż sie, oddal etc. 
To brzmi na 95% jak jakaś dziura fazowa. 

19 minut temu, #Szakovsky napisał:

implementacja beryla była kiepska

pewnie tak 🙂sam robiłem,to nie tak,że on kiepski był ten berylowy,myślę ,że materiał membran ma drugorzędne znaczenie,albo wolę jedwab na wysokich,nie wiem jak w seasie zrobili ten głośnik,ale jest detal ,tzw.powietrze ,gładkość,granie w sumie podobne do beryla ,ale o klasę lepsze,nic nie syczy ,nie brzęczy,podobnie zresztą jak niektóre scan-speaki,też są jedwabne,a jednak ....

4 minuty temu, Marek.S napisał:

Wyłapie to mikrofonem pomiarowym i REW?

bez problemu

11 godzin temu, Marek.S napisał:

zrodlo SoTM200

Czyli pewnie Tidal z Roona? To masz odpowiedź... Ostatnio zmieniłem 3 pary kolumn i mi jazgotalo jakimiś ultradźwiękami, miałem wrażenie że mi coś cały czas piszczy, nawet jak jest cisza w muzyce. Teraz mam Deezer z lapka po Usb i wszystko gra naturalnie bez tego czegoś dziwnego...

6 minut temu, Marek.S napisał:

Nie

Mierzyłem 2cwzmacniacze grające bardzo różnie, w Rew to samo było... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Oj nie Tidal, przeczytalem caly temat o nim i o MQA tutaj na forum ale jeszcze zanim zaczeliscie pisac o wpychaniu na sile MQA to ja juz dawno anulowałem subskrypcję a byłem u nich ponad 2 lata.
Od kiedy zaczęli wpychać MQA to muzyka z Tidala zaczęła brzmieć dziwne, jakby ktoś delikatnie ustawił korektor na pozycję "V". W Roonie można 1:1 porównywać utwory z Tidala i Qobuz i różnica była znaczna. Tidal grał jak...coś, coś cyfrowego a Qobuz jak CD (porównywałem z FLACami).

Powiedział bym że jak do rapowego repertuaru Tidala (który mnie zupełnie nie interesuje) to te MQA i podbita charakterystyka nadaje się idealnie.
Przesiadłem się na Qobuza + Roon i upsampling DSD512.

Edytowane przez Marek.S

jak masz coś nie tak z akustyką pomieszczenia to jest do zmierzenia i rew jest ok do tego

Edytowane przez szpotek73
7 minut temu, Marek.S napisał:

Od kiedy zaczęli wpychać MQA to muzyka z Tidala zaczęła brzmieć dziwne, jakby ktoś delikatnie ustawił korektor na pozycję "V". W Roonie można 1:1 porównywać utwory z Tidala i Qobuz i różnica była znaczna. Tidal grał jak...coś, coś cyfrowego a Qobuz jak CD (porównywałem z FLACami).

Dokładnie takie same mam odczucia z D vs T 👍 

Czyli jak nie źródło, to może charakterystyka kopułek. Co do zmierzenia również może być problem. Mam ostrzej grające kolumny z Alu kopułka i łagodniej z jakimś pierścieniowym. Nawet jak wyrównam poziomy w Apo Equalizer (i Rew) to Alu i tak gra ostrzej) 

Edytowane przez marcinmarcin

25 minut temu, Marek.S napisał:

Nie używałem REW'a, ale jeżeli da się pomierzyć fazę, to tak. 
Sam pomiar fazowy pokoju niewiele ci powie, bo ciężko z niego wyczytać cokolwiek. Ale pomierz kolumny, a konkretnie ich fazę. Wykluczysz jedną z dwóch rzeczy. Bo to musi być coś związanego z fazą. 

10 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Nie używałem REW'a, ale jeżeli da się pomierzyć fazę, to tak. 
Sam pomiar fazowy pokoju niewiele ci powie, bo ciężko z niego wyczytać cokolwiek. Ale pomierz kolumny, a konkretnie ich fazę. Wykluczysz jedną z dwóch rzeczy. Bo to musi być coś związanego z fazą. 

Jak robisz "pomiar fazowy pokoju" a jak "pomiar fazy kolumny"?

1 godzinę temu, xajas napisał:

Jak robisz "pomiar fazowy pokoju" a jak "pomiar fazy kolumny"?

Różnica w bramkowaniu i odległości. 
I pomiar fazowy "pokoju" to bardziej jest, "pomiar fazowy kolumny rozjechany przez pokój". Dlatego mówię, że bez sensu i się tego nie sprawdzi. 

nie rozumiem.

1. Wychodze z zalozenia, ze autor nie zmienial glosnikow, wiec dlaczego nagle fazy glosnikow mialy by sie rozjechac? 

2. W jaki sposob pokoj rozjezdza faze glosnika?

Tak jak pisałem, EA1 i magnetostaty maja podobny problem. Bowersy 802N robily to samo, wysokie odklejaly sie od reszty (ale tam to raczej wina dizajnu kolumny).

a kable polaczone prawidlowo....warto sprawdzic.

sf ea   ma podwojne terminale.i dokladnie tak je napedzasz mam nadzieje.i nie stosujesz roznych kalbli gora dol...

Edytowane przez tomek7776

@Marek.SWracając jeszcze do twojego pytania - UMIK1 zawsze warto posiadać jak jeszcze nie masz. Najlepiej wydane 500zł na audio 

Edytowane przez marcinmarcin

W dniu 14.06.2021 o 22:00, Marek.S napisał:

Co do kimberów 8TC, tak kupiłem kiedyś za 'grosze' kilka metrów ze szpuli i sam zarobiłem na Bi-Wire (lutowane widełki).

Witaj , dużo "kiedyś jak i dziś" jest podróbek Kimbera (4/8TC) , czy one są niebiesko-czarne ? jak tak to ok ! Ale nie raczej nie dopartywał bym się tu problemu ...o ile to oryginały .

też tak myślę 🙂

trochę się czepiam tego Kimbera ale to pierwsza rzecz do sprawdzenia.

Generalnie zaczął bym od porządków-sprawdzenia polaryzacji,wyczyszczenia terminali wzmacniacza etc.

w każdym markecie budowlanym kupisz solid core(drut) zasilający 1,5mm2..taki w białej,owalnej koszulce..

doskonale nadaje się na głośnikowca.tudzież zworki.

Ok, SPMy na emeryture. Miedzy DACiem a pre siedzi Supra Sword XLR a pre-power Audioquest Fire XLR (prawdziwy, nie chinski 😉 ). AQ ma 1.5m i jest za dlugi na zrodlo.

Bas wrocil, teraz tylko jak wytlumic 100-500Hz w pokoju. Wydaje mi sie ze to najwiekszy problem.

Edytowane przez Marek.S
53 minuty temu, Marek.S napisał:

AQ ma 1.5m i jest za dlugi na zrodlo.

Mam teraz 5m RCA Phoenix Gold który miałem w samochodzie 15 lat temu... Kurczę, czemu to brzmi tak dobrze 🙄

W moim przypadku to sprawa czysto praktyczna, kabel jest bardzo sztywny i próbując upchać go między DAC a pre (~40-50cm) skończyłoby się pewnie na uszkodzeniu wtyku albo samego przewodu 😉

Supra Sword to tez kawal kabla ale jednak o wiele bardziej plastyczny.

Edytowane przez Marek.S

Miałem podobny problem z głośnikowymi Nordostami Red Dawn II i potem jeszcze z Audiomica Genimedes Ultra Reference. Nordost ogólnie był ostry i grał na górze szklisto z sybilantami a z kolei Audiomica tylko strasznie na niektórych nagraniach eksponowała syblianty. Nawet tam gdzie nigdy na tym samym sprzęcie ich nie słyszałem wcześniej. Po wymianie na teoretycznie też jasny na górze Furutech Speakerflux wszystko wróciło do normy. Nie było utraty rozdzielczości, detaliczności itp. a sybilanty się ucywilizowały. Sprawdziłbym przede wszystkim synergie kabli ze sprzętem. Może być ewidentne niedopasowanie trudne do wyjaśnienia ale to często objawia się właśnie takimi drażniącymi sybilantami.  Nordost i Kimber zestawione z resztą bym tu też obstawiał jako mogące powodować ten efekt.

Edytowane przez Mgrzybek
W dniu 16.06.2021 o 19:00, Marek.S napisał:

Bas wrocil, teraz tylko jak wytlumic 100-500Hz w pokoju. Wydaje mi sie ze to najwiekszy problem

Najlepiej DSP. Co do męczących sybilantów. Ja generalnie mało słyszę 😋 więc np używam teraz kabli 2,5mm polskiej produkcji z hurtowni elektro. Ale pamiętam że kiedyś jak polutowalem pierwszy raz dobrze siedzące wtyki bfa kacsa, to w porównaniu do gołego kabla jakby zmniejszyło się syczenie i dudnienie. Dziwne to było i samemu mi się nie chciało wierzyć ale tak to właśnie zabrzmialo 😂

EDIT, a widzę że masz lutowane widełki, więc też nie to... 

• Pokaż nowe odpowiedzi