Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Zbig napisał:

Dla odmiany, zajrzyjmy gdzie już jest normalnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę nieco ci humor popsuć.

W Botswanie jak najbardziej można polować. W latach `14 -`19 obowiązywał tylko zakaz polowania na słonie.

W Kenii już w 20 i 21 zanosiło się na zniesienie zakazu polowań, ale że pandemia to i tak nie byłoby chętnych. Czołowe niemieckie i amerykańskie biura polowań bookują terminy na druga połowę roku i lata następne, więc należy się spodziewać, że wiedzą co robią. Co więcej, bookują też na całą wielką piątkę.

Przyznam, że ubawił mnie ten wpis o Holandii. Byłem przekonany, że tam nie polują wcale, bo i gdzie i na co.

To pozostała nam Kostaryka i kanton Genewski o powierzchni jednej większej polskiej gminy...

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Przyznam, że ubawił mnie ten wpis o Holandii. Byłem przekonany, że tam nie polują wcale, bo i gdzie i na co.

Już niebawem na całym świecie nie będzie polowań, bo nie będzie na co. W zamian sapiensy będą się napierdalać między sobą o zasoby wody chociażby.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• Moderatorzy
W dniu 17.02.2022 o 19:53, Zbig napisał:

Dla odmiany, zajrzyjmy gdzie już jest normalnie:

Ukryta Zawartość

Łatwo chronić gatunki, których praktycznie się nie ma. Analogicznie u nas chroniona jest anakonda, chociaż tam gdzie występuje nie jest objęta ochroną.

W dniu 17.02.2022 o 19:53, Zbig napisał:

6000 wypadków samochodowych rocznie z udziałem samych tylko łosi jakoś nie bardzo.

O ile wiem w Skandynawii mięso łosia jest powszechnie dostępne czyli nie jest objęty szczególnym zaleceniem odstrzału, ale i ochroną również.

W dniu 18.02.2022 o 06:46, misiomor napisał:

Do tego Kanada i USA na liście krajów z ograniczeniami polowań… To już chyba desperacja żeby wpisać cokolwiek.

Tylko, że nie znamy szczegółów, bo tam na prywatnym terenie robisz na co pozwala właściciel i w dodatku każdy stan stanowi własne prawo.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

18 hours ago, stench said:

Tylko, że nie znamy szczegółów, bo tam na prywatnym terenie robisz na co pozwala właściciel i w dodatku każdy stan stanowi własne prawo.

Bo w łowiectwie są tylko dwa możliwe rozwiązania - albo zwierzyna jest własnością państwa albo właściciela terenu, na którym się znajduje.

W USA czy Kanadzie prawo własności jest dużo poważniej traktowane i dlatego prawo polowania jest powiązane z prawem własności ziemi. Tam nikogo nie dziwi że jeżeli komuś na trawniku zalęgnie się świstak, to właściciel bierze fuzję i sam ukatrupia intruza. Zwierzęta szkodniki ("varmint" - katalog dużo szerszy niż u nas, w tym miejscami nawet kojoty, dzikie świnie czy lisy) nie podlegają żadnej ochronie. Wystarczy że wyrządzają szkody na majątku właściciela ziemi. To są kraje budowane przez pionierów, a nie zakisłe w feudalnym ubezwłasnowolnieniu ludzi. Więc jak jest problem, to właściciel sam go rozwiązuje. Rancza z hodowlą zwierzyny do celów łowieckich są ogromne i mają bogatą ofertę (łącznie z bizonami i zwierzętami egzotycznymi typu oryks), nie to co nasze OHZ-ty ograniczające się praktycznie do bażantów.

W Polsce mamy system feudalny, gdzie państwo ponosi odpowiedzialność za szkody (skoro wyrządza je własność państwowa). Oczywiście wykręca się od tego jak może, ceduje odpowiedzialność na myśliwych, w zamian dając im prawo do korzystania z zasobu zwierzyny na zasadzie feudalnego lenna z monopolem obszarowym. Ostatnio próbujemy rozwiązania hybrydowego - że właściciel może (chociaż po wielu perypetiach i z mięciem czapki w rękach, jak to w feudalizmie) wyłączyć swoją ziemię z obwodu łowieckiego. Więc właściwie to Polska powinna znaleźć się na liście spod linku - właściciel terenu ma i u nas prawo do zakazania polowania na nim.

Wtedy dochodzimy do systemu indyjskiego ze świętymi krowami - właściciel ziemi nadal nie może polować na swoim terenie, bo zwierzyna jest ciągle własnością państwa, ale wszelkie kwestie odszkodowawcze przechodzą na państwo, które stawia petenta w jeszcze słabszej pozycji niż gdyby pozywał o odszkodowanie koło łowieckie. Bo sąd chętniej przysądzi z prywatnego niż z państwowego. Mamy sytuację jak opisywaną w "Szwejku" - "Czytałem kiedyś o wielkim władcy indyjskim, którego poddani tak samo pozwalali się tratować takiemu słoniowi."

Ukryta Zawartość

Tym razem poyeb pomylił nie z dzikiem tylko z lisem. Oni wszyscy są jacyś nierozgarnięci wg. mnie, oprócz cechującego ich okrucieństwa, które manifestuje się strzelaniem na oślep. Powinni mieć odebrane strzelby, pukawki i co tam mają. Na pohybel dzikim! W wieku XXI cywilizacja stworzona przez sapiensów posiada kulturę, która piętnuje zabijanie dla frajdy. A dzikość - i reprezentujący ją dzicy - jest przeciwieństwem kultury przecież. 

Ukryta Zawartość

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Przepiękny akt wandalizmu.

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 2 lata później...

Jest ankieta o projekcie ustawy o zmianie ustawy o broni i myślictwie Zachęcam  do skożystania z ankety . Ja wyraziłem swoją opinnikę w ankiecie  i popieram obowiązkowe badania medyczne myśliwym . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.