Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny podłogowe ~40m2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, małymi krokami zbliża się przeprowadzka na własny kwadrat dlatego postanowiłem zainwestować w konkretne brzmienie. Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie. 

Szeregówka, część dzienna na parterze łącznie ok 40m2 (salon i kuchnia) jednak układ jest troszkę hmm, z ustawieniem kolumn będzie trzeba się gimnastykować:

Szukam kolumn oraz wzmacniacza / ampli

Budżet hm chciałbym zmieścić się w 6000-6500 zł ale jeżeli coś będzie warte uwagi mogę dopłacić

Sprzęt chciałbym spiąć to z telewizorem (sporo filmów/seriali Amazon, HBO ale też mnóstwo z domowego NAS), muzyka duże ilości plików .flac zbieranych przez lata na NAS do tego spotify/youtube, PS5 oraz stary gramofon unitra (chyba fonika gs464) i vinyle.

Gatunki muzyczne: bardzo szeroko od rapowych bitów, przez jazz i rockowe elementy, dużo soundtracków (instrumentalne granie) po rytmy Detroit techno i metalowe brzmienia 

Zależy mi na hm żeby to dobrze ująć melodyjności muzyki, jeżeli ktoś włożył serce i spędził pierdyliard godzin w studiu nagrań to chce usłyszeć efekt, nie zależy mi na dudniącym basie który psuje wszystko - nie obrażę także za niskie zejście gdy tego trzeba, po prostu żeby to dobrze brzmiało, pewne, stabilnie, mocno, czysto i muzycznie

Uwagę zwracałem przez jakiś czas na Melodika BL40 MK3, Tannoy Mercury 7.4 , STX Electrino 250 i YamahaA-S801 jednak to myślenie z przed latu lat, może podpowiecie co jeszcze warto brać pod uwagę - chcę zrobić przegląd tego co warte i gdy wyklaruje się coś z tego pójść na odsłuch sprzętu. 

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (ps, melodika i stx to polscy producenci, może warto trzymać się rodzimego podwórka i wspierać ich, jednak czy są lepsze w tym budżecie od zagranicznych?) 

Co do ówczesnych oczekiwań można zapomnieć choćby o AS 801 czy 701 bo ich

zwyczajnie nie ma, ale pomyśl nad RN 803D. Model z DAC i USB plus sieć.

Co ciekawe - nie ma już nowych M 7.4, jednak dla kogoś "z receptą" 😉  na ten

model ( wcale mnie to nie dziwi ) jest akurat na wyprzedaży:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są też bydgoskie BMN z krajowych, ale i ceny sporo wyższe.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć,

Spójrz na zestaw Cyrus One HD z kolumnami Audiosymptom i8 Carbon. Masz spore pomieszczenie więc należy wziąć to pod uwagę. Zaproponowane zestawienie wypada w takich pomieszczeniach bardzo dobrze. Bez problemu podłączysz TV ( złącze optyczne ) i gramofon ( wbudowane pre dla wkładek MM ). Jeśli piszesz, że z ustawieniem kolumn trzeba się będzie pogimnastykować wrzuć rzut pomieszczenia, może coś tu podpowiemy.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

3 minuty temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

Spójrz na zestaw Cyrus One HD z kolumnami Audiosymptom i8 Carbon. Masz spore pomieszczenie więc należy wziąć to pod uwagę. Zaproponowane zestawienie wypada w takich pomieszczeniach bardzo dobrze. Bez problemu podłączysz TV ( złącze optyczne ) i gramofon ( wbudowane pre dla wkładek MM ). Jeśli piszesz, że z ustawieniem kolumn trzeba się będzie pogimnastykować wrzuć rzut pomieszczenia, może coś tu podpowiemy.

Pozdrawiam,

Michał

Proszę bardzo rzut parteru, rysunek dewelopera więc na pewno coś tu poprzestawiam, zastanawiam się nad TV na prawej ścianie a nie tak jak w wizualizacji, od razu byłby sens wrzucić tam 75 cali albo więcej. 

Sam troszkę poszperałem i...

Z kolumn w grze mam:

Melodika BL40 MK3 

Tannoy Mercury 7.4 

STX Electrino 250 - widzę na ich stronie 250+  coś poprawili w nich?

STX Quant 300

HEco Aurora 700 

QAcustic 3050i

Z ampli do wyboru mam Yamaha R-N803D lub AS 701 używane (przeczytałem testy/recenzje Pioneer NC-50DAB i jednak Yahama dla mnie lepiej wypada). Teraz tak: Z wytypowanych kolumn, które najlepiej Waszym zdaniem spiszą się w muzyce rap/elektro/jazz/rock oraz odtworzeniu dźwięku z filmów (zakładając, że to zazwyczaj będzie wysokiej jakości źródło Dolby Atmos / DTS: X itd.) ? 

Czy warto podnieść budżet powiedzmy do 8k, zastanawia mnie czy stanowczo jakość muzyki polepszyłaby się zauważalnie ? jednak wtedy inwestować w inne kolumny czy amplituner ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Układ funkcjonalny pomieszczenia został bez zmian? Kolumny chciałbyś ustawić przy ściance z TV? Jeśli tak to te zaproponowane przeze mnie są zdecydowanie za duże. W takiej sytuacji proponowałbym Cyrus One HD z kolumnami Fyne Audio F501. Kolumny są mniejsze, lepiej sprawdzą się w takich warunkach. Ich brzmienie powinno się sprawdzić w przypadku Twoich preferencji muzycznych.

Co do wyboru finalnej konfiguracji musisz przesłuchać kilka opcji i będziesz wtedy wiedział dużo więcej. To samo w przypadku ewentualnego zwiększenia budżetu. Najlepiej posłuchać czegoś w granicach 6500 zł i potem sprawdzić coś za 8500 zł i ocenić czy czujesz progres. To zawsze indywidualna sprawa.

Pozdrawiam,

Michał

Z kolumn, które wymieniłeś to zdecydowanie najlepszym strzałem były Heco Aurora 700 i Q Acoustic 3050i. Jeśli chcesz wesprzeć polski przemysł to zwróć uwagę na Pylon Audio! 🙂 Rzeczywiście Yamahy z serii A-S są niedostępne na ten moment w sprzedaży, ale zerknąłbym albo na używane egzemplarze, ewentualnie popatrzył na propozycje wzmacniaczy od innych producentów. R-N803d to świetny amplituner stereo, ale wzmacniacz zagra zdecydowanie bardziej dociążonym dźwiękiem. Chociażby wymieniony już Cyrus One. Od nas jeszcze możemy polecić Audiolaba 6000a, Atoll IN50.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak masz blisko do Opola to mam takie coś, świetnie nadałoby się do 40m, u mnie się dusi. Mam też na sprzedaż rocznego Cyrusa One, bo kupiłem wyższy model 8.2. Pasuje do siebie. Zarówno kolumny jak i wzmacniacz w idealnym stanie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wrzuciłem i Cyrusa na Olxa 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 22.06.2021 o 11:48, Na Temat Audio napisał:

Dzięki. Układ funkcjonalny pomieszczenia został bez zmian? Kolumny chciałbyś ustawić przy ściance z TV? Jeśli tak to te zaproponowane przeze mnie są zdecydowanie za duże. W takiej sytuacji proponowałbym Cyrus One HD z kolumnami Fyne Audio F501. Kolumny są mniejsze, lepiej sprawdzą się w takich warunkach. Ich brzmienie powinno się sprawdzić w przypadku Twoich preferencji muzycznych.

Co do wyboru finalnej konfiguracji musisz przesłuchać kilka opcji i będziesz wtedy wiedział dużo więcej. To samo w przypadku ewentualnego zwiększenia budżetu. Najlepiej posłuchać czegoś w granicach 6500 zł i potem sprawdzić coś za 8500 zł i ocenić czy czujesz progres. To zawsze indywidualna sprawa.

Pozdrawiam,

Michał

Ten rzut to wizja dewelopera, ja TV widziałbym bardziej na ścianie po prawej stronie i po bokach kolumny to tez byłaby szansa żeby dźwięk jakoś się rozchodził na całą przestrzeń. 

Zależy mi też na tym, żeby one dobrze brzmiały nawet ściszone - taki klimat, bo często spotykałem się z tym że ściszone kolumny traciły swój charakter, ale to zapewne była wina słabego wzmacniacza.

Co do wsparcia naszego rynku to jestem za!  stąd ten STX, z pylona masz na myśli pearl 27 ?

co do wzmacniaczy albo używana AS701 w dobrym stanie lub RN 803 to chyba najlepsze opcje ? 

30 minut temu, zajec napisał:

Ten rzut to wizja dewelopera, ja TV widziałbym bardziej na ścianie po prawej stronie i po bokach kolumny to tez byłaby szansa żeby dźwięk jakoś się rozchodził na całą przestrzeń. 

Zależy mi też na tym, żeby one dobrze brzmiały nawet ściszone - taki klimat, bo często spotykałem się z tym że ściszone kolumny traciły swój charakter, ale to zapewne była wina słabego wzmacniacza.

Co do wsparcia naszego rynku to jestem za!  stąd ten STX, z pylona masz na myśli pearl 27 ?

co do wzmacniaczy albo używana AS701 w dobrym stanie lub RN 803 to chyba najlepsze opcje ? 

Ok, to dużo korzystniejsze ustawienie, tym samym też spokojnie możesz myśleć o większych kolumnach. Z tego też powodu wracam do swojej pierwotnej propozycji, czyli Cyrus One HD z kolumnami Audiosymptom i8 Carbon. Jeśli chcesz aby zestaw grał przyzwoicie na niskim poziomie głośności szukałbym czegoś lepszego niż wspomniana Yamaha. RN803 pod względem funkcjonalności jest super, ale nie oczekuj, że będzie dobrze grała po cichu. Moim zdaniem wybór wzmacniacza stereo jest dużo lepszy. W przypadku Cyrusa masz dużą moc i wydajność prądową, masz wbudowanego daca, bluetooth, możliwość podłączenia gramofonu. Funkcjonalnie jest całkiem nieźle. Do tego kolumny o wysokiej skuteczności, z dwudziestocentymetrowymi wooferami. Moim zdaniem warto posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał

1 godzinę temu, zajec napisał:

To tez wina naszego słuchu , który przy niskich poziomach głośności gubi skraje pasma ( dlatego w niektórych wzmakach jest loudness - właśnie do cichego słuchania  )

lepsze wzmacniacze radzą sobie bez loudness przy cichym słuchaniu ( SE kl.A ) ale kosztują  tez więcej , ale i tak ważniejsze jest dopasowanie do kolumn

jednak jesli przy cichym słuchaniu chcesz usłyszeć więcej , zwróciłbym uwagę na skuteczność , i spadki impedancji ( krótko mówiąc , kolumny łatwe do wysterowania )

i wtedy zaczyna się liczyć nie ilość watów tylko jakość 

Ilu ludzi tyle opinii

• Moderatorzy
W dniu 22.06.2021 o 16:23, Q21 napisał:

Z kolumn, które wymieniłeś to zdecydowanie najlepszym strzałem były Heco Aurora 700 i Q Acoustic 3050i.

Mieliśncie na stanie, albo słuchaliście Wilsonów 7 ? Ciekaw jestem niezależnej opinii. Wyglądają fajnie.

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 22.06.2021 o 00:11, zajec napisał:

ok 40m2

Na taką wielkość największe kolumny nie byłyby za duże 🙂

dlatego budżet okresliłbym jako bardzo skromny

proponuję zatem rozważenie kolumn

https://akustyk.com.pl/p/153/216/akustyk-cc22

http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr-ii/

i do tego wzmacniacz z drugiej ręki np bardzo dobre audiolaby z serii 8000

np

https://allegrolokalnie.pl/oferta/audiolab-8200a

Yamaha RN803D i Heco Aurora 1000. 

To jest duże pomieszczenie a tu mamy 4x 20cm na basie i wysoką sprawność. 

Yamaha ma YPAO więc przy kiepskiej akustyce automatycznie poprawi ile się da. 

W dniu 25.06.2021 o 20:29, muda44 napisał:

Yamaha RN803D i Heco Aurora 1000. 

To jest duże pomieszczenie a tu mamy 4x 20cm na basie i wysoką sprawność. 

Yamaha ma YPAO więc przy kiepskiej akustyce automatycznie poprawi ile się da. 

Yamaha ma też duży zasób mocy i nie boi się zbytnio "trudnych" kolumn, więc nawet i te duże Heco nie powinny stanowić większego problemu.

23 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Yamaha ma też duży zasób mocy i nie boi się zbytnio "trudnych" kolumn, więc nawet i te duże Heco nie powinny stanowić większego problemu.

Wbrew pozorom małe dwudrożne monitory , są zwykle trudniejsze do wysterowania od dużych podlogowek 

Ilu ludzi tyle opinii

23 godziny temu, morawka napisał:

Wbrew pozorom małe dwudrożne monitory , są zwykle trudniejsze do wysterowania od dużych podlogowek 

Racja!

Napisałem ogólnie, że serce w Yamaszce jest dość mocne, więc nie powinno być problemu z wysterowaniem proponowanych powyżej głośników.

proponuję umówić się do nas i odsłuchać różne konfiguracje na amplitunerach Yamaha R-N602 i R-N803D. Na 40m2 kolumny podłogowe raczej większe niż mniejsze, jednak budżet dość ograniczony. Posłuchałbym zestawu Yamaha R-N803D z kolumnami Elac Debut F6.2, Yamahy R-n602 z kolumnami PSB Imagine X2T. Kilka jeszcze opcji się znajdzie. Kupując wzestawie oczywiście można liczyć na lepszą cenę 😉 

Zapraszamy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 22.06.2021 o 11:27, zajec napisał:

Proszę bardzo rzut parteru, rysunek dewelopera więc na pewno coś tu poprzestawiam, zastanawiam się nad TV na prawej ścianie a nie tak jak w wizualizacji, od razu byłby sens wrzucić tam 75 cali albo więcej. 

Sam troszkę poszperałem i...

Z kolumn w grze mam:

Melodika BL40 MK3 

Tannoy Mercury 7.4 

STX Electrino 250 - widzę na ich stronie 250+  coś poprawili w nich?

STX Quant 300

HEco Aurora 700 

QAcustic 3050i

Z ampli do wyboru mam Yamaha R-N803D lub AS 701 używane (przeczytałem testy/recenzje Pioneer NC-50DAB i jednak Yahama dla mnie lepiej wypada). Teraz tak: Z wytypowanych kolumn, które najlepiej Waszym zdaniem spiszą się w muzyce rap/elektro/jazz/rock oraz odtworzeniu dźwięku z filmów (zakładając, że to zazwyczaj będzie wysokiej jakości źródło Dolby Atmos / DTS: X itd.) ? 

Czy warto podnieść budżet powiedzmy do 8k, zastanawia mnie czy stanowczo jakość muzyki polepszyłaby się zauważalnie ? jednak wtedy inwestować w inne kolumny czy amplituner ? 

Z takich niskobudżetowych podłogówek co wymieniłeś - moim zdaniem najlepiej Tannoy 7.4 lub Heco Aurora 700 lub 1000. Melodika też ok, choć tam już mniejsze głośniki siedzą a pomieszczenie spore.  

Czy zwiększenie budżetu pomoże ? Kolumny grają różnie, nie zawsze to co droższe gra dla nas lepiej. Bardziej liczy się charakter grania jaki prezentuje kolumna, niż jakość (która zwykle jest bardzo dobra w kolumnach od 2k+, a czasem nawet za mniej). Przykład - kupiłem sobie do małego pokoju Tannoy Eclipse 2, grają fenomenalnie jak za pieniądze które kosztują. Grały w podobnym stylu i dotrzymywały kroku kolumnom za 9k, które też bardzo mi się podobają, różnica była niewielka. Ta linia Eclipse gra moim zdaniem jeszcze ładniej od tej linii 7, tylko nie mają w ofercie tak dużych podłogówek jak 7.4