Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu, jak to z nią jest...?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wpływ ma globalna histeria na regulacje?

Po prostu zostałem przy słuchawkach.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

34 minuty temu, xetras napisał:

Jaki wpływ ma globalna histeria na regulacje?

Żaden.
Studio to domena regulacji,przekształcania,kształtowania i aranzacji architektury (jak Ty to nazywasz) dzwieku.
Dziesiątki urządzen,procesorów,limiterów,expanderów,deeserów,extenderów peq i innego diabelstwa   itp-po to,aby nadac dzwiekowy kształt dziełu,nazwijmy to,w niektórych przypadkach -"artysty"

Z drugiej strony siedzi audiofil,z jedna gałką*-i głosi mądrość w odmiennie innych warunkach akustycznych i z innym potencjałem poznawczym.

Mozna i tak.

*Sa tacy,co pamietają radio typu "kołchoznik"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

*Sa tacy,co pamietają radio typu "kołchoznik"

Ty do nich nie należysz, bo "kołchoźnik" nie był radiem. 🙄

Teraz, porlick napisał:

Ty do nich nie należysz, bo "kołchoźnik" nie był radiem. 🙄

hahaha.
Słusznie.
test zdany na 5

Zwłaszcza wersja bez mozliwości wyłączenia

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

audiofil,z jedna gałką*-i głosi mądrość w odmiennie innych warunkach akustycznych

To nie forum produkcyjne.

PS.

Warunki są zmienne, zwłaszcza nawyki.

PPS.

Dlatego zamiast gałek choćby "ultracurve" jest bardziej funkcjonalny/użyteczny.

W zasadzie przy udanym zestawieniu wzm.+ZG (czyli w slangu: głowa-paczki) gałki barwowe przeszkadzają (chyba że barwę koryguje się osobnymi wzmacniaczami zasilającymi każdy głośnik z osobna z zestawu [po wypięciu pasywnej zwrotnicy w obudowie ZG]). 

Edytowane przez xetras
Dopisek

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 13.07.2024 o 13:40, xetras napisał:

Gdybyś rozwinął to byłbym wdzięczny.

Nie wiem o co chodzi.

Płyta ta jest tak fatalnie nagrana, że bez regulacji barwy nie da się jej słuchać.

W dniu 13.07.2024 o 13:40, xetras napisał:

PS.

Regulacja to tłumienie, czemu tłumić?

Właśnie NIE, wiekszość wzmacniaczy i amplitunerow (tych "tradycyjnych" np Yamaha RX 797) regilacja barwy dźwieku nie jest  tłumieniem, chyba że zastosujemy regulację na "minus", ale to chyba oczywiste.

W dniu 24.07.2024 o 19:42, Nil napisał:

Właśnie NIE, wiekszość wzmacniaczy i amplitunerow (tych "tradycyjnych" np Yamaha RX 797) regilacja barwy dźwieku nie jest  tłumieniem, chyba że zastosujemy regulację na "minus", ale to chyba oczywiste.

To regulator, który nie steruje wzmacnianiem części pasma tylko osłabia (także w teoretycznym "zerze" korekcji, po prostu stale osłabia). Przecież to dodatkowy filtr a nie jakiś opamp dla 10kHz lub opamp dla 100Hz, gałką ("bas, treble") nie wzmacniasz i nie sterujesz tym wzmocnieniem (od wolumenu dźwięku czyli głośności jest stosowna gałka i to też jest tłumik). 

A teraz o tym co osłabia: np. tempo narastania osłabia, ostre piki wielu składowych osłabia, ...

(Dla mnie to nawet dykcję wokalu osłabia, ale nie upieram się specjalnie przy tym)

Ja to akurat lubię jak najmniej filtrowania (wyjątek* poniżej), za to mocy wzmacniacza powinno być sporo i więcej niż pobiera zestaw głośnikowy.

Dla mnie moduł regulacji to dodatek, który konieczny jest tylko przy słuchaniu szczególnie źle wydanych nośników. Ale, tak jak pisałem - skuteczniejsza jest korekcja pomieszczenia i pasma np. urządzeniem DEQ 2496 wraz z pomiarem ubytków pasma w miejscu odsłuchu** (Skuteczniejsza od 2 lub 3 punktowej).

Moduł regulacji przed epoką CDAudio konieczny b y ł (bo było sporo marnych nagrań), a teraz wystarczy sensownie dopasować: konwerter C/A, przedwzmacniacz, koncówkę/-i mocy z zestawami głośnikowymi - ze szczególnym wskazaniem na ostatnie 2 składniki zestawu. 

*subsonic filter - ten przycisk gramofonowego phonostage akurat przydaje się gdy ktoś ma nieizolowane ramię, silnik gramofonu od obudowy/skrzynki dla uniknięcia wzbudzania się od dźwięku głośników albo od wibracji podłoża przenoszonych przez obudowę na igłę i ramię. Subsonic filter jest (czasami) konieczny.  

**O ile ktoś ma niekorzystne ustawienie w mieszkaniu (nie wiem jak częsta to niedogodność)

Nie pamiętam już czy miałem tak niekontrolowany/przewalony bas***, żebym musiał go tłumić albo z kolei "dodawać" syczenia lub "podbijać" ten bas. Kiedy mi słabo brzmiało/grzmiało to po prostu  podgłaśniałem.

***"Kawaleria szatana" Turbo, ta chyba miała "wywalony" bas który zagłuszał resztę. Może? Ale już dawno temu ten LP sprzedałem. Pomijam też przyjemny elektroniczny bas "The Sound Of The Crowd" (Dare-Human League) i "Jive Talking" (Main Course-Bee Gees). Podobał mi się aż do zdarcia LP, na których je nagrano. Nie ściszalem go a podbijania nie potrzebowałem.

Edytowane przez xetras
Dopisek

25 minut temu, xetras napisał:

Dla mnie moduł regulacji to dodatek, który konieczny jest tylko przy słuchaniu szczególnie źle wydanych nośników. Ale, tak jak pisałem - skuteczniejsza jest korekcja pomieszczenia i pasma np. urządzeniem DEQ 2496 wraz z pomiarem ubytków pasma w miejscu odsłuchu** (Skuteczniejsza od 2 lub 3 punktowej).

Właśnie.
MI się tez wydaje,że potencjometr tłumi-pasmo,dynamikę,znikają szczegóły.Może na alpsie mniej to słychac,ale jednak.
Odkąd mam rme-mam regulację barwy,i regulację głośności,która jest dla mnie idealna.
Temat/problem regulacji barwy czy wolume  dla mnie zniknął

A ja przełączałem na tryb "source direct", czyli z regulacji barwy nie korzystałem. Bawiło mnie ta regulacja tylko przez początkowe parę miesięcy.

7 godzin temu, xetras napisał:

To regulator, który nie steruje wzmacnianiem części pasma tylko osłabia (także w teoretycznym "zerze" korekcji, po prostu stale osłabia). Przecież to dodatkowy filtr a nie jakiś opamp dla 10kHz lub opamp dla 100Hz, gałką ("bas, treble") nie wzmacniasz i nie sterujesz tym wzmocnieniem (od wolumenu dźwięku czyli głośności jest stosowna gałka i to też jest tłumik). 

Nie. Obecnie przeważająca większość regulatorów barwy to układy aktywne z regulacją w sprzężeniu zwrotnym. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

3 godziny temu, przemak napisał:

Obecnie przeważająca większość regulatorów barwy to układy aktywne z regulacją w sprzężeniu zwrotnym. 

Skoro tak jest w domowym sprzęcie to niech będzie że basy i ostre gwizdy można wzmocnić według gustu.

Chyba dlatego mi nie pasowały? Na szczęście jest "source direct". Ten nie męczy.

A co do tego, że przy cichym słuchaniu jest odczuwalne węższe pasmo to tak ma być. Przy cichym słuchaniu najszybciej męczą właśnie zbyt podkreślone skraje pasma.

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.07.2024 o 12:28, xetras napisał:

Skoro tak jest w domowym sprzęcie to niech będzie że basy i ostre gwizdy można wzmocnić według gustu.

A jakiego sprzętu dotyczy to forum jak nie domowego?

Czy jest sprzęt audio stereo Hi-FI "nie domowy"?

Serio, nie wiesz na czym polega regulacja barwy dźwieku we wzmacniaczach io amplitunerach HI-FI produkowanych od kilkudziesięciu lat?

Na szczęście jest "source direct". Ten nie męczy.

Twoje subiektywne odczucie,  nie mające pokrycia w rzeczywistości.

A co do tego, że przy cichym słuchaniu jest odczuwalne węższe pasmo to tak ma być. Przy cichym słuchaniu najszybciej męczą właśnie zbyt podkreślone skraje pasma.

Tol to już baaaardzo subiektywne odczucie, oderwane od rzeczywistości.

Przy cichym słuchaniu najszybciej męczą właśnie zbyt podkreślone skraje pasma.

Co za budury

Przy cichym sluchaniu ich nie slyszysz, wiec co cie ma meczyc

Ja używam monitorowych słuchawek, właśnie z serii pro, niektórych obecnie brak w bieżącej ofercie.

Od czasu założenia klubu:

https://www.audiostereo.pl/topic/129213-klub-ultrasone-słuchawki-z-charakterem/

58 minut temu, xajas napisał:

Co za buduryemoji848.png

Przy cichym sluchaniu ich nie slyszysz, wiec co cie ma meczyc

Wtedy ich nie słyszę, gdy nie ma filtra "duszącego" środek.

Konturu, loudness,....

Czyli- source direct

W ogóle nie uwzględniasz tego że filtry mogą męczyć gdy i tak jestem zmęczony a potrzebuję wyciszenia a nie "układów aktywnych w sprzężeniu zwrotnym"

(Vide: post Przemaka)

Godzinę temu, Nil napisał:

nie wiesz na czym polega regulacja barwy dźwieku we wzmacniaczach io amplitunerach HI-FI produkowanych od kilkudziesięciu lat?

To:

W dniu 26.07.2024 o 09:15, przemak napisał:

Obecnie przeważająca większość regulatorów barwy to układy aktywne z regulacją w sprzężeniu zwrotnym. 

Czego akurat nie wiedziałem.

Godzinę temu, Nil napisał:

jakiego sprzętu dotyczy to forum jak nie domowego?

Czy jest sprzęt audio stereo Hi-FI "nie domowy"?

Hobbistyczny (rękodzieło i manufaktury), DIY

Nie bardzo mu ufam.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, xetras napisał:

Czego akurat nie wiedziałem.

To jest standard stosowany od "zawsze" w sprzęcie stereo Hi-Fi.

Zabierając głos w jakiimkolwiek  temacie warto mieć wiedzę  na ten temat. 🙂

Edytowane przez Nil
literówka
34 minuty temu, Nil napisał:

Od zawsze to niekoniecznie, jest też przecież mostek typu James, także ten 😉 

nagrywamy.com

wtedy ich nie slysze, gdy nie ma filtra..

Znowu bzdury

Nie slyszysz, bo tak dzialaja twoje uszy, a nie dlatego, ze sa jakies filtry
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, przemak napisał:

Od zawsze to niekoniecznie, jest też przecież mostek typu James, także ten 😉 

Pisząc standard nie napisalem,że nie było innych, ale w zdecydowanej mniejszości.

Moja uwaga "Zabierając głos w jakiimkolwiek  temacie warto mieć wiedzę  na ten temat" nie dotyczyła Ciebie, ale Xetrasa.

Na marginiesie - nie "znam" mostka typu James. 🙂

Edytowane przez Nil
literówka
6 minut temu, Nil napisał:

Pisząc standard nie napisalem,że nie było innych, ale w zdecydowanej mniejszości.

Moja uwaga "Zabierając głos w jakiimkolwiek  temacie warto mieć wiedzę  na ten temat" nie dotyczyła Ciebie, ale Xetrasa.

Na marginiesie - nie "znam" mostka typu James. 🙂

Napisałeś że od zawsze, a wcześniej, zanim powstał Baxandall, był mostek James. Na przykład w sansui au-70 😉

Zrzutekranu2024-08-09201154.jpg.0625dc3c96057d6fd8755a9c64fa8857.jpg

nagrywamy.com

1 godzinę temu, xajas napisał:

Znowu bzdury

Nie slyszysz, bo tak dzialaja twoje uszy, a nie dlatego, ze sa jakies filtry

Gdyby były to byłyby układami aktywnymi z regulacją w sprzężeniu zwrotnym.

Gdybym ich nie wypinał to bym słyszał to czego mi nie potrzeba.

W dodatku- po co aktywne?

Starczy teorii a poniżej przyklad z praktyki

:

masz nagranie:

https://m.youtube.com/watch?v=CFp0U-yoBPM&t=9s&pp=ygUUU2llZGVtIHN0cm9uIMWbd2lhdGE%3D

Moja edycja (niekompletna) niepoprawnego wcześniej tekstu:

https://www.tekstowo.pl/piosenka,gaweda_1,siedem_stron_swiata.html

(Tak z nudów tym zajmuję się)

Kompozycja Marczewskiego, aranż Domagały, wykonanie "Gawędy" -jak dla mnie są znakomite.

Niestety łódzka WFO nie kwapi się do rekonstrukcji, używam więc słabej amatorskiej rejestracji.

jezu...

2 godziny temu, Nil napisał:

Niestety przez słaby wzrok i przez słaby egzamin z fizyki nie dostałem się w 1982 roku do Technikum imienia PPR.

Co do regulacji barwy mam takie zdanie że nawet jak była to ją wyłączałem.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Teraz, xetras napisał:

Niestety przez wzrok i przez słaby egzamin z fizyki nie dostałem się w 1982 roku do Technikum imienia PPR.

Żeby pisać na forum  nie trzeba mieć żadnego wykształcenia ani wiedzy.
także ten-do dzieła!
🙂

Czemu dopiero 26 lipca we wpisie 220 (po 3 latach istnienia tematu) o tym ktoś wreszcie wspomniał?

Budowy ukladów akurat nie analizowałem.

Skoro tak jak w cytacie to tym chętniej  omijam ww. układy aktywne w sprzężeniu zwrotnym.

Aha - zerknę na tytuły z Most Beautiful Day (vide wpis z 7.07) ale ekipy Exodus akurat nie lubiłem. Może i zapragnę jednak zmiany nawyków?

8 minut temu, xetras napisał:

zemu dopiero 26 lipca we wpisie 220 (po 3 latach istnienia tematu) o tym ktoś wreszcie wspomniał?

Bo wypowiedział się ktoś,to wie,a nie sobie coś wyobraża?

Forum jest aktywne i nieobowiązkowe

Wypowiedzi bywają spontaniczne

Ludzie z wiedzą nie piszą-bo szkoda im czasu na dyletantów

Wiedza ogólna bywa złudzeniem-a wypowiedzi-kompromitacją

Nie. Obecnie przeważająca większość regulatorów barwy to układy aktywne z regulacją w sprzężeniu zwrotnym. 

A jak to jest że one nie zwiększają wolumenu od którego jest osobny regulator?

Na czym polega że są aktywne?

Mi na modyfikacji barwy nie zależy, niektórzy "lubią" a ja wolę wyzwania (czyli jakąś tam aktywność a nie bierne przytakiwanie).

(Zależy mi na czym innym, ale to nie ten temat)

(Ściszanie do minimum ogarnia te eksplozywne dźwięki reklam ale zniechęca, bye. Na dziś mi starczy)

16 minut temu, xetras napisał:

Ściszanie do minimum ogarnia te eksplozywne dźwięki reklam

Zwłaszcza na CD

17 minut temu, xetras napisał:

Na dziś mi starczy

Bóg istnieje.

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Zwłaszcza na CD

Nie mam takich nośników 

Nic nie kumasz,chodzi o reklamy pchane na forum o nazwie forum audiostereo pl z natarczywym ich dźwiękiem.

8 godzin temu, xetras napisał:

Mi na modyfikacji barwy nie zależy, niektórzy "lubią" a ja wolę wyzwania (czyli jakąś tam aktywność a nie bierne przytakiwanie).

Przykład:

Tłumaczenie tekstu:

Chodź za mną szepczesz w poświacie

Obejmij mnie twoim światłem twoim blaskiem

Ooo...

Chodź za mną

Obejmij mnie twoim światłem twoim blaskiem

I obejmij mnie ku cieniowi

Czy wysłałeś mi swe światło?

Chodź za mną (chodź za mną)

Szepczesz w poświacie

Chodź za mną (chodź za mną)

Obejmij mnie ku ciemności

Czy wysłałeś mi swe światło?

Obejmij mnie po ciemku

Obejmij mnie twoim światłem

(Moje)

https://www.tekstowo.pl/piosenka,xmal_deutschland,mondlicht.html

Jakieś 30 lat nie wiedziałem że to konkretny werbalny przekaz, aż go w końcu sobie i innym przetłumaczyłem.

Bez słów też go się odbiera, ale ze znaczeniami lepiej.

I gra muzyka.

PS 

Oczywiste jest że sztuka jest sztuczna, przy okazji też metaforyczna.

PPS.

Bez sensu byłaby dalsza modyfikacja barwy wobec tych plam:

https://m.youtube.com/watch?v=s2dgK8mIFhU

Ani pankowych ani garażowych  nagrań też regulacją barwy się nie poprawi, czym innym być może.

Żółć wylewa się podczas moshingu w przenikliwym ultraviolet'cie purple rain, co ozdabia swym solo Joe Satriani (patrz poniżej, MV pod wklejonym linkiem)

Boogie Chemical Warfare (Don't It Feel Good?)

https://m.youtube.com/watch?v=7MrMfoHejiw&pp=ygUOS2F0ZWluYSBzbGF5ZXI%3D

Dla mnie rewelacja - tak łączyć ogień z wodą w efektownym ujściu pary w gwizdek.

• Pokaż nowe odpowiedzi