Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, slawek.xm napisał:

mnie też się nie podoba układ gdy kolumny stoją normalnie a suby gdzieś po kątach 🙂

zresztą podzielam pogląd misiomora , ze tylko duży woofer i strzał na wprost

.....problem zaczyna się gdy chcemy dwa wielkie woofery 🙂 🙂  🙂

Myślę ze nie powinno byc problemu gdy pełny zakres znajduje się na wspólnym promieniowaniu

Pamiętasz jak mi doradzałeś aby Super Tweeter był blisko Tweetera ? O to mi chodzi, jak odchylę go na bok 2cm to słychać jak zaburza spojnosc
Rozumiem ze bas i subsoniczne inaczej sie rozkładają jednak z jednej płaszczyzny i blisko siebie słychać lepsza jedność "spójność"
Wystarczy posłuchać konstrukcji z 15" skierowany na tyl, ja w takim przypadku spojnosci nie slysze

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Myślę ze nie powinno byc problemu gdy pełny zakres znajduje się na wspólnym promieniowaniu

Pamiętasz jak mi doradzałeś aby Super Tweeter był blisko Tweetera ? O to mi chodzi, jak odchylę go na bok 2cm to słychać jak zaburza spojnosc
Rozumiem ze bas i subsoniczne inaczej sie rozkładają jednak z jednej płaszczyzny i blisko siebie słychać lepsza jedność "spójność"
Wystarczy posłuchać konstrukcji z 15" skierowany na tyl, ja w takim przypadku spojnosci nie slysze

przy podziale na 10khz decydują milimetry

przy podziale na niskim basie ...metry 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

przy podziale na 10khz decydują milimetry

przy podziale na niskim basie ...metry 🙂

Zrobisz jak zrobisz, ale mam nadzieje ze moduł basowy nie będzie stal 1m od reszty 😉

8 minut temu, slawek.xm napisał:

a to nie chcę 🙂

duży  placek magnes z tyłu to w OB tylko problemy

możesz zatem tę lokatę trzymać 🙂

Duży ale aerodynamiczny i nie placek w przeciwieństwie do tego co tam masz i kombinujesz 🙂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Dobrze kombinujecie, tak się niszczy 😉 głośniki co by było piknie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Zrobisz jak zrobisz, ale mam nadzieje ze moduł basowy nie będzie stal 1m od reszty 😉

kolumna będzie jednobryłowa i wszystkie źródła dźwięku na froncie..... oczywiście te od tyłu podobnie 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

od 200hz będą tylko elli z kwiatkowatym magnesem

Fuj 😉 nie aerodynamicznie "nasmarkane" magnezy 😜 

26 minut temu, slawek.xm napisał:

mnie też się nie podoba układ gdy kolumny stoją normalnie a suby gdzieś po kątach 🙂

zresztą podzielam pogląd misiomora , ze tylko duży woofer i strzał na wprost

.....problem zaczyna się gdy chcemy dwa wielkie woofery 🙂 🙂  🙂

Ktoś tam zapomniał o czymś takim jak Push pull a nawet kto bogatemu zabroni z tyłu dać dwa 15" zamiast jednego co by prędzej 😉 na froncie było

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Ktoś tam zapomniał o czymś takim jak Push pull a nawet kto bogatemu zabroni z tyłu dać dwa 15" zamiast jednego co by prędzej 😉 na froncie było

wyobraż sobie zatem taką puszpulową aktualizację kolumn Sylwestra 🙂

poza tym sam cwaniaczku nawet u siebie tego nie zrobisz bo ci brakuje dwóch głośników a kupić już trudno 🙂

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

wyobraż sobie zatem taką puszpulową aktualizację kolumn Sylwestra 🙂

poza tym sam cwaniaczku nawet u siebie tego nie zrobisz bo ci brakuje dwóch głośników a kupić już trudno 🙂

Mam 6 z czego 4 96dB a dwa 98dB te ostatnie całkiem możliwe że idealne na tył i układ z tyłu jeden z przodu dwa 15" 😄 

Tego nikt nie kombinował a charki mają identyko tylko 2dB wyzsze

ps. trzy latka się czaiłem co by nabyć tak że fakt trudno było

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ASURA napisał:

Mam 6 z czego 4 96dB a dwa 98dB te ostatnie całkiem możliwe że idealne na tył i układ z tyłu jeden z przodu dwa 15" 😄 

Tego nikt nie kombinował a charki mają identyko tylko 2dB wyzsze

no tak tylko w przypadku Twojego idealnie symetrycznego d'Appolito

brakuje Ci dwóch jak pisałem

zresztą zmieniasz koncepcje jeszcze częściej niż ja dlatego można się pogubić :)

ale na niskim środku te AT zabrzmią lepiej niż polączenie 15 cali z kopulką

se zrob i posluchaj , masz głośniki to nie jest problem

poza tym możesz lagodnie je połączyć z 15 cali np 12/6 tylko pik impedancji AT wywal

jak nie masz elementów rlc to na próbę wystarczy równoległy rezystor dużej mocy

19 minut temu, slawek.xm napisał:

no tak tylko w przypadku Twojego idealnie symetrycznego d'Appolito

brakuje Ci dwóch jak pisałem

Nie brakuje bo wtedy patrząc z boku obudowa była by typu C a w zagieciu litery C byłby moduł średnio wysokotonowy z sporą ilością wolnego miejsca do jego dobrej propagacji i bez doklejki z boku psującej propagacje jak u Sly z 12" i 18" 

Głośnik tylni 98dB napędzał by dwa przednie 96dB zmniejszając litraż bud za tym 3x15" na kolumnę styknie.

Dwa ekstra monobloki do napędu tylniego głosnika leżą w pudełku

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, ASURA napisał:

Dwa ekstra monobloki do napędu tylniego głosnika leżą w pudełku

znów coś wymyślasz zupelnie od .... strony ale nie ciągnę tematu bo mi żyć nie dasz 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

znów coś wymyślasz zupelnie od .... strony ale nie ciągnę tematu bo mi żyć nie dasz 🙂

Spoko, najpierw "wydumane" pudliszcza dla sekcji średnio wysokotonowej muszę ogarnąć, nie każdy ma takowy budżet i pomagierów jak Sylwek.

Jak coś nie wyjdzie to najwyżej będą do komputera 😉 

Sekcję nisko tonową to tak ogarnąłem wstępnie tylko trochę co do portów BR no i front 15" lekko liźnięty ale fajnie to już gra naszkicowany lekko kierunek mi się podoba

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, meloV8 napisał:

A moim zdaniem nie. Znacznie lepszym wyborem byloby wspomaganie czestotliwosci subbasowych aktywna konfiguracja multisub, ktore moga byc z budowane o klasyczne obudowy zamkniete z korekcja, lub BR z korekcja

ani br ani cl ani ml-tl na sub basie nie pasują charakterem dźwieku do OB przynajmniej dla mnie ... Gerard by to napisał brak spojności 🙂

może być proste tqwt o wylocie min 1Sd ale jeszcze spróbuję zmniejszyć wylot tak by uzyskać mltqwt i poslucham

ale nie poświęcę spójności dla zejścia to pewne 🙂

8 minut temu, ASURA napisał:

Spoko, najpierw "wydumane" pudliszcza dla sekcji średnio wysokotonowej muszę ogarnąć, nie każdy ma takowy budżet i pomagierów jak Sylwek.

Jak coś nie wyjdzie to najwyżej będą do komputera 😉 

Sekcję nisko tonową to tak ogarnąłem wstępnie tylko trochę co do portów BR no i front 15" lekko liźnięty ale fajnie to już gra naszkicowany lekko kierunek mi się podoba

mam moduły z podfrezem dla 18wu ilumin obudowa zamknięta jak dasz rade dopasowac na proby to Ci wyslę ale tylko dwa 🙂

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

jestes niekonsekwentny 🙂

najpierw narzekasz ,że przeciętnemu Kowalskiemu wystarczy "jedno male " bo nie ma miejsca

a teraz piszesz o zespole subów i koszty nie mają dla Ciebie znaczenia tylko bezkompromisowość

sam nie możesz się zdecydować 🙂

Wyglada na to, ze ponownie wyciagasz zdania z kontekstu. Opisalem multisub w odniesieniu do kolumn Sly. Jak ktos ma malo miejsca, to nie musi pakowac sie w 30cm glosniki. Przy odpowiednich przetwornikach mozna budowac multisuby na 20 cm wooferach, a takie kontrukcje zajmuja niewiele miejsca. Takie rozwiazanie moze byc znacznie prostszym i skuteczniejszym sposobem walki z akustyka basu danego pokoju, niz gleboka adaptacja, wymagajaca duzej objetosci rezonatorow pochlaniajacych.

Nawet Fikus ostatnio wprowadzil do swojej oferty system multisub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Wyglada na to, ze ponownie wyciagasz zdania z kontekstu. Opisalem multisub w odniesieniu do kolumn Sly. Jak ktos ma malo miejsca, to nie musi pakowac sie w 30cm glosniki. Przy odpowiednich przetwornikach mozna budowac multisuby na 20 cm wooferach, a takie kontrukcje zajmuja niewiele miejsca. Takie rozwiazanie moze byc znacznie prostszym i skuteczniejszym sposobem walki z akustyka basu danego pokoju, niz gleboka adaptacja, wymagajaca duzej objetosci rezonatorow pochlaniajacych.

Nawet Fikus ostatnio wprowadzil do swojej oferty system multisub

https://www.lampizatorpoland.com/sub

ale ja nie mam nic przeciwko wielosubowości i baw sie dobrze z xajasem  Fikusem i getleem

w moim pokoju wystarcza mi dwie kolumny bez zadnego dodatkowego suba .

Ale się panowie przekomarzacie😉

Dzisiaj zajrzałem na strych i wpadłem na pomysł.Stoi tam komunistyczna meblościanka na wysoki połysk.Drzwi od szafek wymiarowo pasują idealnie pod głośniki-57,5x49cm.Wystarczy tylko wyciąć otwory a na boki dać obrzeża meblowe lub t-molding i mam gotowe fronty za grosze.Do tego świetnie wyglądające-zrobienie takiego połysku w warunkach domowych było by bardzo trudne.

5 hours ago, meloV8 said:

Rozwiązania bezkompromisowe zwykle maja wymagania znacznie szersze niż koszty monetarne.

Koniec koncow wszystko rozbija sie o budzet. Nawet jak jestes najwiekszym geniuszem jakiego swiat widzial to nie wprowadzisz swoich pomyslow w zycie jak nie masz za co.

Co do multisub to tez mialem niedawno pisac ze jeszcze wszyscy w koncu xajasa przeprosza

Co do szybkosci tego jak cos gra to mialem swoja doze przemyslen w tej kwestii i wyszlo mi ze zalezonosc jest wprost proporcjonalna do tego jak ruch membrany przeklada sie na wytworzenie dzwieku - czyli im mniejsze wychylenie do wytworzenia danego Spl tym jest szybciej (skutecznosc jest skutkiem ubocznym). Masa ma znaczenie przy powrocie ukladu do spoczynku (im mniejsza tym lepiej). Le z tego co wywnioskowalem ma znaczenie dla wzmacniacza i moze wplywac na szybkosc odpowiedzi na impuls. I prawda ze najlepiej wypadaja tutaj tuby poniewaz zawezaja kierunkowosc i sa w stanie osiagac wysokie Spl na bardzo niskich wychyleniach. OB wypada w zasadzie najgorzej bo musi sie wychylac x4 bardziej do wygenerowania takiego samego Spl co OZ. Oczywiscie pewnym trikiem jest stosowanie jak najwiekszych powierchni na dana czestotliwosc dzieki czemu minimalizujemy wychylenia i tez  zwiekszamy szybkosc.

Gość

(Konto usunięte)

@sly30

jeśli to nie tajemnica firmy to jakimi kablami masz okablowanie w kolumnach?

Edytowane przez slawek.xm
59 minut temu, piter z napisał:

Co do szybkosci tego jak cos gra to mialem swoja doze przemyslen w tej kwestii i wyszlo mi ze zalezonosc jest wprost proporcjonalna do tego jak ruch membrany przeklada sie na wytworzenie dzwieku - czyli im mniejsze wychylenie do wytworzenia danego Spl tym jest szybciej (skutecznosc jest skutkiem ubocznym). Masa ma znaczenie przy powrocie ukladu do spoczynku (im mniejsza tym lepiej). Le z tego co wywnioskowalem ma znaczenie dla wzmacniacza i moze wplywac na szybkosc odpowiedzi na impuls. I prawda ze najlepiej wypadaja tutaj tuby poniewaz zawezaja kierunkowosc i sa w stanie osiagac wysokie Spl na bardzo niskich wychyleniach. OB wypada w zasadzie najgorzej bo musi sie wychylac x4 bardziej do wygenerowania takiego samego Spl co OZ. Oczywiscie pewnym trikiem jest stosowanie jak najwiekszych powierchni na dana czestotliwosc dzieki czemu minimalizujemy wychylenia i tez  zwiekszamy szybkosc.

Polecam udać sie na prezentacje z aktywna korekcją
Mialem przyjemność słuchać wielokanałowy system z subami Trinnov

Analityczność to podstawa, to jak zero czy oko w waserwadze
Powinieneś spróbować czy ci się podoba, ja dziękuje

Poza perfekcyjnym kierunkowym szybkim analitycznym brzmieniem z najlepszymi wartościami w pomiarach,
jest jeszcze wiele innych efektów które mogą dać przyjemność w odbiorze (mam na myśli miejsce odsłuchu a nie strojenie kolumn)
np. przestrzenność, jeżeli bierzesz fokus na książkowa jakość to trzeba skupić się na bezpośrednim przekazie "jak ze słuchawek" i masz przyjemność taka jak jest zapisana i nic więcej (konstrukcje jak tuby sa bardzo dosadne)
Wiec stawiamy za priorytet uzyskanie najlepszych wartości, albo szukamy magii w prezentacji
Chcesz mieć dobry wgląd w nagranie i dobre parametry to kup sobie lepsze słuchawki Sony z dużym pasmem przenoszenia

Stac mnie na kupno 6 sub-ow i procesory DSP, nawet bawiłem się różnymi u siebie
Czasami pisze swoboda wybrzmień, selektywność dynamiki, spójność itd. Malo kto mnie rozumie i wytyka co to za określenia, pytają ci którzy tego nie doświadczyli 

Edytowane przez .:Gerard:.
56 minut temu, piter z napisał:

Co do multisub to tez mialem niedawno pisac ze jeszcze wszyscy w koncu xajasa przeprosza

Xajas tylko od czasu do czasu odplywal w oparach absurdu i strasznie sie irytowal, jak ktos mu zwracal uwage na popelniane bledy, ale poza tym nie mozna mu odmowic racji w wielu sytuacjach. Wbrew pozorom zgadzamy sie w wielu kwestiach.

58 minut temu, piter z napisał:

Cos w tym moze byc. Do tego w OZ masz poduszke powietrzna za glosnikiem, ktora trzyma za pysk membrane. Jakby nie liczyc, to glosnik w obudowie czy nieskonczonej odgrodzie bedzie mial mniejsze wychylenie niz dipol przy probie osiagniecia tego samego SPL.

18 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Stac mnie na kupno 6 sub-ow i procesory DSP, nawet bawiłem się różnymi u siebie
Czasami pisze swoboda wybrzmień, selektywność dynamiki, spójność itd. Malo kto mnie rozumie i wytyka co to za określenia, pytają ci którzy tego nie doświadczyli 

Mnie stac na zakup kompletu fabr, pedzli, płótna i sztalugi, i nawet probowalem kiedys cos malowac, ale...

5 minut temu, meloV8 napisał:

Mnie stac na zakup kompletu fabr, pedzli, płótna i sztalugi, i nawet probowalem kiedys cos malowac, ale...

Ale obraz potrafisz na ścianie powiesić ?
Ja gotowe produkty tez potrafię ustawić

Wieszanie obrazu, to nie jego malowanie. Tak samo jak kupno subwoofera nie jest jednoznaczne z jego wlasciwym ustawieniem i konfiguracja z cala reszta systemu.

Gość

(Konto usunięte)

jak sobie tak policzyć 8 AE 18 cali

to jakieś 35-40 tysi plus dwa wzmaki po srednio 30 tysi  to mamy 100tysi

czy da radę za to kupić 4 hi-endowe suby j jeszcze schodzące do 18 hz? nie sądzę... nie mówiąc o  większej liczbie

OB się bardziej opłaca tym bardziej , że nie trzeba się wściekać na d- klasę

1 godzinę temu, piter z napisał:

OB wypada w zasadzie najgorzej bo musi sie wychylac x4 bardziej

Kilkunastu ekspertów od budowy kolumn, z którymi rozmawiałem na ten temat miało jasny pogląd. Uważali, że najszybsza jest koncepcja dobrze zrobionej odgrody. Raz że stosuje się duże drivery, dzięki czemu wychylenia są minimalne. U mnie praktycznie zerowe. Ale jest też inny ważny aspekt. Nic nie spowalnia drivera od środka jak ma to miejsce w przypadku OZ i BR, gdzie spowalnia ciśnienie od środka i miękkie wypełnienia. Odsłuchy u mnie to potwierdziły. Moja obecna sekcja basu jest wyraźnie szybsza, bardziej rozdzielcza i selektywna niż w innych kolumnach, które miałem.

Co do tuby to też wątpię w to, że okaże się szybsza, bo mając realny rozmiar na 1 driver i tak będzie gigantyczna, a to nadal tylko 1 driver, który będzie musiał wychylać się mocniej niż 4 w OB. Teoretycznie pewnie można zrobić sekcja 4 tubowych subbasów i 4 tubowych midbasów tylko jakie to będzie miało rozmiary? Pomijam już astronomiczny koszt ale rozmiary? Do pokoju 500m2 czy 800m2? A waga? Po kilka ton na stronę? W tych teoriach popadamy w opary absurdu… 🙂

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

@sly30

jeśli to nie tajemnica firmy to jakimi kablami masz okablowanie w kolumnach?

Kable Equilibrium z monokrystalicznej miedzi. Wiązki i przekroje dobrane do konkretnych driverów.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi