Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

sorry ale poprę melo i sprzeciwię się Asurze

filc nic nie da w tej desce dobrego

myślę, ze mój post zabarwiony odrobiną humorystycznego zwrotu z buźką wiele wyjaśnia. Jeśli jednak nie, to jestem zdania, że gdyby filc był niezbędny, to w tej formie opuściłby fabrikie ;-)))

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

jak Ci się znudzi dostrajanie to dogadaj się z melo na przekonstruowanie i to będzie najlepszy kierunek wg mnie

właśnie mija tydzień od takowych rozmów z Melo. 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jak już jesteśmy przy tym offie to napisz jaką powierzchnię ogrzewasz i ile za prąd

Moge tutaj, jesli nikt nie ma przeciwko, ze inny temat.

Sprawa nie jest tak zupelnie prosta jakby sie wydawalo i potrzeba by dluzszego czasu - najlepiej okragly rok - aby zorientowc sie dokladniej co do kosztow uzytkowania.  Ja ogrzewam ok 130 m kw, z tym, ze jest to domek stary - zapewne przedwojenny - po remoncie kapitalnym.  Po moim zmierzeniu wynika, ze na zewnetrznych scianach dano styropian grubosci tylko 5 cm. Na strychu strop dachu nie jest osieplony.  Przy zastosowaniu pompy ciepla do ogrzewania najlepiej jest, jesli w calym domu ma sie ogrzewanie podlogowe, bo wystarczy wowczas nizsza temperatura i wtedy - podobno - rachunki za energie elektryczna sa wyraznie nizsze. Ja mam tylko w lazience - i to w jej czesci - ogrzewanie podlogowe i w kuchni, a podstawa, to grzejniki.  Gdy jest tylko ogrzewanie podlogowe, to w okresie letnim mozna pompe wykorzystywac do chlodzenia mieszkania - wykonawca powiedzial, ze u mnie z pewnych powodow (grzejniki) nie. W zwiazku z kiepska izolacja cieplna mojego domku (pewnie troszke oknami cos poprawilem) wykonawca zalecil tak duza pompe z dwoma wentylatorami - moc grzewcza: 9 kW.  Jak ogladam pompy przy innych domach, to w wiekszosci sa mniejszej mocy i maja jeden wentylator, ale te domy, to najczesciej niedawno budowane, sam styropian ma 15 - 20cm grubosni i sytropy ocieplone.  Co do dotychczasowych kosztow, to wyglada tak, ze pompa byla instalowana w grudniu i ten miesic jest jednoczesnie tym, w ktorym jest rozliczenie za energie za poprzednie dwa miesiace - nastepna faktura byla w lutym i wowczas za energie zaplacilem  ok. 2300zl. Przed zainstalowaniem pompy srodnio placilem 400 - 500 zl - przypominam, ze za dwa miesiace. Teraz, jakos przed 10-tym kwietnia przyjdze faktura za kolejne dwa miesiace, wiec jesli bedziesz nadal zainteresowany, to przypomnij sie.  Jak pisalem wczesniej, tylko roczna eksploatacja da dokladniejszy obraz kosztow.  Z tygodnia na tydzien bedzie coraz cieplej i w koncu pompa sie wylaczy i bedzie podgrzewala tylko wode uzytkowa. Juz w ostatnim czasie widze, ze pompa coraz czescie sie wylacza i ma coraz dluzsze postoje - im cieplej na dworze, tym rzadziej sie uruchamia.  Co by nie mowic, to i tak sadze, ze oplaty za energie elektryczna beda troche nizsze, niz koszt ekogroszku, czy peletu (tanszy, ale trzeba go wiecej). Wygoda jednak jest niesamowita. W mieszkaniu na scianie wisi malenki sterownik z ekranikiem, gdzie wybierasz sobie zadana temperature, jak chcesz miec w mieszkaniu i temp. wody uzytkowej. To jest cala obsluga. To, ze temperatura na dworze sie zmienia zupelnie Cie nie obchodzi, bo niezaleznie od niej, pompa utrzymuja ja stala i temperatura rzeczywista w pomieszczeniu jest albo taka, jaka wczesniej zadales, lub o 0,5 stopnia wyzsza.  Z ciekawostek, to od strony polnocnej zainstalowany jest tez jakis czujnik temperatury i zapewne wspolpraca tych dwoch czunikow, wewnatrz i na zewnatrz (nie liczac czujnika wody uzytkowej) powoduje, ze pompa automatycznie - jak gdyby z wyprzedzeniem - podaje wiecej, lub mniej ciepla.  Podsumowujac:                       Ustawiasz zadana temperature w mieszkaniu, oraz wody uzytkowej i nic wiecej Cie nie obchodzi.                                        Nie mowic juz, jaki plus dla srodowiska... 

Tekstu, to widze, ze mi wyszlo, ale ja z natury jestem perfekcjonista i np. jak widze, ze ktorys laczek w przedpokoju krzywo stoi, to musze go poprawic  :-)

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Lutek napisał:

Moge tutaj, jesli nikt nie ma przeciwko, ze inny temat.

Sprawa nie jest tak zupelnie prosta jakby sie wydawalo i potrzeba by dluzszego czasu - najlepiej okragly rok - aby zorientowc sie dokladniej co do kosztow uzytkowania.  Ja ogrzewam ok 130 m kw, z tym, ze jest to domek stary - zapewne przedwojenny - po remoncie kapitalnym.  Po moim zmierzeniu wynika, ze na zewnetrznych scianach dano styropian grubosci tylko 5 cm. Na strychu strop dachu nie jest osieplony.  Przy zastosowaniu pompy ciepla do ogrzewania najlepiej jest, jesli w calym domu ma sie ogrzewanie podlogowe, bo wystarczy wowczas nizsza temperatura i wtedy - podobno - rachunki za energie elektryczna sa wyraznie nizsze. Ja mam tylko w lazience - i to w jej czesci - ogrzewanie podlogowe i w kuchni, a podstawa, to grzejniki.  Gdy jest tylko ogrzewanie podlogowe, to w okresie letnim mozna pompe wykorzystywac do chlodzenia mieszkania - wykonawca powiedzial, ze u mnie z pewnych powodow (grzejniki) nie. W zwiazku z kiepska izolacja cieplna mojego domku (pewnie troszke oknami cos poprawilem) wykonawca zalecil tak duza pompe z dwoma wentylatorami - moc grzewcza: 9 kW.  Jak ogladam pompy przy innych domach, to w wiekszosci sa mniejszej mocy i maja jeden wentylator, ale te domy, to najczesciej niedawno budowane, sam styropian ma 15 - 20cm grubosni i sytropy ocieplone.  Co do dotychczasowych kosztow, to wyglada tak, ze pompa byla instalowana w grudniu i ten miesic jest jednoczesnie tym, w ktorym jest rozliczenie za energie za poprzednie dwa miesiace - nastepna faktura byla w lutym i wowczas za energie zaplacilem  ok. 2300zl. Przed zainstalowaniem pompy srodnio placilem 400 - 500 zl - przypominam, ze za dwa miesiace. Teraz, jakos przed 10-tym kwietnia przyjdze faktura za kolejne dwa miesiace, wiec jesli bedziesz nadal zainteresowany, to przypomnij sie.  Jak pisalem wczesniej, tylko roczna eksploatacja da dokladniejszy obraz kosztow.  Z tygodnia na tydzien bedzie coraz cieplej i w koncu pompa sie wylaczy i bedzie podgrzewala tylko wode uzytkowa. Juz w ostatnim czasie widze, ze pompa coraz czescie sie wylacza i ma coraz dluzsze postoje - im cieplej na dworze, tym rzadziej sie uruchamia.  Co by nie mowic, to i tak sadze, ze oplaty za energie elektryczna beda troche nizsze, niz koszt ekogroszku, czy peletu (tanszy, ale trzeba go wiecej). Wygoda jednak jest niesamowita. W mieszkaniu na scianie wisi malenki sterownik z ekranikiem, gdzie wybierasz sobie zadana temperature, jak chcesz miec w mieszkaniu i temp. wody uzytkowej. To jest cala obsluga. To, ze temperatura na dworze sie zmienia zupelnie Cie nie obchodzi, bo niezaleznie od niej, pompa utrzymuja ja stala i temperatura rzeczywista w pomieszczeniu jest albo taka, jaka wczesniej zadales, lub o 0,5 stopnia wyzsza.  Z ciekawostek, to od strony polnocnej zainstalowany jest tez jakis czujnik temperatury i zapewne wspolpraca tych dwoch czunikow, wewnatrz i na zewnatrz (nie liczac czujnika wody uzytkowej) powoduje, ze pompa automatycznie - jak gdyby z wyprzedzeniem - podaje wiecej, lub mniej ciepla.  Podsumowujac:                       Ustawiasz zadana temperature w mieszkaniu, oraz wody uzytkowej i nic wiecej Cie nie obchodzi.                                        Nie mowic juz, jaki plus dla srodowiska... 

Tekstu, to widze, ze mi wyszlo, ale ja z natury jestem perfekcjonista i np. jak widze, ze ktorys laczek w przedpokoju krzywo stoi, to musze go poprawic  🙂

bardzo Ci dziękuję za ten opis

już wiem wszystko o co mi chodziło

Godzinę temu, ASURA napisał:

No to chociaż wyżynarka i zwężenie tak ślicznie spartolonej po szerokości przedniej ścianki w rejonie wysokotonowego i średniaka 😀

Powyzej prosilem Cie o odpowiedz, o czyich odgrodach mowisz ? Domyslam sie, ze o moich, wiec wyjasniam, ze to wylacznie ja sknocilem ksztalt sciany frontowej, gdyz ja taka sobie zaprojektowalem i zbudowalem, z braku wiedzy, nie radzac sie nikogo, a Lukasz nic z tym nie ma wspolnego. Jak mu ja wyslalem, to od razu mial krytyczne uwagi, co do ksztaltu - szerokosci odgrody dla sredniaka i tweetera i wyraznie mi powiedzial, ze konstrukcja jest zle zaprojektowana. Ja jednak nie chcialem juz mu robic klopotu z powazniejszymi przerobkami konstrukcji i poprosilem, aby jednak postaral sie zaprojektowac zwrotki i wszystko do kupy poskladal. Tym bardziej, ze juz w planach traktowalem te odgrody, jako przejsciowe. No i pomimo takich bledow w tej mojej konstrukcji, udalo sie Lukaszowi stworzyc dzwiek taki, o jakim w tym watku sie mowi. To chyba jednak swiadczy o umiejetnosciach konstruktora - czyz nie ?

Edytowane przez Lutek
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

postawię lajka jak posłucham 🙂

Ale Ty, co do jakosci dzwieku, jestes bardzo wymagajacy, wiec nie wiem, czy ten lajk bedzie -:)

Moj wpis, co do umiejetnosci konstruktora dotyczyl akurat moich starych odgrod, ktore mialy przeze mnie sknocona konstrukcje, a i tak konstruktor dal rade. Co do innych jego konstrukcji, to ja nie znam, wiec nie mam pojecia jak graja.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

tak

można dołożyć drugi woofer np AE

i zmienić kształt odgrody

łatwiej jest pocienkować niż pogrubasić 🙂

a taki układ z tych płszczyzn można osiągnąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sławek rakiety budujesz?😉

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

51 minut temu, Lutek napisał:

Powyzej prosilem Cie o odpowiedz, o czyich odgrodach mowisz ? Domyslam sie, ze o moich, wiec wyjasniam, ze to wylacznie ja sknocilem ksztalt sciany frontowej, gdyz ja taka sobie zaprojektowalem i zbudowalem, z braku wiedzy, nie radzac sie nikogo, a Lukasz nic z tym nie ma wspolnego. Jak mu ja wyslalem, to od razu mial krytyczne uwagi, co do ksztaltu - szerokosci odgrody dla sredniaka i tweetera i wyraznie mi powiedzial, ze konstrukcja jest zle zaprojektowana. Ja jednak nie chcialem juz mu robic klopotu z powazniejszymi przerobkami konstrukcji i poprosilem, aby jednak postaral sie zaprojektowac zwrotki i wszystko do kupy poskladal. Tym bardziej, ze juz w planach traktowalem te odgrody, jako przejsciowe. No i pomimo takich bledow w tej mojej konstrukcji, udalo sie Lukaszowi stworzyc dzwiek taki, o jakim w tym watku sie mowi. To chyba jednak swiadczy o umiejetnosciach konstruktora - czyz nie ?

Lutek ja do Twoich odgród nic nie mam, kto nic nie robi ten nie robi błędów, zaproponowałem tylko u Macieja @piano prowizorycznie na froncie okolice wysokotonowca i średniaka pokryć filcem. Tyle i aż tyle mała próba no ale teoria mówi jak widać że filc to samo zło i tylko obrzydliwie bogatym się go wciska dla wyglądu

Z mojej strony to wszystko

Pozdrawiam

Teraz, piano napisał:

nie ma co strzelać focha o kawałek filcu 😉

Flc jaki jest każdy widzi 😁

Edytowane przez ASURA

10 godzin temu, martis napisał:

Masz pomiar charakterystyki ? Jestem ciekaw jak wygląda przy takich dziadkach.

Niestety, nie posiadam.

Ja doświadczenie z filcem mam takie. Klasyczny układ dwu drożny, kolumny podłogowe.

Kiedy przykleiłem wokół głośnika wysokotonowego kawałek filcu, powiedzmy kwadrat o boku 12cm (grubość 3-5mm), a w środku zrobiłem otwór na kopułkę - zmiana charakteru wysokich tonów była zdecydowana.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

jak już jesteśmy przy tym offie to napisz jaką powierzchnię ogrzewasz i ile za prąd , który zużywa pompa płacisz na miesiąc dla mnie byłaby to pomocna informacja

Pozwolę sobie podzielić moimi doświadczeniami z pompą ciepła. Teraz mija 5 sezon grzewczy. Dom 180m2 pow. użytkowej, 220 po podłogach. Rocznik 2007, izolacja 10cm ściany, 30 cm strop. W domu głównie kaloryfery wspomagane wentylatorami (taki klimakonwektor DIY), temperatura w domu 21 stopni. Zużycie roczne na ogrzewanie domu to ok. 5000kWh/2200PLN , na CWU 1200kWh/550PLN po zeszłorocznych cenach, ten sezon będzie co najmniej 2 razy droższy. System mam zoptymalizowany do pracy w tanich godzinach taryfy G13.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

11 godzin temu, martis napisał:

Masz pomiar charakterystyki ? Jestem ciekaw jak wygląda przy takich dziadkach.

Ukryta Zawartość

Tu masz co nieco. 

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, slawek.xm napisał:

dlatego proszę byś zechciał skreślić kilka słów na temat porównia systemów kórymi dysponujesz

Za wcześnie na wnioski. Nowe kolumny są niewygrzane i jeszcze trochę surowe w brzmieniu. Do tego zasilane na razie Atolem All in One, fajnym, ale nie można tego porównywać do głównego systemu. Jakieś realne wnioski będzie można wyciągnąć jak wszystko się wygrzeje i wepniemy Musical Fidelity, ale nawet wtedy nie będzie to porównanie symetryczne. 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, sly30 napisał:

Za wcześnie na wnioski. Nowe kolumny są niewygrzane i jeszcze trochę surowe w brzmieniu. Do tego zasilane na razie Atolem All in One, fajnym, ale nie można tego porównywać do głównego systemu. Jakieś realne wnioski będzie można wyciągnąć jak wszystko się wygrzeje i wepniemy Musical Fidelity, ale nawet wtedy nie będzie to porównanie symetryczne. 

ok , ale jeśli będziesz miał już jakieś wnioski to chętnie poczytamy

13 godzin temu, frobek napisał:

Pozwolę sobie podzielić moimi doświadczeniami z pompą ciepła. Teraz mija 5 sezon grzewczy. Dom 180m2 pow. użytkowej, 220 po podłogach. Rocznik 2007, izolacja 10cm ściany, 30 cm strop. W domu głównie kaloryfery wspomagane wentylatorami (taki klimakonwektor DIY), temperatura w domu 21 stopni. Zużycie roczne na ogrzewanie domu to ok. 5000kWh/2200PLN , na CWU 1200kWh/550PLN po zeszłorocznych cenach, ten sezon będzie co najmniej 2 razy droższy. System mam zoptymalizowany do pracy w tanich godzinach taryfy G13.

Ile litrowy masz zasobnik wody? gdzieś to ciepło trzeba zgromadzić co by nie było wahań temperatury w domu

1000 litrów, do temperatury -5 korzystam wyłącznie z taniego prądu w G13. Poniżej, pompa pracuje w bez kagańca czasowego. Sterowanie strefami czasowymi, krzywymi grzewczymi itp. ogarnąłem sam na raspeberry Pi z Node-Redem, jako elementy wykonawcze mam sonoffy z Tasmotą.

Godzinę temu, frobek napisał:

1000 litrów, do temperatury -5 korzystam wyłącznie z taniego prądu w G13. Poniżej, pompa pracuje w bez kagańca czasowego. Sterowanie strefami czasowymi, krzywymi grzewczymi itp. ogarnąłem sam na raspeberry Pi z Node-Redem, jako elementy wykonawcze mam sonoffy z Tasmotą.

Tak przypuszczałem bez 1000 litrów na prądzie G13 nie podchodź..

Pompa ciepła nie lubi pracować w systemie Start-Stop, szybko ją wtedy trafia szlag. Duży zbiornik zapobiega także temu

Producent pompy tak jak np Mitsubishi nie miał własnego oprogramowania? 

Co z hałasem, dałeś ją na jakiś podkładkach tłumiących, nie za blisko okien?

Edytowane przez ASURA

Takiego sterowania nie miał nikt. Hałas w domu niesłyszalny mimo że pompa jest pół metra od okna w kuchni. Zamontowana jest na stojącym stelażu i podkładkach antywibracyjnych ok. pół metra od ściany. Hałas z wentylatorów uciążliwy tylko w bezpośredniej bliskości. Wiem od ludzi, że jak montuje się PC do stelaża przykręconego do ściany to wibracje przenoszą się do wewnątrz.

Edytowane przez frobek

15 godzin temu, frobek napisał:

Zużycie roczne na ogrzewanie domu to ok. 5000kWh/2200PLN , na CWU 1200kWh/550PLN po zeszłorocznych cenach, ten sezon będzie co najmniej 2 razy droższy. System mam zoptymalizowany do pracy w tanich godzinach taryfy G13.

Nie najgorzej. Z podłogówką wyszłoby jeszcze mniej. Jaka pompa, jeśli można wiedzieć?

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Nie najgorzej. Z podłogówką wyszłoby jeszcze mniej. Jaka pompa, jeśli można wiedzieć?

Podłogówka jest super ale np używanie jej latem do chłodzenia domu to nie do końca dobry pomysł wykraplanie pary z powietrza i takie tam ułatwienia dla grzybów i pleśni w mieszkaniu.

Pompa pompie nie równa, ważna jest sprawność między -15 a -25 stopni Celsjusza stąd warto się dobrze wczytać w parametry... bo rachunki za prąd przy mroźniejszych zimach niebotycznie potrafią pójść w górę

Troszkę się przedmiot dyskusji zmienił - zatem przepraszam że ja nie na temat...

Czy ktoś z Państwa (może się trafi jakaś rodzynka) próbował w OB nowy głośnik SB Acoustic 8” SB20FRPC30-8? 

Na próbę w jaką deskę to wsadzić (bas mnie z tego głośnika nie interesuje w OB) - jak najwęższą czy jednak  30-40cm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ASURA napisał:

Podłogówka jest super ale np używanie jej latem do chłodzenia domu to nie do końca dobry pomysł

Z tego, co mi ludziska piszą, to jest słaba wydajność takiego chłodzenia. Klima to jednak klima, ale 20 cm styro grafitu, 33 - 35 cm piany na poddasze, 17 cm na strop, nawet bez klimy powinno być nieźle.

Edytowane przez Adi777
30 minut temu, Yotomeczek napisał:

Troszkę się przedmiot dyskusji zmienił - zatem przepraszam że ja nie na temat...

Czy ktoś z Państwa (może się trafi jakaś rodzynka) próbował w OB nowy głośnik SB Acoustic 8” SB20FRPC30-8? 

Na próbę w jaką deskę to wsadzić (bas mnie z tego głośnika nie interesuje w OB) - jak najwęższą czy jednak  30-40cm?

Ukryta Zawartość

Bez wzgledu na to, w jaka deske wsadzisz ten glosnik, to bedzie on wymagal korekcji filtrami, aby moc w poprawny sposob ocenic jego brzmienie.  Ten konkretny przetwornik ma dobre parametry do odgrody czy dipola.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Bez wzgledu na to, w jaka deske wsadzisz ten glosnik, to bedzie on wymagal korekcji filtrami, aby moc w poprawny sposob ocenic jego brzmienie.  Ten konkretny przetwornik ma dobre parametry do odgrody czy dipola.

W OZ wystarczy korekcja baffle step a w OB coś więcej potrzeba?

Klasyczna obudowa OZ lub BR bedzie wymagala prostszej korekcji niz OB. Jesli to ma grac solo, to lepiej zrobic obudowe BR.

• Pokaż nowe odpowiedzi