Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

27 minutes ago, Lutek said:

Masz parke, czy jedna sztuke ? Pytam, bo mam jeden nowy - jak bys potrzebowal.

mam komplet na górę i dół - dziękuję ale zapewne ktoś skorzysta

16 minutes ago, meloV8 said:

Podział aktywny nie daje wyższej skuteczności

no to tutaj mnie zaskoczyłeś - nie raz było tak właśnie tutaj twierdzone, że pasywne elementy zjadają "skuteczność" dołu

17 minutes ago, meloV8 said:

a korekta aktywna dołu szybciej skończy głośnik.

z czego to wynika, że aktywnie filtrowany sygnał szybciej go wykończy niż pasywnie?

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no to tutaj mnie zaskoczyłeś - nie raz było tak właśnie tutaj twierdzone, że pasywne elementy zjadają "skuteczność" dołu

W systemie pasywnym musisz zbic gore pasma, aby osiagnac wyrownanie z basem (piszac w bardzo duzym uproszczeniu). Taki zabieg istotnie wymaga wiekszej mocy dla osiagnieciecia okreslonego SPL.

Aby miec te sama odpowiedz czestotliwosci w systemie aktywnym, musisz skorygowac spadek basu podbijajac go. Czyli potrzebujesz dodatkowej mocy, aby uzyskac te same pasmo przenoszenia co w systemie pasywnym. Dlatego finalnie w obu przypadkach tracisz moc i skoro podbijasz bas, to glosnik szybciej osiagnie swoj xmax, szczegolnie w konstrukcjach otwartych.

Niestety kazda opcja to jakis kompromis, ale dzisiaj moc i elektronika jest tania i gdybym mial robic mozliwie bezkompromisowa konstrukcje, to bylaby ona aktywna.

Dziękuję za liczny odzew!

Raczej bym celował w gotowy projekt. Nie mam pojęcia o projektowaniu zwrotnic czy pomiarach głośnika... przynajmniej narazie 🙂 . Trochę obawiam się, że bak wiedzy mnie gdzieś zablokuje i wyjdzie kupa.

SB Audience OB3 Open Baffle 3 - wygląda ciekawie lecz koszty też spore, no chyba że faktycznie grają spektakularnie. Mają skuteczność 85 dB, lampa da sobie radę? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Lutek posłuchanie to fajny pomysł. Skąd jesteś? Możesz wrzucić link do swoich głośników? Chętnie pooglądam i poczytam.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, ksiezyc napisał:

Dziękuję za liczny odzew!

Niestety to nie wszystko co chcesz wiedzieć o OB i generalnie gru. Pierwsza sprawa to musisz sobie odpowiedzieć jak dużo masz miejsca pod kolumny jak duży gabaryt mogą mieć. Czy musisz mieć akceptację WAF? Kupowanie gotowego projektu O P to praktycznie gotowy przepis na porażkę, rozczarowanie, inne nieprzyjemne historie. Można kupić gotowy projekt ale należy poszukać najlepiej konstruktor A lub powinna być taka możliwość że dostarczy do ciebie ewentualnie będziesz mógł go posłuchać w przynajmniej 2 różnych pomieszczeniach. Oczywiście odsluchujedz na swojej elektronice . 

46 minut temu, ksiezyc napisał:

@Lutek posłuchanie to fajny pomysł. Skąd jesteś? Możesz wrzucić link do swoich głośników? Chętnie pooglądam i poczytam.

Krzyż Wielkopolski.                                                                                                                                                                          Informacje i zdjecia dotyczace moich odgrod sa w tym watku i u mnie jest to strona 145 - moj wpis z 15-go wrzesnia, oraz strona 146 - moj wpis z 22-go wrzesnia. 

To może i ja dorzucę kilka uwag do kolumn OB,a może lepiej to potraktować jako test różnicy w dźwięku tych samych głośników,ale w różnych obudowach.Więc jak pisałem kilka stron wcześniej-głośniki i zwrotnice są wyciągnięte z 3 drożnej kolumny z bass reflexem.Głośniki w OB zamontowałem z tym samym rozstawem jak w oryginale.Praktycznie zaraz po zrobieniu prototypu kolumn i pierwszych odsłuchach odłączyłam głośnik 15''od elektroniki.Niestety aktywna zwrotnica którą posiadam mocno psuła brzmienie reszty pasma i to była chyba jedyna słuszna decyzja.

I tak-pierwsze co się rzuca w uszy to przestrzeń i lekkość brzmienia.Nie wiem jak to się dzieje,ponieważ głośniki średni i wysoki są zamknięte czy odizolowane od basu.Po drugie-brzmienie stało się bardziej miękkie na basie.Powód tego upatruję w braku rezonansu czy odbić jak w obudowie BR.Po trzecie-u mnie najlepsza odległość do odsłuchu jest-od kolumn na ok.1,5m następnie 3,5m.Pomiędzy jest jakby dziura-niskie znikają,a reszta pasma robi się jakaś wyciszona i dziwnie brzmiąca.

Kończąc-na razie mój prototyp zostawiam do dalszych testów.Wkrótcę zmienię okablowanie i wezmę się za zwrotnicę bierną.Nawet wpadł mi pomysł do głowy żeby wykorzystać większe lejki do wina i zrobić prowizoryczne tuby na wysokie.Taki patent dużo nie kosztuje,a może okazać się ciekawym doświadczeniem😉Na koniec zostawiam budowę porządnej zwrotnicy aktywnej.I dopiero jak to wszystko ogarnę to wezmę się za zrobienie docelowej deski.

• Moderatorzy
Godzinę temu, piku bb napisał:

Więc jak pisałem kilka stron wcześniej-głośniki i zwrotnice są wyciągnięte z 3 drożnej kolumny z bass reflexem.

Głośniki do obudowy OB mają zupełnie inne parametry niż do BR i wymagają innej zwrotnicy.

Wnioski, które wyciągasz nie wynikają z cech obudowy OB (poza przestrzennością, która pewnie wynika z tego co wypromieniowuje tylna strona membrany i co odbija się w większej ilości od tylnej ściany) a z obniżenia poziomu niskich częstotliwości.

Godzinę temu, piku bb napisał:

.Nawet wpadł mi pomysł do głowy żeby wykorzystać większe lejki do wina i zrobić prowizoryczne tuby na wysokie

To zły pomysł. Tuba to filtr środkowo przepustowy i dodanie tych lejków tylko podbije niektóre częstotliwości robiąc charakterystykę jeszcze mniej liniową.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

17 minut temu, Seyv napisał:

To zły pomysł. Tuba to filtr środkowo przepustowy i dodanie tych lejków tylko podbije niektóre częstotliwości robiąc charakterystykę jeszcze mniej liniową.

Tak tylko przystawiając taki lejek i będąc pół metra od głośnika faktycznie jest jak piszesz.I podbija wyższą średnicę,ale co szkodzi poeksperymentować za kilkanaście złotych.

Widzę że OB to nie będzie przysłowiowa bułka z masłem,ale za to daje sporo frajdy i przyznam że słuchając jak muzyka dosłownie płynie to nie mam ochoty wracać do BR.

38 minut temu, Seyv napisał:

Głośniki do obudowy OB mają zupełnie inne parametry niż do BR i wymagają innej zwrotnicy.

Jeżeli już było w tym wątku o zwrotnicach do OB to może ty lub ktoś z was przekieruje ponieważ myślałem (pomijając bas) że zwrotnica może być standardowa.

Gość

(Konto usunięte)

Dużo chęci , zero wiedzy 🙂

7 minut temu, piku bb napisał:

Jeżeli już było w tym wątku o zwrotnicach do OB to może ty lub ktoś z was przekieruje ponieważ myślałem (pomijając bas) że zwrotnica może być standardowa.

przestudiuj cały wątek łącznie z linkami i pdfami

to pierwsza rada

• Moderatorzy
59 minut temu, piku bb napisał:

co szkodzi poeksperymentować za kilkanaście złotych

Wnioski mogą szkodzić - jeśli są wyciągnięte niewłaściwe 😉

A w audio jest tak, że np. podbicie pewnych częstotliwości potrafi "poprawić" niektóre nagrania a inne zepsuć i w zależności od repertuaru zaczynają się historie o tym co jest zrealizowane dobrze a co źle czy, że kolumny dobrze grają jezz a co innego to już gorzej albo kobiece wokale to są wybitne a męskie to już nie itd. itp.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

54 minuty temu, Seyv napisał:

Wnioski mogą szkodzić - jeśli są wyciągnięte niewłaściwe 😉

A w audio jest tak, że np. podbicie pewnych częstotliwości potrafi "poprawić" niektóre nagrania a inne zepsuć i w zależności od repertuaru zaczynają się historie o tym co jest zrealizowane dobrze a co źle czy, że kolumny dobrze grają jezz a co innego to już gorzej albo kobiece wokale to są wybitne a męskie to już nie itd. itp.

Poszedłbym dalej, słuchanie bez wcześniejszych pomiarów powinno być zakazane 😉

Ja bym poszedł jeszcze dalej, słuchanie powinno być w ogóle zakazane. Wyłącznie oglądanie wykresów! 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 godzin temu, rafa napisał:

Ja bym poszedł jeszcze dalej, słuchanie powinno być w ogóle zakazane. Wyłącznie oglądanie wykresów! 😉

A nie już tak ?🤔 czytając niektóre posty i komentarze to łapie się na takich wnioskach 😔. A czesto piszą to osoby uważające „się lub przez innych „ za jednak w jakimś stopniu autorytety. 
w sumie jak się zastanowić to nie jest dla mnie takie złe, ponieważ jak ktoś już się natnie na „wykresowcow i pomiarowcow” to słuchając przyjemnego dla niego grania to uswiadamia sobie, iż pomiar jest „ pismem tajemnym „ i jemu niewiele powie bo pomiar a jego odczyt właściwy to dwa różne światy są.
A co to ma wspólnego z tematem wątku ? 
Bardzo dużo , OB to ta konstrukcja gdzie parametry i pomiary potrafią zawieść na manowce ….

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Mikoski napisał:

Bardzo dużo , OB to ta konstrukcja gdzie parametry i pomiary potrafią zawieść na manowce ….

no nie przesadzaj bo znów zacznie się gloryfikacja konstruowania na ucho 🙂

interpretacja pomiarów jest sztuką ale niestety trzeba się tej sztuki nauczyć a warunki pomiaru zawsze trzeba dostosować do zamierzonego projektu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

znów zacznie się gloryfikacja konstruowania na ucho

jestem tak bardzo daleko od tego jak p...a od uczciwości ...... a poważniej to takie dzieła "stroiłem na ucho" to od razu powinny być karalne..... na ucho to moze 10 % zabawy - na samym końcu, przyprawa, sznyt, stempel ...... 

A, że pomiary są tylko dla autora projektu ( lub dla kogoś kto zna miejsce pomiarów, preferencje, sposób, cel pomiarów, itp )  to powinno być swoistym "abecadłem" w tej działce DIY.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

interpretacja pomiarów jest sztuką ale niestety trzeba się tej sztuki nauczyć a warunki pomiaru zawsze trzeba dostosować do zamierzonego projektu

I cóż z tego skoro zamierzenia projektu są dla autora projektu nie znane a co najwyżej kierunek działania

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Mikoski napisał:

A, że pomiary są tylko dla autora projektu ( lub dla kogoś kto zna miejsce pomiarów, preferencje, sposób, cel pomiarów, itp )  to powinno być swoistym "abecadłem" w tej działce DIY.

z tym się nie zgadzam

nie pokazując i nie tłumacząc pomiarów nikogo nie nauczysz , czasem nie masz szans udowodnić wniosków technicznych bez prezentacji pomiaru i oczywiście jego odpowiedniej interpretacji

i zawsze warto dokładnie opisać warunki pomiaru bo są bardzo istotne dla odpowiedniej interpretacji

Oczywiście można podchodzić do tematu jako tajemnicy warsztatu i nie publikować pomiarów i dzieje się to coraz częściej od Gravesena począwszy a na "nowych" branżystach forumowych skończywszy

to nie jest zarzut tylko fakt i refleksja jak bardzo w ciągu 10lat diy się zmieniło

...i jeszcze jedna uwaga naprawdę rzadko kto już pokazuje realne pomiary gotowych konstrukcji

zastępuje się je symulacjami ....dlatego prawidłowa ocena techniczna projektu na podstawie przedstawionych pomiarów jest niemożliwa

amen 🙂

1 minutę temu, ASURA napisał:

zamierzenia projektu są dla autora projektu nie znane

jak autor projektu nie wie co chce zrobić to co ja mu moge poradzić? może niech się wyśpi pomyśli i zdecyduje na coś konkretnego? 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

...i jeszcze jedna uwaga naprawdę rzadko kto już pokazuje realne pomiary gotowych konstrukcji

zastępuje się je symulacjami ....dlatego prawidłowa ocena techniczna projektu na podstawie przedstawionych pomiarów jest niemożliwa

Symulacja sobie a realia daleko w lesie i... kurna nie gra 😉 

7 minut temu, slawek.xm napisał:

jak autor projektu nie wie co chce zrobić to co ja mu moge poradzić? może niech się wyśpi pomyśli i zdecyduje na coś konkretnego? 🙂

Dziś u mnie w okolicy niektórzy dopiero zaczynają odpalać ognie sztuczne; no nie wiem czy się wyspali i sen na to coś pomógł?

Sądzisz że w audio może być inaczej 😉 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Symulacja sobie a realia daleko w lesie i... kurna nie gra 😉 

naprawdę często tak jest

ale w większości przypadków proces konstrukcyjny właśnie tak wygląda

seria pomiarów kolumny , wrzucenie do programu , zrobienie zwrotki pod linijkę  montaż zwrotnicy jeden odsłuch i ...do klienta

dobrze jeśli jest to któryś z kolei układ na znanych dobrze głośnikach

wtedy przynajmniej punkty podziału pasma mogą być dobrane w miarę

Tworzenie kolumny przez dwa trzy lata ...jak np Kisiela D3 ( miałem okazję być i rozmawiać w trakcie)

Beznazwy.thumb.jpg.e78b9aec6abe9a614513b8e7ddd45a54.jpg

już się nikomu nie opłaca

nawet w diy ludzie oczekują natychmiastowych rezultatów lub osiadają na laurach przy pierwszej poprawnej tylko konfiguracji...

takie życie 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

z tym się nie zgadzam

nie pokazując i nie tłumacząc pomiarów nikogo nie nauczysz , czasem nie masz szans udowodnić wniosków technicznych bez prezentacji pomiaru i oczywiście jego odpowiedniej interpretacji

i zawsze warto dokładnie opisać warunki pomiaru bo są bardzo istotne dla odpowiedniej interpretacji

Oczywiście można podchodzić do tematu jako tajemnicy warsztatu i nie publikować pomiarów i dzieje się to coraz częściej od Gravesena począwszy a na "nowych" branżystach forumowych skończywszy

to nie jest zarzut tylko fakt i refleksja jak bardzo w ciągu 10lat diy się zmieniło

amen 🙂

Ty sie nie zgadzasz, ja piszę dokładnie to samo , mi chodziło o to, że aby komentować właściwie i pdpowiednio pomiary to trzeba byc autorem tychże albo wpółautorem lub znającym warunki i idee pomiarów.

Nie chodzi mi o nie publikowanie pomiarów - jeśli ktoś tego unika, jednocześnie komentuje inne prpojekty,  zwłaszcza unika publikacji własnych projektów, bo to czy siamto,  to jest lekko mówiąc niewiarygodny gość z zalożenia.

Inna sprawą jest fakt próby komercjalizacji projektów, zasłaniania się "wałsnym patentem" który zapewne i prawie na pewno powstał czytajać czyjeś inne gotowe, darmowe opracowania - delikatnie nazywam to "siujostwem" 😉 

Co do symulacji - a niech sobie symulują i publikują, niech skreślają kolejne pomysły bo symulacja "nie wyszła" - sami siebie ograniczają 😉 

Publikowanie symulacji a tym samym ich bronienie jako prawd oczywistych to oddzielny u mnie pragaraf 😉 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Mikoski napisał:

Publikowanie symulacji a tym samym ich bronienie jako prawd oczywistych to oddzielny u mnie pragaraf 😉 

To jesteśmy chyba jedynymi na forum... i cieszę się , że nie jestem sam

a... jest jeszcze Adam @zap projekt ... a przynajmniej był i on zawsze konkret i real

pozdrawiam Adam przy okazji

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

naprawdę często tak jest

ale w większości przypadków proces konstrukcyjny właśnie tak wygląda

seria pomiarów kolumny , wrzucenie do programu , zrobienie zwrotki pod linijkę  montaż zwrotnicy jeden odsłuch i ...do klienta

dobrze jeśli jest to któryś z kolei układ na znanych dobrze głośnikach

wtedy przynajmniej punkty podziału pasma mogą być dobrane w miarę

Tworzenie kolumny przez dwa trzy lata ...jak np Kisiela D3 ( miałem okazję być i rozmawiać w trakcie)

Ukryta Zawartość

już się nikomu nie opłaca

nawet w diy ludzie oczekują natychmiastowych rezultatów lub osiadają na laurach przy pierwszej poprawnej tylko konfiguracji...

takie życie 🙂

To te z przed paru lat wystawiane na AVS ? Jak dla mnie były nie spasowane z elektroniką i szkoda było mi tak zacnych płyt winylowych puszczanych przez autora. Rok wcześniej pamiętam było z innymi znacznie lepiej mimo mniejszego wypasu

Ukryta Zawartość

56 minut temu, slawek.xm napisał:

....lepiej późno niż wcale 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

a... jest jeszcze Adam @zap projekt ... a przynajmniej był i on zawsze konkret i real

pozdrawiam Adam przy okazji

Spoiler

Również pozdrawiam i dziękuje.
Korzystając z okazji Życzę Każdemu DIY dużo Szczęścia w Nowym Roku aby symulacje się Wam zawsze 100% pokrywały że HEJ 🙂

3 minuty temu, zapacoustics napisał:

dużo Szczęścia w Nowym Roku aby symulacje się Wam zawsze 100% pokrywały że HEJ 🙂

🤣

> slawek.xm

W watku: "Audio mity" zauwazylem Twoj wpis z dnia 09.12.23, o ponizszej tresci, jako uzasadnienie braku chceci przyjazdu do mnie, posluchania i wyciagniecia na wierzch wszystkiego, co zle w poszczegolnych aspektach dzwieku - bo na tym przede wszystkim mi zalezy:

" Lutek                                                                                                                                                                                                   i nie chodzi o to , że kolumny grają źle bo myślę , że grają bardzo fajnie ale czekałem na efekt WOW a tu ... na razie cisza  i nikt entuzjazmem się nie dzieli 🙂 "

Owszem, cisza pod tym wzgledem, ze nikt tutaj nic nie napisal z prostej przyczyny: nikogo jeszcze nie bylo u mnie aby posluchal z osob ktore aktualnie sa aktywne na forum, a szczegolnie aktywne w tym watku. Ale nie wiem czy zauwazyles, ze na poprzedniej stronie - 30-go grudnia - napisalem - miedzy innymi:

"Wprawdzie opinia wlasciciela czesto moze byc niewiarygodna, a do tej pory nikt z osluchanych osob (audiofil - meloman) nie sluchal tych konstrukcji u mnie, ale akurat wczoraj odwiedzila mnie taka osoba z Poznania i po jakims czasie sluchania wprawdzie zupelnie nie oceniala poszczegolnych aspektow dzwieku, tylko stwierdzila: " Wiesz, u Ciebie nawet bardziej mi sie podoba jak u Sylwestra, u ktorego tez bylem posluchac".  

Wprawdzie nie oceniala poszczegolnych aspektow dzwieku, ale co jakis czas bylo wlasnie slychac z jej ust to WOW i inne "stekania"  :-)  Wiem, ze system Sylwestra znasz i - o ile wiem - bardzo Ci sie podobal, w przeciwienstwie do mnie, bo nie mialem okazji posluchac. Zreszta wartosc mojego systemu, to zaledwie maly ulamek jego. Co do znajomego z Poznania, to jakos od roku 2018 nie pisuje na forum, ale nalezy do ludzi osluchanych i wiele juz slyszal systemow.                                          Jesli sa tacy, ktorzy nie wiedza, kto to byl Sylwester, to informuje, ze mial nick: Sly30    

32 minuty temu, Lutek napisał:

nikogo jeszcze nie bylo u mnie aby posluchal z osob ktore aktualnie sa aktywne na forum, a szczegolnie aktywne w tym watku.

Nie łam się 😉 .Jeśli tylko będę w pyrolandii to się zaproszę 😉 od czasu kiedy się wyprowadziliśmy z Poznania bywa niezwykle rzadko 😉 - gdzie dokładniej ?

Chętnie też dla porównania swojego wybrałbym się do @slawek.xm - ale to chyba smoczy gród jak pamiętam a tam bywam już częściej 😉 

Nie zamierzam broń panie podawać później który jest lepszy - bo najlepszy jest przecież mój własny  😉 tytułem żartu oczywiście.

Zapraszam również do siebie - wschód od Wawy z więźniem w centrum 😉 - tylko uprzedźcie - posprzątam 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi