Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, slawek.xm napisał:

tak ma być

moduł średnio wysokotonowy powinien być blisko krawędzi , nie powinno być symetrii i nie ma

Ale nie o to chodzi przecież. 

9 minut temu, sly30 napisał:

No tak jest. Inaczej, gdyby to rozdzielić, to nie byłaby to odgroda.

No tak, to po co w środku jest ta ścianka? Jeżeli jest jakiś zestaw w obudowie U jak tutaj, wyliczony i działający, to dostawienie mu czegoś w stylu UU czy Uu zmienia jego działanie w dole. 

Jak rozumiem to jest przeznaczone do pracy w ten sposób od początku. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

No i ważna rzecz. Nic nie jest tak dobre, żeby nie mogło być lepsze. Po 3 latach walki, kolumny do mnie wjechały i było bardzo dobrze, ale czas pokazał, że może być jeszcze dużo lepiej. Dzięki poradom i sugestiom kilku kolegów z tego i innego forum, w tym dzięki Sławkowi ale też dzięki koledze meloV8, po ok roku słuchania nowych kolumn, zamówiłem dość duży upgrade. Pomogła przy tym koncepcja kloców Lego i dzięki temu było to możliwe i nie aż tak drastycznie kosztowne.

Ekipa znów stanęła na wysokości zadania, komputery i CNC poszły w ruch i mam nowy moduł MTM z Ellipticorami, berylem w specjalnie zaprojektowanym falowodzie pod ten projekt i wyrównanymi centrami akustycznymi, zmianami w zwrotnicy, już bez bocznych skrzydeł, z front panelem odpowiednio wyoblonym, co jako ciekawostkę powiem...komputer liczył kilka godzin, a przecież nie wygląda on jakoś mega skomplikowanie. Teraz łączna grubość frontu w MTM to...120mm !! Nie ma lipy. No i te wielkie potwory znikają z pokoju prawie jak mini monitory. Czasem sam w to nie mogę uwierzyć. Ludzie z forum potrafią być pomocni. I fajnie.

17 minut temu, meloV8 napisał:

Jaka jest czestotliwosc podzialu 18 calowych basow i z jakim nachyleniem? I czy to sa modyfikowane woofery, czy ktorys z konkretnych modeli AE?

To są AE Dipol 18 w najlepszej wersji jaką mogą zaoferować. Podziały mam różne na procesorze np 60hz, 80hz, mogę ustawić sobie dowolny. Zwykle gram na 80hz i nachylenie 2 rzędem. Ale mogę ustawić nawet 96dB spadek. Też próbowałem i też było ok. Nie upieram się, że 2 rzędem musi być ale tak chyba najbardziej lubię.

12 minut temu, przemak napisał:

No tak, to po co w środku jest ta ścianka? Jeżeli jest jakiś zestaw w obudowie U jak tutaj, wyliczony i działający, to dostawienie mu czegoś w stylu UU czy Uu zmienia jego działanie w dole. 

To jest z kilku powodów. Raz żeby wydłużyć drogę fal obiegających moduły z tyłu, ale też dla sztywności całej konstrukcji. Przecież to trzeba było jakoś poskręcać. Każdy moduł subbasowy to ponad 100kg i muszą stać piętrowo. To musi być sztywne, mocno skręcone, nie może spaść komuś na głowę taki moduł, bo trup murowany.

To jest projekt odgrody U-Frame ale nie typowego dipola. To nie jest dipol grający równo do przodu i do tyłu. To jest Open Baffle, ale Dipolem jest tylko trochę.

Edytowane przez sly30

Mysle ze czas maznac kilka kresek i pokazac o co chodzi Przemakowi piszac o Uu-Frame i asymerycznym zwarciu akustycznym. Czy to bylo tak „symulowane“ i obliczane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 minut temu, meloV8 napisał:

Jaka jest czestotliwosc podzialu 18 calowych basow i z jakim nachyleniem? I czy to sa modyfikowane woofery, czy ktorys z konkretnych modeli AE?

A midbasy to AE LO 12, też w max wersji jaką mogą zrobić.

Teraz, xajas napisał:

Mysle ze czas maznac kilka kresek i pokazac o co chodzi Przemakowi piszac o Uu-frame i asymerycznym zwarciu akustycznym

Ukryta Zawartość

Ale o to też chodziło, żeby fale z tyłu, nie dobiegały w tym samym czasie do frontu kolumn. Dzięki temu nie mam problemu zwarcia akustycznego.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Mysle ze czas maznac kilka kresek i pokazac o co chodzi Przemakowi piszac o Uu-frame i asymerycznym zwarciu akustycznym

Ukryta Zawartość

Otusz to 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, sly30 napisał:

co razem tworzy odgrodę typu U-Frame o szerokości 105cm i głębokości 40cm

nie, kazdy modul ma ścianki boczne więc pod względem projektowym trzeba rozpatrywac każdy modul jako u-frame

oczywiscie skladanie w gorę jest stosowane

ale kazdy elemnet to oddzielny uklad

Jakby nie patrzeć to grają bez problemu 20hz i to tak, że cała chałupa drży. I to bez korekcji i podbijania subbasu. Grande Utopie czy TADy R1 nawet nie mogły marzyć o takim zejściu, nie mówiąc już o szybkości basu, o różnorodności, fakturach itd.

Ale o to też chodziło, żeby fale z tyłu, nie dobiegały w tym samym czasie do frontu kolumn. Dzięki temu nie mam problemu zwarcia akustycznego.

Zwarcie masz, ale inne po lewej a inne po prawej
Teraz, xajas napisał:

To pewnie dlatego nie przeszkadza i nie zabija basu jak w innych OB, które miałem okazję słuchać.

Gość

(Konto usunięte)

Sylwek a jak jest lepiej gdy midbasy graja bez cięcia do dolu pasma z subbasami?

lpeiej głębiej więcej masy basu?

8 minut temu, sly30 napisał:

Jakby nie patrzeć to grają bez problemu 20hz i to tak, że cała chałupa drży. I to bez korekcji i podbijania subbasu. Grande Utopie czy TADy R1 nawet nie mogły marzyć o takim zejściu, nie mówiąc już o szybkości basu, o różnorodności, fakturach itd.

przydały by się pomiary 🙂

jeśli się gdzieś nie zagubiły....

Edytowane przez slawek.xm
15 minut temu, xajas napisał:

Za tym procentowo jest mniejsze i dzięki temu słychać niżej pasmo bo charakterystyka nie opada tak stromo

18 minut temu, sly30 napisał:

Jakby nie patrzeć to grają bez problemu 20hz i to tak, że cała chałupa drży. I to bez korekcji i podbijania subbasu. Grande Utopie czy TADy R1 nawet nie mogły marzyć o takim zejściu

Grande Utopie chyba w pózniejszych? modelach dały większy niskotonowy głośnik z większym układem magnetycznym no ale litraż został ten sam  poprawiła się co najwyżej odpowiedż impulsowa a za tym frazowanie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

15 minut temu, slawek.xm napisał:

Sylwek a jak jest lepiej gdy midbasy graja bez cięcia do dolu pasma z subbasami?

lpeiej głębiej więcej masy basu?

przydały by się pomiary 🙂

jeśli się gdzieś nie zagubiły....

Pomiary są u Kwiatka, zresztą jak mieszam w basie, to też wszystko się zmienia. Twonk podsunął mi utwór, gdzie muzyk uderza w wielki kocioł i membrana tego kotła dalej drży i wybrzmiewa. Tak to słychać na żywo, bo miał okazje to słyszeć i tak to ponoć wybrzmiewa na Gauderach Umki. A na innych kolumnach już nie. U mnie też wyraźnie słychać drżenie tej membrany ale czy tak jak u Umki, albo na ile inaczej to nie wiem. W każdym bądź razie, gdy midbas tnę na 80hz II rzędem, to ta membrana trochę tam sobie wibruje. A gdy otworze midbas bez cięcia od dołu, to wibruje dłużej. Jest też trochę więcej mięcha i basu, ale to mogę skorygować gainem. Ale wybrzmiewa dłużej. No i teraz pytanie, czy to dobrze czy może źle? Może zbyt długo wtedy wybrzmiewa? Tego na dziś nie wiem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, sly30 napisał:

Pomiary są u Kwiatka, zresztą jak mieszam w basie, to też wszystko się zmienia. Twonk podsunął mi utwór, gdzie muzyk uderza w wielki kocioł i membrana tego kotła dalej drży i wybrzmiewa. Tak to słychać na żywo, bo miał okazje to słyszeć i tak to ponoć wybrzmiewa na Gauderach Umki. A na innych kolumnach już nie. U mnie też wyraźnie słychać drżenie tej membrany ale czy tak jak u Umki, albo na ile inaczej to nie wiem. W każdym bądź razie, gdy midbas tnę na 80hz II rzędem, to ta membrana trochę tam sobie wibruje. A gdy otworze midbas bez cięcia od dołu, to wibruje dłużej. Jest też trochę więcej mięcha i basu, ale to mogę skorygować gainem. Ale wybrzmiewa dłużej. No i teraz pytanie, czy to dobrze czy może źle? Może zbyt długo wtedy wybrzmiewa? Tego na dziś nie wiem.

wg mnie jeśli jest czytelnie i glęboko to jest dobrze , jeśli wybrzmiewa a nie gubi krawędzi  i słyszysz idealnie nierozmyty koniec to jest ok

ja się właśnie ciut boję tego dużego qts bo odpowiedź na impuls jest szybka i glęboka tylko powrót do stanu sprzed pobudzenia może być trudny

ale naprawdę to Ty masz być zadowolony

szkoda ,że w związku z obudową 12 cali nie możesz przejść na midbas z 38we 🙂

Mysle, ze to zejscie basu wiekszosci jest zasluga wooferow, a nie samej odgrody i jej szerokosci. Woofery AE do dipola oferuja bardzo niski bas juz w szczatkowych odgrodach, ktore wlasciwie sa typowym dipolem. Przy takich glosnikach, wielkosc odgrody i jej zwarcie przestaje miec takie istotne znaczenie. Do tego tu jest az 4 woofery na strone, co swietnie kompensuje spadek basu.

25 minut temu, sly30 napisał:

Twonk podsunął mi utwór,

Jaki to konkretnie utwor?

Edytowane przez meloV8
To pewnie dlatego nie przeszkadza i nie zabija basu jak w innych OB, które miałem okazję słuchać.

Nie jestem pewny, czy to wlasciwe szukanie korelacji tych efektow.
Typowa orientacyjna wielkosc decydujaca o czestotliwosc zwarcia to „odleglosc“ przodu i tylu membrany wzdluz odgrody w relacji do polowy dlugosci fali (lambda). Dla 30Hz to 6,5m, dla 40Hz to 4,25m.

Az tak szerokie te przegrody nie sa, nawet przy tym Uu ustawieniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję sly30 za podzielenie się Twoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami.

Napisałeś, że subbas i midbas jest aktywny.

Rozważałeś / odsłuchiwałeś, w ogóle, podczas projektu aby napędzić taką baterię aktywnie innymi końcówkami niż posiadasz ? Mam na myśli D klasę ? Nawet niekoniecznie "popularnymi zestawami Hypex-a" ale coś pokroju np. Wisdom Audio SA-2 ?

Ukryta Zawartość

O ile jestem w stanie sobie wyobrazić, że midbas z klasową końcówką w tym zakresie, w ciekawym systemie, jakim niewątpliwie Twój jest, może robić różnicę.

To czy przy subbasie też zaobserwowałeś różnice w tych klasach ? Jakieś spostrzeżenia ?

Czy po prostu, poszedłeś asekuracyjnie, bezkompromisowo ? I tyle w temacie...

Ukryta Zawartość

21 minut temu, meloV8 napisał:

Mysle, ze to zejscie basu wiekszosci jest zasluga wooferow, a nie samej odgrody i jej szerokosci. Woofery AE do dipola oferuja bardzo niski bas juz w szczatkowych odgrodach, ktore wlasciwie sa typowym dipolem. Przy takich glosnikach, wielkosc odgrody i jej zwarcie przestaje miec takie istotne znaczenie. Do tego tu jest az 4 woofery na strone, co swietnie kompensuje spadek basu.

Może inaczej; średnica nagrywanego bębna i powierzchnia sumaryczna głośników są zbliżone stąd frontalnie bardzo podobne odczucie bytności 1 do 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W każdym bądź razie, gdy midbas tnę na 80hz II rzędem, to ta membrana trochę tam sobie wibruje. A gdy otworze midbas bez cięcia od dołu, to wibruje dłużej. Jest też trochę więcej mięcha i basu, ale to mogę skorygować gainem. Ale wybrzmiewa dłużej. No i teraz pytanie, czy to dobrze czy może źle? Może zbyt długo wtedy wybrzmiewa? Tego na dziś nie wiem.

Maysle ze to logiczny/naturalny efekt. Te wielkie midbasy bez ciecia schodza ponizej 80Hz i w waskim zakresie nakladaja/sumuja sie z basami. Stad to „wiecej miesa“ (typowe 40-80Hz).

Czy to dobrze czy zle?
Z punktu widzenia „zrownowazonego, liniowego przebiegu charakterystyki:“: ZLE
Z punktu widzenia „co sie lubi“: jak lubisz mieso to DOBRZE

Ja uwazam, ze dozwolone jest co sie lubi.
Ja tez lubie mieso.
A jak mam ochote na warzywa, to przelanczam setup.
1 minutę temu, ASURA napisał:

Może inaczej; średnica nagrywanego bębna i powierzchnia sumaryczna głośników są zbliżone stąd frontalnie bardzo podobne odczucie bytności 1 do 1

Ukryta Zawartość

Sama wielkosc glosnikow czy ich laczna powierzchnia, to jeszcze za malo zeby mec bas z okolic 20 kilku Hz. Dla dipola bez korekcji oznacza to bardzo specyficzny dobor parametrow TSP, dzieki ktorym taki bas jest mozliwy bez szerokiej dechy. Natomiast zwiekszanie Sd to juz tylko zmiana efektywnosci, choc w przypadku odgrody sila rzeczy zwieksza sie rowniez jej wielkosc, zeby te glosniki gdzies upchac.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Sama wielkosc glosnikow czy ich laczna powierzchnia, to jeszcze za malo zeby mec bas z okolic 20 kilku Hz. Dla dipola bez korekcji oznacza to bardzo specyficzny dobor parametrow TSP, dzieki ktorym taki bas jest mozliwy bez szerokiej dechy. Natomiast zwiekszanie Sd to juz tylko zmiana efektywnosci, choc w przypadku odgrody sila rzeczy zwieksza sie rowniez jej wielkosc, zeby te glosniki gdzies upchac.

Problem w tym że ten bęben to tak nisko wbrew pozorom nie schodzi , w dzień obadam co by domowników nie budzić

Elektroniczny bas to i owszem często schodzi poniżej 35Hz

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, xajas napisał:

Az tak szerokie te przegrody nie sa, nawet przy tym Uu ustawieniu

nie wiesz gdzie zaczyna się filtracja a to bardzo istotne

przy f6 na 80 hz pasmo może już zacząć opadać od 20hz dwie oktawy niżej

przy 4 18 calowych głośnikach i kilku db dodaniu mocy może równoważyć przynajmniej 15 db

Nie rozumiem
Jak wyznaczasz czestoliwosc ponizej ktorej dochodzi do akustycznego zwarcia w zaleznosci od szerokosci przegrody?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem
Jak wyznaczasz czestoliwosc ponizej ktorej dochodzi do akustycznego zwarcia w zaleznosci od szerokosci przegrody?

nie chodzi o zwarcie tylko o to , że woofer jest tak odfitrowany by to zwarcie zniwelować

np spojrz na symulację misiomora dla dwóch 15 cali AE dipol w tym wątku

Sylwek pisze , że nie ma zwarcia ale wynika to z ustawienia filtrów i wzmacniacza a nie z faktu , że tego zwarcia rzeczywiście nie ma 🙂

4 godziny temu, Jager napisał:

Czy po prostu, poszedłeś asekuracyjnie, bezkompromisowo ? I tyle w temacie...

Ot i tyle w temacie. Nie brałem pod uwagę klasy D. 

Edytowane przez sly30
nie chodzi o zwarcie tylko o to , że woofer jest tak odfitrowany by to zwarcie zniwelować
Sylwek pisze , że nie ma zwarcia ale wynika to z ustawienia filtrów i wzmacniacza a nie z faktu , że tego zwarcia rzeczywiście nie ma

Chodzi o zwarcie.
Bo dyskusja byla o tym ze dzieki tej wyjatkowej konstrukcji nie dochodzi do zwarcia. A symulacje i filtry nie maja z tym nic wspolnego.
16 minut temu, xajas napisał:

Bo dyskusja byla o tym ze dzieki tej wyjatkowej konstrukcji nie dochodzi do zwarcia.

Zwarcie gdzies na pewno wystepuje ale na czestotliwosciach gdzie ma mniejsze lub zadne znaczenie. To chyba juz duzo 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 hours ago, slawek.xm said:

Sylwek pisze , że nie ma zwarcia ale wynika to z ustawienia filtrów i wzmacniacza a nie z faktu , że tego zwarcia rzeczywiście nie ma 🙂

Mała symulacja porównawcza. Deska 250cm x 95cm, 4 głośniki 18" assymetrycznie przesunięte w stronę jednej krawędzi (od środków 30cm do jednej krawędzi bocznej, 65cm do drugiej), mniej więcej równo rozrzucone po wysokości, mikrofon 4m odległość.

Ukryta Zawartość

Bezechowe porównanie dipola (niebieski) do (na zielono) baffle step systemu z odcięciem promieniowania tylnej strony membrany (powiedzmy że OZ na bazie tego samego frontu), głośniki w obu przypadkach idealne, a więc bez spadku związanego z Fs i Qts żeby wyekstrahować wpływ samego zwarcia akustycznego. Rzeczone zwarcie akustyczne zabiera prawie 6dB przy 20Hz, ok. 4dB przy A0 (27.5Hz), 3dB @ C1 (32.7Hz) i 1.5dB @ E1 (41.2Hz). Generalnie niedużo wobec możliwości czterech wooferów 18" pracujących razem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez misiomor
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, misiomor napisał:

Mała symulacja porównawcza. Deska 250cm x 95cm, 4 głośniki 18" assymetrycznie przesunięte w stronę jednej krawędzi (od środków 30cm do jednej krawędzi bocznej, 65cm do drugiej), mniej więcej równo rozrzucone po wysokości, mikrofon 4m odległość.

dipole_sim.thumb.PNG.9323a6a613a7322867969b0aefa8805d.PNG

Porównanie dipola (niebieski) do (na zielono) baffle step systemu z odcięciem promieniowania tylnej strony membrany (powiedzmy że OZ na bazie tego samego frontu), głośniki w obu przypadkach idealne, a więc bez spadku związanego z Fs i Qts żeby wyekstrahować wpływ samego zwarcia akustycznego. Rzeczone zwarcie akustyczne zabiera prawie 6dB przy 20Hz, ok. 4dB przy A0 (27.5Hz), 3dB @ C1 (32.7Hz) i 1.5dB @ E1 (41.2Hz). Generalnie niedużo wobec możliwości czterech wooferów 18" pracujących razem.

niedużo  ale jednak da sie zaobserwowac choc przy standardach odgrod rzeczywiscie mozna powiedziec ,że go nie ma

bo dla mnie tak opadający bas byłby ideałem nawet życzylbym sobie taki przebieg 🙂

Byly jeszcze skrzydła ktore jak Sylwek pisze dodawały 3db  wiec to zwarcie akustyczne bylo jednak słyszalne skoro trzeba bylo ciut podbic bas po ich likwidacji

image.thumb.png.65c200012a0b608b56338250f8b3f7cc.png

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi