Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

mają aktyw więc zostały na sposob xajasa "wyeliminowane " 🙂

A to niby w jaki sposob? Nie da sie tego wyeliminowac bez wytlumienia tylnej czesci U. Mozesz jedynie zastosowac taki sposob filtrowania, ktory wytnie cale pasmo w obrebie rezonansu.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, meloV8 napisał:

A to niby w jaki sposob? Nie da sie tego wyeliminowac bez wytlumienia tylnej czesci U. Mozesz jedynie zastosowac taki sposob filtrowania, ktory wytnie cale pasmo w obrebie rezonansu.

nie wiem jak to zrobil Sylwek

Ty słuchasz tlek króre rezonansami żyją i wyeliminować ich w całości się nie da

tasuk bez tlumienia to same gorki i dolki a gra fajnie

dajmy ludziom żyć tak jak im się podoba 🙂

No ja tez nie wiem jak to zostalo zrobione, dlatego pytam. Jesli ktos twierdzi, ze aktywnie wytlumil rezonans dipola U nie ruszajac przy tym pasma od przedniej strony membrany, to chcialbym sie dowiedziec jak to zostalo zrobione.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, meloV8 napisał:

No ja tez nie wiem jak to zostalo zrobione, dlatego pytam. Jesli ktos twierdzi, ze aktywnie wytlumil rezonans dipola U nie ruszajac przy tym pasma od przedniej strony membrany, to chcialbym sie dowiedziec jak to zostalo zrobione.

jak widziałeś u-frame xajasa to zaraz on Ci wszystko wytłumaczy 🙂

Edytowane przez slawek.xm

Max prosto, naciskam 3 guziki, robie ciach ciach i juz sprawa zalatwiona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

image.png.ad77e467962490a38e87881c3416bc06.png

7 minut temu, xajas napisał:

Max prosto, naciskam 3 guziki, robie ciach ciach i juz sprawa zalatwiona emoji12.png

IMG_9133.jpg

coraz bardziej mnie zdumiewasz 🙂

ale gratuluję Ci dobrego samopoczucia

i absolutnego przekonania do wlasych racji

chciałbym się tego nauczyć by nie mieć konstrukcyjnych wątpliwości 🙂

I tam jest opisana ta technika tłumienia rezonansu tylnej części odgrody U, bez wpływu na odpowiedź przedniej części odgrody? Jeśli tak, to bardzo ciekawe. Trzeba podpowiedzieć Kreskovskiemu, żeby zamiast tłumić swoją U frame, zastosował dsp i po sprawie. Po co sie tak męczyć?!

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, meloV8 napisał:

I tam jest opisana ta technika tłumienia rezonansu tylnej części odgrody U, bez wpływu na odpowiedź przedniej części odgrody? Jeśli tak, to bardzo ciekawe. Trzeba podpowiedzieć Kreskovskiemu, żeby zamiast tłumić swoją U frame, zastosował dsp i po sprawie. Po co sie tak męczyć?!

ale co tlumaczysz ? jest gorka to ją likwidujesz jest dolek podbijasz kto by probował zrozumieć o co chdzi w konkretnej obudowie jak można

39 minut temu, xajas napisał:

ciach ciach i juz sprawa zalatwiona

3 godziny temu, xajas napisał:

Sa tacy co wiedza, ze to realne i to robia, a potem przychodza tacy co nie wiedza, wiec twierdza ze to niemozliwe, nieaudiofilskie i deprawuje dzwiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

To jednak jest kastrowanie oryginalnego przebiegu charakterystyki, bo wyrównując ją, wycinamy część oryginalnego sygnału, a zostawiamy podbarwiony przegrodą.

G prawda

Kazda zwrotnica, obojetnie czy analogowa czy cyfrowa, obojetnie czy w obudowie OB, OZ, BR, TL, Horn,.. „kastruje oryginalny przebieg charakterystyki“ i manipuluje oryginalny sygnal w celu zlinearizywania i zgrania przetwornikow, czyli wyeliminowania podbarwien.

Takie wypowiedzi jak powyzej, to najlepszy dowod i potwierdzenie na…

… a potem przychodza tacy co nie wiedza, wiec twierdza ze to niemozliwe, nieaudiofilskie i deprawuje dzwiek

PS.

Czy widziales i slyszales juz jakikolwiek zaawansowany zestaw glosnikowy BEZ ZWROTNICY, BEZ KASTROWANIA PRZEBIEGU ORYGINALNEJ CHARAKTERYSTYKI?
  • Moderatorzy

A dobre i

34 minuty temu, xajas napisał:

G

Byle tylko było równo...

Tak mi się zrymowało 🤭

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

14 godzin temu, misiomor napisał:

Więc w środowisku realizatorskim przyjęło się, że niskie się wycina (wystarczy zresztą popatrzeć na typowe monitory studyjne i ich możliwości basowe)

Protokół rozbieżności:

Niskie się podczas nagrywania wycina bo zarówno nagrywając w studio jak i w terenie jest masa subsonicznych śmieci które ciężko wytłumić (np. hałas instalacji wentylacyjnej trudny do wytłumienia, przejeżdżające za ścianą duże pojazdy,etc.) których jak zauważyłeś nie słychać na typowych małych studyjnych monitorach. Za tym włączenie filtru obcinającego pasmo poniżej jest bezpieczne co by takiego babola na fonię u końcowego słuchacza nie puścić w paru tysiącach czy milionach sztuk

Jak się w domu z kolumn potrafiących liniowo zejść bardzo nisko ogląda charakterystyki z nagranym basem na tych 40Hz to doskonale widać że on ciągnie się liniowo łagodnie opadając do tych legendarnych 16-14Hz  za tym bas pluz jego subsoniczne harmoniczne sobie tam ładnie szerokopasmowo wybrzmiewa i to na prawdę fajnie słychać przy niewielkim poziomie SPL jak układ drgający głośnika jest lekki i taka 15-20 calowa membrana swą masą nie robi za filtr! Ogólnie słuchania niskich tonów z racji niższej czułości słuchu trzeba się nauczyć. Proces uczenia np. u muzyków przechodzących na bezprogowy kontrabas potrafi trwać 3/4 roku co by tak niskie nuty czysto wyartykuować bez fałszu

Z tego ostatniego powodu-braku wyuczenia większości brak tego pasma nie doskwiera, problem dopiero zaczyna się u osób wyrobionych słuchowo bo coś tam im zaczyna na dole pasma brakować

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 hour ago, xajas said:

G prawda

Ukryta Zawartość

Kazda zwrotnica, obojetnie czy analogowa czy cyfrowa, obojetnie czy w obudowie OB, OZ, BR, TL, Horn,.. „kastruje oryginalny przebieg charakterystyki“ i manipuluje oryginalny sygnal w celu zlinearizywania i zgrania przetwornikow, czyli wyeliminowania podbarwien.

Takie wypowiedzi jak powyzej, to najlepszy dowod i potwierdzenie na…

PS.

Czy widziales i slyszales juz jakikolwiek zaawansowany zestaw glosnikowy BEZ ZWROTNICY, BEZ KASTROWANIA PRZEBIEGU ORYGINALNEJ CHARAKTERYSTYKI?

Dużo w tym racji. Chociaż nie zawsze to działa. Przykładowo - papierzak albo polipropylen o sporej średnicy, "kręcony" wysoko, bo efektywność itd. Mod własny (typowo na 600Hz) objawia się górką na SPL. Tniemy zwrotnicą i problem niby załatwiony. A tymczasem wcale nie, bo ów mod wiąże się z górką na harmonicznych. A jak na razie nie słyszałem o algorytmach DSP korekcji nieliniowej. I mimo wycięcia modu mamy zmiany charakteru brzmienia niektórych nut. Niektórzy mogą nawet snuć teorie, że brzmienie bez wycięcia modu jest bardziej naturalne.

Co ciekawe mało który audiofil potrafi to na zimno i po naukowemu ocenić, słuchając na utworach w różnych tonacjach albo wręcz podłączyć pianino elektroniczne i pobawić się w naciskanie kolejnych klawiszy. Jeden wyciągnie swoją ulubioną płytę, inny swoją i będziemy mieli diametralnie różne opinie o sprzęcie, bo jednemu dominanta nabrała "ognia", a drugiemu tonika jazgotała.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, misiomor napisał:

Dużo w tym racji

Proszę Cię

Dla xajasa to przede wszystkim argument ,że wady obudowy można niwelować dsp

to tak jak byś zrobił prostopadłościenną obudowę a fale stojące które ona generuje pokazujące sie na charakterystyce głośnika zaczął likwidować wycinając górki przez cyfrowa filtrację zamiast przez optymalizacje obudowy i odpowiednie tłumienie

10 minutes ago, ASURA said:

Niskie się podczas nagrywania wycina bo zarówno nagrywając w studio jak i w terenie jest masa subsonicznych śmieci które ciężko wytłumić (np. hałas instalacji wentylacyjnej trudny do wytłumienia, przejeżdżające za ścianą duże pojazdy,etc.) których jak zauważyłeś nie słychać na typowych małych studyjnych monitorach. Za tym włączenie filtru obcinającego pasmo poniżej jest bezpieczne co by takiego babola na fonię u końcowego słuchacza nie puścić w paru tysiącach czy milionach sztuk

Zgoda, ale na 50% - bo jeżeli monitory nie pozwalają na wychwycenie subsonicznych śmieci, to nie pozwolą też na ocenę pożądanej zawartości tego zakresu. Paradoksalnie to należałoby przynajmniej wywalić filtry subsoniczne z monitorów studyjnych, żeby było coś na kształt królewskiego testera bezpieczeństwa żywności.

Tak czy siak dzisiejszy system dostarczania muzyki (dogmaty produkcji zarówno płyt jak i sprzętu, kształtujące się zresztą nawzajem) jest niekompatybilny z niskim basem słyszalnym porządnie wg. krzywych Fletchera Munsona. Bo próg słyszalności w niskim basie jest wysoko w sensie SPL i co najgorsze blisko przykrych zjawisk typu próg bólu a zwłaszcza wywalenie membran czy przester. Więc i tak większość ma gośniczki niezdolne przenieść, ale zdolne się zniszczyć.

5 minutes ago, slawek.xm said:

Proszę Cię

Dla xajasa to przede wszystkim argument ,że wady obudowy można niwelować dsp

to tak jak byś zrobił prostopadłościenną obudowę a fale stojące które ona generuje pokazujące sie na charakterystyce głośnika zaczął likwidować wycinając górki przez cyfrowa filtrację zamiast przez optymalizacje obudowy i odpowiednie tłumienie

Sam podałem podobny kontr-przykład. Jednak też ileś razy udawało mi się poprawić brzmienie obwodem korekcyjnym. Nie DSP, którego wielkim entuzjastą nie jestem, ale analogowym. Zwłaszcza w przypadkach kiedy górka miała "łagodne" pochodzenie, np. dyfrakcyjne albo pasożytniczo-rezonansowe po stronie impedancyjnej.

Są jakieś granice absurdu. Zaraz się dowiemy, że do tłumienia rezonansów falowych z kolumn TL, nie trzeba ani grama materiału pochłaniającego, bo wystarczy skorygować dsp i mamy piękny, pelnopasmowy głośnik. 

21 minut temu, slawek.xm napisał:

... zaczął likwidować wycinając górki przez cyfrowa filtrację zamiast przez optymalizacje obudowy i odpowiednie tłumienie

Slawek, masz G pojecia o tym, jak moj program dziala, jak wyglada moj wokflow generowania filtrow korekcyjneych i co ja wycinam

Jedyne co pod cyfrowa filtracja rozumiesz, to juz wczesniej wspomniane suwaki EQ 😉

Edytowane przez xajas
41 minut temu, misiomor napisał:

Niektórzy mogą nawet snuć teorie, że brzmienie bez wycięcia modu jest bardziej naturalne.

Bo tak jest. Sam się o tym przekonałem i to na 2 różnych DSP o 3 klasy lepszych niż używa kolega xajas. Po korekcji różnymi filtrami, po wyrównaniu charakterystyki itd, pomiary były idealne ale dźwięk był dziwny. Trudno było tak konkretnie opisać o co chodzi ale przyjemność z muzyki uleciała, stała się bardziej martwa i jakby trochę sztuczna, bardziej szara, matowa, jakby napięta. Zniknął taki płynny, spokojny Flow. Było poczucie wymuszania muzyki.

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

Bo tak jest. Sam się o tym przekonałem i to na 2 różnych DSP o 3 klasy lepszych niż używa kolega xajas. Po korekcji różnymi filtrami, po wyrównaniu charakterystyki itd, pomiary były idealne ale dźwięk był dziwny. Trudno było tak konkretnie opisać o co chodzi ale przyjemność z muzyki uleciała, stała się bardziej martwa i jakby trochę sztuczna, bardziej szara, matowa, jakby napięta. Zniknął taki płynny, spokojny Flow.

Wojtek pisze o modzie membrany dużego głośnika ktory generuje harmoniczne podbarwiając dźwięk

Ty uwalasz właśnie teorie xajasa ....i dobrze 🙂

19 minutes ago, sly30 said:

Bo tak jest. Sam się o tym przekonałem i to na 2 różnych DSP o 3 klasy lepszych niż używa kolega xajas. Po korekcji różnymi filtrami, po wyrównaniu charakterystyki itd, pomiary były idealne ale dźwięk był dziwny. Trudno było tak konkretnie opisać o co chodzi ale przyjemność z muzyki uleciała, stała się bardziej martwa i jakby trochę sztuczna, bardziej szara, matowa, jakby napięta. Zniknął taki płynny, spokojny Flow. Było poczucie wymuszania muzyki.

Bywa różnie - raz poprzecznie, raz podłużnie.

4 minuty temu, misiomor napisał:

Bywa różnie - raz poprzecznie, raz podłużnie.

U mnie nie było różnie. Było tak jak opisaniem. Co ciekawe, całą korekcje robił spec, znana postać w polskim audio i nawet był w szoku jak równą mam akustykę w pokoju. To akurat zawdzięczam innej indywidualności na polskim rynku audio. No i ten pierwszy powiedział 2 ważne kwestie. Dobrze, że akustyka jest wysokiej klasy i równa, bo korekcja DSP będzie mniejsza, a to lepiej dla dźwięku. I druga rzecz, to mówił, że można wybrać głębokość dokładności korekcji. Można zrobić tak, że będzie pomiarowy ideał, ale to….pogorszy dźwięk i lepiej tą korekcje zrobić mniej dokładną i mniej przetwarzać sygnał wejściowy oraz pozostawić trochę natury grania poszczególnych driverów nawet jeśli nie są idealne pomiarowo.

Czyli DSP robi cuda na kiju ale z efektem finalnym w postaci brzmienia muzyki…bywa różnie ujmując to dyplomatycznie. No i taka delikatna korekcja była zrobiona u mnie, a i tak z każdym dniem słuchania miałem wrażenie, że coś jest nie tak i coraz gorzej mi się słuchało muzyki. Po ok 2 tyg.DSP wyleciało i….wróciła muzyka.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

pozostawić trochę natury grania poszczególnych driverów nawet jeśli nie są idealne pomiarowo.

z tym sie zgadzam absolutnie i jeszcze "myszówke" bym postawil temu komus 

a nachętniej poznalbym jego nazwisko i dokonania 🙂

Wiem, że moje kolumny z zaawansowanym DSP można tak ustawić, że fani pomiarów padną z wrażenia. Ale wole tak jak jest teraz. Pomiary doskonale nie są choć niezłe ale mają swoje przypadłości i co z tego? Jest muzyka, a kolumny po prostu mają swój charakter jak wszystko. Każdy z nas też jest inny i ma swoje za uszami, a przecież można by poprzez DSP wszystkich nas wyrównać do ideału i wtedy każdy z nas byłby tak piękny, mądry i wspaniały jak….Pan Duda… :-))

Edytowane przez sly30
7 minutes ago, sly30 said:

U mnie nie było różnie. Było tak jak opisaniem. Co ciekawe, całą korekcje robił spec, znana postać w polskim audio i nawet był w szoku jak równą mam akustykę w pokoju. To akurat zawdzięczam innej indywidualności na polskim rynku audio. No i ten pierwszy powiedział 2 ważne kwestie. Dobrze, że akustyka jest wysokiej klasy i równa, bo korekcja DSP będzie mniejsza, a to lepiej dla dźwięku. I druga rzecz, to mówił, że można wybrać głębokość dokładności korekcji. Można zrobić tak, że będzie pomiarowy ideał, ale to….pogorszy dźwięk i lepiej tą korekcje zrobić mniej dokładną i mniej przetwarzać sygnał wejściowy oraz pozostawić trochę natury grania poszczególnych driverów nawet jeśli nie są idealne pomiarowo.

Czyli DSP robi cuda na kiju ale z efektem finalnym w postaci brzmienia muzyki…bywa różnie ujmując to dyplomatycznie. No i taka delikatna korekcja była zrobiona u mnie, a i tak z każdym dniem słuchania miałem wrażenie, że coś jest nie tak i coraz gorzej mi się słuchało muzyki. Po ok 2 tyg.DSP wyleciało i….wróciła muzyka.

Ja z kolei pamiętam jeden przypadek, kiedy podłączyłem obwód korekcyjny i zebranym "opadły szczęki".

Teraz, misiomor napisał:

Ja z kolei pamiętam jeden przypadek, kiedy podłączyłem obwód korekcyjny i zebranym "opadły szczęki".

Nie wykluczam. Trzeba próbować.

• Pokaż nowe odpowiedzi