Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
21 minut temu, piter z napisał:

drugie jak nie zagra tak jak chca to nie dadza rady nic z tym zrobic.

I tu właśnie widzę rolę forum gdzie ktoś może podpowiedzieć co zrobić. Kluczowe jest tu słowo podpowiedzieć a nie dać od razu gotowe rozwiązanie.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie muszę wiedzieć jak jest zbudowany samochód , żeby nim jeździć

Po części musisz bo i na egzaminie - przynajmniej kiedyś - trzeba było umieć sprawdzić poziom oleju czy światła więc trzeba umieć odróżnić światła mijania od drogowych. Wyobrażasz sobie aby na forum motoryzacyjnym ktoś prosił o radę jak podpiąć 10 tonową przyczepę do fiata 500 bo ma potrzebę przewieść ziemię na działkę? A tu ludzie często proszą o rady na takim poziomie.

5 minut temu, daris666 napisał:

to samą budową podnosi swoją wiedzę i umiejętności. 

Jeżeli miałbym stosować się do Waszych rad to nigdy bym się nie zabrał za elektronikę bo kiedyś składając pierwsze projekty jabela czy nord elektronika nie miałem pojęcia na jakiej zasadzie to działa 🙂

Ale masz świadomość konieczności zdobycia tej wiedzy nie oczekujesz, że ktoś zrobi to za Ciebie.

Gdy pojawia się forumowy projekt to zaraz jest propozycją grupowego zamówienia bo to będzie taniej , zaraz są prośby o polutowanie a bo nie mam dobrej lutownicy a to miernika a w sumie to nie potrafię. Na koniec kilku jeszcze ma problem ze złożeniem do kupy, włożeniem do obudowy i trzeba na forum tłumaczyć i czytać, że projekt jest do d..y. Nie ma więc co się dziwić, że ktoś kto zrobi projekt od razu robi go komercyjnym bo nawet satysfakcji z takiej pracy charytatywnej nie ma.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

15 minut temu, Seyv napisał:

Ale masz świadomość konieczności zdobycia tej wiedzy nie oczekujesz, że ktoś zrobi to za Ciebie.

Gdy pojawia się forumowy projekt to zaraz jest propozycją grupowego zamówienia bo to będzie taniej , zaraz są prośby o polutowanie a bo nie mam dobrej lutownicy a to miernika a w sumie to nie potrafię. Na koniec kilku jeszcze ma problem ze złożeniem do kupy, włożeniem do obudowy i trzeba na forum tłumaczyć i czytać, że projekt jest do d..y. Nie ma więc co się dziwić, że ktoś kto zrobi projekt od razu robi go komercyjnym bo nawet satysfakcji z takiej pracy charytatywnej nie ma.

Tak jest ale biorę tez poprawkę, że za kilka lat ta osoba która sprawiała problemy może się nauczyć i być wzorem do naśladowania dla kolejnych którzy w przyszłości będą się zachowywać jak ona wcześniej.  Z drugiej strony, jak ktoś porywa się na drogi zaawansowany projekt to jest świadomy tego co robi.

Sprawa grupowego zamówienia i niższej ceny - no tak jest ale przecież wielu z nas właśnie dlatego bawi się w DIY, bo jest taniej, bo można budować coś na raty, bo stopniowe uszczuplanie rodzinnego portfela może przejść niezauważone przez drugą połówkę 🙂

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Jeżeli chodzi o okablowanie, wnosi tak różne efekty ze nie można sobie od tak pewnych cech zastąpić 

A Panowie to wiecie na jakiej zasadzie działa rozpoznawanie zmiany pasa ruchu w aucie, jakie zostało użyte oprogramowanie i algorytmy, ogólnie cały proces ? Ile jest procesów w komputerze do sterowania i dzialania auta, ile się zespołów do tego przyczyniło ? Zaraz zobaczymy jaką macie wiedze na temat aut którymi się poruszacie

Ten watek to chyba zszedł na inne tory

• Moderatorzy
3 minuty temu, daris666 napisał:

DIY, bo jest taniej

Dobre DIY nie jest taniej, jeśli policzysz koszty narzędzi i czas potrzebny na zdobycie wiedzy, doświadczenia i sam montaż to się okaże, że wykładając w tym czasie towar w markecie, możesz kupić używany sprzęt z bardzo wysokiej półki.

7 minut temu, daris666 napisał:

na raty, bo stopniowe uszczuplanie rodzinnego portfela może przejść niezauważone przez drugą połówkę

Na raty można kupić każdy sprzęt 😉.

Jest nawet lepiej bo graniem cieszysz się od razu.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Jeżeli chodzi o okablowanie, wnosi tak różne efekty ze nie można sobie od tak pewnych cech zastąpić 

A Panowie to wiecie na jakiej zasadzie działa rozpoznawanie zmiany pasa ruchu w aucie, jakie zostało użyte oprogramowanie i algorytmy, ogólnie cały proces ? Ile jest procesów w komputerze do sterowania i dzialania auta, ile się zespołów do tego przyczyniło ? Zaraz zobaczymy jaką macie wiedze na temat aut którymi się poruszacie

Ten watek to chyba zszedł na inne tory

ale oczywiście masz rację , tylko czasem można osiągnąć cel inną metodą a przy tym czegoś się nauczyć

Teraz, Seyv napisał:

Dobre DIY nie jest taniej, jeśli policzysz koszty narzędzi i czas potrzebny na zdobycie wiedzy, doświadczenia i sam montaż to się okaże, że wykładając w tym czasie towar w markecie, możesz kupić używany sprzęt z bardzo wysokiej półki.

Na raty można kupić każdy sprzęt 😉.

Tak ale to nie jest droga do nabycia wiedzy a DIY jest. Dlatego uważam, że jak ktoś nie ma wiedzy a chce się bawić w DIY to trzeba go w tym wspierać. 

Druga sprawa, że późniejsze modyfikacje DIY mogą być tańsze niż kupowanie i ciągle wymiany sprzętu jak już się nabędzie odpowiedniej wiedzy.  

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Seyv napisał:

ale nie ma satysfakcji ,że sam go zbudowałeś a to w diy podstawa

Ostro odjechaliśmy 🙂  Ja już wracam tylko do czytania Was. 

Ja wam powiem jak działa forum

Kiedys miałem możliwość testowania i zamówienie okablowania

Człowiek, składał z bardzo dobrych materiałów, ręczna robota, rzeczy których sam nie mógł zlecał, wszystko na zamówienie
Mozna bylo zamówić przekroje z bardzo czystej miedzi i mieszankę w przeplocie ze srebra, wtyki z bolcami ze srebra itd. Mozna było testować, dostroić i stworzyć idealne okablowanie 
Ja skorzystałem mam i jestem zadowolony, ale jaki poszedł hejt szczególnie od konkurencji i powiązanych z nimi to się w pale nie mieści, teraz niektórzy płacą kupę kasy za markowe znaczki i wraz to nie działa jak powinno, wiem bo testuje

Otworzyłem watek, opisywałem szczegóły konstrukcji i użytych materiałów, puściłem pare kabli (w fazie testów) do testów, .... jakie opisy musiałem później czytać to ....

Jak ktos robi to z hobby a nie zarobku, można naprawdę dobre projekty wspólnie wykonać bo cel jest jeden i wspólny, ale jak sa ukryte inne cele, to na 100% fiasko, jak nie teraz to później konkurencja będzie kładła kłody pod nogi
W tym wątku tez widać, "nie pomogę ale skrytykuje"

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Moderatorzy
14 minut temu, daris666 napisał:

Tak ale to nie jest droga do nabycia wiedzy a DIY jest.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

ale nie ma satysfakcji ,że sam go zbudowałeś a to w diy podstawa

I tu dochodzimy do tego co powinno napędzać DIY czyli chęć zdobycia wiedzy i satysfakcji z wykonanej pracy.

Nawet jeśli w tym temacie nie powstanie forumowy projekt to jest w nim sporo wiedzy i inspiracji by zacząć coś robić samemu.

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

W tym wątku tez widać, "nie pomogę ale skrytykuje"

Konstruktywna krytyka to też pomoc.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Konstruktywna krytyka to też pomoc.

Konstruktywna krytyka jak najbardziej
Krytyka, nie

• Moderatorzy
9 minut temu, meloV8 napisał:

Nagadali się? To do roboty teraz 🙂

A masz namiar na kogoś w STX u kogo mógłbym zamówić konkretne części do głośników? Bo na ogólnym e-mailu to jest trochę olewka.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Seyv napisał:

A masz namiar na kogoś w STX u kogo mógłbym zamówić konkretne części do głośników? Bo na ogólnym e-mailu to jest trochę olewka.

przede wszystkim warto poprosic autorytet o dokladna specyfilację takiego glosnika i by wg niej zrobili wycene glosnika

np misiomor móglby sie wypowiedziec jesli bedzie miał czas i ochotę

9 minut temu, Seyv napisał:

Musialbys porozmawiać z Sound Wave, który zajmuje się projektami przetworników. Spróbuj przez wiadomość do tego użytkownika na Diyaudio.pl On mógłby zrobić głośniki pod dipol.

• Moderatorzy
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

przede wszystkim warto poprosic autorytet o dokladna specyfilację takiego glosnika i by wg niej zrobili wycene glosnika

Na początku trzeba było by określić co to miałby być za głośnik. Wg mnie taki którego nie ma na rynku. Do OB musi być to duży głośnik. Po co robić deche szerokość 60 cm i wstawiać w nią głośnik 12" nie lepiej od razu użyć głośnika 60 cm? Głośniki z serii PRO mają po 1000W mocy - do pomieszczenia w domu nie potrzebujemy tych 1000W można więc zrobić cewkę z cieńszego drutu, mieć mniejsza masę ruchomą i zyskać na efektywność. A w ogóle to dlaczego miałby być to okrągły głośnik? Może taki 40 cm x 100 cm ? Powierzchnia odpowiada prawie 4 głośnikom 18" gdyby dobrze ustawić parametry można by mieć efektywność ponad 100dB. A może lepiej zrobić 20x200? 

17 godzin temu, slawek.xm napisał:

przede wszystkim to jest clou problemu

samemu skonstruować .... no nie ma wiedzy.... ale przy kopiowaniu dopracowanego projektu inwencja własna to podstawa 🙂

Problem jest nawet w skopiowaniu, ale leca tutaj gromy na kolumny, ktore graja, wlasciwie skopiowanie nie jest mozliwe, bo jak sie dowiemy jaki jest glosnik w desce to natychmiast leci w komentarzach propozycja 10 lepszych glosnikow w tej sekcji itp. Itd. 
Gdybym ja pracowal w ten sposob, bez zadnego rozsadku, bez tworzenia w grupie pomyslow tylko na samej negacji, to nie byloby nic. Tutaj jest tylko negacja, ktora  nie swiadczy wcale o tym, ze niesamowite genialne mozgi sie wspolnie zebraly.

Druga rzecz, ze ja tylko szukam w necie skonczonego projektu wysokiej klasy, nie po to zeby mi ktos go wysmial i zanegowal, bo z tym sie pogodze, ze kazdy projekt zostanie tutaj przez fachowcow wysmiany, tylko, ze mam taki kaprys i moze chcialbym takie kolumny miec.

Co do tego, ze chcialbym tutaj zrobic casting na rzekomego wykonawce tych kolumn, to tez nie jestem taki naiwny. Wiem doskonale, ze osob zainteresowanych wlasnym rozwojem, zlozeniem takiego projektu na tym forum nie ma.

moj udzial w tym temacie wynika tylko z zainteresowania tymi projektami, ktore zostaly w necie opublikowane, a ze kilka lat juz nie sledze tego, chetnie pogawedze z kolegami, co tam nowego jest do przemyslenia.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

6 minutes ago, Seyv said:

Na początku trzeba było by określić co to miałby być za głośnik. Wg mnie taki którego nie ma na rynku. Do OB musi być to duży głośnik. Po co robić deche szerokość 60 cm i wstawiać w nią głośnik 12" nie lepiej od razu użyć głośnika 60 cm? Głośniki z serii PRO mają po 1000W mocy - do pomieszczenia w domu nie potrzebujemy tych 1000W można więc zrobić cewkę z cieńszego drutu, mieć mniejsza masę ruchomą i zyskać na efektywność. A w ogóle to dlaczego miałby być to okrągły głośnik? Może taki 40 cm x 100 cm ? Powierzchnia odpowiada prawie 4 głośnikom 18" gdyby dobrze ustawić parametry można by mieć efektywność ponad 100dB. A może lepiej zrobić 20x200? 

Wszyscy producenci głośników są ograniczeni np. dostępnymi odlewami koszy, czy używanymi w produkcji standardowej oferty grubościami materiału na nabiegunniki itd.

Do dipola i tak najlepsze są głośniki z niskim Mms, więc od razu najlepiej orientować się na układ z krótką cewką i długą szczeliną. A tego to pożałowali nawet SB Acoustics robiąc swojego dipolowego SB34NRX75-16. Dlatego nie sądzę żeby jednostkowa produkcja głośnika dobrego pod dipol była opłacalna. Lepiej sprowadzić AE. I pewnie dlatego firmy niechętnie rozmawiają z hobbystami o niestandardowych głośnikach - bo nader często żądają oni rzeczy niemożliwych.

31 minut temu, Seyv napisał:

Są głośniki produkowane pod OB. Rozumiem że szukamy czegoś "po taniości"

Wiara że mniejsza cewka znacznie zmniejszy masę ruchomą jest nieco naiwna - ile można zaoszczędzić kilka gramów? Mms to głownie masa membrany. Do basu potrzeba odpowiedniej przemieszczanej objętości - sama powierzchnia membrany niewiele powie o ilości basu. Ważny jest iloczyn Sd i wychylenia liniowego. Można kupić gotowe głośniki kwadratowe (czy mają parametry pod OB nie wiem) - ale to niekoniecznie jest optymalne (patrząc na Sd vs opory zawieszenia). Zamawianie prostokątnego głośnika pod OB - hmm powodzenia.

Wydaje mi się że szukacie mitycznego graala żeby z wąskiej OB mieć super fajny bas w odpowiedniej ilości.

Edytowane przez Yotomeczek
17 godzin temu, piter z napisał:

Bo prawie nikt kto zdobyl widze, stracil mnostwo czasu i pieniedzy nie wrzuci pozniej gotowego projektu do

Polak slabo dziala w grupie, nie jest zdolny do dzialania bezinteresownego, przelicza wszystko na pieniadze, nawet to co jeszcze nie powstalo. Tak bylo i bedzie.

Mnie chodzi bardziej o to, ze ogladam sobie projekty juz skonczone z roznych stron swiata. Byc moze cos ciekawego powstalo, czym mozna sie zainteresowac.

To, ze ktos swoja wiedze i prace DIY natychmiast monetyzuje jest znane na tym forum od samych poczatkow, nie jest to cos nowego. Tutaj kilku tylko bylo zapalencow, ktorzy dzielili sie swoja wiedza i mieli sie czym dzielic.

Ja nie chce sie wypowiadac na temat typowego DIY gdzie tworzy sie latami niekonczacy projekt i lutownica nie stygnie, bo tego niechcacy tez posmakowalem. Chodzilo mi o jakies skonczone projekty, ktore mozna wykonac, sam nie bede scinal drzewa, nie bede wycinal z niego desek, pozniej lakiernia, nie bede nawijal cewek, kupowal blachy na kondensatory itd.
Mnie interesuje cos takiego jak na stronie Troelsa, cos poza masowa produkcja, ale z zachowanie zdrowego rozsadku i minimalna szansa ze to wyjdzie. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

6 minutes ago, Yotomeczek said:

Wiara że mniejsza cewka znacznie zmniejszy masę ruchomą jest nieco naiwna - ile można zaoszczędzić kilka gramów?

Liczyłeś to kiedyś, ale porządnie? Zwłaszcza w dużych głośnikach o sporym Xmax?

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

wyślę ,że większość tak miała 🙂

ale znam przypadek kolegi mechanika ,który w wieku pięciu lat jak go ojciec samego zostawił w domu na dwie godziny to wymontowal zamki z drzwi szafek szuflad , w zemście za to , że coś przed dzieciakiem zamykali

jak ojciec wrócił i zobaczyl to kazał mu to wszystko poskladać z powrotem albo będzie lanie

i kolega zmontował z powrotem wszystkie zamki 🙂

Ja jako wczesny nastolatek rozlutowywałem stare radia, telewizory, magnetofony i tak poznawałem ówczesną elektronikę i uczyłem się lutować 🙂

Jako 16 latek miałem stary czarnobiały TV Unitra, taki powszechny 3 klawiszowy do którego wykombinowałem podłączenie drugiej klawiatury i miałem aż 6 kanałów z kablówki w swoim pokoju 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Moderatorzy
23 minuty temu, misiomor napisał:

Wszyscy producenci głośników są ograniczeni np. dostępnymi odlewami koszy

Myślę, że przy dobrej dostępności profili aluminiowych i obróbce CNC można było by wykonać coś całkiem rozsądnego. 

16 minut temu, Yotomeczek napisał:

Rozumiem że szukamy czegoś "po taniości"

Biorąc pod uwagę cenę takiego Fostexa fw800 to można powiedzieć, że po taniości 😉

20 minut temu, Yotomeczek napisał:

Wydaje mi się że szukacie mitycznego graala żeby z wąskiej OB mieć super fajny bas w odpowiedniej ilości.

Jak robić to coś fajnego a najlepiej coś czego ktoś inny nie zrobił. Osobiście nie mam ochoty na jakiegoś klona bo będzie taniej.

9 minut temu, Seyv napisał:

Jak robić to coś fajnego a najlepiej coś czego ktoś inny nie zrobił. Osobiście nie mam ochoty na jakiegoś klona bo będzie taniej.

Ale też jaki jest sens na "forumowy projekt" w ogóle? Każdy ma inne oczekiwania odnośnie dźwięku, inne założenia, budżet czy docelowe pomieszczenie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minutes ago, Seyv said:

Myślę, że przy dobrej dostępności profili aluminiowych i obróbce CNC można było by wykonać coś całkiem rozsądnego.

Ofertę takich rzeczy ma Audio Technology. Tylko że ceny u nich są porównywalne z gotowcami od AE, jeżeli nie wyższe.

9 minutes ago, Seyv said:

Przed wymyślaniem czegoś nowego dobrze jest zrozumieć jak działają rzeczy już istniejące i wiedzieć co nam w nich przeszkadza. Zwłaszcza w dziedzinie tak "oklepanej" jak głośnik dynamiczny. Nie ma co próbować wynajdować proch drugi raz.

23 minuty temu, misiomor napisał:

Liczyłeś to kiedyś, ale porządnie? Zwłaszcza w dużych głośnikach o sporym Xmax?

Oczywiście że nie - ale z pewnością mnie oświecisz...

Skoro nawet woofery PA mają moce od 200W to ile można zejść z masą cewki?  Docelowo 20W styknie pod lampę...

13 minut temu, Seyv napisał:

...

Być może nikt czegoś nie zrobił bo to nie ma sensu (ekonomicznego, nie działa, itd)?

• Moderatorzy
6 minut temu, rafa napisał:

Ale też jaki jest sens na "forumowy projekt" w ogóle? Każdy ma inne oczekiwania odnośnie dźwięku, inne założenia, budżet czy docelowe pomieszczenie.

Dlatego nie myślę o tym w kategorii forumowego projektu. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. 

8 minut temu, misiomor napisał:

Przed wymyślaniem czegoś nowego dobrze jest zrozumieć jak działają rzeczy już istniejące i wiedzieć co nam w nich przeszkadza.

Dlatego zaproponowałem duży głośnik, głośników powyżej 18" nie ma dużo zwłaszcza stricte do OB.

13 minut temu, misiomor napisał:

Nie ma co próbować wynajdować proch drugi raz.

Zasadniczo to kolumn głośnikowych już tyle powstało, że nie ma sensu projektować kolejnych. Osobiście też jestem zadowolony z posiadanego systemu i jeśli miałbym coś robić to coś szalonego 😉. Weźmy pod uwagę projekt @sly30 - nie wiem czy to gra dobrze i czy by mi się to podobało ale przynajmniej jest zrobione z jajem. 

13 minutes ago, Seyv said:

Dlatego nie myślę o tym w kategorii forumowego projektu. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. 

Dlatego zaproponowałem duży głośnik, głośników powyżej 18" nie ma dużo zwłaszcza stricte do OB.

Zasadniczo to kolumn głośnikowych już tyle powstało, że nie ma sensu projektować kolejnych. Osobiście też jestem zadowolony z posiadanego systemu i jeśli miałbym coś robić to coś szalonego 😉. Weźmy pod uwagę projekt @sly30 - nie wiem czy to gra dobrze i czy by mi się to podobało ale przynajmniej jest zrobione z jajem. 

Nie ma sensu zbytnio wychodzenie z wielkoscia membrany poza 15-18" bo Mmd rosnie bardzo mocno jezeli chcemy zachowac sztywnosc, lepsze jest w takim wypadku zwielokratnianie ilosci przetwornikow tymbardziej ze nie ma problemu z kierunkowoscia ponizej 100Hz.

1 hour ago, electro said:

Polak slabo dziala w grupie, nie jest zdolny do dzialania bezinteresownego, przelicza wszystko na pieniadze, nawet to co jeszcze nie powstalo. Tak bylo i bedzie.

Mnie chodzi bardziej o to, ze ogladam sobie projekty juz skonczone z roznych stron swiata. Byc moze cos ciekawego powstalo, czym mozna sie zainteresowac.

To, ze ktos swoja wiedze i prace DIY natychmiast monetyzuje jest znane na tym forum od samych poczatkow, nie jest to cos nowego. Tutaj kilku tylko bylo zapalencow, ktorzy dzielili sie swoja wiedza i mieli sie czym dzielic.

Ja nie chce sie wypowiadac na temat typowego DIY gdzie tworzy sie latami niekonczacy projekt i lutownica nie stygnie, bo tego niechcacy tez posmakowalem. Chodzilo mi o jakies skonczone projekty, ktore mozna wykonac, sam nie bede scinal drzewa, nie bede wycinal z niego desek, pozniej lakiernia, nie bede nawijal cewek, kupowal blachy na kondensatory itd.
Mnie interesuje cos takiego jak na stronie Troelsa, cos poza masowa produkcja, ale z zachowanie zdrowego rozsadku i minimalna szansa ze to wyjdzie. 

Bo ludzie "za granica" sa tacy bardzo bezinteresowni :D. Wiekszosc firemek audiofilskich to ex diy ktorzy zaczeli robic produkty komercyjne jak tylko cos troche porobili sami. Napisalem ze na ogolnoswiatowym diyaudio.com jest to samo. Caly czas jest pisanie duzymi ogolnikami (dobrze ze chociaz tyle, bo inaczej ciezko by bylo wiedze zdobyc i skonsultowac) i nikt naprawde dobry nie zamieszcza calych dopracowanych projektow. Troels tez nie jest bezinteresowny i dodatkowo jego projekty to nie jest zaden cud - zrobil duzo projektow, ale jego wiedza nie jest az tak duza/wybitna jak sie komus wydaje (ostatnio tez zreszta wyszla o tym dyskusja na diyaudio.com).

a Wy dalej luźne gatki, ja walczę z ustawieniem moich OB w małym pokoju- 3m x 3,4m I widzę że fizyki się jednak nie oszuka.  Zrobiłem kilka pomiarów UMIK-iem ustawionym w miejscu odsłuchu. Najpierw AE 12 LO bez filtra. Zielony to oddzielnie prawy i lewy woofer. Na czerwono razem woofery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Woofery są odsunięte od ścian tylko po około 60 cm więc kiedyś kupiłem dyfuzor schroedera Seven Audio QRD 1D N31, z zamiarem umieszczenia za wooferami aby zobaczyć czy przez nie uda mi się uzyskać wrażenie powiększenia objętości pomieszczenia, oczywiście nic to nie dało. Czarny kolor to pomiar z dyfuzorem

AE 12 z pianką i bez.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bax11
  • Pokaż nowe odpowiedzi