Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, sly30 napisał:

Nie ma problemu. 

linia basu jest dla mnie fajna i nie sądzę by mi sie udalo uzyskać f6 na 19hz z odgrody

jednak te cztery osiemnastki robią robotę , no cóż trza mieć miejsce 🙂

13 minut temu, sly30 napisał:

Nie. Jedna kreska to 5dB. Czyli 20hz jest -4dB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz faktycznie widac to czytelnie bo na pierwszym wygladalo 2x gorzej 😉 A tak wyglada fajnie 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A czy można w takich odgrodach zastosować głośniki basowe z elektromagnesami. Supravox, EMS czy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Tylko odjechane są ceny takich głośników. To już chyba lepiej gotowe pod dipol AE. 

Ukryta Zawartość

10 minut temu, slawek.xm napisał:

linia basu jest dla mnie fajna i nie sądzę by mi sie udalo uzyskać f6 na 19hz z odgrody

jednak te cztery osiemnastki robią robotę , no cóż trza mieć miejsce 🙂

Ja sie ostudzilem jeszcze bardziej. Ten pomiar potwierdza slowa Sylwestra ze to cos musi byc WIELKIE.

Ciekawe jak by wyszlo w mniejszym metrazu bo w sumie o to sie rozbija w moim przypadku czy maly pokoj podbije wystarczajaco przy dwoch driverach.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, sly30 napisał:

Nie. Jedna kreska to 5dB. Czyli 20hz jest -4dB.

9FE7D804-3215-4DB9-BA88-819A9E0D67DA.jpeg

zdjęcie idzie u mnie na pulpit 🙂

2 minuty temu, rafa napisał:

Ciekawe jak by wyszlo w mniejszym metrazu bo w sumie o to sie rozbija w moim przypadku czy maly pokoj podbije wystarczajaco przy dwoch driverach.

cały problem z jednej a niezaprzeczalna zaleta z drugiej , że nie podbije

dwa elli dają na takim froncie jak Sylwestra ok 93db więc pewnie tweeter nie był tłumiony

skuteczność ma znaczenie wg mnie dlatego tak mi się podoba jego konstrukcja

przy takim spl i zrównoważeniu na basie to naprawdę jest ewenement przy odgrodzie

Tweeter u mnie nie ma rezystora i jest Duelund CAST Pio Cu-Sn.

Edytowane przez sly30

Tu jest próbna opcja ze zmianą tweetera na SB Satori Ring, nadal bez rezystora i bez grzebania w pasywnej zwrotnicy. 
To można pozmieniać ale na razie musi się wygrzać. I są 2 pomiary, jeden, ten górny to 70cm od kolumny, a drugi, ten dolny, z miejsca odsłuchu 4m od kolumny. Co ciekawe spadek na basie przy 20hz w miejscu odsłuchu jest jeszcze mniejszy…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, sly30 napisał:

Co ciekawe spadek na basie przy 20hz w miejscu odsłuchu jest jeszcze mniejszy…

a to juz jest q...a magia 🙂

doslownie

teoretycznie w miare odswuwania sie od kolumny wiekszy wpływ ma zwarcie akustyczne

i poziom basu powinien sie zmniejszać

u Ciebie jest odwrotnie

idę się napić !

a może jednak to działa room gain?

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Nie, u mnie jest ujemny Room Gain. To działają sprytne bajery w kolumnie i akustyka za kolumnami. Tak myśle. I żaden driver nie jest podbijany korekcją z DSP jak zwykle ma to miejsce w innych systemach. Drivery grają bez wysiłku, niejako swoją naturą. 

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, sly30 napisał:

Nie, u mnie jest ujemny Room Gain. To działają sprytne bajery w kolumnie i akustyka za kolumnami. Tak myśle. 

nie ma bajerow na dlugośc fali na niskim basie

nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć i chętnie poznam techniczne hipotezy 🙂

Skrzydełka od środka i górne falowe skrzydło wydłużają drogę do zwarcia i desymetryzują. Pomiar nie kłamie. 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, sly30 napisał:

Skrzydełka od środka i górne falowe skrzydło wydłużają drogę do zwarcia i desymetryzują. Pomiar nie kłamie. 

tak , ale działaja i przy pomiarze z 70cm

poza tym im bliżej kolumny robisz pomiar tym bardziej mierzysz falę od przedniej strony membrany i zwarcie akustyczne jest mniej widoczne w więc zakres niskiego basu najwyższy

w miare oddalania  sie od kolumny pomiar uwzględnia zwarcie bo mierzy coraz większy wpływ gaszący fali tylnej , tym bardziej na niskim basie

u Ciebie jest qurna odwrotnie to nie jest mozliwe .... że zacytuje sceptyków 🙂

nie wiem jak to działa i chętnie sie dowiem

i wiem ,że pomiar nie klamie ale Twoje tlumaczenia zjawiska są z techcnicznego punktu widzenia nie do przyjęcia

27 minut temu, sly30 napisał:

Fizyki nie można obejść ale da rady ją nagiąć do swoich potrzeb 🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

W artykulach ktore podrzucales pisalo ze interakcja z pomieszczeniem moze nie wystapic ale to zalezy od ustawienia kolumn. A wiec odwracajac interakcja moze nastapic w jakichs przypadkach.

Godzinę temu, sly30 napisał:

Tu jest próbna opcja ze zmianą tweetera na SB Satori Ring

Dla mnie wspaniale grajacy tweeter.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, rafa napisał:

W artykulach ktore podrzucales pisalo ze interakcja z pomieszczeniem moze nie wystapic ale to zalezy od ustawienia kolumn. A wiec odwracajac interakcja moze nastapic w jakichs przypadkach.

jak widzisz po pomiarach Sylwestra akustyka jest u niego zrobiona bardzo dobrze

wg mnie nie da sie wyeliminowac do zera wzmocnienia pokoju szczególnie w zakresie modu glownego , mozna tez brac pod uwagę ,że optymalne zgranie frazowe jest dalej niż pierwszy pomiar ze wzgledu na wielkośc konstrukcji dlatego nie moge jednoznacznie okreslic przyczyny , ale i tak jego wynik jest dla mnie naprawde fantastyczny

nawet biorac pod uwage ,ze musiał dodac kilka db basu po usunieciu skrzydła

dla 4x 18 cali o duzym wychyleniu te 3 czy nawet sześc db nie wpłynie znacząco na znieksztalcenia i przy takim podeściu ,że zwrotnica oddzielająca bas jest aktywna a reszta pasywna mozna juz tworzyć fajne uklady

przy ortodoksyjnym podejściu tylko filtry pasywne i jeden wzmacniacz

to tylko dla ekstremistów 🙂

• Moderatorzy
58 minut temu, slawek.xm napisał:

wiem ,że pomiar nie klamie ale Twoje tlumaczenia zjawiska są z techcnicznego punktu widzenia nie do przyjęcia

@meloV8 miał chyba rację z tym +6 dB od podłogi a u @sly30 biorąc pod uwagę wysokość kolumny dostaniesz jeszcze +6 od sufitu i może z +6 od jednej ściany 😉

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Seyv napisał:

@meloV8 miał chyba rację z tym +6 dB od podłogi a u @sly30 biorąc pod uwagę wysokość kolumny dostaniesz jeszcze +6 od sufitu i może z +6 od jednej ściany 😉

może najpierw zmierz to u siebie 🙂

• Moderatorzy
Teraz, slawek.xm napisał:

może najpierw zmierz to u siebie 🙂

Najpierw muszę mieć jakiś cień nadziei, że to tak działa a pomiary @sly30 taką mi dają. Nie bez znaczenia wydaje mi się też to, że głośniki basowe są rozstawione na odległość ok 2 metrów - to inaczej generuje falę niż gdyby dwa (czy 4) zrobić obok siebie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)

u mnie w tym samym ustawieniu dla br pokój wzmacnia w zakesie 20-80hz od 3 do 9 db

dla odgrody praktycznie nic

na 50hz przy br mam lekki dolek , przy odgrodzie jest równiótko

więcej na razie nie napiszę , ostateczne wnioski będą po postawieniu wynikowej konstrukcji

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

a to juz jest q...a magia 🙂

doslownie

teoretycznie w miare odswuwania sie od kolumny wiekszy wpływ ma zwarcie akustyczne

i poziom basu powinien sie zmniejszać

u Ciebie jest odwrotnie

idę się napić !

Moim zdaniem z 70cm to mierząc jest w polu 1 albo dwóch przetworników a pamiętajmy ze to 2 wieże po 4x18"
Mikrofon zbierze nawet to co jest za kolumnami

Teraz, .:Gerard:. napisał:

Mikrofon zbierze nawet to co jest za kolumnami

Gerard 🙂 zawsze zbiera. Tylko z opoznieniem bo droga dla fali dluzsza.

10 minut temu, rafa napisał:

Gerard 🙂 zawsze zbiera. Tylko z opoznieniem bo droga dla fali dluzsza.

Tak, tylko mierząc z bliskiego pola przed taką dużą przegrodą to przód dominuje bardziej

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

zdjęcie idzie u mnie na pulpit 🙂

Ach Ty perwersie Ty! 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

dobre charakterystyki kierunkowe dla dwóch tweeterów umieszczonych plecami do siebie

0, 15, 30, 45, 60, 75, 90 stopni z 45cm

obraz.thumb.png.b3bd2723c3b31d721697d7b7c56553cb.png

sposób na zmniejszenie odległości między tweeterami

i ponowne pomiary z jednej i drugiej strony dipola

obraz.thumb.png.43b51a44efb985189c94507ead97abb0.png

obraz.thumb.png.0147da3a44b8337f3b11f7b772fbdbfb.png

obraz.thumb.png.0570736261ae1c10614cfe4584299457.png

linia zielona to krzywa mocy nie zaliczać do kierunkowych

w ogóle fajny wątek

nie będę więcej przeklejał

https://www.diyaudio.com/community/threads/on-the-directivity-of-dipole-tweeters.161299/

2 hours ago, slawek.xm said:

dobre charakterystyki kierunkowe dla dwóch tweeterów umieszczonych plecami do siebie

0, 15, 30, 45, 60, 75, 90 stopni z 45cm

Ukryta Zawartość

sposób na zmniejszenie odległości między tweeterami

i ponowne pomiary z jednej i drugiej strony dipola

obraz.thumb.png.43b51a44efb985189c94507ead97abb0.png

obraz.thumb.png.0147da3a44b8337f3b11f7b772fbdbfb.png

obraz.thumb.png.0570736261ae1c10614cfe4584299457.png

linia zielona to krzywa mocy nie zaliczać do kierunkowych

w ogóle fajny wątek

nie będę więcej przeklejał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

@rafa

takie dywagacje czy warto 🙂

One thing I would like you to do, just for giggles. Design a subwoofer, 18” class driver of course, that will play flat to 32 Hz with a net efficiency of at least 1% (92 dbw) capable of delivering a minimum of 1 acoustic watt (109 db) at 32 Hz at one meter without exceeding Xmax. (Half space mesurement) Make sure it can do that sitting on the floor away from the rear wall, say 24” to minimize standing waves (exciting the room). Plug and play. No EQ other than passive. Something you can drive with any competent HiFi stereo amplifier.

I think you may be surprised at how large the box is going to be. And the bass quality it will deliver in a typical residential environment will be, based on many years of experience, grossly inferior to what an OB can provide. The room interaction from a sub that large is going to be significant. You can remediate some of the interaction problems with bass traps and other techniques. But you can’t come close to eliminating the issue. You basically have a resonating box playing in a larger resonating box! And the two do not play well together.

I think you are blinded by your perception of “acoustic short circuit” negatives, not the positives the “acoustic short circuit” can provide. My opinion of course. But to be fair, 18” woofers, when box loaded are designed to play loud in large spaces, not small ones. My basic point is there are a lot of ways around the barn. Each has its pluses and minuses. I think we can agree it is about quality of outcome. I get the sense you have yet to hear a properly designed Open Baffle. I have listened to the best of the Open Baffles, Horns, Sealed, Transmission lines and Ported box format speakers the world has to offer. Will stick with a properly designed OB for most residential environments.

.

Gość

(Konto usunięte)

ciekawa definicja basu OB

As a reference, a few months ago I put together an OB system in the garage with a couple of 21" woofers that I got from John. In a U frame they play flat down into the 20s with no EQ needed. They never sounded loud at all, even tho they measured loud. On first firing them up my wife came out to the garage to ask "why are all the dishes in the kitchen rattling?" That surprised me, because it just didn't sound loud to me. Clean and deep - yes. Loud, no

pokój Linkwitza

obecnie jego żona organizuje w nim odsłuchy i dyskusje

obraz.thumb.png.3bca7a813bfe0d458fecde77414d109d.png

obraz.thumb.png.505eb329de9077045ceb124ed275eb72.png

• Pokaż nowe odpowiedzi